To Σινεμά Διαβάζει στο Goethe-Institut της Αθήνας

to cinema diavazei sto goethe

Το Goethe-Institut τιμά την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, σχεδιάζοντας προγράμματα αφιερωμένα σε βιβλία και λογοτέχνες, αλλά και άλλα που με αφετηρία πάντα το βιβλίο συνδυάζουν τη τέχνη του γραπτού λόγου και με άλλες τέχνες, όπως για παράδειγμα τον κινηματογράφο ή τη μουσική, τα εικαστικά ή την τέχνη της εκδοτικής δραστηριότητας.

«Ξεφυλλίζοντας» του θησαυρούς της πολύτιμης Ταινιοθήκης του, θα προβάλλει από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 5 Μαΐου 2018 ταινίες εμπνευσμένες από βιβλία, συγγραφείς, εκδότες, από το πρωί μέχρι το βράδυ κι ακόμα πιο αργά, με ελεύθερη είσοδο.

How to make a book

Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές του προγράμματος:

«Βασική αρχή του προγραμματισμού μας είναι η συνεργασία με οργανισμούς και ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών της Ελλάδας. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμά μας σε συνεργασία με δυο εκδοτικούς οίκους της χώρας. Με τις Εκδόσεις Καστανιώτη, προσκαλώντας στην Αθήνα τη νομπελίστρια Χέρτα Μύλερ που γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό. Τα βιβλία της έγιναν ανάρπαστα. Στην παρουσίαση της νομπελίστριας συνέβαλαν η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια και ο κινηματογραφιστής Τίμων Κουλμάσης. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κίχλη, προσκαλώντας τον πιο πολυσυζητημένο και πολυδιαβασμένο Γερμανό ποιητή του καιρού μας, τον Γιαν Βάγκνερ. Η επίσκεψή του στάθηκε αφορμή για την έκδοση μιας ανθολογίας ποιημάτων του «Το σπουργίτι του Γκέρικε» (Εκδόσεις Κίχλη), σε μετάφραση του ποιητή Κώστα Κουτσουρέλη. Η επίσκεψη της Χέρτα Μύλερ και του Γιαν Βάγκνερ στην Αθήνα αποτέλεσε πρόδρομη εκδήλωση της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» του Δήμου Αθηναίων, η οποία ξεκινά στις 23 Απριλίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2019.»

Το σινεμά «θα διαβάζει» για δυο βδομάδες, από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 5 Μαΐου στο Κάτω Φουαγιέ του Ινστιτούτου όλη μέρα, μέχρι το βράδυ κι ακόμα πιο αργά. Προβολές όμως θα γίνονται και στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Kafka movies

Οι παράλληλες δράσεις του αφιερώματος περιλαμβάνουν:

Την επίσκεψη του διεθνώς φημισμένου ηθοποιού, συγγραφέα, δραματουργού, φωτογράφου Χανς Τσίσλερ, γνωστού στη χώρα μας κυρίως από ταινίες των Βιμ Βέντερς, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ιστβαν Ζάμπο, Κλοντ Σαμπρόλ κ.ά. Ο Χανς Τσίσλερ, θα παρουσιάσει στις 24 Απριλίου το βιβλίο του «Ο Κάφκα πάει Σινεμά» καθώς και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του και στις 25 Απριλίου μια επιλογή από ταινίες που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά.

Οι συνεργασίες του Goethe-Institut με Ελληνες μουσικούς και sound artists, όπως είναι τα πρωτοποριακά μουσικά σύνολα των drogatek, που θα συνοδεύσουν ζωντανά ταινίες που έβλεπε ο Κάφκα και οι Someone Who Isn’t Me (S.W.I.M.) που ανέλαβαν τη μουσική συνοδεία του αριστουργήματος του Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ «Το κουτί της Πανδώρας», βασισμένο στα έργα του Φρανκ Βέντεκιντ «Το πνεύμα της γης» και «Το κουτί της Πανδώρας»

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 23 Απριλίου

11:00 – 19:00 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Goethe in Love

Ο Νεαρός Κύριος Γκαίτε! (Goethe!) (2010, 104΄) του Philip Stölzl με μεγάλα αστέρια του γερμανικού σινεμά όπως τους Alexander Fehling (Γκαίτε), Miriam Stein (Λότε), Moritz Bleibtreu, Henry Hübchen κ.ά. | Τότε που ο νεαρός ερωτευμένος Γκαίτε έγραψε το μπεστ σέλερ «Τα πάθη το νεαρού Βέρθερου».

