Η Αμερική φοβάται εκρήξεις βίας μετά την προβολή του «Joker»

Λίγο πριν κυκλοφορήσει στις αίθουσες η ταινία του Τοντ Φίλιπς «Joker», η Αμερική, σε μια ακόμα παράλογη αντιμετώπιση του θέματος της οπλοκατοχής, φοβάται εκρήξεις βίας καθώς κάποιοι πιστεύουν πως αρκετοί θα είναι αυτοί που θα ταυτιστούν με τον χαρακτήρα.

Δεν μένουν πολλές μέρες ακόμα μέχρι ο «Joker» του Τοντ Φίλιπς κυκλοφορήσει επιτέλους στις αίθουσες, αλλά ήδη έχει καταφέρει να προκαλέσει μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων αλλά και αρκετές συζητήσεις γύρω από κάποιες αμφιλεγόμενες, για κάποιους, σκηνές οι οποίες είναι αρκετά βίαιες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ότι o χαρακτήρας, ο οποίος έχει γίνει αρκετά δημοφιλής το τελευταίο διάστημα, έχει οδηγείται σε ένα βίαιο ξέσπασμα κατά της κοινωνίας επειδή του έχει συμπεριφερθεί άδικα αρκετά υποτιμητικά, έχουν κάνει κάποιους να ανησυχούν.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν λίγες μέρες όταν ένας δημοσιογράφος της The Guardian ρώτησε, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης τον πρωταγωνιστή της ταινίας Χοακίν Φίνιξ, αν η ταινία ενθαρρύνει τους ανθρώπους στη βία και «καταλήγει με στρεβλωτικό τρόπο να εμπνεύσει κάποιους σε τέτοιους είδους πράξεις με τραγικά αποτελέσματα.» Ακούγοντας την ερώτηση αυτή ο Φίνιξ αποχώρησε από την συνέντευξη σαφώς εκνευρισμένος λέγοντας «γιατί; Γιατί έπρεπε… Όχι, όχι…» Αν και επέστρεψε μετά από λίγη ώρα πιο ήρεμος να συνεχίσει, η ερώτηση αυτή δεν ξαναθίχτηκε κατά την υπόλοιπη διάρκεια της συνέντευξης.

 

joker 607

Αρκετός όμως είναι και ο κόσμος που πιστεύει το ίδιο. Μια μερίδα κοινού ανησυχεί πως κάποιοι θα ταυτιστούν με την ζωή και τις αντιδράσεις του Άρθουρ Φλεκ. Μάλιστα σε μια ανοιχτή επιστολή η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, οι οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς σε μαζική εκτέλεση το 2012 κατά την διάρκεια προβολής του «The Dark Knight Rises» στον κινηματογράφο Ορόρα του Κολοράντο όταν ο Τζον Χολμ άνοιξε πυρ σε μια γεμάτη αίθουσα και σκότωσε 12 άτομα και τραυμάτισε άλλα 70, αναφέρουν τις ανησυχίες τους για την ταινία και ζητάνε από την Warner «να γίνεται μέρος μιας φωνής μαζί με άλλους εταιρικούς ηγέτες που κατανοούν πως έχουν μια κοινωνική ευθύνη να μας κρατήσουν όλους ασφαλείς». Μια μητέρα που έχασε την κόρη της τότε δήλωσε πως «δεν χρειάζεται να δω μια φωτογραφία του [Χολμς], αρκεί να δω ένα πρόμο του “Joker” και βλέπω το πρόσωπο του δολοφόνου» .

Μια μέρα μετά την συγκεκριμένη επιστολή, έγινε γνωστό πως ακόμα και ο Αμερικάνικος Στρατός φαίνεται να ανησυχεί για την συγκεκριμένη ταινία. Σε ένα email, το οποίο στάλθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικάνικος Στρατός έχει ενημερωθεί ήδη από το FBI να είναι έτοιμος για πιθανές εκρήξεις βίας, μετά από παρακολούθηση των social media κάποιων ατόμων οι οποίοι αναφέρουν την μαζική δολοφονία στην Ορόρα. Το email όμως ξεκαθαρίζει πως τα μέτρα ασφάλειας του στρατού είναι απλώς προληπτικά κι όχι ως κάποια απάντηση σε μια άμεση απειλή. Ενας υπεύθυνος του στρατού δήλωσε πάνω στο θέμα του «Joker» πως «το κάνουμε αυτό συστηματικά επειδή η ασφάλεια του εργατικού μας δυναμικού είναι πρωταρχικής σημασίας. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και επιμελής για την προσωπική ασφάλεια τόσο μέσα στον χώρο εργασίας όσο και έξω.».

joker 607

Μετά από όλο αυτό τον ντόρο η Warner Bros. αναγκάστηκε να κάνει την ακόλουθη ανακοίνωση «η βία των όπλων στην σημερινή κοινωνία μας είναι ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα και εκφράζουμε την βαθύτατη λύπη μας σε όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους οι οποίες επηρεάστηκαν από αυτές τις τραγωδίες. Η εταιρεία μας έχει μια μακράν ιστορία δωρεάς σε θύματα βίας, όπως και αυτό της Ορόρα, και τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρείας μας εντάχθηκε μαζί με άλλες επιχειρήσεις για να ζητήσει μια από τους υπεύθυνους να χαράξουν μια νομοθεσία η οποία θα αντιμετωπίσει αυτή την επιδημία. Ταυτόχρονα, η Warner Bros. πιστεύει πως μια από τις λειτουργίες της αφήγησης μιας ιστορίας είναι να δώσει έναυσμα στην δημιουργία κάποιων δύσκολων συζητήσεων γύρω από πολύπλοκα θέματα. Αλλά μην κάνετε λάθος: ούτε ο χαρακτήρας Τζόκερ, ούτε η ταινία, δεν υποστηρίζει κάποιο είδος πραγματικής βίας. Δεν είναι η πρόθεση της, ούτε των κινηματογραφιστών ούτε του στούντιο να εξυμνήσει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα ως ήρωα.»

Μέσα σε όλα αυτά την βαβούρα ανακοινώσεων και δηλώσεων από διάφορες πλευρές, ο σκηνοθέτης της ταινίας Τοντ Φίλιπς φαίνεται πως δεν είναι καθόλου χαρούμενος με την λάθος προσοχή που έχει τραβήξει η ταινία του πριν ακόμα κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί άδικο όλο αυτό που συμβαίνει και του φαίνεται παράλογο πως ταινίες οι οποίες είναι αρκετά πιο βίαιες, όπως ο «John Wick», δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση. «Νομίζω πως επειδή το να ξεσπάει κάποιος έχει εμπορευματοποιηθεί και μάλιστα είναι έτσι εδώ και καιρό», δήλωσε ο ίδιος και συνεχίζει «αυτό όμως που με εξέπληξε πραγματικά σε αυτή την διαμάχη για την ταινία είναι το πόσο εύκολα οι ακροαριστεροί ακούγονται σαν τους ακροδεξιούς όταν κάτι ταιριάζει με την ατζέντα τους. Πραγματικά μου άνοιξε τα μάτια όλο αυτό. Από την άλλη δεν είναι καλό να έχουμε αυτές τις συζητήσεις γύρω από την βία και την οπλοκατοχή; Γιατί πρέπει να είναι κακό όταν μια ταινία οδηγεί σε συζητήσεις γύρω από αυτά; Δεν κάναμε την ταινία αυτή για να πατήσουμε τα κουμπιά κανενός. Κάποια στιγμή είχα πει στον Χοακίν “κοίτα είναι ένας τρόπος να περάσουμε μια πραγματική ταινία στο στούντιο μεταμφιεσμένη ως ταινία από κόμικ”. Δεν θέλαμε να δοξάσουμε μια τέτοια συμπεριφορά.»

joker 607

Όλες αυτές οι αντιδράσεις ίσως να μην έχουν επιπτώσεις στο box office, ήδη η ταινία στην Αμερική αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πολλοί φοβούνται πως ίσως οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιο Όσκαρ τώρα να έχουν πέσει. Πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν πως ο Φινιξ, αλλά και η ταινία, θα ήταν υποψήφιοι για κάποιο Όσκαρ, αλλά η Ακαδημία ίσως αποφύγει να δώσει κάποια υποψηφιότητα, πόσο μάλλον να την βραβεύσει, μετά από όλο αυτό τον ντόρο που προκάλεσε.

Αλλά ας μην γελιόμαστε. Οι ταινίες ναι μπορούν να είναι δυνατές και να προκαλέσουν κάποια ακόμα πιο δυνατά συναισθήματα. Πολλές ήταν οι ταινίες που βλέποντάς τες ο κόσμος πίστευε πως θα προκαλέσει συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ή «Ο Ταξιτζής» ή ακόμα και το «Trainspotting». Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη όμως. Αλλά και αν κάποιος παρακολουθήσει το «Joker» και μετά βγει από την αίθουσα και σκεφτεί πως πρέπει να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο, φταίει η ταινία για αυτό; Είναι σαν να λέμε πως τα video games φταίνε για τις μαζικές δολοφονίες. Το πρόβλημα έγκειται αλλού και αν η Αμερική συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια, θα βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους για να ρίχνει τις ευθύνες. Και το «Joker» είναι ένας από αυτούς. πηγή: http://www.flix.gr 

[παρεμπιπτόντως σωστοί οι προβληματισμοί του Χρήστου Μπακατσέλου αλλά για να προβοκάρω λίγο θα έλεγα μπορεί ίσως τα video games να μην ευθύνονται αποκλειστικά για μαζικές δολοφονίες, ευθύνη κατά τη γνώμη μου έχουν όμως . για την ταινία μεγάλο θέμα θα το θίξω στην κριτική μου Γ.Κ.]

joker poster 607

 

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020 || Ξεκίνησαν οι εγγραφές

«Κάντο όπως ο Μπέργκμαν»: Σεμινάριο Κινηματογραφικής Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας 2019-2020

Σεμινάρια Κινηματογράφου στο Σχολείο του Σινεμά 2019-2020

1) Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου

2) Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (ανοιχτό μάθημα-παρουσίαση στις 29.9.2019 στις 17.00 Τσαμαδού 26-28 Εξάρχεια)

3) Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ (ανοιχτό μάθημα-παρουσίαση στις 29.9.2019 στις 16.00 Τσαμαδού 26-28 Εξάρχεια)

4) Σεμινάριο Κινηματογραφικής Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας «ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ») (ανοιχτό μάθημα-παρουσίαση στις 5.10.2019 στις 12.00 Τσαμαδού 26-28 Εξάρχεια).

5) Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου

6) Σεμινάριο Μοντάζ Adobe Premiere

7) Σεμινάριο Μοντάζ Avid Media Composer

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.