[video] Κώστας Γαβράς: Αυτοβιογραφία- Πήγαινε Εκεί Όπου Είναι Αδύνατο να Πας, Εκδόσεις Gutenberg || Παρουσίαση Βιβλίου στην Ταινιοθήκη στις 26 Νοεμβρίου 2018

Η θαυμάσια μακράθυμη αυτοβιογραφία του Κώστα Γαβρά

«Σ’ αυτό το βιβλίο ήθελα να δείξω πώς έγινε κάθε φιλμ», λέει ο Κώστας Γαβράς εξηγώντας για ποιους δύο λόγους αποφάσισε να γράψει την αυτοβιογραφία του. [Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση σε αποκλειστικό βίντεο του camera stylo].

«Έχουμε μια καταπληκτική χώρα, ο ελληνισμός της δε σ’ εγκαταλείπει ποτέ», είπε βαθιά συγκινημένος στην κατάμεστη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στην παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα.

Δε χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς για τους λόγους που ο Γαβράς αποφάσισε να γράψει την αυτοβιογραφία του. Εκτός από το ότι μας παραδίδει το χρονικό μιας ολόκληρης εποχής στη Γαλλία μέσα από το βλέμμα ενός «ξένου», μας επιτρέπει να μπούμε στο μυαλό ενός σκηνοθέτη, στις ιδέες, τις εικόνες, τα γεγονότα, τις συναντήσεις και τις αναγνώσεις που τον επηρέασαν για να διαμορφώσει τη μοναδική εικόνα ενός κόσμου που μας παραδίδει μέσα από τις ταινίες του.

«Σ’ αυτό το βιβλίο ήθελα να δείξω πώς έγινε κάθε φιλμ»

«Έγραψα αυτό το βιβλίο για δύο διαφορετικούς σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος ότι οι ιστορικοί και μυθιστοριογράφοι του κινηματογράφου λένε πως είμαι ένας πολιτικός σκηνοθέτης σε τέτοιο σημείο που να νομίζουν ότι σηκώνομαι κάθε πρωί και σκέφτομαι έτσι. Δεν είναι έτσι. Σ’ αυτό το βιβλίο ήθελα να δείξω πώς έγινε κάθε φιλμ. Εξηγώ πώς γεννήθηκε κάθε ταινία, οι συνθήκες που δημιουργήθηκε και γιατί και πώς μερικά φιλμ δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ γιατί δεν έφτασαν στο αποτέλεσμα που ήθελα. Υπήρξαν φορές που ενώ είχα γράψει το σενάριο, έφτασα σε ένα σημείο που η διαφορά με τους παραγωγούς έγινε τόσο μεγάλη ώστε αποφάσισα να μην το κάνω», είπε στην παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο άλλος λόγος που έγραψε ήταν για τα πολλά εγγόνια του. «Νομίζω είναι ανιαρό ο παππούς να λέει τις ιστορίες του. Έγραψα το βιβλίο για να τους εξηγήσω τη ζωή μου. Γεννήθηκα σε ένα μέρος τελείως διαφορετικό από το δικό τους. Τους πήγα στο χωριό που έχω γεννηθεί για να δουν το σπίτι του παππού και το δωμάτιο που είχαμε γεννηθεί. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς μπορεί να γίνει αυτό, γεννημένα όλα στα νοσοκομεία».

Ο νεαρός που δραπέτευσε από την Ελλάδα και έγινε ένας παγκοσμίου κύρους σκηνοθέτης όταν μιλά για το αποτέλεσμα της δουλειάς του λέει «…εκείνο που δεν ξέρετε είναι τι γίνεται πίσω για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι μια τεράστια δουλειά, αλλά δεν είναι ανάγκη και να το ξέρετε. Πρόκειται για μια τεράστια συνεχή προσπάθεια και χρειάζονται απίστευτες γνώσεις τεχνικές».

Η ταινία που εκτίναξε τη φήμη του ήταν το περίφημο «Ζ», μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο ενός άγνωστου τότε συγγραφέα, του Βασίλη Βασιλικού, που του δίνει ο αδελφός του, μια ταινία που έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο Γαβράς ανακαλεί την εποχή των γυρισμάτων, λίγο μετά το γαλλικό Μάη, τις «παράνομες αφισοκολλήσεις» για να προμοτάρει την ταινία, όταν οι τοίχοι της παρισινής πρωτεύουσας γέμιζαν με ένα μυστηριώδες Ζ. Mε την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες οι προτάσεις, γαλλικές και αμερικανικές, ακολουθούν η μία την άλλη. Η Ομολογία, η Κατάσταση Πολιορκίας, Ο Αγνοούμενος εκτοξεύουν τη φήμη του στα ύψη, τον φέρνουν στα Όσκαρ αλλά και σε σύγκρουση με εκπροσώπους διαφορετικών ιδεολογιών, κάνουν σταρ, όπως ο Ντάστιν Χόφμαν ή ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ να ζητούν συνεργασία μαζί του και τον οδηγούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συχνά μαζί με ηγέτες όπως ο Αλιέντε ή ο Αραφάτ και συγγραφείς όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές.