Beloved Sisters 607

Πολυαγαπημένες Αδερφές (Die geliebten Schwestern) (2014, 134´) του Dominik Graf με τους Hannah Herzsprung, Henriette Confurius, Florian Stetter, Claudia Messner, Roland Zehrfeld κ.ά. | O ερωτευμένος ποιητής Φρίντριχ Σίλερ ανάμεσα στα γεγονότα και στη μυθοπλασία

20:30 Αίθουσα Εκδηλώσεων

Katz und Maus 607

Γάτα και ποντίκι (Katz und Maus) (1966, 88´) του Hansjürgen Pohland με τους Lars Brandt, Peter Brandt, Claudia Bremer κ.ά. | Μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου διηγήματος του Γκύντερ Γκρας


Τρίτη 24 Απριλίου

11:00 – 19:00 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

How to make a book

How to Make a Book with Steidl (2010, 88’) των Gereon Wetzel, Jörg Adolph | Ο εκδότης Gerhard Steidl: Με καλλιτεχνικό πάθος και εθισμένος στη μυρωδιά του χαρτιού και της μελάνης, εκδίδει πάνω από 40 χρόνια τώρα μοναδικά βιβλία φωτογραφίας, αλλά και το συνολικό έργο βραβευμένων με Νόμπελ λογοτεχνών, όπως π.χ. του Γκύντερ Γκρας.

Celeste 607

Celeste (1981, 106’) του Percy Adlon με τους Eva Mattes, Jürgen Arndt, Norbert Wartha, Wolf Euba | O Μαρσέλ Προυστ γράφει «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»

20:30 | Αίθουσα Εκδηλώσεων

Kafka Goes to Cinema 607

Ο Κάφκα Πάει Σινεμά (Kafka geht ins Kino) | Eνα βιβλίο, Μια ταινία | Ο Hanns Zischler, ηθοποιός, συγγραφέας, δραματουργός, φωτογράφος, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο Κάφκα πάει σινεμά» και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του (2002, 55’)


Τετάρτη 25 Απριλίου

11:00 – 20:00 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Hannah Arendt 607

Hannah Arendt (2012, 100’) – Η σκέψη της άλλαξε τον κόσμο της Margarethe von Trotta με τους Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer, Julia Jentsch, Ulrich Noethen, Michael Degen κ.ά. | H πολιτική φιλόσοφος Χάνα Άρεντ και πώς έγραψε το βιβλίο της «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ. Έκθεση για την Κοινοτοπία του Κακού»

20:30 Αίθουσα Εκδηλώσεων

Kafka Goes to Cinema 607

O Hanns Zischler παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά | Ζωντανή μουσική: drogatek


Πέμπτη 26 Απριλίου

11:00 – 21:00 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Herta muller

Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου (Herta Müller – Das Alphabet der Angst) (Ολλανδία 2015, 55’) | Ντοκιμαντέρ του John Albert Jansen με πρωταγωνίστρια τη Νομπελίστρια Χέρτα Μύλερ


Παρασκευή 27 Απριλίου

11:00 – 18:30 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Baal 607

Baal (1969, 88’) του Volker Schlöndorff | Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μπρεχτ με τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο | Παίζουν επίσης: Sigi Graue, Margarethe von Trotta, Günther Neutze, Miriam Spoerri, Marian Seydowski, Irmgard Paulis, Hanna Shygulla κ.ά.

Young Terles

Ο Νεαρός Τέρλες (Der junge Törless) (1966, 87´) του Volker Schlöndorff με τους Mathieu Carriere, Bernd Tischer, Marian Seidowski κ.ά. | Βασισμένη στη νουβέλα του Ρόμπερτ Μούζιλ «Οι Αναστατώσεις του Οικοτρόφου Τέρλες»


Σάββατο 28 Απριλίου

10:30 – 14:00 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Emil

Ο Αιμίλιος και οι Nτέτεκτιβ (Emil und die Detektive) (2001, 98’) της Franziska Buch | Μια μοντέρνα εκδοχή της περίφημης νουβέλας του Eριχ Καίστνερ | Για μικρούς (ή και μεγάλους) φίλους του βιβλίου και του σινεμά


