11ο Ελλήνο – Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις» – ΛΕΑ

Με τη λογοτεχνία ως αφετηρία, το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) εξακολουθεί να αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα για τη διάδοση της γραμματείας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

[Νέα Καλοκαιρινά Σεμινάρια: Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους με Τάμπλετ και Κινητό ή Φτιάξε Ταινία Μικρού Μήκους με το Κινητό ή το Τάμπλετ, Ιστορίας Κινηματογράφου, Μοντάζ Premiere και Avid, και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ ξεκινούν μέσα Ιουνίου 2019. Πληροφορίες- Δηλώσεις Ενδιαφέροντος και Εγγραφές στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564 και στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com ]

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) αποτελεί μια πολιτιστική συνάντηση που έχει ως στόχο την προώθηση της ανάγνωσης, τον διαπολιτισμικό διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών αλλά και την ψυχαγωγία. Μια γιορτή για την πολυμορφία και τον πλούτο του Ιβηροαμερικανικού πολιτισμού μέσα από συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, συναυλίες, εργαστήρια τέχνης, λογοτεχνίας και μετάφρασης, και άλλα πολλά.

Για άλλη μια χρονιά, σημαντικές οι παρουσίες των ισπανόφωνων και πορτογαλόφωνων συγγραφέων που θα βρεθούν στην Αθήνα•συγγραφείς όπως οι: Φερνάντο Αραμπούρου, Αντρές Μπάρμπα και Χουαν Βιθέντε Πικέρας, από την Ισπανία, ο Κάρλος Φονσέκα από την Κόστα Ρίκα, ο Χόρχε Φ. Ερνάνδες από το Μεξικό και ο Μάριο Δελγάδο Aπαραϊν από την Ουρουγουάη αλλά και συγγραφείς και ποιητές των οποίων τα βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά όπως Luis García Montero, Lola Mascarell και Jose Saborit από την Ισπανία, Έλσα Κρος, από το Μεξικό, Μανουέλα Μαυρομιχάλη από την Κύπρο και ο Λουίς Φιλίπε Κάστρο Μέντες από την Πορτογαλία. Θα δώσουν το παρόν επίσης λαμπροί ακαδημαϊκοί όπως ο Χοσέ Φερνάντο Ρούμπιο, από το Πανεπιστήμιο Εξτερνάδο της Κολομβίας και ο Βιθέντε Φερνάντεζ Γκονθάλεθ από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγας.

Ξεχωριστή η παρουσία της Μαρίας Κοδάμα, συγγραφέας, μεταφράστρια και σύζυγος του αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες και Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος που φέρει το όνομά του και ασχολείται με τη διάδοση του έργου και της μνήμης του μεγάλου ισπανόφωνου συγγραφέα.

Τα σημεία συνάντησης με τη μαγεία της Ιβηροαμερικάνικης Λογοτεχνίας είναι το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Abanico, η Στοά του Βιβλίου, το Poems & Crimes art bar-βιβλιοπωλείο, το Λεξικοπωλείο, το Public Συντάγματος, ο Πολυχώρος Μεταίχμιο, το Polis art café και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Φέτος, το ΛΕΑ ταξιδεύει και στη Λευκάδα (14-17 Ιουνίου) και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (15-17 Ιουνίου).


Πρόγραμμα

ΠΕΜΠΤΗ 6.6

10.00

Abanico

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ. Η ΖΩΗ ΣΑΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» με τη ΜΑΡΤΑ ΣΙΛΒΙΑ ΔΙΟΣ ΣΑΝΣ

Η αργεντινή φιλόλογος και συγγραφέας Μάρτα Σύλβια Διός Σανς προτείνει μια δυναμική ανάγνωση του έργου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Θα διαβαστούν μερικές σελίδες αντιπροσωπευτικές του Δον Κιχώτη, δίνοντας έμφαση στην αυθεντικότητα του εν λόγω έργου το οποίο προαναγγέλλει τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου μυθιστορήματος του ΧΙΧ αιώνα. Θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τη μαεστρία του Θερβάντες στη χρήση της γλώσσας σαν καθρέφτη της αργής και βαθειάς εξέλιξης του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα. Η γλώσσα του Θερβάντες είναι ζωντανή, γεμάτη αποχρώσεις και απαιτεί προσεκτική ανάγνωση του πρωτότυπου.

