Δήμος Θέος: Κινηματογράφος ασυμβίβαστος και συνειδητά ασύμβατος προς τις επιταγές της κινηματογραφικής αγοράς || της Δέσποινας Μουζάκη

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Ο Δήμος Θέος είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Αλλά ένα κεφάλαιο που παραμένει «ανοιχτό», με την έννοια ότι εμείς – οι αποδέκτες του έρ­γου του Θέου – δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τη σχέση μας μαζί του. Ή, ίσως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα κεφάλαιο «κλειστό», με την έννοια ότι δεν έχουμε ακόμη αποκρυπτογρα­φήσει όσα ο Θέος έχει καταθέσει.

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Δήμος Θέος

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΟΣ του Στράτου Κερσανίδη

Συλλυπητήριο μήνυμα της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την απώλεια του κινηματογραφιστή Δήμου Θέου

Το κεφάλαιο Δήμος Θέος άρχισε να γράφεται ορμητικά τη δεκαετία του εξήντα, με την εν­θουσιώδη υποδοχή – και τη γενική αποδοχή – που συνάντησαν οι ριζοσπαστικά καινοτόμες πρώτες ταινίες του: το από κάθε άποψη πρωτοπόρο ντοκιμαντέρ Εκατό ώρες του Μάη και το εμβληματικό για τον κινηματογράφο μας Κιέριον. Αλλά ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε α­μηχανία, επιφυλακτικότητα ή και ανοιχτή εχθρότητα, όταν ο Θέος, εμβαθύνοντας στον προ­βληματισμό και τη θεματολογία που τον είχαν απασχολήσει και στο Κιέριον, παρουσίασε στη συνέχεια τη Διαδικασία, τον Καπετάν Μεϊντάνο και τον Ελεάτη Ξένο, τρεις ταινίες σύνθετες στη δομή τους, όπου η βαθιά γνώση των ιστορικών διεργασιών διασταυρώνεται με την επί­κληση αρχετυπικών μύθων, ο φιλοσοφικός στοχασμός με την ποιητική διάθεση και η ελλη­νικότητα με την οικουμενικότητα.
Παραγνωρισμένες από το κοινό, απόβλητες από τις εμπορικές αίθουσες, παρεξηγημένες από μερίδα της κριτικής, οι ταινίες αυτές αποτελούν σπάνια δείγματα ενός κινηματογράφου που στηρίζεται στη γνώση του αντικειμένου και των μέσων του, στον στοχασμό επάνω στη θε­ματολογία του, στην εσωτερική συνέπεια και σε μια συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον δυ­νητικό αποδέκτη του. Είναι ένας κινηματογράφος ασυμβίβαστος και συνειδητά ασύμβατος προς τις επιταγές της κινηματογραφικής αγοράς. Ένας κινηματογράφος που δεν επιδιώκει να παγιδέψει, ούτε να γοητέψει ή να καθοδηγήσει τον θεατή. Αυτή η απολυτότητα δυσκο­λεύει ασφαλώς τη μαζική πρόσληψη των ταινιών του Θέου και εξηγεί, ίσως, την περιθωριο­ποίησή τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι οι ταινίες του Θέου συνιστούν μια ερεθιστι­κή πρόκληση για τον θεατή που θα θελήσει να ξεφύγει από τον ρόλο του παθητικού αποδέ­κτη εικόνων και εντυπώσεων, και θα σταθεί απέναντι τους ως πνευματικά ενεργητικός συ­νομιλητής.
Έτσι, το αναδρομικό αφιέρωμα στον Δήμο Θέο που οργανώνουμε φέτος, δεν είναι μόνο μια οφειλόμενη τιμή σε έναν σημαντικό έλληνα δημιουργό, αλλά και μια πρόσκληση-πρόκληση στους νεώτερους, κυρίως, θεατές να αποκτήσουν την εμπειρία της επικοινωνίας με έναν «άλλο» κινηματογράφο, έναν κινηματογράφο που δεν προσφέρεται για εύκολη κατανάλωση, αλλά προσφέρει ερεθίσματα για πολύτιμες πνευματικές αναζητήσεις.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΟΥΖΑΚΗ Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (την εποχή που γράφει αυτόν τον πρόλογο για την έκδοση του βιβλίου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το Θέο ήταν δντρια του Φεστιβάλ)

DIMOSTHEOSFESTIVALTHESS.jpg

στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για την έναρξη του Σεμιναρίου Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου ή Ιστορίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για την Πάτρα. Έναρξη Αρχές Νοεμβρίου 2018.

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (Ι), Φθινόπωρο 2018- Εισαγωγή στην Τέχνη του Κινηματογράφου
Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2018 σε 11 Μαθήματα
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: