Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Άμος Οζ

28.12.2018

Σε ηλικία 79 ετών και έπειτα από μάχη με τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ. Είχε γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια και άρθρα, σε διεθνή και εβραϊκά περιοδικά. Πιο γνωστά έργα του, «Το Μαύρο Κουτί», «Ιστορία Έρωτα και Σκότους», «Στη Γη του Ισραήλ».

Τον θάνατο του Άμος ΟΖ έκανε η κόρη του, Φάνια Οζ-Ζάλτσμπέργκερ.

H «Ιστορία Έρωτα και Σκότους» που εκδόθηκε το 2002, είναι αυτοβιογραφική, θεωρείται ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά κείμενα στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο Οζ μέσα από το έργο του δίνει μια μοναδική εικόνα του σύγχρονου Ισραήλ, της γης, των ανθρώπων του και του αγώνα για την ειρήνη.

Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1939, σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει έργα του το 1961, σε ηλικία 22 ετών. Ήταν παντρεμένος με τη Νίλι με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Ο Oζ ήταν επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και στο Colorado College.

Ο Άμος Οζ, πολύ αγαπητός και στην Ελλάδα, την οποία είχε επισκεφθεί πολλές φορές, ήταν ειρηνιστής και είχε δραστηριοποιηθεί στην προώθηση του διαλόγου και της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του. Πολύ συχνά είχε επικρίνει τη στάση του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση είχε πει:

«Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ιερουσαλήμ, αλλά ξέρω τι πρέπει να συμβεί. Ο πρόεδρος Τραμπ μετακινεί την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού λαού».

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2019

ROMA 2018 του Αλφόνσο Κουαρόν η καλύτερη ταινία του 2018 , από τις συγκλονιστικότερες του 21ου αιώνα | του Γιάννη Καραμπίτσου

Ρόμα (2018) του Αλφόνσο Κουαρόν | αναλυτική παρουσίαση, trailer, η γνώμη των κριτικών

Πάτρα : Σεμινάριο Ιστορίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου “Κάντο όπως ο Μπέργκμαν”

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα υπόλοιπα Σεμινάρια Κινηματογράφου του Σχολείου του Σινεμά της Αθήνας για το Έτος 2019.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.