Δωρεάν συμμετοχή – Απαραίτητη προεγγραφή: 210.3251214 / info@abanico.gr Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
*Στα ισπανικά Με τη υποστήριξη του Abanico και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας.

*

19.00 – 21.00

Χώρος Πολιτισμού Φρανσίσκο δε Μιράντα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ: ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Ο εθνικός ήρωας της Κούβας, ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφραστής, Χοσέ Μαρτί, αγάπησε «το ελληνικό», όπως του άρεσε να λέει. Στα έργα του ανέφερε κάπου 1400 φορές, 76 μέρη της Ελλάδας, όπως επίσης πρόσωπα πραγματικά ή μυθολογικά. Αυτή η πολιτιστική κληρονομιά έχει εμπνεύσει μια έκθεση φωτογραφίας, έργο του ερασιτέχνη φωτογράφου, Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες, εν ενεργεία Σύμβουλο και Πρόξενο της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα. Η έκθεση δημιουργήθηκε ειδικά για το ΧΙ Φεστιβάλ ΛΕΑ και παρουσιάζεται στην Αθήνα και στη Λευκάδα.
Διάρκεια: από 6 μέχρι 13 Ιουνίου. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή, 9:00-17:00.
Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 19:00

*

ΔΙΑΛΕΞΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΣΕ ΟΡΙΟΛ ΜΑΡΡΕΡΟ ΜΑΡΤΙΝΕΣ

Η διάλεξη του Σύμβουλου και Πρόξενου της Δημοκρατίας της Κούβας Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες, θα περιστραφεί γύρω από το έργο και τη ζωή αυτής της λαμπρής προσωπικότητας της οποίας το αποτύπωμα έχει μείνει χαραγμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κούβας.

*Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη των Πρεσβειών της Κούβας και της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

*

19.30 – 20.30

Public Συντάγματος. Αίθουσα εκδηλώσεων

ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Ο ΛΟΡΚΑ, Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ AΛΕΝ ΤΖΟΣΕΦΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ

Ο γνωστός συγγραφέας, μεταφραστής και αναλυτής του έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο Aλεν Τζόσεφς, καθηγητής του Πανεπιστημίου West Florida, θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά για τον Λόρκα και την σχέση του με την αρχαία τραγωδία και τις ταυρομαχίες (Στο Πρόγραμμα του Κύκλου Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες: «Απλώνοντας γέφυρες: ο ελλήνο-ισπανικός διάλογος»). Θα παρουσιαστεί το 2ο τεύχος του δίγλωσσου Δελτίου «Entre-T-Lineas» του Ινστιτούτου Θερβάντες, από τις επιμελήτριες του, Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο, φιλόλογο, και Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέα.

* Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Public.

*

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7.6

10.00

Αbanico

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ «ΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΝΕΝΤΕΤΙ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΔΟΥΑΡΔΟ ΛΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟ ΜΠΡΟΓΕΡ

Ο Μάριο Μπενεντέτι, ποιητής, διηγηματογράφος, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο αγαπητούς ουρουγουανούς συγγραφείς τόσο στην πατρίδα του όσο και μακριά από αυτή. Για τη 10η επέτειο από το θάνατό του, οι καθηγητές Εδουάρδο Λουθένα και Μάρκος Μπρόγερ προσφέρουν ένα εργαστήρι πάνω στο έργο του. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πιο βαθιά τα χαρακτηριστικά στοιχεία του ύφους και της θεματικής του συγγραφέα, μέσω της ανάλυσης κάποιων διηγημάτων και ποιημάτων του.
Δωρεάν συμμετοχή – Απαραίτητη προεγγραφή: 210.3251214 / info@abanico.gr Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
*Στα ισπανικά
Με τη υποστήριξη του Abanico και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουρουγουάης και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

