Ρομπέρ Λεπάζ: Η πολιτική ορθότητα είναι η νέα λογοκρισία στην τέχνη || συνέντευξη στη Βένα Γεωργακοπούλου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Εφημερίδα των Συντακτών 14.07.2019

Βένα Γεωργακοπούλου

Ο διάσημος Καναδός σκηνοθέτης παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών την παράσταση «Kanata – Επεισόδιο 1ο – Η διαμάχη», για την οποία η Αριάν Μνουσκίν τού παραχώρησε τα ηνία του περίφημου «Θεάτρου του Ήλιου» και οι συμπατριώτες του Καναδοί αυτόχθονες τού κήρυξαν τον πόλεμο γιατί δήθεν «ιδιοποιείται» τον πολιτισμό τους.

Θέατρο του Ήλιου – Robert Lepage Kanata – Επεισόδιο 1ο – Η διαμάχη || Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019

 

Και ξαφνικά πέρσι τον Ιούλιο ο Ρομπέρ Λεπάζ, ο σημαντικότερος θεατράνθρωπος του Καναδά, γινόταν αντικείμενο παγκόσμιας προσοχής με δημοσιεύματα στις μεγαλύτερες εφημερίδες, όχι για ακόμα μια εντυπωσιακή παράστασή του, αλλά για ακριβώς το αντίθετο.

Για το ναυάγιο, την αναβολή καλύτερα, μιας πολυαναμενόμενης φιλόδοξης δουλειάς του κάτω από σκληρή πολεμική και καταγγελίες για «cultural appropriation» των αυτοχθόνων της πατρίδας του, του Καναδά -επισήμως ονομάζονται Πρώτα Έθνη. «Πολιτιστική ιδιοποίηση», να τον μάθουμε τον όρο, είναι της μόδας.

Τον συναντούσαμε και πριν από το σκανδαλάκι με τον Λεπάζ, η διάσημη συγγραφέας Λάιονελ Σράιβερ είχε ήδη ξιφουλκήσει εναντίον του, επιμένοντας θυμωμένη ότι θα συνεχίσει να γράφει ό,τι θέλει. Για μαύρους, αν και είναι λευκή. Για άντρες, αν και είναι γυναίκα.

Ποιο το ατόπημα του Λεπάζ; Προσκεκλημένος του «Θεάτρου του Ηλιου» στο Παρίσι, ο πρώτος σκηνοθέτης στον οποίο -τι τιμητικό!- παρέδιδε η Αριάν Μνουσκίν τα ηνία στα 54 χρόνια της θρυλικής ομάδας της, είχε αποφασίσει να παρουσιάσει την τριλογία «Kanata» («Κανάτα» προφέρεται», μας λέει), που θα αφορούσε 200 χρόνια καναδικής ιστορίας με έμφαση στους αυτόχθονες.

Δική τους άλλωστε, των ινδιάνων Ιροκουά, είναι η λέξη, σημαίνει «χωριό» και από αυτή βγήκε και η ονομασία της χώρας. Να όμως που στον ακραία πολυεθνικό θίασο της Μνουσκίν, Καναδοί αυτόχθονες δεν υπήρχαν! Έτσι δεκαοχτώ αυτόχθονες καλλιτέχνες και διανοούμενοι και δώδεκα ακόμα σύμμαχοί τους επιτέθηκαν με επιστολή τους στον Λεπάζ και μέσα στον χαμό αποσύρθηκε από το πρότζεκτ ένας μεγάλος χορηγός. Η πρεμιέρα αναβλήθηκε, αλλά η Μνουσκίν αντεπιτέθηκε.

«Οι πολιτισμοί δεν είναι ιδιοκτησία κανενός» δήλωσε. «Κανένας λαός, ακόμα και ο πιο απομονωμένος, δεν μπορεί να διεκδικήσει την απόλυτη αγνότητά του.

Οι ιστορίες των λαών, των εθνών, των φυλών δεν είναι προστατευμένες περιοχές. Η μεγάλη ανθρώπινη ιστορία είναι το πεδίο της τέχνης, όλοι οι πολιτισμοί είναι οι πηγές μας, πίνουμε από αυτούς με σεβασμό και ευγνωμοσύνη και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας το απαγορεύσει. Θα ήταν ένας τρομακτικός πνευματικός, καλλιτεχνικός και πολιτικός κατήφορος».

Έτσι το «Kanata», με κάποια καθυστέρηση, έκανε την πρεμιέρα του τον Δεκέμβριο του 2018 στο θεάτρο της Μνουσκίν, στο Cartoucherie de Viencennes, με τίτλο «Kanata – Επεισόδιο 1ο – Η διαμάχη» και με κάποιες αλλαγές. Μας τις εξηγεί παρακάτω ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού σκηνοθέτης, αφού η πολυσυζητημένη παράσταση είναι από τα high lights του Φεστιβάλ Αθηνών.

• Πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε μια παράσταση με αναφορές στην Ιστορία του Καναδά; Περάσατε από την προσωπική σας ιστορία, το εξομολογητικό αριστουργηματικό one man show «887», που είδαμε στην Αθήνα, σε κάτι πιο μεγάλο και συλλογικό.

Είχα τη μεγάλη ευκαιρία να εργαστώ με το «Θέατρο του Ήλιου». Η Αριάν Μνουσκίν με προσκάλεσε να συνεργαστώ με την καταπληκτική και πολυπληθή ομάδα της στο Παρίσι. Έτσι το «Κανάτα» είναι μια συλλογική δουλειά. Όσο κι αν έργο και σκηνοθεσία είναι δικά μου, το αρχικό όραμα ανήκει στην Αριάν. Έψαξα λοιπόν να βρω κάτι που να είναι… επικό, γιατί τέτοιου είδους θεάματα, μεγάλα και επικά, κάνει το Θέατρο του Ήλιου.

Επίσης ήλπιζα να ασχοληθώ με ένα θέμα το οποίο κάτι θα είχε να διδάξει στους ηθοποιούς της ομάδας και σκεφτόμουνα διάφορα, ίσως κάποιον πόλεμο με τους Βρετανούς… Ως Καναδός, ένιωθα ότι έχω ευθύνη να φέρω στο Θέατρο του Ήλιου το καναδικό μου υπόβαθρο και παρελθόν, που είναι κομμάτι και της προσωπικής μου ιστορίας. Έτσι άρχισα να τους μιλάω για τα Πρώτα Έθνη του Καναδά και πόσο σημαντικοί είναι για την κληρονομιά μας οι αυτόχθονες της χώρας, Ινδιάνοι, Εσκιμώοι…

Δεν τους μίλησα όμως μόνο για Ιστορία, πολέμους και συγκρούσεις, προβλήματα του παρελθόντος, αλλά και για τη σημερινή πραγματικότητα των Πρώτων Εθνών, πώς ζουν, τι αντιμετωπίζουν, τι διεκδικούν. Γιατί είναι κι αυτά στοιχεία κεντρικά της ζωής στον Καναδά.

• Δεν υπήρχε όμως και κάποιος αυτόχθων του Καναδά στον θίασο να σας συνδράμει.

Φυσικά και δεν υπάρχουν στο Θέατρο του Ήλιου ηθοποιοί που να ανήκουν στα Πρώτα Έθνη του Καναδά, γαλλική θεατρική ομάδα είναι και μάλιστα με λίγους καθαρόαιμους Γάλλους. Οι περισσότεροι είναι είτε πρόσφυγες (από το Αφγανιστάν και άλλα μέρη με πολέμους) είτε έρχονται από όλο τον κόσμο, τη Χιλή, το Ιράκ…

Σκέφτηκα όμως ότι ακριβώς αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον για την παράσταση που είχα στο μυαλό μου. Πιθανότατα αυτοί θα καταλάβαιναν, θα σχετίζονταν αμέσως με πολλά από τα προβλήματα των αυτοχθόνων του Καναδά διαμέσου των αιώνων.

Nα παραδεχτώ όμως ότι δεν μου έφτανε αυτό. Σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να πάρω μαζί μου στον Καναδά τους ηθοποιούς του Θεάτρου του Ήλιου, να καταλάβουν μόνοι τους και από κοντά πώς έχουν τα πράγματα με τους αυτόχθονες. Το κάναμε το ταξίδι, πήγαμε σε όσα περισσότερα μέρη μπορούσαμε, κυρίως στη Δύση, τα μέρη που ζούσαν τα Πρώτα Έθνη.

• Ήσαστε δηλαδή λιγάκι υποψιασμένος και σε κάποια εγρήγορση; Περιμένατε αντιδράσεις από αυτόχθονες;

Δεν περίμενα αντιδράσεις. Όμως η διαδικασία του «Kanata» ήταν από την αρχή πολύ σύνθετη και για μένα, γεμάτη αντιφάσεις. Ένιωθα βέβαια ότι έχω το δικαίωμα να πω ιστορίες για άλλους λαούς και πολιτισμούς.

Αυτό άλλωστε δεν κάνει το θέατρο, αυτή δεν είναι η φύση του, να προσπαθεί να καταλάβει τον Άλλο με το να είναι ο Άλλος, με το να παίζει τον Άλλο και να παίρνει τη θέση του; Την ίδια στιγμή όμως είχα και μεγάλη κατανόηση για αυτούς, που, όπως οι αυτόχθονες του Καναδά, είναι μπουχτισμένοι και εξοργισμένοι με τους ανθρώπους που λένε την ιστορία τους.

