«Να μην αφήσουμε τον Όλεγκ Σέντσοφ να πεθάνει» (12Ο Σκηνοθέτες και Ηθοποιοί | Ο Πομπέο ζήτησε από τη Ρωσία να «απελευθερώσει αμέσως» τον Όλεγκ Σέντσοφ | Ξεπέρασε τις 100 ημέρες απεργίας πείνας ο ουκρανός σκηνοθέτης

24/08/2018

Ο Πομπέο ζήτησε από τη Ρωσία να «απελευθερώσει αμέσως» τον Όλεγκ Σέντσοφ.

OLEG SENTSOV

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ζήτησε από τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ οι ρωσικές αρχές να «απελευθερώσουν αμέσως» τον ουκρανό κινηματογραφιστή Όλεγκ Σέντσοφ, που κάνει απεργία πείνας εδώ και πάνω από 100 ημέρες.

Ο κινηματογραφιστής, ο οποίος εναντιώνεται στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, κρατείται σε ρωσική φυλακή κι έπαψε να τρέφεται τη 14η Μαΐου. Για την Ουάσινγκτον, ο Σέντσοφ είναι «πολιτικός κρατούμενος».

«Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανησυχία μας για το ζήτημα της υγείας του Σέντσοφ και προέτρεψε τη Ρωσία να τον απελευθερώσει αμέσως, όπως και όλους τους ουκρανούς πολιτικούς κρατούμενους», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Σέντσοφ, 42 ετών, διατηρείται στη ζωή με διατροφικά συμπληρώματα που του χορηγούνται ενδοφλεβίως κατ’ εντολή της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της Ρωσίας. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών απαιτεί την απελευθέρωση «όλων των (ουκρανών) πολιτικών κρατουμένων» που έχουν φυλακιστεί στη Ρωσία.

Παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις συγγραφέων, ηθοποιών και διάσημων σκηνοθετών, η Μόσχα τηρεί μέχρι σήμερα ανυποχώρητη στάση στην υπόθεση του Σέντσοφ, που έχει καταδικαστεί για «τρομοκρατία» και «εμπορία όπλων». Λέει ότι ο κινηματογραφιστής θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος εάν έκανε αίτηση να του δοθεί χάρη, κάτι που ο ίδιος αρνείται να πράξει.

Ο Σέντσοφ είχε καταδικαστεί το 2015 σε είκοσι χρόνια κάθειρξη έπειτα από μια δίκη που η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει «σταλινική» και είχαν στηλιτεύσει το Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Οι εκκλήσεις να αφεθεί ελεύθερος πολλαπλασιάστηκαν όταν συμπληρώθηκαν 100 ημέρες αφότου άρχισε απεργία πείνας, την Τρίτη.

Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία του με τον Λαβρόφ στις «προκλήσεις» στη Συρία και στη «μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ» όσον αφορά τις επιχειρήσεις του καθεστώτος της Δαμασκού για την ανάκτηση του ελέγχου της επαρχίας Ιντλίμπ. Ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας η Μόσχα να «υποστηρίξει τις προσπάθειες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ)» και τις «προσπάθειες για να καταστεί υπεύθυνο το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών όπλων» που του προσάπτεται.

https://www.newsbeast.gr

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (Ι), Φθινόπωρο 2018- Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ Φθινόπωρο 2018

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 6 Οκτωβρίου 2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΟ ΜΟΝΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» – Φθινόπωρο 2018

Ετοιμάζονται: Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για Αρχαρίους και Προχωρημένους, Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου, Σεμινάριο Σεναρίου, Σεμινάριο Δημιουργίας Ταινίας με Κινητό ή Τάμπλετ

«Να μην αφήσουμε τον Ολεγκ Σέντσοφ να πεθάνει»
14.08.2018, 14:48 |
Συντάκτης: Βένα Γεωργακοπούλου

Έφτασε ο κόμπος στο χτένι για την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική και κυρίως κινηματογραφική κοινότητα. Με πιο ηχηρό από ποτέ τρόπο, 120 σκηνοθέτες και ηθοποιοί, με κείμενό τους που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα «Le Monde», ζητούν από τη Ρωσία να απελευθερώσει επιτέλους τον φυλακισμένο Ουκρανό σκηνοθέτη Όλεγκ Σέντσοφ και από τη διεθνή κοινότητα, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ «να αναλάβουν αμέσως δράση για να μην τον αφήσουμε να πεθάνει».

Ανάμεσα στους σκηνοθέτες, που κινητοποιήθηκαν, βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο Κεν Λόουτς, ο Κώστας Γαβράς, ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, ο Μισέλ Χαζαναβίσιους, ο Σεντρίκ Κλαπίς, αλλά και η Αριάν Μνουσκίν με ολόκληρο το «Θέατρο του Ηλιου». Το κείμενο υπογράφει και η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν.

Κεν Λόουτς, Κώστας Γαβράς, Ζαν-Λικ Γκοντάρ Κεν Λόουτς, Κώστας Γαβράς, Ζαν-Λικ Γκοντάρ | AP Photo
Να υπενθυμίσουμε ότι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τον κινηματογραφιστή Ολεγκ Σέντσοφ τον Μάιο του 2014 από το σπίτι του στην Κριμαία, εκεί όπου ζούσε με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά.

Είχε συμμετάσχει στις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2014 και είχε βοηθήσει να σταλούν τροφές και εφόδια σε Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν παγιδευτεί σε βάσεις της Κριμαίας, την προσάρτηση της οποίας από τους Ρώσους δεν αναγνώριζε.

Υστερα από δίκη-παρωδία καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και κλείστηκε σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία.

Ο 42χρονος σκηνοθέτης, που από την πρώτη στιγμή φώναζε ότι είναι αθώος, ξεκίνησε στις 14 Μαΐου απεργία πείνας μέχρις εσχάτων.

Τρεις μήνες μετά, η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις πληθαίνουν.

Ειδικά στη Γαλλία, όπου από την πρώτη στιγμή η κινηματογραφική κοινότητα πήρε το θέμα πολύ ζεστά. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από δραματικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα του σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, που εκπροσωπούσε την Εταιρεία Γάλλων Σκηνοθετών.

Στις 10 Αυγούστου, κι ενώ οι πληροφορίες από συγγενείς του Σέντσοφ ήθελαν τον σκηνοθέτη να κινδυνεύει, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την αγωνία του για την υγεία του Ουκρανού και του πρότεινε μια ανθρωπιστική λύση στο πρόβλημα.

Ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε ότι ο Σέντσοφ βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αλλά υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να λήξει η απεργία πείνας. Κάτι που δεν συνέβη. Ο σκηνοθέτης συνεχίζει έχοντας ήδη χάσει τριάντα κιλά.

«Τεχνίτες της εικόνας και της φαντασίας, οι κινηματογραφιστές μάς συγκινούν και μας συναρπάζουν, αποτυπώνουν την εποχή μας και μας αιχμαλωτίζουν. Με τα έργα τους, μοιράζονται τη ματιά τους και μας αφυπνίζουν. Κάνουν να ακουστεί η φωνή τους, μια φωνή συχνά αντιφρονούσα: παντού στον κόσμο οι κινηματογραφιστές αποτελούν μια ουσιαστική παρουσία απέναντι στην κάθε εξουσία. Η ποικιλία των απόψεων, των δημόσιων συζητήσεων και των διαφωνιών που τροφοδοτούν είναι μια τύχη για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την πρόοδο», ξεκινά το κείμενο διαμαρτυρίας.

Και συνεχίζει: «Αφού η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα, το ίδιο θα ‘πρεπε να ισχύει και για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Η ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας δεν θα ‘πρεπε να σταματά εκεί που αρχίζει η διαφωνία. Κι όμως. Σήμερα ένας κινηματογραφιστής πεθαίνει, γιατί είναι αντιφρονών. Απειλείται λόγω των ιδεών του, όπως ο Βασίλι Γκρόσμαν, ο Σολζενίτσιν και πολλοί άλλοι κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Ολεγκ Σέντσοφ κρατείται στη Ρωσία εδώ και τέσσερα χρόνια. Η καταδίκη του σε είκοσι χρόνια κάθειρξη από ρωσικό στρατιωτικό δικαστήριο, στο τέλος μιας διαδικασίας που ολοφάνερα δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα και την υπεράσπισή του, είναι παράβαση του διεθνούς δικαίου. Γιατί το μόνο πραγματικά άδικο που είχε ήταν το ότι εκφράστηκε ελεύθερα. Το μόνο του «έγκλημα» ήταν η πολιτική στράτευση μέσα από την τέχνη του».

Και καταλήγουν οι 120 καλλιτέχνες: «Πρέπει να αναλάβουμε δράση. Γρήγορα. Αν δεν κινηθούμε, θα είναι σαν να αφήνουμε τον Ολεγκ Σέντσοφ να πεθάνει. Σαν να απαρνιόμαστε τις αξίες και τις αρχές μας, αυτά που υπερασπιζόμαστε, αυτά που είμαστε. Σαν να ανεχόμαστε ότι μπορεί κάποιος να δολοφονηθεί για τις ιδέες του. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Οι καλλιτέχνες όλου του κόσμου ξέρουμε ότι o Ρώσος πρόεδρος έχει την εξουσία να σταματήσει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, αυτή την τραγωδία της δημοκρατίας. Στο όνομα της καλλιτεχνικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης ζητάμε για άλλη μία φορά την άμεση απελευθέρωση του Ολεγκ Σέντσοφ».

https://www.efsyn.gr/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.