DAVID BERCOVICI: Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ , εκδόσεις Πατάκη

Παρουσίαση

H ιστορία των πάντων. 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια – από τη Μεγάλη Έκρηξη έως την έλευση του ανθρώπινου πολιτισμού.

i proelefsi ton panton

Με οξυδέρκεια και κομψότητα -και μέσα σε χρόνο και χώρο ρεκόρ- ο γεωφυσικός Ντέιβιντ Μπερκοβίτσι εξηγεί πώς έφτασαν τα πάντα στη σημερινή τους μορφή – από τη δημιουργία των άστρων και των γαλαξιών μέχρι τον σχηματισμό της ατμόσφαιρας και των ωκεανών της Γης, και από την προέλευση της ζωής μέχρι τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο Μπερκοβίτσι παντρεύει το χιούμορ με την περιπέτεια της επιστήμης, εκτοξεύοντας τον αναγνώστη σχεδόν 14 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στον χρόνο, ενώ συνδυάζει τις βασικές θεωρίες πάνω στις οποίες πατάμε για να κατανοήσουμε ετερόκλητα θέματα όπως η σωματιδιακή φυσική, η τεκτονική των πλακών και η φωτοσύνθεση.
Στο μοναδικό αυτό εγχείρημα του Μπερκοβίτσι κρύβεται ένας θησαυρός πραγματικής επιστήμης και συναρπαστικής ιστορίας, μια μοναδική εισαγωγή στους κλάδους της κοσμολογίας, της γεωλογίας, της γενετικής, της κλιματικής επιστήμης και της εξέλιξης του ανθρώπου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

«Είμαστε αστρική σκόνη. Ο «οδηγός τσέπης» για το σύμπαν του Ντέιβιντ Μπερκοβίτσι ξετυλίγει αυτή την όμορφη αλήθεια και εξηγεί τι είναι αυτό που καθιστά μοναδικό τον πλανήτη μας. Στα χέρια σας κρατάτε ένα βιβλίο γεμάτο με ανακαλύψεις από μια διαφορετική οπτική γωνία». (Sean B. Carroll, συγγραφέας του The Serengeti Rules)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Το Σύμπαν και οι γαλαξίες
Άστρα και στοιχεία
Το ηλιακό σύστημα και οι πλανήτες
Οι ήπειροι και το εσωτερικό της Γης
Οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα
Κλίμα και κατοικησιμότητα
Ζωή
Άνθρωποι και πολιτισμός
Πρόσθετες πηγές
Ευχαριστίες
Ευρετήριο

Λεπτομέρειες

Ξενόγλωσσος τίτλος THE ORIGIN OF EVERYTHING IN 100 PAGES (MORE OR LESS)
ISBN13 9789601673509
Εκδότης ΠΑΤΑΚΗΣ
Σειρά ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων 320
Διαστάσεις 20×14
Μετάφραση ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΜΠΕΡΚΟΒΙΤΣΙ ΝΤΕΙΒΙΝΤ

Τιμή Έκδοσης
€12.20 Τιμή Πολιτείας
€8.54 (-30%)
Κερδίζετε €3.66

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 6 Οκτωβρίου 2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΟ ΜΟΝΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» – Φθινόπωρο 2018

Ετοιμάζονται: Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για Αρχαρίους και Προχωρημένους, Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου, Σεμινάριο Σεναρίου, Σεμινάριο Δημιουργίας Ταινίας με Κινητό ή Τάμπλετ

 

Σουφλέρη Ιωάννα Α

Η συντομότερη ιστορία του Σύμπαντος
«Η προέλευση των πάντων»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2018