Δευτέρα 30 Απριλίου

11:00 – 21:30 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Effi Brest 607

Effi Briest (1974, 141‘) του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ με τους Hanna Schygulla, Wolfgang Schenck, Karlheinz Böhm, Ulli Lommel, Ursula Strätz, Irm Hermann, Lilo Pempeit κ.ά. | Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τέοντορ Φοντάνε


Τετάρτη 2 Μαίου

11:00 – 20:00 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Katz und Maus 607

Γάτα και Ποντίκι (Katz und Maus) (1966, 88´) του Hansjürgen Pohland με τους Lars Brandt, Peter Brandt, Claudia Bremer κ.ά. | Μεταφορά στην οθόνη του ομώνυμου διηγήματος του Γκύντερ Γκρας

Young Terles

Ο Νεαρός Τέρλες (Der junge Törless) (1966, 87´) του Volker Schlöndorff με τους Mathieu Carriere, Bernd Tischer, Marian Seidowski κ.ά. | Βασισμένη στη νουβέλα του Ρόμπερτ Μούζιλ «Οι Aναστατώσεις του Oικοτρόφου Τέρλες»

20:30 Αίθουσα εκδηλώσεων

Woyzeck 607

Woyzeck (1979, 81´) του Werner Herzog με τους Klaus Kinski, Eva Mattes, Josef Bierblicher, Irm Hermann κ.ά. | Βασισμένη στο ομώνυμο δράμα του Γκέοργκ Μπύχνερ


Πέμπτη 3 Μαΐου

11:00 – 20:00 Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Kafka Goes to Cinema 607

Ο Κάφκα πάει σινεμά/Kafka goes to the Movies (2002, 55´) του Hanns Zischler

20:30 Αίθουσα Εκδηλώσεων

Pandora's box

Το Κουτί της Πανδώρας (Die Büchse der Pandora) (1929, 131´) του Georg Wilhelm Pabst με μεγάλα ονόματα της εποχής Louise Brooks, Fritz Kortner, Franz Lederer κ.ά. | Βασισμένη στα έργα «Το πνεύμα της γης» και «Το κουτί της Πανδώρας» του Φρανκ Βέντεκιντ | Ζωντανή μουσική: Someone Who Isn’t Me (S.W.I.M.)


Παρασκευή 4 Μαΐου

11:00 – 20:00 | Σε λούπα στο κάτω φουαγιέ

Goethe in Love

Ο Νεαρός Κύριος Γκαίτε! (Goethe!) (2010, 104΄) του Philip Stölzl με μεγάλα αστέρια του γερμανικού σινεμά όπως τους Alexander Fehling (Γκαίτε), Miriam Stein (Λότε), Moritz Bleibtreu, Henry Hübchen κ.ά. | Τότε που ο νεαρός ερωτευμένος Γκαίτε έγραψε το μπεστ σέλερ «Τα πάθη το νεαρού Βέρθερου».

Celeste 607

Celeste (1981, 106’) του Percy Adlon με τους Eva Mattes, Jürgen Arndt, Norbert Wartha, Wolf Euba | O Μαρσέλ Προυστ γράφει «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»

20:30 Αίθουσα Εκδηλώσεων

Nosferatu Herzog 607

Νοσφεράτου – Το φάντασμα της νύχτας (Nosferatu – Phantom der Nacht) (1978, 103’) του Werner Herzog με τους περίφημους Klaus Kinski, Isbella Adajani, Bruno Ganz | Βασισμένη στo μυθιστόρημα τρόμου του Bram Stoker «Ο Δράκουλας»


Die Bremer Stadtmusikanten 607

Σάββατο 5 Μαΐου

10:00 – 14:00 | Κάτω Φουαγιέ | Παραμύθια των Αδερφών Γκριμ για όλη την οικογένεια

Οι Μουζικάντηδες της Βρέμης (Die Bremer Stadtmusikanten) (2009, 58’)
H Κυρά Καλή (Frau Holle) (2008, 58’)
Ο Γενναίος Ραφτάκος (Das tapfere Schneiderlein) (2008, 58’)
Τραπεζάκι Στρώσου (Tischlein deck dich) (2008, 58‘)

Μανώλης Κρανάκης 

 http://flix.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.