Σκηνή από το Ζ

Πενήντα χρόνια αργότερα, ο Γαβράς ετοιμάζει τη νέα του ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, μια ιδέα που γεννήθηκε μέσα από μία σειρά γεγονότων και σημειώσεων που κράτησε ο ίδιος από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Έκτοτε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως την αντιευρωπαϊκή στάση που έχουν οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες για το ελληνικό θέμα. «Παρακολουθούσα τα γεγονότα και έβλεπα την καταστροφή να πλησιάζει», είπε όταν παρουσίασε την αυτοβιογραφία του στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την αυτοβιογραφία του, αυτό το εξαιρετικό μυθιστορηματικό αφήγημα με τη φράση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές στην πρώτη σελίδα του βιβλίου: «Δεν είναι ζωή αυτή που ζήσαμε. Αλλά αυτή που θα θυμόμαστε ότι ζήσαμε ώστε να τη διηγηθούμε».

Info:

Κώστας Γαβράς: Αυτοβιογραφία, Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας | Μεταφραστής: Ωρίων Αρκομάνης | Εκδόσεις Gutenberg ||

https://www.elculture.gr/

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020 || Ξεκίνησαν οι εγγραφές

[έναρξη πολύ σύντομα της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι -Σεμινάρια Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά από Σεπτέμβριο 2019 [1. Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (και για τάμπλετ & κινητά), 2. Δημιουργίας (& Ιστορίας) Ντοκιμαντέρ 3. Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου, 4 .Συγγραφής Σεναρίου, 5. Κινηματογραφικής Υποκριτικής «ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ» (& Σκηνοθεσίας), 6. Μοντάζ (adobe premiere και Avid)- Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564) και στο e-mail : schoolofcinemagr@gmail.com] .

 

 

«ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΣ»

Κριτική βιβλίου: Η «Αυτοβιογραφία» του Κώστα Γαβρά

Κώστας Γαβράς

BOOKS

22|11|2018 |

Δημήτρης Αναστασόπουλος

«Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατον να πας». Αυτή η φράση του Καζαντζάκη είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του.

Ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς διηγείται πώς κατάφερε με τις πολιτικά φορτισμένες ταινίες του, να αφήσει την σφραγίδα του στο σύγχρονο κινηματογράφο. Θα τα πει και ο ίδιος στην παρουσίαση της την Δευτέρα 26.11.2018 στις 7.00 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Μαζί του θα βρίσκονται ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης.

«Πόσο ηλίθιος τίτλος» αποφαίνεται ο Κώστας Γαβράς κοιτώντας το εξώφυλλο του «Ζ». Είναι το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού που του έχει δώσει ο αδερφός του για το ταξίδι της επιστροφής του από την Αθήνα στο Παρίσι. Έχοντας αφήσει την πατρίδα του από το 1955, δεν γνωρίζει τίποτα για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Μπορεί ο πατέρας του να ήταν αντιβασιλικός και υποστηρικτής του ΕΑΜ κατά την διάρκεια της κατοχής, αλλά ο ίδιος ξέρει ελάχιστα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Άλλωστε ο δικός του κόσμος είναι τα στούντιο και οι κινηματογραφικές αίθουσες. Και οι – όχι και τόσο πετυχημένες- ταινίες που έχει ήδη γυρίσει, το νουάρ «Διαμέρισμα δολοφόνων» και το φιλμ για την Αντίσταση «Ένας άνθρωπος παραπάνω» αφορούν τη Γαλλία τη χώρα που του έμαθε πώς να κάνει κινηματογράφο.

Το «Ζ» τον συναρπάζει, το τελειώνει το ίδιο βράδυ. Και την επομένη το πρωί γίνεται στην Ελλάδα το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Οπότε για τον Γαβρά είναι πλέον ζήτημα τιμής να γυρίσει σε ταινία την ιστορία της δολοφονίας ενός βουλευτή της αριστεράς από δεξιούς παρακρατικούς.

