Μαύρο στο camera stylo online 28 και 29 Ιουνίου 2018 για διαμαρτυρία στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

blackx_thumbnail

[Το περιοδικό μας για διαμαρτυρία προς το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου , καταγγέλλοντας την στέρηση των δημοσιογραφικών προσκλήσεων από τις 9 Ιουνίου 2018 ενόψει και της αυριανής έναρξης των Επιδαυρείων , την μη απάντηση στην πρωτοκολλημένη επιστολή μας (Α.Π. 2501 19.6.2018) προς τον κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποφασίζει σήμερα και αύριο που ξεκινάει η Επίδαυρος να μην ανεβάσει καμιά δημοσίευση παρά μόνο ένα συμβολικό μαύρο πλαίσιο. Δυστυχώς φαίνεται ότι η στέρηση των προσκλήσεων συνδέεται εκτός από την επιμονή μας να καλύπτουμε οπτικοακουστικά τις παραστάσεις και εκδηλώσεις και που υποτίθεται ότι έχουμε άδεια για αυτό που στην πραγματικότητα δεν ισχύει , στην κάλυψη που κάναμε στο περιστατικό της διαρροής στο Μέγαρο Μουσικής που οδήγησε στη ματαίωση της παράστασης του Γκοσλέν 1993. Θα το εκτιμούσαμε αν διαβάζατε την πρωτοκολλημένη επιστολή που στείλαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στην οποία απάντηση δεν πήραμε ακόμα.  Με εκτίμηση Γιάννης Καραμπίτσος διευθυντής Camera Stylo Online]

Προς κ. Θεοδωρόπουλο Βαγγέλη Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
υπόψη κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου υπεύθυνης Γραφείου Τύπου Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Αθήνα 19.6.2018

Θέμα: Οπτικοκουστική Κάλυψη Παραστάσεων και Εκδηλώσεων Φεστιβάλ Αθηνών, Συνάντηση με τον κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Λογοκρισία-Απαγόρευση Παρακολούθησης των Παραστάσεων και Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου- κατάλυση των συνταγματικών αρχών της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου

vaggelis-theodoropoulos-7-11-2016-002

Αγαπητέ κ. Θεοδωρόπουλε

Θα είμαι όσο μπορώ πιο σύντομος
Εδώ και αρκετά χρόνια κάπου στο 2011 το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου άρχισε να δημιουργεί εμπόδια, προβλήματα και κωλύματα σε μια συνεργασία εποικοδομητική που βοήθησε αναμφισβήτητα τους πολίτες αλλά και το ίδιο το Φεστιβάλ. Το μη κερδοσκοπικό διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό μας κάλυπτε οπτικοακουστικά με τη σύμφωνη γνώμη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Γραφείου Τύπου του για μεγάλο χρονικό διάστημα τις παραστάσεις και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ελληνικές και διεθνείς ανάμεσα στο 2009 και 2011. Κάποια στιγμή η στάση του άλλαξε και εκφράστηκε κυρίως από το διευθυντή του κ. Γεώργιο Λούκο. Ξεκίνησε ένας αγώνας σκληρός που κράτησε κοντά 3 χρόνια κατά διαστήματα του οποίου σταματούσε η παροχή δημοσιογραφικών προσκλήσεων. Με τη μεσολάβηση του Συνήγορου του Πολίτη στον οποίο καταφύγαμε πήραμε μετά από καιρό απάντηση στην πρωτοκολλημένη επιστολή μας που μας έδινε την δυνατότητα να αναρτούμε πλάνα διάρκειας 2 και 59 λεπτών με την έγκριση του Φεστιβάλ. Από την αρχή έγινε φανερό ότι δεν μας επιτρεπόταν η είσοδος για οπτικοακουστική κάλυψη σε καμιά παράσταση ή εκδήλωση διεθνή. Η διαδικασία που ακολουθούνταν ήταν να ερωτάται ο παραγωγός και καλλιτέχνης της παράστασης ή της εκδήλωσης και να μας ενημερώνει το γραφείο τύπου τι μέλει γενέσθαι. Διαδικασία καταρχάς που από την αρχή αμφισβητήσαμε γιατί την θεωρούμε τουλάχιστον παράτυπη, αντιδεοντολογική και στην ουσία που παίρνει πίσω την άδεια που εδόθη. Πάντα βέβαια εκτός νομίζω 2 φορών στα 5 χρόνια η απάντηση ήταν αρνητική. Στην πορεία εκτός Επιδαύρου η απαγόρευση λήψης πλάνων επεκτάθηκε και σε όλες τις ελληνικές παραστάσεις. Και έτσι επανερχόμαστε στο θέμα.
Τι ισχύει τελικά κ. Θεοδωρόπουλε;;; Υπάρχει η άδεια, η οποία θα θέλαμε όπως και επί κ. Λούκου να είναι γραπτή, λήψης πλάνων και ανάρτησης 2 και 59 λεπτών;;; Και αν ισχύει πως μεταφράζεται;;; Ζητάμε επίσης συνάντηση μαζί σας για όλα τα θέματα που αφορούν μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Φεστιβάλ και του Τύπου, εδώ ηλεκτρονικού που εκπροσωπούμε αναγκαστικά εμείς (camera stylo online). Η θέση μας είναι πεντακάθαρη. Η άδεια οφείλει να αφορά όλες τις παραστάσεις και εκδηλώσεις ανεξαιρέτως, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του φεστιβάλ και των καλλιτεχνών για το περιεχόμενο του 2 και 59. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με χρήματα του ελληνικού λαού πληρώνει κάποιες παραστάσεις και εκδηλώσεις για το καλό του ελληνικού λαού. Έχει δικαίωμα ο λαός να ενημερώνεται αλλά και να απολαμβάνει (ο έλληνας πολίτης της επαρχίας ή του εξωτερικού και όχι μόνο) αλλά και να βοηθιέται να έχει εικόνα και άποψη για όσα χρηματοδοτεί και τον αφορούν. Επίσης η οπτικοακουστική κάλυψη των εκδηλώσεων και παραστάσεων μόνο διαφήμιση για το Φεστιβάλ μπορεί να είναι. Η πρακτική να μας κόβονται οι δημοσιογραφικές προσκλήσεις κάθε φορά που διεκδικούμε τα αυτονόητα είναι λογοκριτική, αντιδημοκρατική και καταλύει τις συνταγματικές αρχές της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου.

world news

Αυτή την στιγμή που μιλάμε με αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο έχουμε να πάρουμε δημοσιογραφική πρόσκληση από τις 9 Ιουνίου 2018 την παράσταση Φαρενάιτ 451. Μεσολάβησε η κάλυψη (με βίντεο) της διακοπής και ματαίωσης της παράστασης 1993 εφόσον παραβρεθήκαμε. Από τότε ουσιαστικά δεν ξαναπήραμε καμία πρόσκληση. Ανεβάσαμε βίντεο μαζί με το τραγούδι των συντελεστών της παράστασης 1993 του Γκοσλέν στο φουαγιέ, ενημερωτικό και καλοπροαίρετο, όπως η αλήθεια, η ελευθερία του τύπου και της έκφρασης και η δημοσιογραφική δεοντολογία απαιτεί. Είναι απαράδεκτο μετά τόσους αγώνες που έχουν γίνει για τα δημοκρατικά αυτά δικαιώματα και την ελευθερία του τύπου, δημόσιος φορέας να αντιδρά έτσι.
Αγαπάμε τον πολιτισμό και το έχουμε αποδείξει. Αγαπάμε το Φεστιβάλ Αθηνών και το προωθούμε αγόγγυστα. Δεν πληρωνόμαστε για αυτό. Δεν έχουμε καν διαφημίσεις. Αλλά και να είχαμε δεν θα άλλαζε ουσιαστικά κάτι. Δεν ζητάμε κάποια χάρη. Μια ρύθμιση για το θέμα που θα αφορά όλο τον τύπο που θα τηρείται και θα είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου.

Για το θέμα των δημοσιογραφικών προσκλήσεων θεωρούμε ότι από σήμερα συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων του Μπιλ Μάρει και του Στινγκ θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία απέναντι στο περιοδικό μας και επίσης είναι μια ευκαιρία να λύσουμε το θέμα άμεσα. Να μας επιτραπεί η λήψη πλάνων που θα υποδείξει το φεστιβάλ (παίρνουμε κάποια παραπάνω συνήθως ένα δεκάλεπτο και αναρτούμε πάντα 2 και 59 λεπτά) και να προχωρήσουμε μπροστά όπως ο 21ος αιώνας απαιτεί.

Με ειλικρινή εκτίμηση

Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου, Επιμορφωτής Κινηματογράφου στο Δήμο Ζωγράφου, Διευθυντής Camera Stylo Online)
Υ.Γ. Θα θέλαμε μια εμπεριστατωμένη απάντηση γραπτή και μια ρύθμιση μια για πάντα του επίμαχου αυτού θέματος. Αν είναι αρνητική η απάντηση πλήρη δικαιολόγηση αυτής της άποψης θέσης και απόφασης. Καλό θα ήταν να γίνει συνάντηση άμεσα και να τα πούμε και από κοντά. Είναι κρίμα να μην καλυφθούν οι εκδηλώσεις και παραστάσεις όπως κάνουμε με όλους τους φορείς 10 χρόνια τώρα για το καλό και μόνο του πολιτισμού. 

[ αριθμός Πρωτοκόλλου 2501 19.6.2018]

η επιστολή θα σταλεί πρωτοκολλημένη στην Υπουργό Πολιτισμού, στη Βουλή, στον Πρωθυπουργό, στην ΕΣΗΕΑ, στην Ένωση Φωτορεπόρτερ μήπως έτσι καταφέρουμε να μάθουμε τι ισχύει εντέλει για την περιβόητη αυτή οπτικοακουστική κάλυψη των εκδηλώσεων και παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και γενικότερα των παραστάσεων Πολιτισμού. 

15 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.