David Bercovici
Η προέλευση των πάντων
Εκδόσεις Πατάκη
σελ. 312, τιμή 12,20 ευρώ

«Εάν μπορούσαμε να αναπαράγουμε αντίστροφα την ιστορία του Σύμπαντος μέσα σε μια χρονική διάρκεια 24 ωρών, σαν να θέλαμε να γυρίσουμε μια βάναυσα μακροσκελή πειραματική κινηματογραφική ταινία, τότε η ανθρώπινη ιστορία θα είχε ολοκληρωθεί μέσα στα πρώτα 4 εκατοστά του δευτερολέπτου, προτού καν προλάβουν να περάσουν οι τίτλοι. Τα πρώτα ζώα θα εμφανίζονταν ακριβώς ύστερα από μία ώρα. Μετά θα χρειαζόταν να περιμένουμε 7 ακόμη ώρες για να δούμε τον σχηματισμό της Γης και του ηλιακού συστήματος και στη συνέχεια ακόμα 16 αγωνιώδεις ώρες για να φτάσουμε στην αρχή του Σύμπαντος».

Αυτή η παράγραφος, βγαλμένη από την εισαγωγή του βιβλίου του Ντέιβιντ Μπερκοβιτσί «Η προέλευση των πάντων», είναι αποκαλυπτική του εγχειρήματος του συγγραφέα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ αποφάσισε να γράψει μια συνοπτική ιστορία αρχίζοντας από την απόλυτη αρχή: την αρχή του Σύμπαντος! Στην πραγματικότητα το βιβλίο του Μπερκοβιτσί γεννήθηκε από τη σειρά των διαλέξεών του σε προπτυχιακούς φοιτητές (στις οποίες βεβαίως ακολούθησε τη σωστή χρονική αλληλουχία και όχι την αντίστροφη). Και όπως συνήθως συμβαίνει με τέτοιου είδους διαλέξεις, ο στόχος είναι να εισαγάγουν τους φοιτητές σε ένα θέμα, να τους δώσουν ένα άρωμα της επιστήμης που πρόκειται να διδαχθούν σε επόμενα έτη, χωρίς απαραιτήτως να υπάρχει εμβάθυνση. Υπάρχει όμως πάντα πολλή πληροφορία. Και πολλές ιστορικές αναφορές σε επιστήμονες που έκαναν θεμελιώδεις ανακαλύψεις και επηρέασαν το εκάστοτε πεδίο.

Το ερευνητικό πεδίο του Μπερκοβιτσί είναι η γεωφυσική και στην πραγματικότητα η γεωφυσική καταλαμβάνει και τη μερίδα του λέοντος του βιβλίου, παραμένοντας και το δυνατό του σημείο. Αρχίζοντας από τη μεγάλη έκρηξη και τον σχηματισμό των γαλαξιών, ο συγγραφέας περνά στον σχηματισμό τω άστρων και στη συνέχεια στη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και των πλανητών του, πριν επικεντρωθεί στη Γη και στο εσωτερικό της στο τέταρτο κεφάλαιο. Μαζί με τα επόμενα δύο κεφάλαια, το πέμπτο που εξετάζει τους ωκεανούς, την ατμόσφαιρα και φυσικά τις αλληλεπιδράσεις τους και το έκτο με τον εύγλωττο τίτλο «Κλίμα και κατοικησιμότητα», αποτελούν το καλύτερο τμήμα του βιβλίου. Οχι πως τα υπόλοιπα (το έβδομο αναφέρεται στην εμφάνιση της ζωής πάνω στον πλανήτη και το όγδοο και τελευταίο στον άνθρωπο και στον πολιτισμό του) υστερούν, αλλά όπως σωστά το έθεσε ο ίδιος ο Μπερκοβιτσί στην εισαγωγή του, «το βιβλίο μοιάζει περισσότερο με ένα πιάτο-δείγμα σε εστιατόριο με μεικτή κουζίνα, του οποίου ο σεφ είναι περισσότερο γνωστός για τα λιγκουίνι του».

Εν κατακλείδι, το πόνημα του Αμερικανού γεωφυσικού, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με ευρετήριο και κεφάλαιο πρόσθετων πηγών όπου μπορεί κανείς να ανατρέξει για να εμβαθύνει περισσότερο σε ό,τι τραβήξει το ενδιαφέρον του, είναι ένα καλό εφαλτήριο. Το πού θα βγει ο αναγνώστης αρχίζοντας την ανάγνωση είναι εντελώς προσωπικό του θέμα.

http://www.tovima.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.