Η πτώχευση της Weinstein Co μπορεί να σημαίνει ότι και οι μηνύτριες δεν θ’ αποζημιωθούν ποτέ

Η πώληση της Weinstein Co. προέβλεπε αποζημιώσεις για τις ενάγουσες – η πτώχευση, φυσικά, απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Weinstein Co.

Η χτεσινή είδηση αντιμετωπίστηκε με διαφόρων ειδών αντιδράσεις: Οπως ανακοίνωσαν οι New York Times και παρά τη σχετικά μακροχρόνια διαπραγμάτευση για την πώληση του στούντιο προς 500 εκ. δολάρια (ένα μνημειωδώς χαμηλό ποσό δεδομένου του καταλόγου της εταιρίας), η Weinstein Company ετοιμάζεται να κηρύξει πτώχευση τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, εκπρόσωπος του στούντιο δήλωσε: «Παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά άδικο χτύπημα στους υπαλλήλους μας, τους πιστωτές μας και όσους θίγονται οικονομικά από αυτή την απόφαση, το συμβούλιο των μετόχων μας δεν είχε άλλη επιλογή.»

Το ζήτημα, βέβαια, μ’ αυτή την πτώχευση – ένα από τα πολλά που προκύπτουν – είναι ότι, όπως και στο ελληνικό δίκαιο, έτσι και στο αμερικανικό, την εκκαθάριση της εταιρίας ακολουθούν οι αποδόσεις των οφειλών με συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητες, με πρώτες τις τράπεζες-δανειστές. Ενώ στην πρόταση πώλησης της Weinstein Co. προβλεπόταν ένα ποσό 90 εκ. δολαρίων ως αποζημιώσεις στην ομαδική αγωγή των 80 γυναικών που μηνύουν για ανάρμοστη συμπεριφορά την εταιρία (και όχι μόνο, προσωπικά, τον Χάρβεϊ Γουάινστιν), εάν, φυσικά, κερδίσουν την αγωγή, τώρα το αίτημά τους θα καλυφθεί μόνο μετά από μια μεγάλη σειρά οφειλών κι εάν φτάσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας. Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η ηθική ικανοποίηση. 

Λήδα Γαλανού 27.2.2018

H Weinstein Company κηρύσσει πτώχευση

Ήταν μία από τις ισχυρότερες εταιρίες παραγωγής του Χόλιγουντ τα τελευταία 30 χρόνια. Η σωρεία κατηγοριών και σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης δεν άφησαν όμως κανένα περιθώριο στους μετόχους…

Πριν από λίγο καιρό, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν ήταν ένας από τους ισχυρότερους κινηματογραφικούς παραγωγούς στον κόσμο και στην ιστορία του Χόλιγουντ. Από τον Οκτώβριο, όπου ξέσπασαν τα σκάνδαλα της εμπλοκής του σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών με πάνω από 40 γυναίκες να τον κατηγορούν για 3 δεκαετίες γλοιώδους δράσης, το επίθετό του είναι πλέον συνώνυμο του persona non grata. Απολύθηκε από την Weistein Co. εταιρία που ίδρυσε, λίγες εβδομάδες πριν κατηγορηθεί κι ο αδελφός του Μπομπ Γουάινστιν για παρόμοια συμβάντα. Το συμβούλιο των μετόχων προσπάθησε να διασώσει ό,τι μπορούσε να διασωθεί, όμως το «Γουάινστιν» δεν ήταν πλέον το όνομα-εγγύηση που θα έφερνε μελλοντικές δουλειές και συνεργασίες.

Για αυτό, αναμενόμενα, σήμερα διαβάζουμε ότι η εταιρία κηρύσσει πτώχευση.

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, η Weinstein Company θα ανακοινώσει την πτώχευσή της «στις επόμενες μέρες». Σε δήλωσή του, χθες Κυριακή, εκπρόσωπος του στούντιο αναφέρει: «Παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά άδικο χτύπημα στους υπαλλήλους μας, τους πιστωτές μας και όσους θίγονται οικονομικά από αυτή την απόφαση, το συμβούλιο των μετόχων μας δεν είχε άλλη επιλογή…»

Η συντονισμένη ενέργεια του να πουληθεί η εταιρία σε ανεξάρτητους αγοραστές, κατέρρευσε πριν από λίγο καιρό, όταν ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Ερικ Σνάιντερμαν κατέθεσε αγωγή εναντίον ολόκληρης της Weinstein Co., κατηγορώντας ως συνολικά συνυπεύθυνους τους μετόχους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιχειρηματικών κανόνων που εμπλέκονται με τις κατηγορίες της σεξουαλικής παρενόχλησης, εκφοβισμού και εκβιασμού στο χώρο εργασίας.

Μετά από αυτό το χτύπημα και την αποχώρηση των επενδυτών, η εταιρία δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη της και αναγκάζεται να κηρύξει πτώχευση.

Αναμένουμε τις εξελίξεις…  Πόλυ Λυκούργου 26.2.2018

http://flix.gr/ [ευχαριστούμε το flix.gr που ευαισθητοποιείται σε τόσο σημαντικά θέματα. Αξίζουν γενικότερα συγχαρητήρια στο περιοδικό , γιατί τουλάχιστον στο κομμάτι ενημέρωση, έχει προσφέρει πολλά με την ποιότητά του και την πληρότητά του, την έμφαση που δίνει και στον ελληνικό κινηματογράφο Γ.Κ. ]

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.