Οι παραγωγοί προσπαθούν να τον αποτρέψουν. «Είναι μία ταινία χωρίς κεντρικό χαρακτήρα και χωρίς ερωτική ιστορία σε μία άγνωστη χώρα, με μη ικανοποιητικό τέλος» του λένε. Όμως το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Γαλλίας εγκρίνει την προκαταβολή και τα γυρίσματα ξεκινούν στο Αλγέρι, τη μεσογειακή πόλη που θυμίζει κάπως την Θεσσαλονίκη.

Ενώ προετοιμάζει τα γυρίσματα τον προλαβαίνει η εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι. Θα βρεθεί κι αυτός στους δρόμους μαζί τους εκεί όπου οι διαδηλώσεις θα εξελίσσονται σε «βάρβαρες γιορτές». Ο Γαλλικός Μάης του ’68 και ιδιαίτερα το γνωστό σύνθημα «Να είστε ρεαλιστές, απαιτήστε το αδύνατον» του θυμίζει τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη «Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας». Μία φράση που θα γίνει οδηγός για όλη την μετέπειτα πορεία του.

Το «Ζ» ολοκληρώνεται αλλά η διανομή του είναι δύσκολη υπόθεση στη Γαλλία όπου ο συντηρητικός Ντε Γκολ έχει επικρατήσει ξανά. Ο Γαβράς με τους φίλους του κάνει παράνομη αφισοκόλληση στους δρόμους. Η κακοτυπωμένη αφίσα έχει μόνο το γράμμα Ζ πάνω της. Όλοι αναρωτιούνται τι σημαίνει μέχρι που τοιχοκολλείται η κανονική αφίσα για την ταινία όπου πρωταγωνιστούν ο Ιβ Μοντάν, η Ειρήνη Παπά και ο Ζαν- Λουί Τρεντινιάν. Η ταινία αυτή με το υποβλητικό σάουντρακ του Μίκη Θεοδωράκη, θα γράψει τη δική της ιστορία καθώς το 1969 θα πάρει στις Κάννες το βραβείο της Επιτροπης, θα βραβευτεί με το Όσκαρ ξένόγλωσσης ταινίας και θα μετατραπεί σε μία ταινία αναφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και στην αυθαιρεσία κάθε εξουσίας.

Μόλις κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Κώστα Γαβρά

Στην «Αυτοβιογραφία: Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας» (εκδόσεις Gutenberg, μετάφραση Ωρίων Αρκομάνης) ο Γαβράς διηγείται τις περιπέτειες του από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Παρίσι για να σπουδάσει, φοβισμένος και άφραγκος, μέχρι την απόφαση του, καταξιωμένος πια ως σκηνοθέτης, να γυρίσει μία ταινία για την τραγωδία της σύγχρονης Ελλάδας βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη το «Ανίκητοι Ηττημένοι».

Ο Γαβράς γράφει χωρίς αναστολές, με ένα παρορμητικό λόγο, διακόπτοντας συχνά μία ιστορία για να διηγηθεί μία άλλη. Έτσι ενώ περιγράφει το γάμο του στο Αλγέρι με την Μισέλ Ρέι, αναφέρεται στην Άνοιξη της Πράγας και την επίδραση που είχε στους αριστερούς διαννοούμενους της Γαλλίας.

Καθώς διηγείται τα γυρίσματα του «Αμήν» όπου έδειξε την συνεργασία των Ναζί με το Βατικανό για την εξόντωση των Εβραίων της Ρώμης κάνει φλασμπακ σε μία εφηβική ανάμνηση. Μία ιστορία όπου μαζί με έναν φίλο του βρέθηκαν στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα για να καταταγούν στη Λεγεώνα των Ξένων, επηρεασμένοι από τη χολυγουντιανή εκδόχή της.

Θυμάται πώς έμαθε την εκλογή του Μιτεράν ως προέδρου της Γαλλίας από ένα τηλεφώνημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές ενώ γύριζε στο Μεξικό τον «Αγνοούμενο» την ταινία του για την ανατροπη του Αλιέντε στη Χιλή. Αλλά θυμάται και πως λογοκρίθηκε με παρέμβαση της Εκκλησίας το φιλμάκι του για τον Παρθενώνα- το οποίο προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης- επειδή απεικόνιζε τους βανδαλισμούς που υπέστη το μνημείο από τους φανατικούς χριστιανούς.

