«Λίγες λέξεις για τη Στέλλα και τον Γιάννη» που χάθηκαν από «αμέλεια» δύο χρόνια πριν στα Χανιά !!

«Λίγες λέξεις για τη Στέλλα και τον Γιάννη»
efsyn.gr

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Γιάννης και η Στέλλα, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο, έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.

Ήταν 17 Αυγούστου του 2017 όταν οι δύο φοιτητές είχαν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους κι ένα διερχόμενο ΙΧ τους έκοψε το νήμα της ζωής.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το τραγικό περιστατικό, η Κίνηση Κατοίκων Ακρωτηρίου για την Προστασία των Πεζών, η οποία συστήθηκε μετά το τροχαίο, υπενθυμίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε έργα και παρεμβάσεις, προκειμένου να μη θρηνήσουμε νέα θύματα στην άσφαλτο.

Αναλυτικά το κείμενο της Κίνησης:

«Αύγουστος 2017. Η ζωή σταμάτησε. Δύο πεζά παιδιά περπατούν έξω από το ανώτατο ίδρυμα της πόλης. Και συμβαίνει το αδιανόητο. Επιβεβαιώνεται ένας φόβος: η πόλη αυτή δεν είναι για να περπατήσεις. Θανάσιμος ο κίνδυνος.

Γράφουμε σήμερα τις λέξεις αυτές για να δηλώσουμε ότι θυμόμαστε, ότι δεν ξεχνάμε, ότι είμαστε και θα είμαστε εδώ. Γιατί οι Αύγουστοι δε θα είναι ποτέ οι ίδιοι.

Αύγουστος 2019 στα Χανιά. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου. Οι περισσότερες άδειες σε ισχύ, θάλασσα, ξεκούραση ή ξέφρενοι εορταστικοί ρυθμοί. Πολλοί εργάζονται. Ό,τι επιλέγει ή αναγκάζεται ο καθένας.

Φίλοι, συγγενείς από όλη την Ελλάδα και πάλι εδώ. Ο τουρισμός που φιλοξενείται, ο κλασικός τουρισμός των συγκεντρωμένων κάπως καταλυμάτων, ο τουρισμός Airbnb που είναι πια σε κάθε γειτονιά.

Η πόλη είναι φιλόξενη μα δε μπορεί να σηκώσει τόσους ανθρώπους. Εργαζόμενοι εξουθενωμένοι μποτιλιάρονται με τους φερμένους για γιορτή. Τα τροχαία συμβαίνουν κάθε μέρα δεν είναι πια είδηση.

Ούτε ο πόνος που προκαλούν είναι είδηση, ούτε οι ζωές που αλλάζουν ριζικά αποτελούν είδηση. Βάψαμε.

Ως Κίνηση που ξεκίνησε τη δράση της από την είδηση που αφορά τη Στέλλα και το Γιάννη θα θέλαμε να σημειωθεί ότι παραμένουμε συγκλονισμένοι με αυτό το χαμό κ δηλώνουμε τη βαθιά μας λύπη στις οικογένειες των δύο παιδιών. Και προχωράμε σε έργα.

Αξιότιμοι κύριοι τοπικοί εκλεγμένοι της πόλης μας περιμένουμε να αναλάβετε τις νέες σας ευθύνες / καρέκλες. Κύριοι βουλευτές των Χανίων, κύριοι αρμόδιοι του ΟΑΚ, υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να τεθούν επί τάπητος, καθώς συν τοις άλλοις δαπανήθηκε σε μελέτη δημόσιο χρήμα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Καλό υπόλοιπο Αυγούστου σε όλους. Υγεία και αγάπη στις οικογένειές σας. Θερμά συλλυπητήρια σε όσους πονούν. Δεν είστε μόνοι».

21.08.2018, 10:53
Για τη Στέλλα και τον Γιάννη: Ένας χρόνος… «αμέλειας»
efsyn.gr

Ανακοίνωση με πολλούς αποδέκτες εξέδωσε ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον βίαιο θάνατο, έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης, δυο νέων παιδιών και του σκύλου τους. Μέχρι σήμερα ο δράστης της φονικής σύγκρουσης και εγκατάλειψης των παιδιών κατηγορείται για ανθρωποκτονία… «από αμέλεια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Συμπληρώθηκε κιόλας ένας χρόνος από τη μέρα που χωρίς κανένα λόγο με ένα φοβερά βίαιο τρόπο έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης, δυο νέα παιδιά, μαζί με το σκυλί τους διώχτηκαν απ αυτό τον κόσμο. Ένας χρόνος χωρίς τη Στέλλα Μούσχου και το Γιάννη Στρογγυλό. Ένας χρόνος μαζί με τη Στέλλα Μούσχου και το Γιάννη Στρογγυλό. Ένας χρόνος αβάσταχτου πόνου για τις οικογένειες τους.

Ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» στέλνει την αγάπη του και την αλληλεγγύη του στις οικογένειες. Στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα προς την πολιτεία και κάθε αρμόδιο ή «αρμόδιο»:

Μάθαμε, μέσα από το δικό μας πόνο, να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Θα τα λέμε και θα τα δείχνουμε παρότι εσείς παριστάνετε τους κουφούς και τους τυφλούς και τους «αντικειμενικούς τρίτους».

Ένα χρόνο μετά, θέλουμε ακόμα μια φορά να ρωτήσουμε:

Είναι αμέλεια σε ένα δρόμο με όριο ταχύτητας 40 km/h να τρέχεις με 127 km/h;
Είναι αμέλεια να κτυπάς και να τραυματίζεις θανάσιμα δυο ανθρώπους και ένα ζώο που προχωρούσαν κανονικά στο χώρο για πεζούς;
Είναι αμέλεια το να επιταχύνεις μετά απ αυτά και να ξεπερνάς τα 160km/h με αποτέλεσμα να προκαλέσεις και άλλη σύγκρουση 52 μέτρα μετά με σταθμευμένη βέσπα;
Πουθενά σ όλα αυτά δεν υπάρχει η ακριβοθώρητη “διατάραξη συγκοινωνιών”; «Επιταχύνω μετά από τρεις φονικές συγκρούσεις και ακινητοποιούμαι αναγκαστικά από βλάβη μετά από τέταρτη σύγκρουση», επιβεβαιώνουν την αμέλεια;
Σκοτώνω εκτοξεύοντας σε απόσταση 71 μέτρων έναν άνδρα, παρασέρνοντας επί 109 μέτρα μια γυναίκα, εκτοξεύοντας 7.5 μέτρα ένα σκυλί και στη συνέχεια προσκρούω σε μια βέσπα και την εκτοξεύω 76 μέτρα. Όλο αυτό το σκηνικό πολεμικής επιχείρησης θα εξακολουθεί να βαφτίζεται αμέλεια;
NAI, όσο δεν αντιδρούμε στην απόφαση της πολιτικοδικαστικής συμμαχίας όλα τα τροχαία εγκλήματα να αποτελούν πλημμελήματα.

Από τις χιλιάδες περιπτώσεις ας θυμηθούμε δύο που ακολούθησαν πάλι στα Χανιά, του λαχειοπώλη Μαρίνου (παραμονή Πρωτοχρονιάς 2018) και του ποδηλάτη Γ. Τζωρτζάκη (23 Μαίου 2018), φρικτά τροχαία με εγκατάλειψη και πάλι από “αμελείς” δράστες που όπως και στην περίπτωση της Στέλλας και του Γιάννη αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι και με την άδεια οδήγησης τους.

Αναρίθμητα ερωτήματα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ας αρκεστούμε μόνο σε ένα: διάβασε άραγε ο αρμόδιος εισαγγελέας Χανίων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ή ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης την πραγματογνωμοσύνη που συνέταξαν οι δύο πραγματογνώμονες που όρισε η Τροχαία ( και όχι οι οικογένειες των θυμάτων) και που μικρό της μέρος αποτελούν τα στοιχεία που παραθέσαμε πιο πάνω;

Ξέρουμε πως καμιά δικαστική απόφαση δεν θα φέρει πίσω την Στέλλα, τον Γιάννη ούτε κανένα άλλο θύμα τροχαίων εγκλημάτων. Από αυτή την παραδοχή όμως μέχρι την προκλητική αμνήστευση κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς που σπέρνει το θάνατο στο δρόμο υπάρχει τεράστια απόσταση. Η παραίτηση από οποιαδήποτε προσπάθεια πρόληψης μέσα από την «παραδοχή» πως δήθεν η ποινή ειδικά για τα τροχαία (αντίθετα με οποιοδήποτε άλλο έγκλημα) ειδικά στην Ελλάδα (σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου) δεν παίζει κανένα αποτρεπτικό ρόλο έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος στη χώρα μας.

Η απενοχοποίηση των δραστών, πως δεν έκαναν δα και κάτι σημαντικό, είναι το επιστέγασμα αυτής της αντίληψης. Με την άδεια τους στο χέρι έχουν κάθε δικαίωμα σε μια δεύτερη προσπάθεια. Αν χρειαστεί και σε τρίτη…

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει ειρήνη στους δρόμους.

Τα συνεχή μηνύματα προς τους υποψήφιους θύτες πως όσο κι αν προσπαθήσετε δεν θα τιμωρηθείτε, λαμβάνονται και αξιοποιούνται ανάλογα. Η αλυσίδα των θανάτων στους ελληνικούς δρόμους συνεχίζει να μεγαλώνει. Κάθε κρίκος της και ένας άνθρωπος και γύρω απ αυτόν δεκάδες άλλοι συντετριμμένοι.

Θα το πούμε ακόμα μια φορά ενάντια στην υποκρισία. Η οδική ασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα παιδείας. Είναι θέμα εφαρμογής των νόμων, επιτήρησης του οδικού δικτύου, κατασκευής ασφαλών υποδομών. Και τα τρία έλειπαν στο συγκεκριμένο τριπλό φονικό. Και η έλλειψη αυτή είναι ο κανόνας στο οδικό δίκτυο.

Ενα χρόνο μετά το φοβερό συμβάν στην είσοδο του Πολυτεχνείου Κρήτης παρά τις εξαγγελίες το μόνο που έχει πραγματοποιηθεί είναι η τοποθέτηση ενός (προβληματικού) φωτεινού σηματοδότη στο σημείο. Και παρα την εξαγγελία της δημιουργίας ανισόπεδου κόμβου ούτε το πεζοδρόμιο δεν έχει ακόμα φτιαχτεί.

Πως είναι δυνατόν να παραδίδεται να παραλαμβάνεται και να λειτουργεί επί χρόνια ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα χωρίς διαμόρφωση της εισόδου του;

Όλοι αυτοί που θρηνούν σήμερα, υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρυτανικές αρχές δεν είχαν καταλάβει πως ένα σχολείο δεν είναι απλά ένα κτίριο αλλά πρωταρχικά ένα σύνολο χιλιάδων ανθρώπων που εκτός από το να τους παρέχεις τη γνώση πρέπει και να τους διασφαλίζεις τη ζωή;

Έπρεπε να χαθούν η Στέλλα και ο Γιάννης για να ξεκινήσουν τα όποια έργα για ασφαλή διαμόρφωση της πρόσβασης στο Πολυτεχνείο Κρήτης;

Μα μήπως ήταν οι τελευταίοι; Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβρη του 2017 την ίδια τύχη είχε η 23χρονη σπουδάστρια Βασιλική Λυμπεροπούλου που σκοτώθηκε και εγκαταλείφθηκε από “αμελή” οδηγό έξω από τη σχολή της στην Καλαμάτα (ΟΑΕΔ- Ασπρόχωμα). Και κεί «σύντομα» θα ξεκινήσουν τα έργα. Και εκεί φυσικά ο δράστης είναι ελεύθερος και με την άδεια οδήγησης του από την πρώτη στιγμή.

Στη Μνήμη της Στέλλας και του Γιάννη ας συντονιστούμε, να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει η υποκρισία.

Ξέρουμε: Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η άδεια οδήγησης έχει μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή. Αλλά όσες φορές και με όσους τρόπους και αν το επαναλάβετε δεν πρόκειται να το δεχθούμε.

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

21.03.2019, 10:17
Ενημερώθηκε στις: 22.03.2019, 18:54
Αναβλήθηκε για του… χρόνου η δίκη για τον Γιάννη και τη Στέλλα
efsyn.gr

Αναβλήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η δίκη για την υπόθεση θανάτου των δύο φοιτητών, μετά από τροχαίο δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Αύγουστο του 2017.
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε τελικά για τις 13 Μαρτίου του 2020, δηλαδή έναν χρόνο μετά.

Η δίκη είχε προγραμματισθεί για σήμερα (Παρασκευή 22/3) αλλά ήταν στην 32η θέση του πινακίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων, με αποτέλεσμα να μην γίνει δυνατή η εκδίκασή της έως την λήξη του ωραρίου.

Πάντως με αίτημα των δικηγόρων πολιτικής αγωγής, στις 13/3/2020 η υπόθεση αναμένεται να τοποθετηθεί σε αρκετά χαμηλότερη θέση στο πινάκιο των υποθέσεων οι οποίες θα εκδικαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων αναμένεται να καθίσει ένας 20χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος από την Γεωργία, ο οποίος οδηγούσε το μοιραίο ΙΧ και παρέσυρε τους δύο νέους.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 17 Αυγούστου του 2017, λίγο έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης,στα Κουνουπιδιανά Χανίων.

Τα δύο παιδιά είχαν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους, όταν έπεσε πάνω τους αυτοκίνητο που κινείτο στον κεντρικό δρόμο και διέρχεται μπροστά από το Πολυτεχνείο.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, κατά την επίσημη ενημέρωση, είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητό του, στο ίδιο ρεύμα με τους δύο νέους. Έπεσε πάνω τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα τα δύο παιδιά και ο σκύλος.

Η Στέλλα φαίνεται ότι σκοτώθηκε ακαριαία ενώ ο Γιάννης διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο Χανίων, αλλά υπέκυψε λίγο αργότερα στα βαρύτατα τραύματά του.

Με αφορμή την έναρξη της δίκης, ο «Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα» αναφέρει:

«Σε ένα σύνολο 34 δικών που είναι στο πινάκιο τη συγκεκριμένη ημέρα η δίκη έχει τοποθετηθεί στην 32η θέση, μια θέση που προεξοφλεί σχεδόν κατά 100% την αναβολή της. Προηγούνται πολύ σοβαρότερες υποθέσεις όπως ζωοκλοπές, καταπατήσεις κλπ, γεγονός απόλυτα κατανοητό και συμβατό με το αξιακό σύστημα αυτής της κοινωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι οικογένειες και των δύο θυμάτων δεν ζουν στην Κρήτη και με βάση το νόμο είναι υποχρεωμένες, με την απειλή ποινικής δίωξης, να είναι παρούσες ακόμα κι αν το δικαστήριο δεν γίνει, σε αντίθεση με τον κατηγορούμενο που με βάση τον ίδιο νόμο έχει την δυνατότητα να μη παραστεί καν αλλά να εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο του.

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του SOS Τροχαία Εγκλήματα τόσο στους υπουργούς Δικαιοσύνης, όσο και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και παρά τις υποσχέσεις για το ότι τα θανατηφόρα τροχαία θα προτάσσονται στα πινάκια για μια ακόμα φορά ακολουθείται μια πρακτική αντιμετώπισης της υπόθεσης σαν πράξης μικρής κοινωνικής απαξίας, γεγονός ιδιαίτερα προσβλητικό για την μνήμη το θυμάτων και ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για τις οικογένειες τους.

Άραγε οι οικογένειες καλούνται να συμμετάσχουν στην έναρξη δίκης ή μήπως καλούνται να εκτελέσουν «Ασκήσεις Ακριβείας;»

21.10.2018, 18:34
«Ημέρα Οδικής Ασφάλειας» στην μνήμη της Στέλλας και του Γιάννη
efsyn.gr

Αφιερωμένη στην μνήμη της Στέλλας και του Γιάννη, των δύο φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους μετά από παράσυρση έξω από την Πολυτεχνειούπολη τον Αύγουστο του 2017, θα είναι η εκδήλωση «Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.

Η «Ημέρα Οδικής Ασφάλειας» περιλαμβάνει δύο ενότητες:

Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και βιωματικές δράσεις για τα μέλη της πολυτεχνικής κοινότητας, στο αμφιθέατρο κτηρίου Επιστημών, στις 12 το μεσημέρι
Εσπερίδα με θέμα την οδική ασφάλεια (ανοικτή στο κοινό), στο αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης», στις 6 το απόγευμα.
Στην σχετική του ανακοίνωση το Πολυτεχνείο Κρήτης αναφέρει:

Στις 17 Αυγούστου 2017, η πολυτεχνική κοινότητα αλλά και όλη η κοινωνία, πάγωσε στο άκουσμα της τραγικής είδησης για τον άδικο χαμό δύο νέων ανθρώπων έξω από την Πολυτεχνειούπολη. Ένα χρόνο μετά θυμόμαστε, αναλογιζόμαστε, προβληματιζόμαστε…

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, θέλοντας να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των μελών του όσον αφορά στην ασφαλή οδήγηση, στην προώθηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και πάνω από όλα στην ασφάλεια των φοιτητών του, διοργανώνει “Ημέρα για την Οδική Ασφάλεια”, αφιερωμένη στη μνήμη της Στέλλας και του Γιάννη.

Η Ημέρα Οδικής Ασφάλειας περιλαμβάνει δύο ενότητες, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και βιωματικές δράσεις (για τα μέλη της πολυτεχνικής κοινότητας), στο αμφιθέατρο κτηρίου Επιστημών, στις 12 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα και εσπερίδα με θέμα την οδική ασφάλεια (ανοικτή στο κοινό) στο αμφιθέατρο «Μανούσος Μανουσάκης», στις 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ.

Χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλείς για όλους μας.

Στη μνήμη των δύο παιδιών, που με τον θάνατό τους ίσως κάνουν εμάς καλύτερους ανθρώπους…

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020 || Ξεκίνησαν οι εγγραφές

[έναρξη πολύ σύντομα της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι -Σεμινάρια Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά από Σεπτέμβριο 2019 [1. Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (και για τάμπλετ & κινητά), 2. Δημιουργίας (& Ιστορίας) Ντοκιμαντέρ 3. Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου, 4. Συγγραφής Σεναρίου, 5. Κινηματογραφικής Υποκριτικής «ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ» (& Σκηνοθεσίας), 6. Μοντάζ (adobe premiere και Avid)– Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564) και στο e-mail : schoolofcinemagr@gmail.com] .

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πίτερ Φόντα πρωταγωνιστής στο Easy Rider (1969)

Easy Rider – Ξένοιαστος Καβαλάρης (1969) του Dennis Hopper ||| του Γιάννη Φραγκούλη

Ο “Ξένοιαστος Καβαλάρης” Ντένις Χόπερ πέθανε σε ηλικία 74 ετών στις 29-5-2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.