Ιώδιο: Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε και ποια είναι τα οφέλη του;

Αν χρειάζεστε περισσότερο ιώδιο στη διατροφή σας, τα παρακάτω τρόφιμα θα σας το προσφέρουν…

Δημοσίευση: 20 Μαρτίου 2018

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που χρειαζόμαστε για σωστή ανάπτυξη. Περίπου το 60% του ιωδίου στον οργανισμό μας φυλάσσεται στον θυρεοειδή, από όπου εκκρίνονται ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό μας. Επιπλέον, το ιώδιο βοηθάει στην καλύτερη χρήση των θερμίδων, ώστε να μην αποθηκεύονται ως λίπος. Τέλος, παίζει ρόλο στην απομάκρυνση τοξινών, αλλά και στην σωστή χρήση του ασβεστίου.

Αν έχουμε έλλειψη ιωδίου, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένα προβλήματα, με τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Τα πιο συχνά συμπτώματα έλλειψης ιωδίου είναι η απότομη αύξηση βάρους, η κατάθλιψη, οι δυσκολίες στην αντίληψη του χώρου, και πιο σκληρή αίσθηση του δέρματος.

Άρα, ναι, το ιώδιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, αλλά είναι αρκετά πιθανό να έχουμε έλλειψη. Σε ποιες τροφές, λοιπόν, θα το βρούμε;

Cranberries

Τα cranberries είναι μια πολύ καλή πηγή ιωδίου, αλλά επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας την υγεία μας σε πολλά ακόμη επίπεδα. Σε 120 γραμμάρια cranberries, θα βρούμε 400/mcg ιωδίου.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, και είναι εκπληκτική πηγή ιωδίου. Μία μερίδα περιέχει αρκετό για να καλύψει την ημερήσια ανάγκη μας.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι δικαιολογημένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα, λόγω της τέλειας γεύσης τους. Πέρα όμως από αυτό, είναι εκπληκτικές πηγές βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, αλλά και ιωδίου, περιέχοντας το 10% της καθημερινής μας δόσης σε μια μερίδα.

Τυρί

Το τυρί περιέχει ιώδιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Συνεπώς διαφωνούμε με το πόσο “βλαβερό” θεωρείται από κάποιους αυτό το υπέροχο έδεσμα, και προτείνουμε απλώς να το καταναλώνετε με μέτρο.

Άλλες πηγές

Άλλες συνηθισμένες πηγές ιωδίου είναι οι ζωικές και φυτικές θαλασσινές τροφές, όπως τα οστρακοειδή, τα φύκια και τα ψάρια. Το σκόρδο, τα φασόλια, η κολοκύθα, το σουσάμι, η σόγια και το σπανάκι είναι επίσης καλές πηγές ιωδίου. Ίσως όμως η πιο γνωστή πηγή ιωδίου είναι το ιωδιούχο αλάτι, αλλά ξέρουμε πως δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Άλλωστε, μόλις ανακαλύψαμε πως το ιώδιο βρίσκεται σε τόσο πολλές τροφές…

Γράφει: Διάκος Θοδωρής

http://www.iatronet.gr

ΥΠΕΡ-Σεμινάριο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Κινηματογραφικής Υποκριτικής, Εικονοληψίας-Διεύθυνσης Φωτογραφίας και Μοντάζ: Πρώτο Επίπεδο Αυτοτελές ΕΡΧΕΤΑΙ!! Συντονιστείτε!!!

Ραντεβού στο cinema με τους μεγάλους δημιουργούς 2018 στο δήμο Ζωγράφου
από 9 Μαρτίου έως 29 Απριλίου 2018 με ελεύθερη είσοδο

Σεμινάριο Ιστορίας-Θεωρίας-Κριτικής Κινηματογράφου 2018

Εργαστήρι Κινηματογράφου Δήμου Ζωγράφου και το 2018

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.