ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ | Οι ταινίες της ημέρας | Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Αξίζει να δείτε σήμερα

Μαζί ή Τίποτα  [3/5]
COSMOTE CINEMA 1HD/COSMOTE TV 21:00

Προμηθέας  [2,5/5]

Novacinema2HD/Nova 22:00

Frances Ha  [4/5]

ΕΡΤ3 23:00

COSMOTE CINEMA 1HD/COSMOTE TV
21:00

Μαζί ή Τίποτα
Aus dem Nichts / In the Fade
Δραματική 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 105′
Γερμανογαλλική ταινία του Φατίχ Ακίν, με τους Νταϊάν Κρούγκερ, Ντένις Μοσκίτο, Γιοχάνες Κρις.Η ζωή της Κάτια καταρρέει όταν ο κουρδικής καταγωγής άντρας και ο μικρός γιος της σκοτώνονται σε βομβιστική επίθεση. Προσπαθώντας να συνέλθει, θα βρεθεί μάρτυρας στη δίκη δύο υπόπτων νεοναζί, για τους οποίους όμως δεν υπάρχουν ατράνταχτα ενοχοποιητικά στοιχεία.
Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας και βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάνες για ένα επίκαιρο, σκληρό και τολμηρό στις απόψεις του κοινωνικό σχόλιο με αμφιλεγόμενο φινάλε. [Σημαντική η ελληνική νότα της ταινίας, τόσο ως τόπος κορύφωσης του δράματος όσο και ως αναφορά (μέσα από την ερμηνεία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη) στη σχέση Γερμανών νεοναζί και Χρυσής Αυγής.]

Novacinema2HD/Nova
22:00

Προμηθέας
Prometheus
Επιστ. Φαντασίας 2012 | Έγχρ. | Διάρκεια: 124′
Αμερικανική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, με τους Νούμι Ραπάσε, Λόγκαν Μάρσαλ-Γκριν, Μάικλ Φασμπέντερ.Μια επανδρωμένη αποστολή φτάνει σε έναν έρημο πλανήτη, για τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι φιλοξενεί τους δημιουργούς της ζωής στη Γη. Οι κάτοικοι του όμως, αν και από καιρό νεκροί, κρύβουν ένα επικίνδυνο για την ανθρωπότητα μυστικό.
[Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με θεαματική και φιλοσοφική διάθεση, αλλά λιγότερη κινηματογραφική φαντασία στη μυθολογία του «Alien». Τα υπαρξιακά ερωτήματα, συνδυασμένα με τον προμηθεϊκό μύθο και ψυχαναλυτικές αναφορές, έχουν ενδιαφέρον, όπως και η στιβαρή σκηνοθετική προσέγγιση -εντυπωσιακότατη στη σκηνογραφική της λεπτομέρεια- του Βρετανού δημιουργού. Πολλά στοιχεία της πρώτης ταινίας, πάντως, επαναλαμβάνονται χωρίς έμπνευση, ενώ η κορύφωση της δράσης δεν έχει την απαιτούμενη ένταση και πρωτοτυπία.]

ΕΡΤ3
23:00

Frances Ha
Κομεντί 2013 | Α/Μ | Διάρκεια: 86′
Αμερικανική ταινία του Νόα Μπάουμπαχ, με τους Γκρέτα Γκέργουιγκ, Μίκι Σάμερ, Μάικλ Έσπερ.Όταν η συγκάτοικος και καλύτερή της φίλη την εγκαταλείπει για ένα καλύτερο διαμέρισμα, η 27χρονη Φράνσις προσπαθεί να επιβιώσει στη Νέα Υόρκη χωρίς σταθερή δουλειά, αλλά με πολλά όνειρα και μεγάλη αισιοδοξία.
[Με μια ελαφρότητα η οποία κρύβει πίσω της μια διεισδυτική ματιά πάνω στη διαδικασία ενηλικίωσης στη σύγχρονη μεγαλούπολη, το «Frances Ha» δανείζεται την αφηγηματική ελευθερία της γαλλικής νουβέλ βαγκ, τους casual διαλόγους του αυτοβιογραφικού αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά και τα τικ της σωματικής κωμωδίας, που έρχονται κατευθείαν από το βωβό κινηματογράφο, για να περιγράψει με αφοπλιστική απλότητα τη γενιά των αυριανών τριαντάρηδων. Και αυτή δεν βρίσκει τελειότερο επί της οθόνης εκπρόσωπο από την ανέμελη, απελπισμένη, πείσμωνα και πάντα χαμογελαστή Φράνσις. Μια καθηλωτική Γκρέτα Γκέργουιγκ, η οποία συνδυάζει στην καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς την αλαφροΐσκιωτη γοητεία μιας Αμερικανίδας Αμελί με την τραγικότητα ενός μοναχικού κλόουν.]

[] Σχόλιο του Αθηνοράματος

στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για την έναρξη του Σεμιναρίου Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου ή Ιστορίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για την Πάτρα. Έναρξη Αρχές Νοεμβρίου 2018.

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (Ι), Φθινόπωρο 2018- Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου
Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα από 14 Οκτωβρίου 2018

2 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.