Η μάνα που έστησε την αρρώστια του παιδιού της και το τραγικό τέλος

12/05/2018

Μητρική αγάπη, αυτή η ασπίδα προστασίας και ασφάλειας, που δεν αναγνωρίζει όρια, τόπο, χρόνο, ηλικία. Σε όποια χώρα και αν ακούσεις τη λέξη «μαμά» η ένταση των συναισθημάτων παραμένει η ίδια, όσο και αν όλα γύρω αλλάζουν.

i mana pou estise tin arrostia tou paidiou tis

Γι’ αυτό και ίσως η ιστορία που ακολουθεί σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς μια μάνα μπορεί να φέρει σε τέτοιο σημείο απόγνωσης το παιδί της, πώς μπορεί να του καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή, από τα πρώτα της βήματα, και να γεμίσει τα χέρια του με το ίδιο της το αίμα, δίνοντας ένα τέλος στο μαρτύριό του.

Υπήρχε κάτι στη σχέση της Gypsy Rose Blanchard με τη μητέρα της Dee Dee, που ο κόσμος δεν μπορούσε παρά να λατρέψει. Ένας δεσμός και μια δοτικότητα που προκαλούσε συγκίνηση. Από τη μία ένα παιδί χτυπημένο από τον καρκίνο, τη μυϊκή ατροφία και πλήθος άλλων ασθενειών, αλλά πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και από την άλλη μια μάνα που ήταν δίπλα της, βράχος, να τη βοηθάει στη δύσκολη καθημερινότητα της. Ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα είχε φτιάξει το άρρωστο μυαλό της Dee Dee και είχε καταφέρει να την κάνει πραγματικότητα.

Όταν λοιπόν βρέθηκε νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι της και η μικρή ήταν άφαντη η κοινότητα του Γκριν στο Μιζούρι βυθίστηκε στην απόγνωση. Το κορίτσι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο του, σκέφτηκαν οι γείτονες. Ακόμα χειρότερα, μήπως κάποιος είχε απαγάγει την Gypsy Rose; Τα σενάρια ήταν πολλά και αμέσως η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της. Τελικά μία μέρα μετά την εξαφάνισή της το κορίτσι εντοπίστηκε. Ήταν καλά στην υγεία του, αλλά δεν έμοιαζε καθόλου με το παιδί που έβλεπαν καθημερινά οι γείτονες. Αντί για ένα καραφλό παιδί, καθηλωμένο σε ένα αναπηρικό καρότσι, οι Αρχές βρήκαν μία όμορφη, δυνατή κοπέλα, ικανή να αυτοεξυπηρετείται, απόλυτα υγιή.

Αμέσως γεννήθηκαν πολλές ερωτήσεις για το δίδυμο μητέρας-κόρης. Πώς είχε αλλάξει τόσο δραστικά η Gypsy Rose; Ήταν ποτέ πραγματικά άρρωστη; Και κυρίως είχε κάποια εμπλοκή στο φόνο της μητέρας της; Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας που κατάφερε να ξεγελάσει όλη την Αμερική. Μια ψυχικά άρρωστη μάνα που για πολλά χρόνια παρουσίαζε το παιδί της ως άρρωστο, για να παίρνει λεφτά και να αποκτά φήμη και ένα παιδί που μόλις αντιλήφθηκε πώς του είχε διαλύσει τη ζωή του θόλωσε και παρήγγειλε τη δολοφονία της.

Όταν η Gypsy ήταν βρέφος η Dee Dee την πήγε στο νοσοκομείο πεπεισμένη ότι υπέφερε από υπνική άπνοια (η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου για πάνω από δέκα δευτερόλεπτα). Παρά την απουσία συμπτωμάτων εκείνη επέμενε ότι το παιδί έπασχε από μια χρωμοσωμική ανωμαλία και έτσι γραπώθηκε από πάνω του, περιμένοντας ότι μια μεγάλη τραγωδία στη ζωή τους ήταν θέμα χρόνου.

Στην ηλικία των 8 ετών η μικρή έπεσε από τη μηχανή του παππού της και όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί, αφού περιποιήθηκαν τις αμυχές στο γόνατό της της επέτρεψαν να γυρίσει σπίτι. Η διάγνωση όμως δεν έπεισε τη μητέρα της, που πίστευε ότι κάτι άλλο σοβαρό συνέβαινε και η Gypsy Rose θα χρειαζόταν να υποβληθεί σε πολλαπλές εγχειρίσεις αν ήθελε να περπατήσει ξανά. Από τότε αποφάσισε να την καθηλώσει στο αναπηρικό καρότσι για να αποφύγει τα χειρότερα, που όπως πίστευε έρχονταν!

Από τη Β’ Δημοτικού μάλιστα η Dee Dee σταμάτησε να στέλνει την κόρη της στο σχολείο, αφού θεωρούσε ότι θα έπρεπε να μένει στο σπίτι, λόγω των ασθενειών της και να γίνει η ίδια παιδαγωγός της. Τελικά η μικρή κατάφερε να μάθει να διαβάζει μέσα από τα βιβλία του Χάρι Πότερ.

Όταν οι παππούδες άρχισαν να πιστεύουν ότι κάτι ανησυχητικό συνέβαινε με την κόρη και την εγγονή τους, τότε η Dee Dee έφυγε από το σπίτι τους και πήγε σε άλλη πολιτεία της Αμερικής. Εξάλλου τα προς το ζην τα έβγαζε από τα χρήματα που της έδινε η Πρόνοια για το άρρωστο παιδί της.

Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο ήταν διαρκείς καθώς η μικρή, σύμφωνα πάντα με τη μαμά της, δεν έπασχε μόνο από χρωμοσωμική ανωμαλία, αλλά και από μυϊκή ατροφία, από καρκίνο, δεν άκουγε και δεν έβλεπε καλά και πάθαινε συχνά επιληπτικές κρίσεις. Και ενώ οι εξετάσεις δεν έδειχναν τίποτα από όσα έλεγε η διαταραγμένη μάνα, η επιμονή της έκανε τους γιατρούς να της χορηγούν φάρμακα για την γιατρειά της Gypsy Rose.

Το 2005 ο τυφώνας Κατρίνα ανάγκασε την Dee Dee να μετακομίσει στην πόλη Ορόρα, όπου κατάφερε να γίνει διάσημη, ο ήρωας των ατόμων με αναπηρία. Μία φιλανθρωπική οργάνωση της έχτισε σπίτι με μπάρα αναπήρων για να είναι ευκολότερη η ζωή του παιδιού, το «Make a Wish» έστειλε μάνα και κόρη ταξίδι στην Disneyland. Το παρουσιαστικό της μικρής, που δεν είχε μαλλιά και δόντια και φορούσε μεγάλα γυαλιά έκανε τους πάντες να νιώθουν συμπόνια για το βαριά άρρωστο παιδί. Το ίδιο συνέβη και με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, που ενεργοποιήθηκε για να τη βοηθήσει.

Ένας από αυτούς τους γιατρούς δέχτηκε να τη δει στην κλινική του. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην περπατάει» είπε στη μητέρα της. Ο Bernardo Flasterstein θορυβήθηκε με την απουσία συμπτωμάτων και όταν ζήτησε το ιατρικό ιστορικό της Gypsy Rose, η Dee Dee ισχυρίστηκε ότι τα πάντα είχαν χαθεί στον τυφώνα. Τα τηλεφωνήματα σε γιατρούς που είχαν κατά καιρούς κουράρει το κορίτσι τον άφησε άφωνο. Το κορίτσι έχαιρε άκρας υγείας!

Αυτό ήταν κάτι που άρχισε να αντιλαμβάνεται και η ίδια η Gypsy όταν ήταν 19 χρονών -ενώ η μητέρα της την παρουσίαζε ως 14 ετών- και άρχισε να ψάχνει τρόπους να φύγει μακριά της. Όσες φορές πάτησε πόδι στη μητέρα της εκείνη της έλεγε ότι οι αρρώστιες είχαν πειράξει το μυαλό της και δεν ήξερε τι έλεγε. Όταν μάλιστα άρχισε να ψάχνει στο ίντερνετ έναν άνδρα που θα του έλεγε την ιστορία της και θα τη βοηθούσε να δραπετεύσει και να σωθεί, η μητέρα της την απειλούσε ότι θα της σπάει τα χέρια.

Τελικά ο «σωτήρας» βρέθηκε. Ήταν ο 23χρονος Nicholas Godejohn, στον οποίο έδωσε εντολή να δολοφονήσει την Dee Dee και να την απαλλάξει από το μαρτύριό της. Και αυτό έκανε. Ο 23χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την άρρωστη μάνα και η Gypsy ομολόγησε ότι τον είχε προσλάβει γι’ αυτό τον σκοπό.

Οι ψυχίατροι αποφάνθηκαν ότι η Gypsy ήταν θύμα κακοποίησης, συγκεκριμένα θύμα του Συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Σε αυτό το σύνδρομο ένα άτομο προκαλεί σκόπιμα σε άλλο άτομο που είναι άμεσα εξαρτημένο από αυτό κάποια σωματική βλάβη και στη συνέχεια αναζητά ιατρική βοήθεια. Στόχος να προκαλέσει τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον του κόσμου. Ότι ακριβώς έκανε και η Dee Dee.

Η 24χρονη Gypsy καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκισης, ενώ ο Nicholas αναμένει την ποινή του.

Σε συνέντευξή της μέσα από τη φυλακή στην εκπομπή «Dr Phil» είπε ότι είχε μπερδεμένα συναισθήματα για το αν έπρεπε να φυλακιστεί. «Κανένας φόνος δεν είναι ok. Αλλά την ίδια στιγμή δεν πιστεύω ότι μου άξιζαν τόσα χρόνια γι’ αυτό το έγκλημα. Ξέρω γιατί έγινε αλλά δεν πιστεύω ότι η φυλακή θα μου προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζομαι. Όταν ρωτήθηκε αν είναι χαρούμενη που η μητέρα της είναι νεκρή είπε: «Όχι κύριε. Χαίρομαι που έχω βγει από αυτή την κατάσταση, δεν είμαι χαρούμενη που είναι νεκρή».

https://www.newsbeast.gr/

Σεμινάριο Πρακτικής Κινηματογράφου: Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Κινηματογραφικής Υποκριτικής, Εικονοληψίας-Διεύθυνσης Φωτογραφίας και Μοντάζ:
Πρώτο Επίπεδο Αυτοτελές

Σεμινάριο Ιστορίας-Θεωρίας-Κριτικής Κινηματογράφου 2018

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.