Ο ΟΡΕΣΤΗΣ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Αυγούστου 2018  

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η τραγωδία «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη, μετά το δυναμικό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη και τις εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις στην Κύπρο, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 3 & 4 Αυγούστου. Η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2018, παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη.
orestis

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη θεωρείται ότι είναι το τελευταίο έργο του ποιητή το οποίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα πριν την αναχώρηση του ποιητή από την Αθήνα και την εγκατάστασή του στη Μακεδονία.

Ο ερειπωμένος οίκος των Ατρειδών, οι δεσμοί της αδελφικής αγάπης και της πιστής φιλίας. Τρεις πρωταγωνιστές με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις ενοχές τους προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους  μέσα σ’ έναν κόσμο ανασφάλειας και παρακμής. Ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή.

«Ορέστης», μια σύγχρονη ματιά στο μύθο των Ατρειδών.

Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού.

Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου που τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.
Με υπέρτιτλους στα αγγλικά.
Δυνατότητα μεταφοράς με λεωφορείο προς και από την Επίδαυρο:
Οι θεατές των παραστάσεων του «Ορέστη» μπορούν να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους προς και από την Επίδαυρο με εισιτήριο 11€. Η κράτηση θέσεων για το λεωφορείο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου με τον κωδικό που αναγράφεται στο εισιτήριο. Κρατήσεις γίνονται μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας από την παράσταση.
Περισσότερες πληροφορίες: greekfestival.grΈγραψαν για την παράσταση: «Πάνδημη ήταν η πρεμιέρα του «Ορέστη» του ΚΘΒΕ στο θέατρο Δάσους.
Είχε απ’ όλα ο… ροκ «Ορέστης» του ΚΘΒΕ, του Γιώργου Μπλάνα (νέα -εξαιρετική κατά κοινή ομολογία θεατών και συντελεστών της παράστασης -μετάφραση), του Γιάννη Αναστασάκη (στην πρώτη του σκηνοθετική προσέγγιση στο αρχαίο δράμα), του …αποδεδειγμένα (μετά από εντυπωσιακή απόδοση σε σειρά πρωταγωνιστικών ρόλων την τελευταία τριετία στο ΚΘΒΕ) Χρίστου Στυλιανού (Ορέστης) και της Ηλέκτρας-Ιωάννας Κολλιοπούλου με την ευήκοη εκφορά του ευριπίδειου λόγου (ειδικά στον εισαγωγικό μονόλογο)… Είχε τα πάντα η σύγχρονη τραγωδία του Ορέστη και του ΚΘΒΕ. Και κυρίως «καθαρό» ποιητικό λόγο….»
Βίκυ Χαρισοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο Χρίστος Στυλιανού… σου πετάει στο χώμα μια «βεντάλια» τρέλας, μπερδέματος και σκοτεινιάς που δεν σε αφήνει αμέτοχο… Μαζί με την Ιωάννα Κολλιοπούλου, σε άρρηκτη χημεία, ικανή να σπάσει κάθε φραγμό, κάθε στερεότυπο και κανονικότητα, βουτάει στα βαθιά και φτερουγίζει στις κορφές.»
Γιώργος Παπανικολάου, rejected.gr
«Ο “Ορέστης” του Κρατικού δεν είναι μια ακόμα παράσταση του καλοκαιριού… Από την όψη του κτιρίου μέχρι τα ρούχα των ηθοποιών, ο Αναστασάκης δημιούργησε μια παράσταση που μοιάζει πιο καινούρια από κάθε άλλη νέα παράσταση»
Γιώργος Σταυρακίδης, museekart.com
«… Πρόκειται για μία καταπληκτική παράσταση με συγκλονιστικές ερμηνείες και τη σκηνοθετική τόλμη του Γιάννη Αναστασάκη…»
Στέλλα Πέρπερα, Stellasview
«Συγκινητικοί και λυρικοί μέσα στο πάθος των ρόλων τους ο Χρίστος Στυλιανού και η Ιωάννα Κολλιοπούλου «στροβιλίστηκαν» μέσα στην τραγική δίνη της ιστορίας των δύο αδελφών που θέλει θεούς και ανθρώπους να τιμωρούν, να τιμωρούνται και να μοιράζονται μια κοινή μοίρα… Η Ιωάννα Κολλιοπούλου, δικαίωσε τις προσδοκίες του κοινού από την καλλιτέχνη που έχει στο βιογραφικό της το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Με φωνή που ταξίδευε από άκρη σε άκρη στο ανοικτό θέατρο…»
Μαριάννα Τανάγια, publiSHIT Magazine

«..Την παράσταση Ορέστης του Ευριπίδη παρακολουθήσαμε στο θέατρο Δάσους από το ΚΘΒΕ. Τραγωδία που διαπραγματεύεται την πραγματικότητα μιας κοινωνίας σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της πόλης-κράτους και των δημοκρατικών θεσμών. Παράσταση απλών γραμμών που κράτησε το ενδιαφέρον των θεατών και χειροκροτήθηκε ενθαρρυντικά στην πρεμιέρα…».