Τους έχουν απεικονίσει με τόσο διαφορετικούς τρόπους, που οι ίδιοι δεν είχαν στην πραγματικότητα ποτέ τη δυνατότητα και ευκαιρία να μιλήσουν για τους εαυτούς τους. Καταλαβαίνοντας λοιπόν τη στάση τους, έβαλα αμέσως τον εαυτό μου σε περίεργη και δύσκολη θέση.

• Δεν διστάσατε πάντως να καταδικάσετε τότε τις ενέργειες των αυτοχθόνων ως «χτύπημα στην καλλιτεχνική σας ελευθερία». Δεν επιμένετε σ’ αυτή τη δήλωση;

Δεν χωράει συζήτηση ότι ήταν πλήγμα στην καλλιτεχνική μου ελευθερία. Είναι ένα παράδοξο που όλο και συχνότερα πια αντιμετωπίζουμε οι καλλιτέχνες, όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στο σινεμά και στη λογοτεχνία. Και δεν πρέπει να το παίρνουμε ελαφρά, αντίθετα είναι πολύ σοβαρό. Αναφέρομαι στο ερώτημα σε ποιο βαθμό επιτρέπεις στον εαυτό σου να δανειστεί για το έργο σου ιστορίες και εμπειρίες ζωής άλλων ανθρώπων και σε ποιο βαθμό τούς επιστρέφεις όσα σου έδωσαν.

Δεν ξέρω αν θυμάστε, τέλη ’70, αρχές ’80 , αυτό το τεράστιο κίνημα στη μουσική βιομηχανία, κυρίως στην Αγγλία, όπου οι ροκ σταρ, που ένιωθαν ότι χρωστούσαν πολλά στη μουσική της Αφρικής και άλλων χωρών του Τρίτου Κόσμου, αποφάσισαν κάτι να τους δώσουν πίσω με έσοδα από ηχογραφήσεις;

Ε, νομίζω ότι κάπως έτσι θα εξελιχθεί στο εξής η κατάσταση. Για κάθε πολιτιστική επιρροή που θα έχεις, θα υποχρεώνεις τον εαυτό σου να λέει: «Τα πρόσωπα που συνεισέφεραν στη δουλειά μου πρέπει να αποζημιωθούν με κάποιον τρόπο». Αλλά, στο τέλος τέλος, το μόνο πραγματικό και άξιο λόγου επιχείρημα στην τέχνη είναι το ίδιο το έργο. Πιστεύω ότι εγώ και το Θέατρο του Ήλιου κάναμε μια δουλειά δίκαιη και γεμάτη σεβασμό για τους αυτόχθονες του Καναδά.

• Μήπως η τέχνη αντιμετωπίζει πια ένα νέο κύμα λογοκρισίας, που δεν προέρχεται, όπως παλιά, από αυταρχικές ή συντηρητικές κυβερνήσεις, αλλά από δυναμικές ομάδες μειονοτήτων με σαφή ιδεολογία και πολιτική ορθότητα;

Συμφωνώ απολύτως ότι οι τάσεις λογοκρισίας και ελέγχου προέρχονται συχνά από την πλευρά της πολιτικής ορθότητας. Είχαμε συνηθίσει να φοβόμαστε την Άκρα Δεξιά, τώρα τέτοια προβλήματα έρχονται ολοένα και συχνότερα από την άκρα Αριστερά κλονίζοντας τον τρόπο που κάναμε μέχρι τώρα τη δουλειά μας.

Στον Καναδά σήμερα πολλοί άνθρωποι του θεάτρου δυσκολεύονται να κάνουν προγραμματισμό γιατί πολύ ακραίες φεμινιστικές ομάδες απαιτούν το καστ να είναι 50-50 άντρες-γυναίκες. Και λες, οκ, να είναι, αλλά εξαρτάται από το έργο! Οι άνθρωποι του θεάτρου ήταν και είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι των διαφόρων κοινωνικών κινημάτων, δεν μπορείς να τους στοχοποιείς, να τους πυροβολείς, είναι παράλογο.

Αυτό δεν μπορούσα να καταπιώ στην ιστορία με το «Kanata», ήμουν πάντα υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και έχω πολλές φορές συνεργαστεί με αυτόχθονες και ξαφνικά με «έδειξαν» σαν κάποιον που τους εκμεταλλεύεται. Με τοποθέτησαν στο αντίπαλο στρατόπεδο, ενώ ανήκουμε στο ίδιο.

• Ήταν εντυπωσιακός πάντως ο τρόπος που η Αριάν Μνουσκίν, γνωστή γυναίκα της Αριστεράς, στάθηκε στο πλευρό σας παίρνοντας ένα ρίσκο. Πώς το εξηγείτε;

Η Αριάν ζει σε μια κοινωνία, τη γαλλική, όπου το ζήτημα της «πολιτισμικής ιδιοποίησης» στην τέχνη είναι θέμα διαλόγου, αλλά δεν επιβάλλεται με τόσο βάναυσο τρόπο όπως στον Καναδά, που ως βρετανική αποικία είναι πιο ευαίσθητος σε τέτοια θέματα.

Όσο μεγαλύτερη πίεση ένιωθα από πολλές και διάφορες πλευρές, τόσο πιο κοντά μου στεκόταν η Αριάν, να με καθοδηγεί, να με βοηθάει να καταλάβω τι συμβαίνει, να βρω τη δική μου άποψη για το θέμα και να το αντιμετωπίσω. Ήταν πολύ υποστηρικτική και σε καλλιτεχνικό επίπεδο από τη στιγμή που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην παράσταση με ό,τι οικονομικά μέσα μάς είχαν μείνει.

• Τελικά τι ακριβώς είναι το «Kanata» ως έργο, έχει στόρι, έχει χαρακτήρες; Και ποια είναι η πρόθεσή του, καυτηριάζει, ας πούμε, τις συνέπειες της αποικιοκρατίας;

Ξεκινήσαμε με την Αριάν έχοντας στο μυαλό μας ένα σχέδιο για μια πολύ μεγάλη παράσταση, διάρκειας έξι ωρών και σε τρία διαφορετικά μέρη, που θα έπιαναν 300 χρόνια καναδικής ιστορίας. Φυσικά μετά τη διαμάχη με τους αυτόχθονες, αναγκαστήκαμε να το περιορίσουμε, γιατί δεν είχαμε πια τα οικονομικά μέσα για τριλογία. Έτσι κάναμε μόνο ένα τμήμα, που αφορά τον σύγχρονο Καναδά.

Είναι μια πολυσύνθετη ιστορία για σημερινούς ανθρώπους, αυτόχθονες και μη, που ζουν στη Δυτική ακτή, στο Βανκούβερ, τη σχέση τους με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά και με την εξαφάνιση αυτοχθόνων γυναικών. Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα πολλές αυτόχθονες γυναίκες, οι περισσότερες πόρνες, κακοποιούνταν ή δολοφονούνταν και υπήρξε όντως ένας περιβόητος σίριαλ κίλερ, ο Ρόμπερτ Πίκτον.

Στην παράσταση χρησιμοποιούμε την ιστορία του Πίκτον σαν παράδειγμα και τη βλέπουμε μέσα από τα μάτια των λευκών, κυρίως ενός ζευγαριού Γάλλων καλλιτεχνών, που έρχονται να ζήσουν στο Βανκούβερ και συνειδητοποιούν το μεγάλο πρόβλημα με τις συνθήκες ζωής των αυτοχθόνων. Γιατί αυτό με ενδιέφερε κυρίως. Το πώς νιώθουν οι λευκοί για τους αυτόχθονες, το αν και πώς συμπάσχουν μαζί τους.

• Θα πάτε την παράσταση στον Καναδά;

Πρέπει να μας προσκαλέσουν κάπου, σε ένα φεστιβάλ για παράδειγμα, γιατί είναι μια μεγάλη παραγωγή. Αλλά στην πραγματικότητα λίγοι θα τολμούσαν να μας καλέσουν (γελάει).

• Ευτυχώς για μας έρχεστε όμως στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι σημαντική για έναν καλλιτέχνη που έρχεται από τον Καναδά, και ειδικά το Κεμπέκ, όπου έχουμε μια μεγάλη κρίση ταυτότητας. Ο Καναδάς είναι μια σχετικά νέα χώρα, μόνο 150 χρόνων, και έχει ακόμα δρόμο μέχρι να χτίσει μια γερή μυθολογία. Σ’ αυτό ένα πράγμα με βοηθάει, να επιστρέφω στις ρίζες μας. Έτσι κάτι με τραβάει στην Ελλάδα, μου αρέσει να προσπαθώ να καταλάβω πώς η κληρονομιά σας επηρεάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σάββατο και Δευτέρα στις 9 μ.μ., Κυριακή στις 7 μ.μ.

https://www.efsyn.gr/

[έναρξη πολύ σύντομα της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι -Σεμινάρια Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά από Σεπτέμβριο 2019 (Σκηνοθεσίας και για τάμπλετ και κινητά, Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου, Σεναρίου, Σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Κινηματογραφικής Υποκριτικής «ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ», Μοντάζ (adobe premiere και Avid)- Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564)] .

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.