Τεχνική – Διάλεξη: Τέλης Τύμπας στο NOSOTROS

Το Κενό Δίκτυο συνεχίζοντας του κύκλους διαλέξεων φιλοσοφίας (Χρόνος, Ουτοπία, Δικαιοσύνη, Ρομαντισμός, Επανάσταση) ξεκινά μια νέα σειρά ομιλιών εξερευνώντας την ΤΕΧΝΙΚΗ. Ενημέρωση για τις επόμενες εκδηλώσεις θα ακολουθήσει σύντομα.


Η Διερώτηση πάνω στο Τεχνικό Φαινόμενο είναι τόσο παλιά όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες. Είτε μέσα από τον Μύθο είτε μέσα από την Τέχνη, ο στοχασμός πάνω στις θαυματουργές αλλά και τις επικίνδυνες πλευρές του, διαπερνά διαφορετικές παραδόσεις, λαούς και περιοχές του πλανήτη, χιλιάδες χρόνια τώρα. Ποτέ άλλοτε όμως, και αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κοσμοεικόνας της εποχής μας, η Τεχνική δεν έφτασε σε έναν τέτοιο βαθμό Παρουσίας αλλά και σε ένα τέτοιο επίπεδο πλαισίωσης της Κουλτούρας του Ανθρώπου, ώστε να συζητούμε πλέον για ραγδαίες μεταμορφώσεις που δεν συνιστούν απλώς εξέλιξη αλλά μια ριζικά επαναστατική μεταμόρφωση της οντολογικής βάσης τόσο του Ανθρώπινου Πολιτισμού -του πρώτου μάλιστα με πλανητικά χαρακτηριστικά και στόχευση για ακόμη παραπέρα- όσο και του συνόλου των μορφών ζωής του κόσμου στον οποίο ζούμε και τον οποίο τόσο ουσιαστικά πλέον επηρεάζουμε σε όλα του τα επίπεδα. Η πορεία αυτή παρά τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις της, μοιάζει να αποκτά χαρακτηριστικά τα οποία πέραν κάθε ενδεχομενικότητας θα μπορούσαν να ειδωθούν ως Πεπρωμενικά.

Φαίνεται σαν να βαδίζουμε πάνω αλλά και εντός μιας διαδικασίας που μας υπερβαίνει αλλά και μας ολοκληρώνει, αυτοολοκληρούμενη η ίδια μέσα στον διαρκώς εν κινήσει εαυτό της Παρ-ουσίας της. Αυτή η Πλαισίωση μετατρέπει την Zωή πλανητικά και τις ανθρώπινες κοινωνίες ειδικότερα, σε ένα Σύστημα με Καθολικά χαρακτηριστικά που η επόμενη στιγμή της Ολοκλήρωσης του θα συνιστά την Αυγή και την Απαρχή ενός Τρόπου του Υπάρχειν ολικά διαφορετικού από οτιδήποτε θα μπορούσαμε ακόμη και να φανταστούμε για αυτόν… 

Κύκλος Διαλέξεων

ΤΕΧΝΙΚΗ- μέρος 1ον
Η Τεχνολογία, η Υπολογισιμότητα και η τεχνικοποίηση του ανθρώπινου βίου.

Ομιλητής: Τέλης Τύμπας -Καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Παρουσίαση– συντονισμός:
Γιάννης Ραουζαίος – κριτικός κινηματογράφου– μέλος της συλλογικότητας Κενό Δίκτυο

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019
ώρα 8.45 μ.μ.

NOSOTROS Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος
Θεμιστοκλέους 66- Εξάρχεια

διοργάνωση: ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ http://voidnetwork.gr/

seminaria kinimatografou 2019-2020

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2019-2020

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.