Αγγέλα Μάντζιου, cityculture.gr
«..Πρόκειται για μια σύγχρονη, τολμηρή ανάγνωση του «Ορέστη», ευφάνταστη, ενδιαφέρουσα με εστίαση στα σαρκαστικά στοιχεία του έργου και αναφορές στο σήμερα, μια πολύ καλή δουλειά. Κι αν στη συνείδηση μερικών εγείρονται πιθανόν αντιρρήσεις, ένα είναι σίγουρο είναι μια δουλειά που μας ιντρίγκαρε, που τη διασκεδάσαμε και την απολαύσαμε από την αρχή μέχρι και το τέλος του έργου! Με την παράσταση αυτή το κρατικό θέατρο ανοίγει τα φτερά του και κινά για άλλες πολιτείες, πρώτα Κύπρος, μετά Επίδαυρος και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα! Καλοτάξιδη λοιπόν!»
Βικτώρια Ιωσηφίδου, sto sanidi
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο Ευριπίδης γράφει τον «Ορέστη» σε μια αντιηρωική εποχή και το μυθικό περιβάλλον του έργου αντανακλά αυτή τη συνθήκη.
Σήμερα ζούμε μια αντίστοιχη περίοδο – και δεν εννοώ μονάχα στην Ευρώπη και δεν εννοώ μονάχα στα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου οι αξίες κλονίζονται και η ανάγκη για επιβίωση βγάζει στο φως τη θνητή μας φύση, ανεβαίνει σήμερα ο «Ορέστης». Τα πρόσωπα αγριεύουν, οι ψυχές ταράζονται, οι σκέψεις μας θολώνουν. Πώς να είσαι ψύχραιμος και από πού να κρατηθείς όταν το αίμα βράζει μέσα μας και γύρω μας, όταν το Τέλος πλησιάζει καλπάζοντας;
Τη θέση του πολίτη σε μια πολιτεία που κλυδωνίζεται, θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε με την παράστασή μας. Αλλά και τη θέση μιας πολιτείας που αυτοτιμωρείται τιμωρώντας. Κι αν κάτι μας διαφοροποιεί από το Μύθο του Ορέστη είναι πως όλοι μας ξέρουμε ότι «από μηχανής θεοί» δεν υπάρχουν πια.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης, Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος, Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση Παραγωγής: Marleen Verschuuren
Ιωάννα Κολλιοπούλου: Ηλέκτρα
Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Ελένη
Νικόλας Μαραγκόπουλος: Αγγελιοφόρος
Δημήτρης Μορφακίδης:  Πυλάδης
Δημοσθένης Παπαδόπουλος:  Απόλλωνας
Μαριάννα Πουρέγκα: Ερμιόνη
Κώστας Σαντάς: Τυνδάρεως
Χρήστος Στέργιογλου: Τρώας
Χριστόδουλος Στυλιανού: Μενέλαος
Χρίστος Στυλιανού: Ορέστης
Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.


ΙΟΥΛΙΟΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

  • Κυριακή 2 – Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων»)
  • Τετάρτη 5 – Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (Φεστιβάλ Ηλιούπολης 2018)
  • Παρασκευή 7 – Γαλάτσι, Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεΐκου
  • Πέμπτη 13, Παρασκευή 14, Σάββατο 15 & Κυριακή 16 – Θεσσαλονίκη, Βασιλικό Θέατρο

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ:
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 45 €
Α΄ ΖΩΝΗ: 40 €
Β΄ ΖΩΝΗ: 20 €
Β΄ ΖΩΝΗ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ*: 13 €
*Ισχύει και για τους κατόχους της Ευρωπαϊκής κάρτας Νέων.
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: 8 €
ΑΜΕΑ/ΑΝΕΡΓΟI: 5 € (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετική κάρτας)
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου | Τ.210 3272000 | www.greekfestival.gr
VIVA.GR | SEVEN SPOTS | Viva Kiosk | Ωδείο Ηρώδου Αττικού | Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου) | RELOAD STORES | Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ:
Οι θεατές των παραστάσεων του «Ορέστη» μπορούν να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους προς και από την Επίδαυρο με εισιτήριο 11€. Η κράτηση θέσεων για το λεωφορείο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου (greekfestival.gr) με τον κωδικό που αναγράφεται στο εισιτήριο. Κρατήσεις γίνονται μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας από την παράσταση.

Περισσότερες πληροφορίες: greekfestival.gr


ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.