Η αυτοβιογραφία του, είναι η αφήγηση μίας διαδρομής, όπου ανακατεύει τα γεγονότα που έζησε ταυτόχρονα με τους σημαντικούς ανθρώπους που συνάντησε ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες αλλά και επαναστάτες που επηρέασαν τις ταινίες του. Στην ταραχώδη πορεία του βρήκε εμπόδια από απρόθυμους χρηματοδότες μέχρι στυγνούς λογοκριτές, αλλά ποτέ δεν έκανε πίσω. Στο πρόλογο του παραθέτει μία ιστορία από την παιδική του ηλικία, που τον καθόρισε. Ήταν περίπου εφτά χρονών όταν ένας μεθύστακας που τον κορόιδευε μαζί με τα άλλα παιδιά άρχισε να τον κυνηγάει. Τρομοκρατημένος άρχισε να τρέχει ώσπου έπεσε ξαφνικά πάνω στον πατέρα του. Αυτός αφού έδιωξε τον τύπο του είπε: «Να τους αντιμετωπίζεις όπως σου έμαθα να κάνεις με τα σκυλιά. Αν τους γυρίσεις την πλάτη θα σε ξεσκίσουν.»

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΣ
ΓΑΒΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Παρουσίαση

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1955, ο Κώστας Γαβράς φτάνει στο Παρίσι, μόνος και με ελάχιστα χρήματα, αλλά γεμάτος ελπίδες και όνειρα, έστω και απροσδιόριστα. «Το να ανακαλύψεις, να μάθεις, ήταν το όνειρο μέσα στο όνειρο», γράφει. Στην Ελλάδα, λόγω των πολιτικών φρονημάτων του πατέρα του, ήταν απαγορευμένο να σπουδάσει.
Στα 65 χρόνια που ακολούθησαν ο Γαβράς γύρισε περισσότερες από 20 ταινίες, συνεργάστηκε με σημαντικούς συγγραφείς, σεναριογράφους, ηθοποιούς, μουσικούς, φωτογράφους και τεχνικούς του κινηματογράφου, γνώρισε και συνομίλησε με τους σπουδαιότερους πολιτικούς της εποχής του. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, με τολμηρό πολιτικό λόγο και παγκόσμια αναγνώριση, τιμήθηκε με τα μεγαλύτερα βραβεία κινηματογράφου: Όσκαρ, Χρυσό Φοίνικα Φεστιβάλ Καννών, Χρυσή Άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου, Μεγάλο Βραβείο Ακαδημίας Γαλλικού Κινηματογράφου, Βραβεία στα Φεστιβάλ Μόσχας και Τορόντο, Βραβεία Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Σεζάρ, Λυμιέρ κ.ά.
Στην Αυτοβιογραφία του Γαβρά ο αναγνώστης δεν παρακολουθεί απλώς το άκρως ενδιαφέρον και συχνά περιπετειώδες παρασκήνιο των ταινιών του, αλλά και την οδυσσειακή πορεία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από κάποια ελληνική φτωχογειτονιά για να διανύσει έναν ανηφορικό αλλά λαμπρό δημιουργικό δρόμο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Αντί προλόγου
Ευχαριστίες για την ελληνική έκδοση

 • Παρίσι
 • Φοιτητής
 • Βοηθός
 • Καθοριστικές συναντήσεις
 • Από την κόλαση στους δολοφόνους
 • Οι Σεβέν
 • Ένας ηλίθιος τίτλος
 • Αλγέρι, Παρίσι, Πράγα… και Κάννες
 • Ένας καλύτερος κόσμος;
 • Στον δρόμο για τη Χιλή
 • Τα κομμάτια απ’ τα όνειρά μας
 • Να βεβηλώνεις τη συμφορά
 • Χόλλυγουντ
 • Η «Σινεματέκ»
 • Έξοδος από την ομίχλη
 • Το μουσικό κουτί και ο τοίχος
 • Οι συνυπογράφοντες
 • Μοντάν
 • Δύο σταρ
 • Urbi et orbi
 • Πολιτιστικές εξαιρέσεις
 • Η λεπίδα του μπαλτά
 • Οι ομόκεντροι θάνατοι
  Φιλμογραφία του Κώστα Γαβρά
  Κατάλογος ονομάτων
  Λεπτομέρειες
  ISBN13 9789600119831
  Εκδότης GUTENBERG
  Χρονολογία Έκδοσης Νοέμβριος 2018
  Αριθμός σελίδων 508
  Διαστάσεις 25×16
  Μετάφραση ΑΡΚΟΜΑΝΗΣ ΩΡΙΩΝΑΣ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “[video] Κώστας Γαβράς: Αυτοβιογραφία- Πήγαινε Εκεί Όπου Είναι Αδύνατο να Πας, Εκδόσεις Gutenberg || Παρουσίαση Βιβλίου στην Ταινιοθήκη στις 26 Νοεμβρίου 2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: