[video] Τεχνητή Νοημοσύνη και Απόδοση Συγγραφικής Πατρότητας. Είναι ο Ρήσος έργο του Ευριπίδη;

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=3890#

Τίτλος:

Τεχνητή Νοημοσύνη και Απόδοση Συγγραφικής Πατρότητας. Είναι ο Ρήσος έργο του Ευριπίδη;

Ομιλητές:

Μανουσάκης Νίκος ,

Μιχαηλίδης Τεύκρος ,

Κοτζιά Κύρα

Γλώσσα:

Ελληνική

Ημερομηνία:

08/12/2017

Διάρκεια:

92:12

Εκδήλωση:

Κύκλος Εκδηλώσεων της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ

Διοργανωτής:

Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Χώρος:

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Κατηγορίες:

Λογοτεχνία , Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα

Ετικέτες

Ρήσος , Ευριπίδης , Ιλιάδα , Δολώνεια , Υπολογιστική Γλωσσολογία , Τεχνητή Νοημοσύνη

Η βιντεοσκόπηση της διάλεξης του Νίκου Μανουσάκη, με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Απόδοση Συγγραφικής Πατρότητας. Είναι ο Ρήσος έργο του Ευριπίδη;» έγινε από τους διοργανωτές. Το Blod ευχαριστεί την Ομάδα «Θαλής+Φίλοι» για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Ο Ρήσος είναι ένα έργο παράξενο και αινιγματικό στην κατασκευή του. Πρόκειται στην ουσία για σκηνική διασκευή της Κ ραψωδίας της Ιλιάδας, της περίφημης Δολώνειας. Η εν λόγω διασκευή αποτελεί κράμα σκηνών ιλαρής διάθεσης, περιπετειώδους δράσης, αλλά και ακραίας (και σε κάποιο βαθμό βεβιασμένης) τραγωδίας. Η πλοκή είναι απλή αλλά και πλούσια: Ο Ρήσος, πρίγκιπας από τη Θράκη και σύμμαχος των Τρώων, φτάνει νύχτα, αργοπορημένος, στην Τροία, για να συνδράμει τον Έκτορα. Ο γιος του του Πριάμου τον δέχεται ανόρεκτα λόγω της αργοπορίας του, και του επιτρέπει να καταλύσει στο στρατόπεδο. Όμως τη νύχτα αυτή δυο Αχαιοί, ο Οδυσσέας και ο Διομήδης, θα καταφέρουν να περάσουν τις γραμμές των εχθρών, και τα γεγονότα θα πάρουν πολύ περίεργη τροπή.

Η χειρόγραφη παράδοση αποδίδει ομόφωνα το έργο αυτό στον Ευριπίδη, τον τελευταίο των μεγάλων τραγικών. Ωστόσο, η πατρότητά του υπήρξε αντικείμενο έριδας και αμφισβήτησης ήδη από την αρχαιότητα. Η ευριπίδεια ή μη προέλευση του έργου απασχόλησε έντονα την Κλασική Φιλολογία, στο πλαίσιο της οποίας συντάχθηκαν πλήθος παραδοσιακές υφολογικές μελέτες για το θέμα. Σήμερα, στην εποχή της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα δεδομένα στην έρευνα του κειμενικού ύφους και της απόδοσης πατρότητας έχουν πια αλλάξει ριζικά.

Στόχος της έρευνας στο διεπιστημονικό αυτό πεδίο, στο οποίο συμπλέουν η λογοτεχνική και η γλωσσολογική ανάλυση με την επιστήμη των υπολογιστών, είναι, εν πολλοίς, η ανάπτυξη πλήρως αξιόπιστων συστημάτων αυτόματης κατηγοριοποίησης κειμένου με βάση το στίγμα του συγγραφικής πατρότητας. Εξετάζοντας τώρα το πολύ δύσκολο πρόβλημα του Ρήσου υπό το πρίσμα της επαναστατικής αυτής προσέγγισης, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε μια εικόνα για την προέλευση του έργου που θα ήταν αδύνατον ακόμη και να φανταστούμε τα προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα αυτή, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο φτάσαμε ως εκεί, είναι ένα ταξίδι τόσο συναρπαστικό που είναι αδύνατον να μην θελήσει κανείς να τη μοιραστεί.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Οι φετινές εκδηλώσεις της ομάδας θα φιλοξενηθούν, από τον Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιούνιο του 2018, στο Αμφιθέατρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Μαθηματικοί, συγγραφείς, πολιτικοί επιστήμονες, γλωσσολόγοι και εκπαιδευτικοί θα προσεγγίσουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την αφήγηση, τις τέχνες και την ανάγνωση. http://www.blod.gr/

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.