IANOS
MASTERCLASS | ΕΛΙΑ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ
32ΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ | IT MUST BE HEAVEN
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στις 12:00 ο σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν θα παραδώσει masterclass (σεμινάριο εξειδίκευσης) στον IANO της Αθήνας, την αμέσως επόμενη μέρα από την προβολή της ταινίας του “It Must Be Heaven”. Η ταινία του αυτή διακρίθηκε τον περασμένο Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο FIPRESCI και θα σηματοδοτήσει την έναρξη του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο IANOS Cafe (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για το Πανόραμα και τον Ελία Σουλεϊμάν
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21), ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης που ζει μόνιμα στο Παρίσι, φίλος του Φεστιβάλ από το παρελθόν, θα επισκεφθεί την πόλη μας για να παραβρεθεί στην αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας (έναρξη: 20.30), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη SEVEN FILMS, και να απαντήσει, μετά τη λήξη της προβολής, στις ερωτήσεις του κοινού.
Λίγα λόγια για τον Ελία Σουλεϊμάν:
Γεννημένος το 1960 στη Ναζαρέτ, ο Ελία Σουλεϊμάν έζησε στη Νέα Υόρκη από το 1981 μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, σκηνοθέτησε τις δυο πρώτες (και πολυβραβευμένες) μικρού μήκους ταινίες του, “Introduction To The End Of An argument” και “Homage By Assassination”.
Το 1994, εγκαθίσταται στην Ιερουσαλήμ, όπου του ανατίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αποστολή να δημιουργήσει ένα τμήμα σπουδών Κινηματογράφου & Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Birzeit. Δοκίμια και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα Αγγλικά, Αραβικά και Γαλλικά.Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, «To Χρονικό Μιας Εξαφάνισης» κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, στο Φεστιβάλ της Βενετίας (1996). Η επόμενη ταινία του, «Θεϊκή Παρέμβαση», κέρδισε το 2002 το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών. Ακολούθησε «Ο Χρόνος Που Απομένει», που προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ενώ η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του “It Must Be Heaven”, διακρίθηκε, το 2019 ξανά στις Κάννες, με την Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο FIPRESCI.
Λίγα λόγια για την ταινία:
O Es δραπετεύει από την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, για να ανακαλύψει
ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί παντού. Η υπόσχεση μιας νέας ζωής μετατρέπεται σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων: όσο μακρυά και να ταξιδέψει, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει τη γενέθλια γη. Από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Ελία Σουλεϊμάν, ένα κωμικό έπος που διερευνά θέματα ταυτότητας, ιθαγένειας και την αίσθηση του ανήκειν, με την οποία ο Σουλεϊμάν θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: που βρίσκεται το μέρος που μπορούμε ειλικρινά να αποκαλέσουμε «σπίτι»;
«O κινηματογραφιστής και ηθοποιός Ελία Σουλεϊμάν χρησιμοποιεί το πρόσωπο και το σώμα του για να εκφράσει την ψυχή της Παλαιστίνης στις ταινίες του, και σε καμία άλλη περισσότερο απ’ ό,τι στην αστεία νέα του κομεντί, It Must Be Heaven.»
The Hollywood Reporter
«Η κωμική μέθοδος του Σουλεϊμάν είναι ευφυώς ανατρεπτική. Τα διάφορα επεισόδια (προϊόν έντονης παρατήρησης) της ταινίας αρχικά φαίνονται να είναι γεγονότα μαύρου χιούμορ, ασύνδετα μεταξύ τους, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να αποκαλύπτεται ολόκληρο το οικοδόμημα του θέματός του.»
The New York Times
«Ο Σουλεϊμάν είναι πάντα ένας αξιόπιστος γόης, με την τάση να διοχετεύει τη «γλώσσα» του Ζακ Τατί και του Μπάστερ Κίτον σε editorial κινούμενης εικόνας για την βασανισμένη του πατρίδα.»
Ιndiewire
Το 32ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ξεκινά την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ενώ φέτος φιλοξενείται στις κινηματογραφικές αίθουσες ΤΡΙΑΝΟΝ (21/11-4/12, Κοδριγκτώνος 21) και ΑΝΔΟΡΑ (28/11-4/12, Σεβαστουπόλεως 117).
Το πρόγραμμα των προβολών και των λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, θα περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, avant premieres, διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, masterclasses κλπ.
[Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στις 19.30 στο Σεμινάριο της Ιστορίας Κινηματογράφου θα συνεχιστεί το Μάθημα για τα Κινήματα τα Ρεύματα και τα Είδη του Κινηματογράφου με παρουσίαση του Σουρεαλισμού και του Μπουνιουέλ, του Εξπρεσιονισμού, της Ρώσικης Πρωτοπορίας της Δεκαετίας του 20, του Ποιητικού Ρεαλισμού, του Νεορεαλισμού, της Νουβέλα Βαγκ, του Free Cinema και του Σίνεμα Νόβο. Το Σεμινάριο του Σαββάτου 23.11.2019 στις 16.00 για τη Δημιουργία Ντοκιμαντέρ μπορούν να παρακολουθήσουν και Καινούριοι Ενδιαφερόμενοι για το Σεμινάριο δοκιμαστικά και να ενταχτούν σε αυτό εφόσον το επιθυμούν].