Πάτρα: Σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών για τη στέγαση

Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών προχωρούν από κοινού σε κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Τρίτη 10/9/2019 για το ζήτημα της φοιτητικής στέγασης.

Σε ανακοίνωση που απέστειλαν στα «Φοιτητικά Νέα» αναφέρουν:

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι των Οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών, της Φαρμακευτικής, των Μηχανολόγων Μηχανικών, των Μηχανικών Η/Υ, των Πολιτικών Μηχανικών, του Φυσικού, του Μαθηματικού και του Βιολογικού και οι σπουδαστικοί σύλλογοι της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ καλούν σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Τρίτη 10/9/2019 στις 12.00 π.μ. Οι σύλλογοι διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους πρωτοετείς φοιτητές που βρίσκονται σε αναζήτηση σπιτιού, ώστε να μην αναγκαστεί ούτε ένας φοιτητής να φορτωθεί το δυσβάστακτο κόστος. Παράλληλα, αναζητούν λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εστία και οι οικότροφοι φοιτητές της, καθώς ακόμα μια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά και εκατοντάδες φοιτητές είναι στον αέρα! Σε ανακοίνωση τους σημειώνουν τα εξής:

» Άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν σπίτι! Λύση τώρα στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί την προσπάθεια χιλιάδων φοιτητών για αναζήτηση στέγης σε αδιέξοδο! Συνεχίζοντας την άρνηση κατασκευής νέων εστιών, την υποβάθμισή των ήδη υπαρχουσών, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, αναγκάζει χιλιάδες οικογένειες να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε «τσουχτερά νοίκια», ώστε να καταφέρουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους!

Οι φοιτητές της Πάτρας έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβα ενοίκια εξαιτίας και της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κατοικιών, που τους οδηγούν να σκέφτονται μέχρι και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους! Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει τη φοιτητική μέριμνα, παγιώνοντας την υποχρηματοδότηση των εστιών! Αποτέλεσμα είναι από τους 30000 φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα μόλις 1000 να μένουν σε Εστίες και πολλοί να περιμένουν ακόμα την εισδοχή τους από πέρσι. Οι εστίες της πόλης είναι υπό διάλυση με σοβάδες να πέφτουν, με ανύπαρκτα πλυντήρια, στις εστίες του πρώην ΤΕΙ οι φοιτητές πριν την εξεταστική να μην έχουν ίντερνετ, να υπάρχουν ελλείψεις σε πλυντήρια, κουζίνες. Τα μισά ντουζ να είναι κατεστραμμένα, να μην υπάρχει ζεστό νερό τον χειμώνα, ούτε θέρμανση πολλές φορές. Αυτά και άλλα πολλά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στις εστίες των δύο Ιδρυμάτων! Το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση να είναι στον αέρα καθώς δεν ξέρουμε με τι καθεστώς θα είναι αυτή από την νέα χρονιά και στα δύο Ιδρύματα! Με τους εργολάβους να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζόμενων, να μειώνουν την ποσότητα του φαγητού, να υποβαθμίζουν την ποιότητα προκειμένου να βγάλουν το κέρδος τους!

Την ίδια ώρα που χαρίζει απλόχερα πακτωλούς χρημάτων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, δεσμεύεται για νέα πρωτογενή πλεονάσματα και περισσότερες μειώσεις στη φορολογία των μονοπωλίων! Δε δεχόμαστε άλλο τους ιδιώτες μέσα στις σχολές μας! Η δημιουργία εστιών με Σύμπραξη Ιδιωτικού Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) , όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση δε δίνει καμία λύση στα προβλήματα των εστιακών! Αντίθετα αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές, με την πληρωμή ενοικίων, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές τους και ωθεί όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω του κόστους σπουδών μέχρι και να παρατήσουν τις σπουδές τους !

Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις εστίες, η οποία οξύνει τα προβλήματα των εστιακών όλα αυτά τα χρόνια! Κανένας επί πτυχίο φοιτητής που παρακολουθεί τις σπουδές του να μην πεταχτεί έξω από την εστία! Οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει τα ν+2 έτη σπουδών δεν είναι βάρος για το Πανεπιστήμιο, ούτε για τις εστίες όπως λέει η κυβέρνηση! Ταυτόχρονα δεν είναι λύση ούτε να μπαίνει πλαφόν σε μαθήματα και αν δεν το πιάνουν οι οικότροφοι να φεύγουν από τις εστίες. Βάρος είναι η υποχρηματοδότηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ξεπερνάει το 60%, δεν επιτρέπει τη δημιουργία σύγχρονων και δωρεάν εστιών εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα μόλις 1 στους 10 φοιτητές ,που το δικαιούνται, να παίρνουν δωμάτιο σε εστία! Βάρος είναι η πολιτική υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας που δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές των εστιών! Δε συμβιβαζόμαστε με την άθλια αυτή κατάσταση!

Εστιακοί και πρωτοετείς φοιτητές διεκδικούμε: Μέτρα στήριξης των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία! Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος, Άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη. Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Καμία καθυστέρηση! Τώρα να γίνει υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία. Να δοθεί τώρα λύση στα προβλήματα των εστιακών! Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Δέσμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες. Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες. Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών. Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους. Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές. Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Είναι επιτακτική ανάγκη οι φοιτητές να οργανώσουμε τον αγώνα μας! Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους οικότροφων έμπρακτα να οργανώσουν την αλληλεγγύη προς τους πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν στέγη! Με πολύμορφες δράσεις να έρθουν σε επαφή με τους πρωτοετείς φοιτητές, από κοινού να παλέψουμε για το δικαίωμα μας στη σύγχρονη και δωρεάν στέγαση για όλους!

Καλούμε σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος την Τρίτη 10/9 στις 12:00 π.μ. » Στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα και των υπόλοιπων φοιτητικών συλλόγων της Πάτρας για να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση.»

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020 || Ξεκίνησαν οι εγγραφές

[έναρξη πολύ σύντομα της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι -Σεμινάρια Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά από Σεπτέμβριο 2019 [1. Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (και για τάμπλετ & κινητά), 2. Δημιουργίας (& Ιστορίας) Ντοκιμαντέρ 3. Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου, 4. Συγγραφής Σεναρίου, 5. Κινηματογραφικής Υποκριτικής «ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ» (& Σκηνοθεσίας), 6. Μοντάζ (adobe premiere και Avid)– Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564) και στο e-mail : schoolofcinemagr@gmail.com] .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.