Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”.
[Νέα Καλοκαιρινά Σεμινάρια: Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους με Τάμπλετ και Κινητό ή Φτιάξε Ταινία Μικρού Μήκους με το Κινητό ή το Τάμπλετ, Ιστορίας Κινηματογράφου, Μοντάζ Premiere και Avid, και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ ξεκινούν μέσα Ιουνίου 2019. Πληροφορίες- Δηλώσεις Ενδιαφέροντος και Εγγραφές στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564 και στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com ]
Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών…..περισσότερα εδώ
6,13,20,27/5 & 3,10,17,24/6 «ΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ»
του Γιώργου Καλογερόπουλου
Ένας πολύπλευρος μονόλογος, εμπνευσμένος από το πολύχρωμο σύμπαν του Pedro Almodóvar.
Στο ξενοδοχείο ημί-διαμονής «Λοσιέντο» (που θα πει «λυπάμαι), οι πελάτες αφηγούνται τις ραγισμένες τους ζωές, με μόνη θέα ένα μαγαζί με ρούχα «δεύτερο χέρι», στοκατζίδικο, πώς το λένε;
Άνθρωποι έτοιμοι να σπάσουν και ζωές που ανακατεύονται από τραγικά παιχνίδια της μοίρας. Μιας μοίρας που παρουσιάζεται στην πιο θηλυκή της εκδοχή και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο σαρωτικό πέρασμά της. Μια πλάγια ανάγνωση στην ερμηνεία του Ισπανικού Duente.
Σύλληψη/Κείμενο/Σκηνοθεσία/Μουσική Επιμέλεια
Γιώργος Καλογερόπουλος
Χορογραφίες
Εύη Τσακλάνου
Μουσική
Αδριανός Νόνης
Βοηθός Σκηνοθέτη
Ιωάννα Αθανασίου
Σκηνικά/Κοστούμια
Η Ομάδα της Παράστασης
Φωτογραφίες
Ζώης Τριανταφύλλου-Σφακιανάκης
Σχεδιασμός/Τεχνικός Ήχου
Θαλής Κεσίσογλου
Ειδική Σύμβουλος
Σάντρα Ρόσα
Στον ρόλο της Μανουέλλα Δολόρα η Μαρία Μιχαηλίδου
Παίζουν
Μαρίνα Σωκράτη
Βάσω Μανδύλη
Darla Qubit (Βασίλης Παπαδόπουλος)
Νατάσα Λυμπεροπούλου
Φιλοθέη (Θεόφιλος Σπηλιόπουλος)
Εύη Τσακλάνου
Hollywood Volta (Ραφαήλ Παπάδ.)
Γιώργος Καλογερόπουλος
*Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον άγρια δολοφονημένο συνεργάτη και φίλο μας Ζακ Κωστόπουλο και στην περσόνα του, Zackie Oh.
Από Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 και κάθε Δευτέρα για 8 παραστάσεις στις 21:00
Είσοδος Ελεύθερη με Προαιρετική Συνεισφορά.
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ»
facebook.com/Ραγισμένες-Θέατρο-Εμπρός-385754405584133/
Ρήγα Παλαμήδου 2, Πλατεία Ψυρρή
29/5, 4&5/6 21:30 «Ο Δράκος» – θεατρική ομάδα του ΓΠΑ «Οι Επισκέπτες»
Ο Δράκος μέσα μας. Κατά άλλα όλα καλά. Μάθαμε να ζούμε με τον Δράκο. Είναι κομμάτι μας. Μπορεί και να μας βολεύει λίγο, σαν αυτούς τους Καβάφικους Βάρβαρους. Να μας γοητεύει.
Μα ποιος είναι αυτός ο Δράκος;
Ο Σβάρτς γράφει το έργο το 1943, στο Λένινγκραντ. Ο Δράκος του είναι ο Χίτλερ και ο φασισμός που γιγαντώνεται και απειλεί όλο τον κόσμο. Ο Δράκος είναι ο φασισμός. Επίκαιρος, επικίνδυνος, απάνθρωπος. Ελοχεύει να μπει μέσα μας, να θρέψει τα κενά μας, να καλύψει την ανυπαρξία μας, να καταπατήσει τα ανθρωπιστικά επιτεύγματα ολόκληρου του πολιτισμού μας.
Η θεατρική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ‘Οι Επισκέπτες’ παρουσιάζει το έργο ‘Ο Δράκος’ του Ε.Σβαρτς.
Ημερομηνίες Παραστάσεων
Τετάρτη 29/05
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παλαμήδου 2, Αθήνα
Ώρα: 21:30
Τρίτη 04/06
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παλαμήδου 2, Αθήνα
Ώρα: 21:30
Τετάρτη 05/06
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παλαμήδου 2, Αθήνα
Ώρα: 21:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
6 & 7/6, 21:00 «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» – Θεατρική ομάδα Γεωπονικού ΠΑ «Το Τσίρκο»
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
6, 7 Ιουνίου | 21.00 – από το «Το Τσίρκο» θεατρική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Σημείωμα Σκηνοθέτη – Δημήτρης Μικιός
“ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας”
Μέσα στα έγκατα του μυαλού μας, στο πιο βαθύ κομμάτι φωλιάζει ο Έρωτας και κυριεύει τις καρδιές. Ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη είναι αυτός που ενώνει και κυβερνάει. Μαγεύει, θεριεύει, γητεύει. Μπορεί να σκοτώσει, να είναι αυτοκαταστροφικός, μα και μεγαλοφυής, να σε ανυψώσει, να σε καταβαραθρώσει. Κανείς δεν μένει αμέτοχος στο παιχνίδι του Έρωτα. Από τον βασιλιά και τους νεαρούς υπηκόους του – ευγενικής καταγωγής, ως τα ξωτικά του δάσους και τους αγροίκους εργάτες. Οποίος πλεχτεί στα δίχτυα του θολώνει, ζει το μεγαλύτερο δράμα. Μα για αυτόν που παρακολουθεί, τα παθήματα των εραστών είναι μια κωμωδία. Αυτή είναι η τέχνη της κωμωδίας, η αποστασιοποίηση.
Η μαγεία, ο Ερωτάς, το μεταφυσικό, η εξουσία, η αλήθεια και το παραμύθι πλέκονται αριστοτεχνικά σε αυτό το χιλιοπαιγμένο έργο του Σαίξπηρ. Είναι πραγματικά γοητευτικό να πέσεις στην παγίδα να αναλύεις όλα τα σύμβολά αυτού του έργου του (από το δάσος που θα μπορούσε να είναι το ασυνείδητο, από τους χαρακτήρες που θα μπορούσαν να είναι το “αυτό”, το “εγώ” και το “υπέρ-εγώ” του Φρόιντ κ.α) ή να βρεις τις ιστορικές ασυναρτησίες και ανακρίβειες (Δούκας στην αρχαία Ελλάδα, ξωτικά της Βορείου Ευρώπης στα δάση των Αθηνών). Όμως έτσι θα έχεις χάσει την παιδικότητα, την σπιρτάδα του παιχνιδιού, το ταξίδι της φαντασίας που μας καλεί να ακολουθήσουμε ο ποιητής .
https://www.facebook.com/events/558393991235198/
8 – 21/6 Κινούμενο βλέμμα – Mirada en movimiento
Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας των καλλιτεχνών Carlos Dall’Asta & Λίλια Αγάθου.
Δύο καλλιτέχνες από την Αργεντινή και την Ελλάδα για πρώτη φορά ενώνουν την καλλιτεχνική τους υπόσταση και συναντιούνται στο εκθεσιακό χώρο του Θεάτρου Εμπρός.
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες:
Ο αργεντινός ζωγράφος Carlos Dall’Asta αποφοίτησε από την Καλλών Τεχνών του Buenos Aires και το UNA (Universidad Nacional de Arte), έχει πάρει διάφορα βραβεία και έχει συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Αργεντινή.
Η Λίλια Αγάθου ξεκίνησε την καλλιτεχνική της εκπαίδευσης στην Αγγλία και την συνέχισε στην Ελλάδα. Τα φωτογραφικά της έργα δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Αμερική. Το τελευταίο χρονικό διάστημα συνεργάζεται και με θεατρικές ομάδες.
Η αποτύπωση της κίνησης ένωσε τις τέχνες τους. Μέσα από την ζωγραφική και την φωτογραφία το άυλο της ύπαρξης παρουσιάζεται.
Σας περιμένουμε. κάθε μέρα 20:00 έως 23:00 στο φουαγιέ του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θέατρου Εμπρός
8/6 21:00 Χοροθεατρική Παράσταση της ομάδας Sin Zapatos χώρος 2510
Η χορευτική ομάδα Sin Zapatos και ο xώρος 2510 παρουσιάζουν την χοροθεατρική παράστασή τους στο θέατρο Εμπρός.
Χορεύουν
Ναταλία-Ρωμίνα Αγγελή
Μαρία Βαλσάμη
Δανάη Γαλάνη
Ελένη Ζωγραφίνη
Αφροδίτη Κορογιαννάκη
Νικολέτα Κοσαρή
Βασίλης Λεβογιάννης
Ελένη Μεταξινιάδη
Μαρία Μπλιάτκα
Δέσποινα Παναγιώτου
Μαρία Σαργολόγου
Αλεξάνδρα Παρασχάκη
Βάνα Χρυσαφή
Τραγούδια
Rosa Maria Camaron de la isla
Rumba du vesou Thierry Robin
Tango Camaron de la isla
Roma Vicente Amigo
Solo outi Sam Roma
Ποιήματα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Η κιθάρα/ La guitarra, ερμηνεύεται από Σαργολόγου Μαρία, Κορογιαννάκη Αφροδίτη, Ζωγραφίνη Ελένη και Παναγιώτου Δέσποινα
Φεγγάρι/Luna, ερμηνεύεται από Αλεξάνδρα Παρασχάκη
Ξωτικό/ Duende ερμηνεύεται από τις Αγγελή Ναταλία- Ρωμίνα και Μεταξινιάδη Ελένη
Χορογραφίες
Mariela carreteto
Λίλια Αγαθου
Ενδεικτική επίδειξη σπάθας Σαολίν Pu Dao υπό την υπόδειξη του μοναχού 36ης γενιάς Shi Miaο Jie
Φωτισμός-Ήχος
Βαγγέλης Σαγρής
ελεύθερη συνεισφορά
Το μουσικό σώμα (Le corps musical)/Σεμινάριο με τον JEAN-JACQUES LEMETRE
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ JEAN-JACQUES LEMÊTRE
Ανοιχτό σε ηθοποιούς, χορευτές, περφόρμερς, τραγουδιστές και μουσικούς.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον θέλει ν’ ανακαλύψει και να δοκιμάσει τις ηχητικές δυνατότητες του σώματός του. Θα προταθούν συλλογικές και ατομικές ασκήσεις που θα οδηγήσουν σε μια μουσική διεργασία η οποία βασίζεται στη δημιουργική εμπειρία του Jean-Jacques Lemêtre στο Théâtre du Soleil. Η πρακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθεί εξειδικευμένα η γλώσσα του κάθε ατόμου, όχι μόνο μέσω της φωνής αλλά και μέσω ολόκληρου του σώματος. Συνδέοντας τα ερωτήματα που προκύπτουν εμπειρικά κατά τη διάρκεια της δουλειάς πάνω στο σανίδι με τα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν στην κατάσταση του κόσμου και την εξέλιξή της, ο Jean-Jacques Lemêtre μας παρακινεί να πάμε πέρα από την τεχνική, αναδεικνύει στην πράξη την αναλογία ανάμεσα στα προβλήματα της αποσύνδεσης και τη δυσαρμονία του ανθρώπου. Βάζει τον καλλιτέχνη ν’ αναρωτηθεί πάνω στη σχέση του με το περιβάλλον, έτσι ώστε να συλλάβει και να εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ ρυθμού και θεατρικής μουσικής.
Η προσέγγιση απαιτεί μια νέα εκμάθηση του ρυθμού του σώματος και της μετρικής της γλώσσας.
Οι μαθητές του σεμιναρίου θα αξιοποιήσουν τις ρυθμικές, μελωδικές και αρμονικές δυνατότητες του σώματος, χρησιμοποιώντας το βηματισμό, τις μετατοπίσεις, την κίνηση, τους τονισμούς, την ανάσα, την ταχύτητα του λόγου, τα ηχοχρώματα κλπ. Όσοι είναι μουσικοί μπορούν να φέρουν μαζί τους κάποιο μουσικό όργανο.
Σχεδιασμένο για όλους τους performers, ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και μουσικούς, το σεμινάριο τους βοηθά ν’ αναπτύξουν δυναμική, ευελιξία και ένταση.
Jean-Jacques Lemêtre
Εμβληματική μορφή του Θεάτρου του Ήλιου, του οποίου υπέγραψε όλες τις μουσικές δημιουργίες για πάνω από τριάντα χρόνια, ο Jean-Jacques Lemêtre είναι μουσικός, συνθέτης, οργανοποιός, δημιουργός και συλλέκτης 2.800 μουσικών οργάνων (όλων των εποχών) που ξετρύπωσε από κάθε γωνιά του κόσμου, και τα οποία παίζει αφού πρώτα τα «επανασυναρμολογήσει» με τον δικό του τρόπο. Έχει ασχοληθεί με το τσίρκο, το καμπαρέ, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το χορό. Όντας ο πρώτος που διηύθυνε στη Γαλλία τα έργα του Moondog, ο Jean-Jacques Lemêtre δημιούργησε στο Μόντρεαλ στις 5 Νοεμβρίου 2012 ένα αντισυμβατικό έργο με τίτλο Babel. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο καλλιτέχνης καταγράφει αδιάκοπα ομιλούσες φωνές ανδρών, γυναικών και παιδιών, από 1800 και πλέον γλώσσες και διαλέκτους, τις οποίες συγκέντρωσε από συζητήσεις που έκανε σε όλο τον πλανήτη με τη συνδρομή διερμηνέων. Από τα ηχητικά αυτά σύνολα συνέθεσε την όπερά του, αντικαθιστώντας τα όργανα της ορχήστρας με ομιλούσες φωνές. Η Βαβέλ είναι επίσης μια οπτική εμπειρία (με τη συνεργασία του κουκλοπαίκτη και εικαστικού Marcelle Hudon) και … γαστριμαργική, καθώς η παρουσίαση αυτού του μεγάλου συμφωνικού ποιήματος συνοδεύεται από γευσιγνωσίες ώστε να ξυπνούν και οι μυρωδιές και οι γεύσεις.
Με τον Jean-Jacques Lemêtre η μουσική σύνθεση βρίσκει την κεντρική της θέση στη δραματουργική επεξεργασία ενός θεάματος, υπενθυμίζοντας ότι στη βάση του θεάτρου υπάρχει η μουσική.
Σύμφωνα με αυτόν, στη μαθητεία των τεχνών, το θέατρο, ο χορός και η μουσική δεν πρέπει να διαχωρίζονται.
Μεταξύ μουσικού, σκηνοθέτη και performer (ηθοποιού ή χορευτή) πρέπει να δημιουργηθεί μια πραγματική συμβίωση. Σε αυτή τη σχέση συνέργειας δεν θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτό ποιος καθοδηγεί και ποιος καθοδηγείται: ξεπερνώντας τη λογική της μουσικής επένδυσης ή της απλής υποστήριξης (ενός θεατρικού έργου), ο μουσικός (ή ο συνθέτης) του θεάτρου αποφεύγει το υποχρεωτικό τέμπο, δεν ακινητοποιείται στα στενά πλαίσια των μουσικών μέτρων, αλλά ακολουθεί, ωθεί και συμμετέχει στη δράση αναζητώντας τη μουσική του σώματος. Αυτή θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει, εφόσον κάθε μέρα είναι διαφορετική για τον ηθοποιό (ή τον χορευτή). Και καθώς το σώμα τους είναι ένα μουσικό πληκτρολόγιο, θα πρέπει, γι’ αυτό το λόγο, να είναι το «ιπτάμενο χαλί» του, η θεμέλιός του, η μήτρα, που βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή ώστε να συλλάβει τον παραμικρό ήχο που θα παραγάγει το ανθρώπινο σώμα στη σκηνή, όταν ξεκινήσει να παίζει.
Παρασκευή 28, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Ιουνίου, 12:00-18:00.
Eλεύθερη συνεισφορά
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνουν ηλεκτρονικά με φόρμα που θα αναρτηθεί στο σάιτ του Εμπρός και θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13/5 στις 12 το μεσημέρι. εδώ μπορείτε να βρείτε τις αιτήσεις https://www.embros.gr/to-moysiko-swma-le-corps-musical-seminario-me-ton-jean-jacques-lemetre.html
Επειδή ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος (μέχρι 60 άτομα), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η φόρμα θα απενεργοποιηθεί όταν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός.
{module Αίτηση συμμετοχής στο σεμινάριο με τον JEAN-JACQUES LEMETRE}
Le corps musical
Stage dirigé par Jean-Jacques Lemêtre
Stage ouvert aux acteurs, danseurs, chanteurs et musiciens
Ce stage est ouvert à quiconque veut chercher, découvrir et expérimenter les possibilités sonores de son propre corps. Exercices collectifs et individuels seront proposés, conduisant à un processus d’élaboration musicale qui prend appui sur l’expérience créative de Jean-Jacques Lemêtre au Théâtre du Soleil. La pratique offrira l’opportunité d’explorer, dans sa spécificité, le langage de chaque personne, non seulement à travers la voix mais à travers tout le corps. Reliant les questions empiriques qui se posent au cours du travail sur le plateau aux grandes interrogations concernant l’état du monde et ses évolutions, Jean-Jacques Lemêtre incite à dépasser la technique, fait par exemple valoir l’analogie entre les problèmes de dissociation et la disharmonie de l’être humain, interroge l’artiste dans ses rapports à ce qui l’environne, pour concevoir et approfondir la relation entre le rythme et la musique de théâtre.
La démarche appelle à un nouvel apprentissage de la rythmique du corps et de la métrique du langage.
On va utiliser les potentialités rythmiques, mélodiques, harmoniques de son propre corps, en engageant sa marche, ses déplacements, son mouvement, ses ponctuations, son souffle, sa vitesse de parole, ses timbres, etc.
Les musiciens peuvent apporter un instrument de musique.
Conçu pour tous les performeurs en scène, acteurs, danseurs, les chanteurs ou musiciens, l’atelier exigera ainsi de développer dynamique, agilité et profondeur.
Jean-Jacques Lemêtre
Figure emblématique du Théâtre du Soleil, dont il a signé toutes les créations musicales depuis plus de trente ans, Jean-Jacques Lemêtre est musicien, compositeur, luthier, créateur et collecteur de 2800 instruments de toutes époques qu’il a dénichés dans tous les recoins du monde, et dont il joue après les avoir souvent « bricolés » à sa façon. Il a également œuvré pour le cirque, le cabaret, le cinéma, la télévision, la danse. Après avoir été le premier à diriger en France les œuvres de Moondog, Jean-Jacques Lemêtre crée le 5 novembre 2012 à Montréal une œuvre hors-normes intitulée Babel. Depuis le milieu des années 1990, l’artiste n’a cessé d’enregistrer des voix humaines parlées, parmi plus de 1800 langues et dialectes, collectées lors de conversations qu’il a initiées avec la complicité de traducteurs partout sur la planète, auprès d’hommes, femmes et enfants. A partir de ses assemblages sonores, il a composé son opéra, remplaçant par des voix parlées les instruments de l’orchestre. Babel est aussi une expérience visuelle, (avec la collaboration de la marionnettiste et artiste visuelle Marcelle Hudon), et… culinaire, puisque la réalisation de ce grand poème symphonique a été accompagné de dégustations pour qu’odeurs et saveurs soient également mises en éveil.
Avec Jean-Jacques Lemêtre, la composition musicale trouve toute sa place dans l’élaboration dramaturgique d’un spectacle. Il rappelle qu’aux origines du théâtre, il y a la musique. Pour lui, dans l’apprentissage des arts, le théâtre, la danse et la musique ne doivent plus être séparés. C’est une véritable symbiose entre musicien, metteur en scène et performeurs en scène (acteur ou danseur) qu’il faut parvenir à créer.
Dans cette relation complice, en direct, on ne devrait pouvoir déceler qui mène, qui est mené : dépassant l’illustration ou le soutien, le musicien (ou le compositeur) de théâtre évite les «tempi obligés», ne se cale pas dans un carcan avec les barres de mesures, mais suit, impulse, participe à l’action en cherchant la musique des corps. Celle-ci doit rester toujours en mouvement puisque chaque jour ou soir est différent pour le comédien (ou le danseur). Et comme leur corps est un clavier musical, il lui faut être son « tapis volant », c’est-à-dire sa fondamentale, sa matrice, à l’affût du « son minimal » que le corps en scène produit quand il commence à jouer.
Vendredi 28, samedi 29 et dimanche 30 juin 12:00-18:00
Contribution libre
Les demandes d’inscription seront faites électroniquement à l’aide d’ un formulaire affiché sur le site d’ Embros et commenceront le lundi 13 mai à midi.
Le nombre d’entrées étant limité (jusqu’à 60 personnes), un ordre de priorité sera suivi et le formulaire sera désactivé lorsque ce nombre sera complété.