*

19.00 – 19.30

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Πύργος Βιβλίων

ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΧΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΑ

Και αυτή τη χρονιά, η τελετή εγκαινίων του Φεστιβάλ ΛΕΑ στην 11η του έκδοση θα λάβει χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο ανάδοχος του Φεστιβάλ, ο γνωστός έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης θα καλωσορίσει τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια, θα απευθυνθούν στο παρόν κοινό η Πρέσβης του Παναμά, πρύτανης της Ομάδας Πρεσβειών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (GRULAC), ο Πρέσβης της Ισπανίας, ο Πρέσβης της Πορτογαλίας εκπροσωπώντας και τη Βραζιλία, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, της Σχολής Αbanico και της Διεύθυνσης του Φεστιβάλ ΛΕΑ.
*Στα ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά.

*

19.30 – 20.30

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Πύργος Βιβλίων

Ο ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΡΧΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΔΑΜΑ

Η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Κοδάμα, σύντροφος για πολλά χρόνια και δεύτερη σύζυγος του Χόρχε Λούις Μπόρχες, είναι διευθύντρια του Διεθνούς Ιδρύματος Χόρχε Λούις Μπόρχες, οντότητα αφιερωμένη στην προστασία και προβολή του έργου του συγγραφέα. Στο ΧΙ Φεστιβάλ ΛΕΑ συζητά με τον Έλληνα δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή γύρω από το έργο και το σύμπαν του μεγάλου λατινοαμερικάνου συγγραφέα.
*Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Με την υποστήριξη της AirFrance και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής.

*

ΣΑΒΒΑΤΟ 8.6

20.00 – 21.00

Poems & Crimes art bar-βιβλιοπωλείο

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΕΚΑΤΟ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ»

Σαν φόρο τιμής στον σημαντικότερο συγγραφέα της Ισπανικής γλώσσας, Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, παρουσιάζεται αυτή η έκθεση των 100 γελοιογραφιών 100 διαφορετικών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ερμηνεύουν, με μεγάλη ποικιλία στυλ, την έκφραση του ευφυούς Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα. Την παρούσα έκθεση επιμελήθηκε ο Χουάν Γκαρθία, εκτελεστικός γραμματέας του IQH, ο οποίος και θα παρευρίσκεται. Η έκθεση οφείλει την έμπνευσή της σε ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε από τα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #100carasCervantes.
Διάρκεια: Από 8 έως 24 Ιουνίου. Ωράριο επισκέψεων: Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 9:00 έως 21:00
*Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με τη υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Πανεπιστημίου Αλκαλά.

*

KYΡΙΑΚΗ 9.6

10.00

Home Project

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΟΥΕΛΑ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

Σε αυτό το εργαστήρι, οι συμμετέχοντες, από τη μια θα μάθουν να ζωγραφίζουν με τρόπο διαισθητικό, και από την άλλη θα αυτοσχεδιάσουν στη γραφή ενός ποιήματος, εμπνεόμενοι από το δικό τους έργο τέχνης και καθοδηγούμενοι από την εικαστικό καλλιτέχνη και ποιήτρια Μανουέλα Μαυρομιχάλη.
*Στα αγγλικά
Σε συνεργασία με το Home Project και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

*

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.6

10.00

Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών. Αίθουσα εκδηλώσεων

ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ» ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΥΑΝ ΓΚΑΡΘΙΑ

Η δημιουργία ενός πολιτιστικού γεγονότος που ξεκινά από τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση που έχει διάφορες πτυχές οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν. Ο Χουάν Γκαρθία, γενικός γραμματέας του ΙQH μοιράζεται σ’ αυτή τη συζήτηση-εργαστήριο μερικά μυστικά για τη δημιουργία και προώθηση του πολιτισμού με εργαλείο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
*Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη την Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Φεστιβάλ Λόγου, του Ινστιτούτου Κεβέδο των Τεχνών, του Χιούμορ του Γενικού Ιδρύματος Πανεπιστημίου Αλκαλά (FGUA).

*

10.00

Σχολή Μωραΐτη

«ΑΝΟΙΞΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ Ο ΦΕΔΕΡΙΚΟ? ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΙΟΡΙΚΗ

Το εργαστήριο αυτό έχεις ως στόχο οι μαθητές της Ισπανικής γλώσσας στο Δημοτικό να γνωρίσουν το ποιητικό σύμπαν του Λόρκα. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του ποιητή μέσα από μία επιλογή ποιημάτων. Θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από δικούς τους στίχους καθώς και τη δημιουργία κολλάζ που θα προκύψουν από τις δραστηριότητες του εργαστηρίου.
*Στα ισπανικά
Σε συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη.

*

13.00 – 14.00

Το Λεξικοπωλείο

ΚΑΦΕΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΔΑΜΑ

Στον αθηναϊκό λαβύρινθο αυτή τη φορά, ένα και πολλά μεσημέρια, ανάμεσα σε βιβλία και αναμνήσεις, θα μιλήσουμε με τη Μαρία Κοδάμα για τη ζωή, τη λογοτεχνία, τη μετάφραση, την Ελλάδα και, γιατί όχι; για τον Μπόρχες. O φιλόλογος Εδουάρδο Λουθένα συνομιλεί με τη συγγραφέα.
*Στα ισπανικά
Με τη υποστήριξη της Πρεσβείας της Αργεντινής και του Λεξικοπωλείου.

*

19.00 – 20.00

Στοά του Βιβλίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ «ΣΑΜΑ» ΤΟΥ ΑΝΤΟΝΙΟ ΝΤΙ ΜΠΕΝΕΝΤΕΤΟ ΚΑΙ «ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ» ΤΗΣ ΜΕΡΣΕ ΡΟΔΟΡΕΔΑ

Δυο κλασικά έργα που εμφανίστηκαν στα βιβλιοπωλεία πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη: «Σάμα» του αργεντινού Αντόνιο ντι Μπενεντέτο, σε μετάφραση Άννας Βερροιοπούλου και «Πλατεία Διαμαντιού», της καταλανής Μερσέ Ροδορέδα, σε μετάφραση Ευρυβιάδη Σοφού. Παρουσιάζουν οι μεταφραστές Άννα Βερροιοπούλου, Νίκο Πρατσίνη και Εύα Παπαϊωάννου. Συντονίζει ο Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος και υπέυθυνος της Ξένης Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.
*Στα ελληνικά
Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη και το Αbanico.

*

20.30– 21.30

Στοά του Βιβλίου

ΔΙΑΛΕΞΗ «Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ», ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΣΕ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΡΟΥΜΠΙΟ

Μια ματιά και μια ιδιαίτερη προσοχή στη γλωσσική ποικιλία της Αμερικής είναι επείγουσα, μιας και παρά των ιστορικών διαδικασιών κατάκτησης,αποικισμού και εκχριστιανισμού της Αμερικής στα τέλη του ΧV αιώνα, σήμερα συναντάμε στην Αμερική περισσότερες από 15 γλωσσικές οικογένειες που εκτείνονται σ’ όλη την ήπειρο, των οποίων οι ομιλούντες είναι άμεσοι εκπρόσωποι των εκατοντάδων αρχαίων λαών που κατοίκησαν τις Άνδεις, τις ακτές και τις ζούγκλες της Αμερικής για χιλιάδες χρόνια. Η λήθη στην οποία έχουν περιέλθει αυτοί οι λαοί, αντικατοπτρίζεται, μεταξύ άλλων, στη βαθμιαία λησμονιά αυτών των κωδικών στους οποίους επιβιώνουν κόσμοι πλουσιότατοι σε δικές τους κοσμοθεωρίες και λογικές ζωής, στην πλειοψηφία τους άγνωστες στους κατοίκους της ηπείρου. Παρουσιάζει ο Χοσέ Φερνάντο Ρούμπιο, διευθυντής του Προγράμματος Ιστορίας, της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Εxternado της Κολομβίας.
Ακολουθεί κοκτέιλ.
*Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Σε συνεργασία με τις Πρεσβείες του Παναμά και του Περού, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Πανεπιστήμιο Externado της Κολομβίας και το Ίδρυμα Caro y Cuervo.

*

21.30

Θέατρο Βάγκειον

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΡΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΜΜΟ» ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΝΤΑ

Το «Ρολόι από άμμο» είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του εμβληματικού συγγραφέα Χορχε Λουίς Μπόρχες. Πρόκειται για μια απόπειρα να παρουσιαστούν επί σκηνής τα βασικά νοήματα και θέματα που διατρέχουν το σπουδαίο έργο του σπουδαίου Αργεντίνου συγγραφέα μέσω αποσπασμάτων από διάφορα κείμενα του Χ. Λ. Μπόρχες ‒σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη για τις εκδόσεις Πατάκη‒ και όλα αυτά δοσμένα σε μια ατμόσφαιρα ονειρική και συμβολική όπου πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λόγος.
Η πρεμιέρα του έργου γίνεται μέσα στα πλαίσια του ΧΙ Φεστιβάλ ΛΕΑ. Διάρκεια: 60’
Πληροφορίες: 2107298270 / http://www.bageios.gr / Πλατεία Ομονοίας 18, Αθήνα.
Γενική είσοδος: 12 ευρώ – Μειωμένη είσοδος: 8 ευρώ.
* Στα ελληνικά
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αργεντινής, των εκδόσεων Πατάκη και του 11ου Φεστιβάλ ΛΕΑ.

*

22.00

Στοά του Βιβλίου

ΠΡΟΒΟΛΗ “LOS OJOS DEL CAMINO”, ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΡΟΔΡΙΓΟ ΟΤΕΡΟ ΕΡΑΟΥΝΤ

Χώρα: Περού | Έτος: 2016 | Γλώσσα: Quechua | Διάρκεια: 88 λεπτά | Είδος: ντοκιμαντέρ | Παραγωγή: ΈΝΩΣΗ Cuyay Wasi.
Το “Los ojos del camino” έχει διπλή οπτική: αυτή του Ιππόλυτου που βλέπει και μας μιλά για το αόρατο και την άλλη του Ροδρίγο, ο οποίος έχει μιλά για τις Άνδεις ώστε να μπορέσουμε όλοι να έρθουμε πιο κοντά στην καλοσύνη τους, στη γοητεία τους. Δεν επιδιώκει να είναι ένα ντοκιμαντέρ, ούτε μια μυθοπλασία, απλά προσπαθεί να μην πέσει σε φόρμουλες. Κάθε ταινία πρέπει να βρίσκει τη γλώσσα και τους δικούς της κώδικες.
* Με αγγλικούς υπότιτλους
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Περού.

*

 ΤΡΙΤΗ 11.6

10.00

Abanico

EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΕΛΣΑ ΚΡΟΣ

To XI Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Abanico διοργανώνουν εργαστήριο ομαδικής μετάφρασης και επιμέλειας ποιημάτων της μεξικανής ποιήτριας Έλσα Κρος.
Συντονισμός εργαστηρίου: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, καθηγητής μετάφρασης και μεταφρασεολογίας. Συμμετέχει επίσης ο μεταφραστής, διερμηνέας και καθηγητής μετάφρασης Νίκος Πρατσίνης.
Απαραίτητη προεγγραφή.
Με την υποστήριξη του Abanico και του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM).

