Εγκαίνια Art Athina 2019 || παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη (video)

13 Σεπτεμβρίου 2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο τα εγκαίνια της Art Athina 2019 παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στο κατάμεστο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Τους επίσημους καλεσμένους υποδέχτηκαν στην είσοδο της έκθεσης η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου και η καλλιτεχνική διευθύντρια της έκθεσης, Σταματία Δημητρακοπούλου.

“Συγχαίρω τους διοργανωτές της «Art – Athina» και για την φετινή, τόσο επιτυχημένη, διοργάνωση. Ας είναι βέβαιοι ότι προσφέρουν πολλά στην Τέχνη, στην Αθήνα και στην Ελλάδα, αλλά ακόμη περισσότερο στον Πολιτισμό, πέρα από σύνορα. Δεν υπερβάλλω, κάθε άλλο. Γνωρίζω καλά υπό ποιες συνθήκες αυτός ο θεσμός δημιουργήθηκε και, κυρίως, διατηρήθηκε ζωντανός και ακμαίος μέσα στην κρίση, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι η πολιτιστική δημιουργία είναι μια κορυφαία πράξη αντίστασης εναντίον κάθε είδους φθοράς, η οποία απειλεί τον Άνθρωπο. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η διαρκής παρουσία μου στις εκθέσεις της «Art – Athina» αποτελεί για μένα, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, οφειλόμενο χρέος, τόσο απέναντί τους όσο και, κυρίως, απέναντι στον Πολιτισμό μας”. Με αυτά τα λόγια ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθύνθηκε σε φιλότεχνο κοινό, καλλιτέχνες και ανθρώπους της τέχνης με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης στην οποία συμμετέχουν 36 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την μεγαλύτερη ετήσια γιορτή σύγχρονης τέχνης, την Art Athina 2019, επέλεξε ο Προκόπης Παυλόπουλος, για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σχετικά με τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

“Από έναν τόσο εμβληματικό χώρο όπως η Art Athina να ενώσουμε τις φωνές μας να πούμε ως εδώ, δεν επιτρέπεται πια αυτό του είδους το έγκλημα να συνεχίζεται. Τα Γλυπτά ανήκουν εδώ που γεννήθηκαν” τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος από το περιστύλιο του κατάμεστου Ζαππείου, όπου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της 24ης φουάρ με τη συμμετοχή

“Σας διαβεβαιώ, ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Αθήνα, τον Παρθενώνα, αφορά τον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Πρόκειται για «κραυγή αγωνίας», που συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση αυτού του Πολιτισμού, αν αναλογισθούμε ότι ο Παρθενώνας – για να θυμηθούμε την ιστορική ομιλία του Αντρέ Μαλρώ, κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στις 28 Μαΐου 1959 – σηματοδοτεί την αφετηρία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

“Η εμμονή του Βρετανικού Μουσείου ν’ αρνείται την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης προσβάλλει και τον Πολιτισμό της Μεγάλης Βρετανίας, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πλέον και το ότι η συμπεριφορά του Μουσείου αυτού άρχισε να προκαλεί την παγκόσμια κατακραυγή. Και τούτο διότι η ως άνω εμμονή του Βρετανικού Μουσείου ισοδυναμεί με στήριξη της πολιτισμικής τυμβωρυχίας και της κλοπής του Έλγιν. Και, σίγουρα, δεν τιμά τον Λαό της Μεγάλης Βρετανίας, με την ιστορία που του αναλογεί, το να συμπεριφέρεται η κορωνίδα του Πολιτισμού του, το Βρετανικό Μουσείο, ως κοινός κλεπταποδόχος και υπεξαιρέτης μοναδικών αγαθών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι η επιλογή του Ζαππείου για τη διεξαγωγή της φουάρ είναι ιδιαιτέρως σημαντική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά επειδή είναι ένας χώρος όπου σήμερα και το αύριο συνομιλεί με το χθες, κι όλα αυτά συνδέονται με το αόρατο νήμα που μας ενώνει.

Η πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννα Γραμματοπούλου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και όσους συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή του θεσμού, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “στο Ζάππειο Μέγαρο η Art Athina βρίσκει φέτος στέγη ώστε να μείνει πιστή στο όραμα της που είναι η μεταφορά της στο κέντρο της πόλης. Η αθηναϊκή φουάρ στους χώρους του Ζαππείου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει στους καλλιτέχνες και τις αίθουσες της τέχνης να αναδείξουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες τους”.

Η Art Athina 2019 θα λειτουργεί καθημερινά από το Σάββατο έως τη Δευτέρα από τις 12.00- 21.00 και πλαισιώνεται από πλούσιο πρόγραμμα προβολών βίντεο, περφόρμανς, ομιλιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμετέχουν στο κεντρικό πρόγραμμα της 24ης Art Athina είναι: a. antonopoulou.art (Αθήνα), Agathi Kartalos (Αθήνα), Alibi Gallery (Αθήνα), Alma Contemporary Art Gallery (Αθήνα- Τρίκαλα), Anna Pappas Gallery (Μελβούρνη), Argo Gallery (Αθήνα), Αrt Appel Gallery (Aθήνα), Arusha Gallery (Σκωτία), Astrolavos Art Galleries (Αθήνα), Cheapart (Αθήνα), Citronne Gallery (Αθήνα-Πόρος), Crux Gallerie (Αθήνα), Donopoulos International Fine Arts (Θεσσαλονίκη), ekfrasi-yianna Grammatopoulou (Αθήνα), Eleftheria Tseliou Gallery (Αθήνα), Eleni Koroneou Gallery (Αθήνα), Epsilon Art Gallery (Λουτράκι), Evripides Art Gallery (Αθήνα), Gallery “7” (Αθήνα), Gallery Art Prisma (Πειραιάς), Gallery d’ Arte (Νιού Τζέρσεϊ), Genesis Gallery (Αθήνα), i-D Projectart (Αθήνα), Ikastikos Kiklos Sianti (Αθήνα), Ileana Tounta Contemporary Art Center (Αθήνα), Kalfayan Galleries (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), kaplanon5 art gallery (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), Papatzikou Gallery (Βέροια), PeriΤechnon Karteris (Αθήνα), Renatino Gallery (Κύπρος), Skoufa Gallery (Αθήνα), Skoufa Gallery Mykonos (Μύκονος), Τechnohoros Art Gallery (Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), Zina Athanassiadou Gallery (Θεσσαλονίκη).

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2019-2020 || Ανοιχτό Μάθημα-Παρουσίαση Σάββατο 21.9.2019 στις  16.00

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020 || Ξεκίνησαν οι εγγραφές

[έναρξη πολύ σύντομα της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι -Σεμινάρια Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά από Σεπτέμβριο 2019 [1. Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (και για τάμπλετ & κινητά), 2. Δημιουργίας (& Ιστορίας) Ντοκιμαντέρ 3. Ιστορίας και Κριτικής Κινηματογράφου, 4. Συγγραφής Σεναρίου, 5. Κινηματογραφικής Υποκριτικής «ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ» (& Σκηνοθεσίας), 6. Μοντάζ (adobe premiere και Avid)– Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564) και στο e-mail : schoolofcinemagr@gmail.com] .

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.