Σάκχαρο: Τι να πίνετε το πρωί για να αποφύγετε την αύξησή του

Το ρόφημα που θα επιλέξετε για το πρωινό σας γεύμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αυτό παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη αλλά και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

proino 001

Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Dairy Science, όταν ο στόχος είναι ο καλύτερος δυνατός έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου, ιδανική επιλογή για το πρωινό αποτελεί το γάλα!

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκελφ και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η κατανάλωση γάλακτος στο πρωινό οδηγεί σε μικρότερη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σε σύγκριση με το νερό, ενώ και η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών από το γάλα οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεταγευματικά συγκριτικά με την πρόσληψη μέτριας ποσότητας πρωτεϊνών. Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών το πρωί συμβάλλει και στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης κατά το μεσημεριανό γεύμα.

«Τα μεταβολικά νοσήματα παρουσιάζουν αύξηση παγκοσμίως, με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία να αποτελούν αιτία ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές. «Έτσι, υπάρχει ανάγκη να αναπτύξουμε διατροφικές στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου και τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη ώστε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να βελτιώσουν την υγεία τους» προσθέτουν.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του γάλακτος συγκριτικά με αυτή του νερού στα επίπεδα του σακχάρου, όταν καταναλώνονται το πρωί σε συνδυασμό με δημητριακά πλούσια σε υδατάνθρακες. Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος ανάλογα με την ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος που περιλαμβάνει το πρωινό γεύμα. Το γάλα συγκριτικά με το νερό και η μεγάλη πρόσληψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος συγκριτικά με μια μέτρια πρόσληψη φάνηκε να οδηγούν σε καλύτερες εκβάσεις στα επίπεδα του σακχάρου και στο αίσθημα κορεσμού στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα, καθώς και στην ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες στο μεσημεριανό τους, αναφέρει η μελέτη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κατά τη διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών του ορού και της πρωτεΐνης καζεΐνης του γάλακτος απελευθερώνονται στο γαστρεντερικό ορμόνες που επιβραδύνουν την πέψη, αποτρέποντας την απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου και ταυτόχρονα εντείνοντας το αίσθημα του κορεσμού.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει πως το γάλα είναι απαραίτητο συστατικό του πρωινού, καθώς επιβραδύνει την πέψη ώστε να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου. Οι διατροφολόγοι πάντοτε υπογράμμιζαν τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού και η μελέτη ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιλαμβάνουν στο πρώτο γεύμα της ημέρας τους το γάλα» καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή Tromaktiko

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (Ι), Φθινόπωρο 2018- Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ Φθινόπωρο 2018

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 6 Οκτωβρίου 2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΟ ΜΟΝΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» – Φθινόπωρο 2018

Ετοιμάζονται: Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για Αρχαρίους και Προχωρημένους, Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου, Σεμινάριο Σεναρίου, Σεμινάριο Δημιουργίας Ταινίας με Κινητό ή Τάμπλετ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: