Σεμινάρια Κινηματογράφου Φθινόπωρο 2018|| Δωρεάν Μαθήματα-Παρουσιάσεις Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018

Διοργάνωση: Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).

Ingmar-Bergman-and-Sven-Nykvist-2_thumb.jpg

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου σε 12 Μαθήματα

Α’ ΚΥΚΛΟΣ (για συμμετέχοντες που δεν έχουν παρακολουθήσει ξανά σεμινάριο σκηνοθεσίας αλλά και για όποιον άλλον επιθυμεί να συστηματοποιήσει τις γνώσεις του στη σκηνοθεσία κινηματογράφου)- 12 συναντήσεις.

Σεμινάριο Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου περιλαμβάνει τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους (3-5 λεπτών διάρκειας) ή μιας σκηνής αντίστοιχης διάρκειας.

Στις 12 τετράωρες συναντήσεις θα διδαχτούν στους συμμετέχοντες οι απαραίτητες, βασικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για τη σκηνοθεσία του κινηματογράφου, μέσα από τις εισηγήσεις του συντονιστή του σεμιναρίου, την προβολή και ανάλυση αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες σημαντικών σκηνοθετών και ρευμάτων, την προβολή και ανάλυση 2-3 ολόκληρων ταινιών, τις πρακτικές σεναριακές, σκηνοθετικές και κινηματογραφικής υποκριτικής ασκήσεις, την παροχή ηλεκτρονικών σημειώσεων και πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Κάποιες φορές θα παραβρίσκονται άνθρωποι από τον χώρο του κινηματογράφου που θα παρουσιάζουν τη δική τους σκηνοθετική προσέγγιση σε μια ταινία τους.

Ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το σεμινάριο:

 • Οργάνωση Παραγωγής-Διεύθυνση Παραγωγής
 • Βασικές Αρχές Σεναρίου
 • Κινηματογραφική σκηνοθεσία – ο ρόλος του σκηνοθέτη
 • Οι Ειδικότητες του Συνεργείου- Σκηνοθετική Ομάδα και οι υπόλοιπες δημιουργικές ομάδες
 • Ο Ηθοποιός στον κινηματογράφο
 •  Πλάνα – Σκηνές –  Σεκάνς – Γωνίες λήψης – Κίνηση της κάμερας – Εφέ – Ήχοι
 • Ρεπεράζ-Ντεκουπάζ-Τελική γραπτή μορφή του Σεναρίου-Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα-Αισθητικό ύφος της ταινίας
 • Αισθητική κινηματογράφησης (χώρος-χρόνος-πλάνα-μοντάζ-ήχος): Ακαδημαϊκή αισθητική- Μοντέρνα αισθητική | Βασικοί Κανόνες Σκηνοθεσίας (Κανόνας του Άξονα, Κανόνας αλλαγής γωνίας λήψης 30 μοιρών κ.α.)
 • Η Φωτογραφία και ο Σκηνικός Χώρος στον κινηματογράφο
 • Το Μοντάζ στον Κινηματογράφο
 • Η Μουσική στον Κινηματογράφο

Στα μαθήματα θα περιληφθεί μάστερκλας διεύθυνσης φωτογραφίας. Τα γυρίσματα θα επιβλέπονται και καθοδηγούνται εκτός από τον συντονιστή του σεμιναρίου και από διευθυντή φωτογραφίας.

Έμφαση θα δοθεί στην κινηματογραφική υποκριτική όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν σε ασκήσεις με κάμερα στο ρόλο του σκηνοθέτη αλλά και του ηθοποιού (Υποκριτική μπροστά και πίσω από την κάμερα). Βασικές γνώσεις θα παρασχεθούν για την Θεωρία και την Πρακτική του Μοντάζ και για τη Συγγραφή του Σεναρίου.

Το κόστος είναι 130€ με έκπτωση σε φοιτητές, ΑμεΑ, άνεργους , παλιότερους μαθητές, ζευγάρια, συγγενείς, γκρουπ, εκπαιδευτικούς, μέλη θεατρικών και πολιτιστικών ομάδων.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Για όσους το επιθυμούν και ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του Α’ κύκλου θα υπάρξει Β’ κύκλος στον οποίο ο κάθε συμμετέχων θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη δική του ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως 5 λεπτά.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ και Κριτικός Κινηματογράφου). Ανοιχτό Μάθημα – Παρουσίαση την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στις 16.00. Έναρξη Σεμιναρίου: Οκτώβρης 2018.

Πληροφορίες – Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στα τηλέφωνα 2130 159 816 και 6944143564

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών μηνών, οι συμμετέχοντες θα συμμετέχουν σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής σεναρίου, θα επεξεργαστούν και θα εκτελέσουν τη συγγραφή ενός σεναρίου ταινίας μικρού μήκους (έως 10 λεπτά), ξεκινώντας από την αρχική ιδέα και φτάνοντας στο τελικό σενάριο. Στους συμμετέχοντες θα διδαχτεί η μεθοδολογία και οι τεχνικές συγγραφής σεναρίου. Οι συμμετέχοντες θα εργάζονται συλλογικά, θα συμμετέχουν στη δημιουργία των πρότζεκτ όλων των συμμαθητών τους.

Οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το σεμινάριο είναι οι εξής :

Τι Είναι το Σενάριο; Ποια η χρησιμότητά του;- Προετοιμασία – Ανάπτυξη της Ιδέας- Η Κυρίως Συγγραφή.

Αναλυτικότερα:

Πηγές Έμπνευσης,

Η Ιδέα-Το Θέμα,  Ιστορία Πλοκή: Χτίσιμο της Ιστορίας- Διάρθρωση- Κλιμακώσεις

Χαρακτήρες (Η δημιουργία ηρώων –τα χαρακτηριστικά τους-οι σκέψεις, ο λόγος και η δράση τους η διαδρομή τους κατά τη διάρκεια της ταινίας),

Η Δομή του Σεναρίου-Τα Στάδια Ανάπτυξης στον Κλασικό Κινηματογράφο- Η Σημασία της Αρχής και του Τέλους,

Η Σκηνή, Η Σεκάνς, Οι Διάλογοι, Η Σκαλέτα, Το Treatment,

Η Γραπτή Μορφή του ΣεναρίουΔιαμόρφωση Σελίδας (format),  Οι Αναθεωρήσεις (ξαναγράψιμο).

Έναρξη σεμιναρίου: Μέσα Οκτωβρίου 2018

Εργαστήριο συγγραφής σεναρίου υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Καραμπίτσου

…………………………….

Συχνότητα: κάθε Πέμπτη 20:00-23:00
Διάρκεια: 11 εβδομάδες.  Ανοιχτό Μάθημα-Παρουσίαση : Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, 19.30 (διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά). Έναρξη Σεμιναρίου.  Κόστος 160€ (+Φ.Π.Α. 24%) (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους, ΑμεΑ, ζευγάρια, γκρουπ, μέλη πολιτιστικών ομάδων και παλιότερους μαθητές). Έκπτωση σε όσους προπληρώσουν όλο το ποσό και σε όσους συμμετέχουν σε πάνω από 2 σεμινάρια!! Στους Συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης του Σχολείου του Σινεμά .

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 6 Οκτωβρίου 2018

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 6 Οκτωβρίου 2018 κάθε Σάββατο στις 16.00 [αν στο ανοιχτό μάθημα-παρουσίαση υπάρξει σοβαρή πρόταση για διεξαγωγή του σεμιναρίου σε καθημερινή μέρα θα συζητηθεί και θα κριθεί καταλλήλως].

11 Μαθήματα για την Ιστορία Κινηματογράφου που καλύπτουν τις απαιτήσεις τόσο όσων παρακολουθούν για πρώτη φορά ένα τέτοιο σεμινάριο και θέλουν να έρθουν σε επαφή με τα βασικά κινηματογραφικά ρεύματα και τους σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου αλλά και όσων έχουν παρακολουθήσει ξανά μαθήματα ιστορίας κινηματογράφου.

Σε 11 τρίωρες συναντήσεις κάθε Σάββατο στις 16.00 στην Τσαμαδού 26-28 , Εξάρχεια θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε τα εξής θέματα μέσα από την προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες κινηματογραφικών ρευμάτων και σημαντικών δημιουργών και τις προκλητικές εισηγήσεις του συντονιστή του Σεμιναρίου σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Καραμπίτσου.

Οι θεματολογίες για κάθε συνάντηση είναι:

1.Πιονέροι του Κινηματογράφου, Έμφαση στη Σχολή του Μπράιτον, Γκρίφιθ, Ρεύματα-Δημιουργοί Δεκαετίας του 20 (Ιμπρεσιονισμός, Εξπρεσιονισμός, Ντανταϊσμός, Σουρεαλισμός, Ρώσικη Πρωτοπορία, Μπουρλέσκ- Κωμωδία)- Σημαντικοί Δημιουργοί Περιόδου [2 μαθήματα]
3. Κωμωδίες Σκρούμπολ, Μιούζικαλ, Γουέστερν, Ποιητικός Ρεαλισμός, Αστυνομική Ταινία- Φιλμ Νουάρ, Νεορεαλισμός, Κωμωδίες Ealing Studios, Νουβέλ Βαγκ, Free Cinema, Cinema Novo – Σημαντικοί Δημιουργοί Περιόδου [2 μαθήματα]
5. Κινηματογράφος Πρώην Σοσιαλιστικών Χωρών, Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος, Ιταλικός Κινηματογράφος, Ασιατικός-Κινέζικος-Ιαπωνικός Κινηματογράφος, Ινδικός Κινηματογράφος, Γαλλικός, Αγγλικός Κινηματογράφος, Πολιτικός Κινηματογράφος δεκαετίας 60 και 70, Ισπανικός- Λατινοαμερικάνικος Κινηματογράφος, Αυστραλιανός Κινηματογράφος, Αμερικάνικο Underground – Ανεξάρτητος Αμερικάνικος Κινηματογράφος, Αφρικανικός Κινηματογράφος, Σκανδιναβικός Κινηματογράφος, Βαλκανικός Κινηματογράφος-Σημαντικοί Δημιουργοί Περιόδου [2 Μαθήματα]
7. Ελληνικός Κινηματογράφος
8. Ιστορία του Ντοκιμαντέρ
9. Ιστορία του Animation
10. Από το Βιβλίο στην Κινηματογραφική Ταινία (Λογοτεχνία και Κινηματογράφος, Θέατρο και Κινηματογράφος)
11. Σύγχρονος Παγκόσμιος Κινηματογράφος. Το Αύριο του Σινεμά.

Κόστος 110 € + 24% Φ.Π.Α. με έκπτωση σε ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, παλιότερους μαθητές, ζευγάρια-γκρουπ. Έκπτωση θα έχουν και όσοι προπληρώσουν ολόκληρο το ποσό  Παρακολούθηση κάθε μαθήματος 12€ +24% Φ.Π.Α.

Ανοιχτό Μάθημα-Παρουσίαση: 29.9.2018 στις 16.00.

Στους συμμετέχοντες παρέχονται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”, ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ υπάρχει πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ Φθινόπωρο 2018

Το Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ που διοργανώνει το Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια, Αθήνα) θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018 θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα , η κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 3 ώρες. Θα ολοκληρωθεί σε 12 Μαθήματα.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό κομμάτι. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την ιστορία, την αισθητική, τα είδη, τους κώδικες, τις τεχνικές και τις μεθόδους του “δημιουργικού ντοκιμαντέρ” (κινηματογραφικής αισθητικής ντοκιμαντέρ). Και παράλληλα θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διάρκειας έως 15 λεπτά.

Τα στάδια της δουλειάς στο πρακτικό κομμάτι, από το άλφα ως το ωμέγα, αφορούν την εύρεση του θέματος, την σύλληψη της ιδέας, την πραγματοποίηση της έρευνας, τη συγγραφή του σεναρίου, την προετοιμασία της παραγωγής, την υλοποίηση του γυρίσματος, την διεργασία του μοντάζ. Όλα μαζί αφορούν την δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ που παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα ανάγνωσης και κατανόησης της πραγματικότητας σε βάθος αλλά και παρέμβασης σε αυτήν και αλλαγής της.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον κινηματογράφο. Στο θεωρητικό κομμάτι μέσα από την προβολή αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών ντοκιμαντέρ οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του Ντοκιμαντέρ αλλά και με τον τρόπο δουλειάς επιλεγμένων σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ, ελλήνων και ξένων. Επίσης θα γνωρίσουν τις πιο σημαντικές Σχολές Ντοκιμαντέρ και τις Μεθόδους που χρησιμοποιούν. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (2 φορές το μήνα), θα προβάλλεται μια ταινία ντοκιμαντέρ και θα ακολουθεί συζήτηση, όχι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά έξτρα.

Στους συμμετέχοντες παρέχονται ηλεκτρονικές σημειώσεις, δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη, βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αφού το σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Τοποθεσία: Σχολείο του Σινεμά, Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια, Αθήνα

Κόστος: 180 €  (έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους, ΑμεΑ, ζευγάρια, γκρουπ, μέλη πολιτιστικών ομάδων και παλιότερους μαθητές)

Πληροφορίες εγγραφές: Τηλ.: 2130159816, 6944143564 και στο e-mail: schoolofcinemagr@gmail.com.

Ανοιχτό Μάθημα-Παρουσίαση του Σεμιναρίου  την Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12.00. Θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικές ταινίες  πολύ σημαντικών σκηνοθετών ταινιών ντοκιμαντέρ ελλήνων και ξένων με τιμώμενο σκηνοθέτη τον Γιόρις Ίβενς.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΟ ΜΟΝΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» – Φθινόπωρο 2018

 1. ΘΕΩΡΙΑ -ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΤΑΖ
 2. ΠΡΑΚΤΙΚΗ (ΕΚΜΑΘΗΣΗ ADOBE PREMIERE ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ)
 3. ΓΥΡΙΣΜΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2-3 ΛΕΠΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΑΖ

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις (Βασικές Λειτουργίες του Μοντάζ, Αφηγηματικό-Ιδεολογικό Μοντάζ, Μοντάζ Συνέχειας-Μοντάζ Ασυνέχειας, Είδη- Μέθοδοι-Τεχνικές του Μοντάζ, Μοντάζ και Ντεκουπάζ,, Εσωτερικός και Εξωτερικός Ρυθμός μιας ταινίας και Μοντάζ, Το κλασικό Χολιγουντιανό Μοντάζ, Ο Κινηματογράφος του Δημιουργού και το Μοντάζ, Η Πρακτική του Μοντάζ στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, Βασικοί Κανόνες Σκηνοθεσίας και Μοντάζ  μέσα από την προβολή αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες και ανάλυσή τους θα παρουσιαστεί ο τρόπος και η μέθοδος του μοντάζ σε επιλεγμένους σημαντικούς δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου) και πρακτικές γνώσεις του μοντάζ (Οι Ελευθερίες του Ψηφιακού Μοντάζ, Πρακτική του Ψηφιακού Μοντάζ, εκμάθηση adobe premiere και ενός απλούστερου προγράμματος μοντάζ για γρήγορη εξυπηρέτηση) προκειμένου οι συμμετέχοντες να εντρυφήσουν στα μυστικά του βασικού εκφραστικού μέσου του κινηματογράφου.

Οι συμμετέχοντες θα γυρίσουν στο χώρο του Σχολείου του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια) και στους γύρω χώρους μια εκπαιδευτική ταινία μικρού μήκους κατάλληλη για μοντάζ διάρκειας 2-3 λεπτών και θα την μοντάρουν κάνοντας χρήση των όσων έχουν μάθει τις ώρες της πρακτικής. Θα δοθούν ηλεκτρονικές σημειώσεις και βεβαίωση του Σχολείου του Σινεμά.

Ημέρες και ώρες μαθημάτων:

Τρίτη 19.00-22.00 ένα τμήμα και Σάββατο 11.00-14.00 ένα δεύτερο τμήμα
Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 και Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018.  Θα πραγματοποιηθεί δίωρο ανοιχτό μάθημα-παρουσίαση το Σάββατο 29.9.2018 στις 12.00. 

Διάρκεια σεμιναρίου: δέκα τρίωρες συναντήσεις (30 ώρες)

Εισηγητής: Γιάννης Καραμπίτσος

Κόστος συμμετοχής:
180€ (+24% ΦΠΑ), 160€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές, 140€ (+24% ΦΠΑ) για ανέργους

Για πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής-εγγραφές στα τηλ. 2130 159 816, 6944143564 ή στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com.  Σεμινάρια παρέχονται και ιδιαιτέρως. Επίσης εξ αποστάσεως.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής λόγω συγκεκριμένου αριθμού θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (Ι), Φθινόπωρο 2018- Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου
Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ Φθινόπωρο 2018
Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 6 Οκτωβρίου 2018
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΤΟ ΜΟΝΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» – Φθινόπωρο 2018

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου – Οκτώβριος 2018

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: