Την τελευταία σωζόμενη τραγωδία, έργο του Σοφοκλή γραμμένο περίπου στα ενενήντα του χρόνια και τελευταία παράσταση για το καλοκαίρι του 2018 στην αρχαία Επίδαυρο σκηνοθετεί ο Γιάννης Κόκκος από τους σημαντικότερους δημιουργούς θεάτρου στην Ευρώπη.
Το Φεστιβάλ Αθηνών ολοκληρώνοντας το επιτυχημένο φετινό του πρόγραμμα, συνεργάζεται γι’ αυτό με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών και η συνεργασία αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του θερινού προγράμματος της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia – Grecia 2018 που προωθεί η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με ελληνικούς θεσμικούς φορείς, Ιδρύματα, Μουσεία, Καλλιτέχνες, προσωπικότητες του πολιτιστικού και ακαδημαϊκού κόσμου και ιταλικούς φορείς στην Ελλάδα.
Στο Tempo Forte πρωταγωνιστούν όσοι παράγουν πολιτισμό ή είναι απλά αποδέκτες του και έχουν πάθος με αυτόν για να καθιερώσουν μια μέθοδο εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μέσα σε αυτές, με απευθείας επαφές και κοινά σχέδια που να έχουν διάρκεια στο χρόνο και με στόχο να μεταφερθεί περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία.
Υπερήφανοι για τη συνεργασία δηλώνουν τόσο ο Πρέσβυς της Ιταλίας στην Αθήνα, Luigi Marras όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιταλικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος (INDA) Pier Francesco Pinelli. O κ. Pinelli βλέπει την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή ως έναν διαλογισμό πάνω στο ανθρώπινο πεπρωμένο και, ταυτόχρονα, ως έναν ύμνο στην Αθήνα, την αγαπημένη του πόλη, ως τραγωδία για τα σύνορα, πραγματικά και μεταφυσικά, για το μυστήριο της ανθρώπινης ελευθερίας παρά την παντοδυναμία των θεών, για την ευθύνη, για τα γηρατειά, για την πολιτική διαχείριση της πόλης, αλλά και ως ένα χαμηλόφωνο ποίημα, ένα πνευματικό ταξίδι.
Ο Οιδίποδας, έχοντας εγκαταλείψει τη Θήβα μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του, φτάνει ως πρόσφυγας στον Κολωνό. Καταδικασμένος από τους θεούς, αναζητά λύτρωση στην Αθήνα, μια πόλη που τον υποδέχεται για λόγους ηθικής αλλά και συμφέροντος.
Ο Γιάννης Κόκκος, τιμημένος μεταξύ άλλων με το μετάλλιο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών από το γαλλικό κράτος και με τα βραβεία «Λόρενς Ολίβιε» και «Μολιέρος», έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος ή σκηνοθέτης με σημαντικούς καλλιτέχνες και τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Στην παράσταση αυτή υπογράφει και το εντυπωσιακό σκηνικό ενώ εκτός από το χορό των Αθηναίων γερόντων παρουσιάζονται επίσης χορός νέων και χορός γυναικών σε μια πολυεπίπεδη ανάγνωση του δράματος. Η μουσική σύνθεση υπογράφεται από τον Αλέξανδρο Μαρκέα.
Το Φεστιβάλ Συρακουσών ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1914 με ευθύνη του INDA και από τότε σχεδόν αδιάλειπτα (υπήρξαν παύσεις για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους) λειτουργεί σε ετήσια βάση έχοντας καταξιωθεί στη συνείδηση του κοινού και έχοντας φιλοξενήσει σπουδαίους καλλιτέχνες.
Κοινό και Ιταλικός Τύπος εκθείασαν τον Μάϊο του 2018 την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Συρακουσών.
Η παράσταση τελεί υπό την Υψηλή Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κυρίου Sergio Mattarella και έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτιστικών Αγαθών και Δράσεων της Ιταλίας καθώς και τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιάννης Κόκκος
Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Alfio Scuderi
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Annick Blancard
Βοηθός σκηνοθέτη: Stephan Grögler
Κοστούμια:Paolα Mariani
Φωτισμοί: Giuseppe Di Iorio
Ερμηνεύουν: Massimo De Francovich (Οιδίποδας), Sebastiano Lo Monaco (Θησέας), Roberta Caronia (Αντιγόνη), Stefano Santospago (Κρέοντας), Fabrizio Falco (Πολυνείκης), Eleonora De Luca (Ισμήνη), Danilo Nigrelli (Άγγελος), Sergio Mancinelli (Ξένος), Davide Sbrogiò (Κορυφαίος)
Χορός γερόντων: Massimo Cimaglia, Francesco Di Lorenzo , Lorenzo Falletti, Eugenio Santovito, Carlo Vitiello, La Vecchia Tatu
Χορός νέων: Tommaso Garrè, Salvatore Ventura, Danilo Carciolo, Federico Mosca, Emanuele Carlino
Χορός γυναικών: Guilia Oliva, Chiara Ciancola, Vittoria Scuderi, Maria Chiara Pellitteri, Miriam Scala, Greta D’ Antonio, Noemi Scaffidi, Silvia Trigona, Guilia Messina
Στην Επίδαυρο θα παρέχονται ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι.
Ελληνικοί υπέρτιτλοι σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη.
Επιμέλεια: Αργυρώ Φουρναράκη
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (Ι), Φθινόπωρο 2018- Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου
Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ Φθινόπωρο 2018
Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 6 Οκτωβρίου 2018
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΟ ΜΟΝΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» – Φθινόπωρο 2018
Ετοιμάζονται: Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για Αρχαρίους και Προχωρημένους, Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου, Σεμινάριο Σεναρίου, Σεμινάριο Δημιουργίας Ταινίας με Κινητό ή Τάμπλετ