Μία βραδιά προς τιμήν της Ειρήνης Παππά τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 στο «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά»

Tο Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος Ακροάματος (ΚΕΤΘΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό Θέατρο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα διοργανώνουν βραδιά προς τιμήν της Ειρήνης Παππά, στον υπέροχο χώρο που δημιούργησε η ίδια, το «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά».

eirini pappa odysseia

Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 στις 20:00 και κατά τη διάρκειά της θα προβληθεί η «Οδύσσεια», η ιστορική ιταλική τηλεοπτική σειρά, με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παππά στον ρόλο της Πηνελόπης. Η «Οδύσσεια» μεταδόθηκε στην RAI το 1968 και είναι βασισμένη στο έπος του Ομήρου. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Σκηνοθέτης της σειράς ήταν ο Franco Rossi, με βοηθούς σκηνοθέτες τους Piero Schivazappa και Mario Bava. Στον ρόλο του Οδυσσέα πρωταγωνιστούσε ο Bekim Fehmiu, ενώ η Barbara Bach υποδυόταν τη Ναυσικά. Τα εξωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Κροατία και το Μαυροβούνιο. Η σειρά παίχτηκε στην Ευρώπη μεταξύ 1968 και 1970. Μόνο στην Ιταλία, την είδαν πάνω από 16 εκατομμύρια τηλεθεατές. Μεταγλωττίστηκε στα αγγλικά, παίχτηκε αρκετές φορές στο δίκτυο TVO στο Οντάριο του Καναδά και μεταδόθηκε στις ΗΠΑ από το CBS το 1978.

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» έγραψε το 2009, με αφορμή την βράβευση της ηθοποιού με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε Θεάτρου της Βενετίας: «Όλοι οι Ιταλοί συνεχίζουν να θυμούνται την Ειρήνη Παππά για την ερμηνεία της στην “Οδύσσεια”, σε σκηνοθεσία του Franco Rossi, έστω κι αν έχουν περάσει από τότε τέσσερις δεκαετίες». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, ποτό και ελαφρύ φαγητό.

Info: «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παππά», Πειραιώς 52, Μοσχάτο. Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, 20.00. Είσοδος ελεύθερη με προσκλήσεις. Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 210 6898607 ή να στείλετε μέιλ στο hara@telekinisi.gr.

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (Ι), Φθινόπωρο 2018- Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ Φθινόπωρο 2018

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 6 Οκτωβρίου 2018

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΟ ΜΟΝΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» – Φθινόπωρο 2018

Ετοιμάζονται: Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για Αρχαρίους και Προχωρημένους, Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου, Σεμινάριο Σεναρίου, Σεμινάριο Δημιουργίας Ταινίας με Κινητό ή Τάμπλετ

 

Με την προβολή της ιστορικής τηλεοπτικής μεταφοράς του ομηρικού έπους της Οδύσσειας στην Ιταλική τηλεόραση του 1968, το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος (ΚΕΤΘΑ) τιμάει την σπουδαία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια Eιρήνη Παππά τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στο «Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνης Παππά».

Η εκδήλωση οργανώνεται από το ΚΚΕΤΘΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό Θέατρο, το ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα – η οποία υποτίτλισε στα Ελληνικά και παραχώρησε και το σχετικό οπτικό υλικό.

H ιστορική σειρά L’Odissea είναι μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή που προβλήθηκε από τη RAI το 1968 and based on Homer’s Odyssey.

Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία και Γαλλία συμμάχησαν με τον παραγωγό Dino De Laurentis σκηνοθέτη Franco Rossi και τους συνεργάτες του Piero Schivazappa και Mario Bava να υπογράφουν μια σειρά που έγραψε ιστορία.

Η αρχική κόπια των οκτώ επεισοδίων έχει διάρκεια 446 λεπτά. Ο ποιητής Giuseppe Ungaretti προλόγιζε κάθε επεισόδιο απαγγέλοντας αποσπάσματα από το έπος του Ομήρου.

Η μεταφορά θεωρείται μια από τις πιο πιστές στο ομηρικό πνεύμα απόδοση της Οδύσσειας.

Η σειρά προβλήθηκε στα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα από το 1968 ως το 1970.

Προσέλκυσε 16 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο στην Ιταλία.

Η Παππά αποδεικνύει γιατί θεωρείται ιέρεια των δραματικών τεχνών ως Πηνελόπη.

Η Ειρήνη Λελέκου γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο μικρό ορεινό Χιλιομόδι Κορινθίας.

Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.

Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ.

Σήμερα ζει στην Αθήνα, κοντά στου Φιλοπάππου. Είχε παντρευτεί τον Άλκη Παππά όπου ο γάμος τους διήρκησε από το 1943 μέχρι το 1947, όπου διατήρησε μέχρι και σήμερα τον επίθετό του .

Μεταπολιτευτικά είχε ασχοληθεί και με την πολιτική. Ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Σχολείον της Αθηνάς: το όραμα της Ειρήνης Παππά

Από το 2014 το Εθνικό Θέατρο έχει επεκταθεί στο «Σχολείον της Αθήνας»-Ειρήνη Παπά, επί της οδού Πειραιώς 52.

Μέσω της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΤΑΔ, του ΚΕΤΘΑ (Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος Ακροάματος-Ειρήνη Παπά) και του Εθνικού Θεάτρου, ο χώρος θα φιλοξενεί παραστάσεις και δράσεις του στρατηγικού σχεδιασμού του Εθνικού έως και το 2027.

«Η στιγμή είναι ιστορική για το Εθνικό Θέατρο. Παραδίδουμε στις τωρινές και στις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών ένα χώρο οκτώ στρεμμάτων, από τους ωραιότερους της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το όραμα της Ειρήνης Παπά συνεχίζεται και διασφαλίζεται από το Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα συνεργαστεί με το ΚΕΤΘΑ για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργούνται, επίσης, θέσεις εργασίας καλλιτεχνικού και λοιπού προσωπικού σε μια περίοδο που η ανεργία υπονομεύει την ενότητα της κοινωνίας» είχε σχολιάσει το 2014 ο καλλιτεχνικό διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.