*

10.30

Ινστιτούτο Θερβάντες. Αίθουσα εκδηλώσεων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΟΝΕΤΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΤΕΛΑ ΜΑΡΗ ΚΑΡΜΠΑΓΙΟ

Η εικαστική καλλιτέχνης και καθηγήτρια Ουρουγουανή Εστέλα Μάρη Καρμπάγιο συντονίζει το εργαστήρι, όπου, μέσα από την ανάλυση αποσπάσματος ενός έργου του Ουρουγουανού μυθιστοριογράφου Χουάν Κάρλος Ονέττι, Βραβείο Θερβάντες 1980, προτείνεται μια πρωτότυπη και δυναμική προσέγγιση στη ζωή του, που οδηγεί τον συμμετέχοντα να εκφραστεί μέσα από τη γραφή και τη ζωγραφική.
Απαραίτητη προεγγραφή: cultate@cervantes.es
Στα ισπανικά
Με τη υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ουρουγουάης.

*

17.30 – 18.30

Στοά του Βιβλίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΠΟΙΗΤΙΚΗΑΝΘΟΛΟΓΙΑ» ΤΟΥ ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ

Αυτή η ανθολογία, εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού και μεταφράστηκε από τη Ναταλία Μορελεών. Ο Έλληνας ποιητής θα συνομιλήσει μαζί την μεταφράστριά του, με την Μεξικανή ποιήτρια Έλσα Κρος και με τον μεταφραστή Νίκο Πρατσίνη. Η Ελληνίδα ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού θα διαβάσει μερικά ποιήματα από το βιβλίο.
* Στα ελληνικά
Με την υποστήριξη του Abanico, του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού και του βιβλιοπωλείου Το Λεξικοπωλείο. Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού.

*

19.00 – 20.00

Στοά του Βιβλίου

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «LITERATURA Y TRADUCCIÓN. APUNTES (TRA)LITERARIOS» ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Ένα βιβλίο βλεμμάτων, ιδίων και αλλότριων, τεκμηριωμένων και μεροληπτικών, τολμηρών και συντηρητικών πάνω στο λογοτεχνικό φαινόμενο σε όλες τις εκφάνσεις του. [E.D.A. Libros, Μάλαγα, 2018], Πρόλογος: Χούλιο Γιαμαθάρες. Παρουσιάζουν οι Βιθέντε Φερνάντεθ Γκονθάλεθ (Πανεπιστήμιο της Μάλαγας), Νίκος Πρατσίνης (COM, Υπηρεσίες Διερμηνείας και Μετάφρασης) και ο συγγραφέας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (ΑΠΘ)
* Στα ελληνικά
Με την υποστήριξη των εκδόσεων E.D.A και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

*

19.30 – 20.30

Πολυχώρος Mεταίχμιο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΕΣΤΟ ΣΑΜΠΑΤΟ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Για τη ζωή και το έργο του Ερνέστο Σάμπατο, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς, θα μιλήσουν η συγγραφέας Μάρτα Σίλβια Διος Σανς, η μεταφράστρια των βιβλίων του Κλαίτη Σωτηριάδου και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης. Aπό τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μείζονα λογοτεχνικά έργα του Σάμπατο, «Το τούνελ» και «Περι ηρώων και τάφων»,
* Στα ελληνικά
Με την υποστήριξη του εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο.

*

19.30 – 20.30

Public Συνταγματος. Αίθουσα εκδηλώσεων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΚΛΑΨΕΙ» ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΣ ΦΟΝΣΕΚΑ

Απομονωμένος στα Πυρηναία, ο διάσημος και αινιγματικός μαθηματικός Αλεξάντερ Γκρότεντικ επεξεργάζεται με μανία το τελικό του έργο. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό το μνημειώδες, μυστηριώδες εγχείρημα; Γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος, μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της εποχής του, αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει εντελώς την κοινωνία; Καθώς ο αναγνώστης ψάχνει τις απαντήσεις, ξεδιπλώνονται δύο πολυεπίπεδες αφηγήσεις. Η πρώτη αφορά στις προσωπικότητες που ενέπνευσαν τη φαντασία του ήρωα. Η δεύτερη αφήγηση ταυτίζεται με την ιστορία ζωής του ίδιου του πρωταγωνιστή. Το εκλεπτυσμένο ντεμπούτο ενός ταλαντούχου συγγραφέα, μια κωμικοτραγική αλληγορία για το πολιτικό φάσμα του περασμένου αιώνα. Θα συζητήσουν για το βιβλίο η μεταφράστρια του, Aγγελική Βασιλάκου, o συγγραφέας Νίκος Χρυσός και ο συγγραφέας.
* Στα ελληνικά και τα ισπανικά
Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες, των Εκδόσεων Καστανιώτη, της AirFrance και του Public.

*

20.30 – 21.30

Στοά του Βιβλίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΜΠΟ-ΜΑΡΙΑΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» ΤΟΥ ΧΟΡΧΕ Φ. ΕΡΝΑΝΤΕΣ

Η μετάφραση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός εργαστηρίου μετάφρασης στο Κέντρο Ιβηροαμερικάνικων Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Αbanico κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, με τους καθηγητές Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και Νίκο Πρατσίνη να συντονίζουν την εργασία μιας πολύ δημιουργικής μεταφραστικής ομάδας απαρτιζόμενη από τους: Βασίλη Γιαννόπουλος, Στέλλα Δούκα, Ντίνα Κιοσσέ, Εύη Κύρλεση, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Νίκο Πρατσίνης, Σοφία Σίμου, Στέλλα Σουφλέρη και Σοφία Φερτάκη. Στην παρουσίαση, ο συγγραφέας του βιβλίου μεξικανός Χόρχε Φ. Ερνάντες συνομιλεί με τους συντονιστές και με κάποια μέλη από την μεταφραστική ομάδα για το βιβλίο, την μετάφρασή του και την λογοτεχνία στην ισπανική γλώσσα σήμερα.
*Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με τη υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού, των εκδόσεων Ροές και του Abanico.

*

22.00

Polis art café

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΒΑΘΙΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΟ» ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΜΟΡΕΛΕΩΝ

Μια βραδιά «βαθιά αργεντίνικη» φιερωμένη στη μουσική της Αργεντινής με τη μεξικανή τραγουδίστρια Μάρθα Μορελεών, η οποία συνοδεύεται από τους εξαιρετικούς αργεντινούς μουσικούς Χέρμαν Μάυρ και Ντέμιαν Γκόμες. Guests oι Αριέλ Πέρες, Εμίλιο Οσόριο και Μαριάνα Κούτουλας.
Με τη υποστήριξη της Μάρθα Μορελεών και του Abanico, και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής.

*

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.6

10.00

Abanico

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΜΑΤΩΝ: ΤΟ ΑΛΕΜΠΡΙΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΝΤΥ ΣΟΤΟΜΑΓΙΟΡ

Η Μεξικανή καλλιτέχνις των πλαστικών τεχνών, η Landy Sotomayor Saad, μάς κάνει μια εισαγωγή στην τυπική μεξικανική λαϊκή τέχνη: το αλεμπρίχε, στο οποίο η φαντασία και η καλλιτεχνική δημιουργικότητα εκφράζονται χωρίς περιορισμούς. Τα χέρια πλάθουν σε ξύλο ή συμπιεσμένο χαρτί (papier mache) φανταστικές μορφές, όπου φιγούρες ζώων πλέκονται με μια έκρηξη χρωμάτων σε απρόσμενα σχήματα. Είσοδος στο εργαστήριο ελεύθερη – Απαραίτητη είναι η παρακολούθηση και των δύο σεμιναρίων (Τετάρτη 12 και Παρασκευή 14 Ιουνίου), προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Περιορισμένος αριθμός θέσεων – προεγγραφές: 210.3251214 / info@abanico.gr
* Δεν απαιτείται γνώση ισπανικών
Με την υποστήριξη του Abanico και την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού.

*

17.30 – 18.30

Στοά του Βιβλίου

ΔΙΑΛΕΞΗ «ΑΡΓΕΝΤΙΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Στις τελευταίες δεκαετίες η κοινωνία της Αργεντινής έχει βιώσει μεγάλες μεταλλάξεις. O φιλόσοφος Μάρκος Μπρόγερ θα μιλήσει με την Εύα Σπαθάρα, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και με τον εκδότη και μεταφραστή Στάθη Ιντζέ σχετικά με τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο που οι γυναίκες παίζουν στην Αργεντίνικη λογοτεχνία και θα αναλύσει θέματα ταυτότητας που οι συγγραφείς αναπτύσσουν στα έργα τους.
*Στα ισπανικά. Με τη υποστήριξη της Πρεσβείας της Αργεντινής και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

*

19.00 – 20.00

Στοά του Βιβλίου

BΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΚΑΙ «ΧΕΡΙΑ ΜΙΚΡΑ» ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΣ ΜΠΑΡΜΠΑ

Ο Μαδριλένιος συγγραφέας Αντρές Μπάρμπα θα μας μιλήσει για το μυθιστόρημα του «Χέρια μικρά» και για το βραβευμένο από το Herralde «Φωτεινή πολιτεία», που δημοσιεύτηκαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αντανακλούν την πιο σκοτεινή πλευρά της παιδικής ηλικίας. Θα μιλήσουν με τον συγγραφέα ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ και η φιλόλογος Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο.
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española και των εκδόσεων Μεταίχμιο. Υπο την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

*

20.30 – 21.30

Στοά του βιβλίου

ΣYZHTHΣΗ «Η ΜΝΗΜΗ ΩΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΡΑΜΠΟΎΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟ ΜΑΡΚΑΡΗ

«Η μνήμη είναι η μοναδική πατρίδα όλων όσοι έχουμε αποκηρύξει όλες τις υπόλοιπες. […] Η μνήμη αποτελείται από βιώματα προσωπικά, συλλογικά, ονειρικά, μυθοπλαστικά, πραγματικά, βιώματα, βιώματα που ύστερα από διαδικασίες ζυμώσεων και αποσύνθεσης απελευθερώνουν μια αχλή, όπως ακριβώς και τα φύλλα των δέντρων όταν σαπίζουν, αυτή η αχλή είναι η φαντασία και από αυτή ξεπηδούν τα πάντα» (Χούλιο Γιαμαθάρες). Συντονίζει o καθηγητής Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και των εκδόσεων Πατάκη και Γαβριηλίδη.

*

22.00

Polis Art Café

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΒΕ

Η χορευτική ομάδα Κόβε, το οποίο στην γουαρανί γλώσσα σημαίνει “ζωή”, είναι μια ομάδα μουσικών και χορευτών από την Παραγουάη, σε σκηνοθεσία της παραγουανής χορεύτριας Μαρία Μπελέν Ριβέρος Φερέιρα. Υπό την καθοδήγηση αυτής της σπουδαίας χορεύτριας με πλούσια επαγγελματική σταδιοδρομία, η χορευτική ομάδα έχει εμφανιστεί σε διαφόρους χώρους και έχει εκπροσωπήσει την Παραγουάη σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Αμερική. Το Φεστιβάλ ΛΕΑ παρουσιάζει την πρώτη παράσταση αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας στην ελληνική επικράτεια.
*Με την υποστήριξη της χορευτικής ομάδας Κόβε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: