Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Σαν σήμερα σταμάτησε ο χρόνος, σαν σήμερα ξεκίνησαν όλα

06.12.2019

Πριν από 11 χρόνια στα Εξάρχεια, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας έκοψε με τη σφαίρα του το νήμα της ζωής του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, προκαλώντας την ιστορική πλέον εξέγερση της νεολαίας του Δεκέμβρη του 2008.

Στα τέλη Ιουλίου, αποφυλακίστηκε με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, που είχε προξενήσει την οργή της κοινής γνώμης και βρίσκεται υπό επανεξέταση από τον Άρειο Πάγο.

Με τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας να αυξάνονται, τα πανεπιστήμια να βρίσκονται σε αναβρασμό μετά την κατάργηση του ασύλου και με το τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την εκκένωση των καταλήψεων που χθες εξέπνευσε, η φετινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα.

Τα καλέσματα στα πρωινά και απογευματινά συλλαλητήρια ζητούν αυξημένη συμμετοχή ως άλλο ένα μήνυμα ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή.

Προηγήθηκαν η μαζικότερη των τελευταίων ετών πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπως και η συναυλία ενάντια στην καταστολή στα Προπύλαια, το προηγούμενο Σάββατο, όπου βρέθηκαν χιλιάδες νέοι.

Ήταν μια συναυλία που συγκέντρωσε ένα ετερόκλητο πλήθος από διάφορους πολιτικούς χώρους, που δείχνει να συγκροτεί μέτωπο ενάντια σε αυταρχικές πρακτικές.

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχοντας πρώτα ρίξει λάδι στη φωτιά με το τελεσίγραφο εκκένωσης των καταλήψεων, απάντησε την περασμένη εβδομάδα με τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας υπό τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.

Ωστόσο, μετά την εισαγωγή του δόγματος «νόμος και τάξη» από τη Ν.Δ. στην καθημερινότητα, αυτά τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται, με ενδεικτικά παραδείγματα την καταστολή εναντίον των φοιτητών στις εβδομαδιαίες πορείες τους, στην ΑΣΟΕΕ και στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων, τις αστυνομικές εφόδους στην ταινία «Joker» και σε κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι, όπως και τα περιστατικά παρακολουθήσεων, αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που καθημερινά πια καταγράφει η «Εφ.Συν.».

Μιλώντας στο «Βήμα», στις αρχές Νοεμβρίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει ατυχώς ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο», προξενώντας απορίες για το τι ακριβώς εννοούσε ή εάν εξέφραζε εμμέσως αδυναμία ελέγχου τμήματος της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Τα αστυνομικά μέτρα αναμένεται να είναι σήμερα αυξημένα, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκέπτεται τις προηγούμενες μέρες τη ΓΑΔΑ, προκειμένου να λάβει ο ίδιος γνώση των σχεδιασμών και να συστήσει στους αστυνομικούς αυτοσυγκράτηση, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί.

Τα καλέσματα

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις των μαθητών στην Αθήνα θα ξεκινήσουν από τα Προπύλαια, με προορισμό τη Βουλή.

«11 Δεκέμβρηδες μετά, οι μαθητ(ρι)ές επιμένουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη τη γραμμή των αγώνων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της ακροδεξιάς κυβέρνησης Ν.Δ., απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην αστυνομοκρατία της Αθήνας (και όχι μόνο) που εδώ και μήνες εκκενώνει καταλήψεις, συλλαμβάνει, βασανίζει και επιτίθεται σε αγωνιστ(ρι)ές, καταστέλλει διαδηλώσεις, δεν διστάζει να εισβάλει σε σινεμά και μαγαζιά, προσβάλλει και εξευτελίζει μέχρι και περαστικούς που ζουν σε “ανήσυχες γειτονιές”. Να πιάσουμε το νήμα απ’ τον Δεκέμβρη του ’08. Να αντλήσουμε έμπνευση, δύναμη και ελπίδα για τους νέους αγώνες τού σήμερα», αναφέρεται στο κάλεσμα της συλλογικότητας «Ανυπόταχτος μαθητής».

Για τις 6 το απόγευμα απευθύνουν καλέσματα για πορείες στην Αθήνα (Προπύλαια) και σε πολλές πόλεις οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο κείμενο που συνυπογράφουν οι ΑΚ, Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Ενωση Δικαίων, ΚΚΕ (μ-λ), Κόκκινο Νήμα, ΛΑΕ, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων, γίνεται λόγος για ένα μόνιμο κλίμα αστυνομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, το χτύπημα κοινωνικών χώρων, την άγρια καταστολή που ακολούθησε μετά την πορεία του Πολυτεχνείου και ένα ιδιότυπο καθεστώς αστυνομικής κατοχής στα Εξάρχεια, που αποτελούν μια συντονισμένη προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου και των κινημάτων.

Η συμμετοχή στην πορεία χαρακτηρίζεται ως μια επιβεβλημένη μαζική και μαχητική απάντηση, που θα δείξει ότι «το κίνημα δεν υπακούει σε τελεσίγραφα».

Φοιτητικές κινητοποιήσεις

Χθες, η Κοσμητεία της Νομικής Αθήνας προχώρησε σε λοκ άουτ της Σχολής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του φοιτητικού συλλόγου. Σε ψήφισμά του μιλά για μια κατάπτυστη απόφαση της διοίκησης που εξυπηρετεί το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Ν.Δ., με στόχο να απονεκρώσει το φοιτητικό κίνημα σε μια περίοδο που βρίσκεται σε αναβρασμό ύστερα από τις προτάσεις της Νίκης Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση.

Χθες, φοιτητικοί σύλλογοι και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πραγματοποίησαν, όπως κάθε Πέμπτη, συλλαλητήριο από τα Προπύλαια προς τη Βουλή για την υπεράσπιση του ασύλου και ενάντια στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, η «Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα» και η «Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός» βρέθηκαν στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, όπου ανάρτησαν πανό για την υπεράσπιση του ασύλου και των καταλήψεων, προχωρώντας στη συνέχεια σε μικροφωνική παρέμβαση.

«Με αηδίασε το ότι ο Κορκονέας ήθελε να με συναντήσει»

«Ένα απίστευτο γεγονός πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική, το οποίο έχει αποκτήσει έναν κοινωνικό συμβολισμό» είναι για την Τζίνα Τσαλικιάν η δολοφονία του γιου της. Οι διαδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του Αλέξανδρου αποτελούν ένα ετήσιο μνημόσυνο, που εκφράζει την οργή χιλιάδων για τον άδικο χαμό του. Ωστόσο, ζητά να μη σημειωθούν έκτροπα και ταραχές, καθώς ο γιος της ήταν ένα φιλήσυχο παιδί που τασσόταν ενάντια στη βία. «Δεν εκφράζουν την προσωπικότητα και προσβάλλουν την υστεροφημία του Αλέξανδρου και γι’ αυτό θα ήθελα να αποφεύγονται», είπε. Μάλιστα, θεωρεί ότι η υπεράσπιση των αστυνομικών Κορκονέα – Σαραλιώτη επέβαλε την κατασκευή μιας άλλης εικόνας παραβατικότητας και συμμετοχής σε επεισόδια του 15χρονου γιου της, για να τους δώσει άλλοθι.

Χαρακτήρισε «αναξιόπιστη και προειλημμένη» την απόφαση αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα από το Εφετείο Λαμίας και χαιρέτισε την αίτηση αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο, περιμένοντας να αποδοθεί εκ νέου δικαιοσύνη. Μιλώντας για τον Κορκονέα, τόνισε ότι καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή, χαρακτηρίζοντάς τον αμετανόητο, θυμωμένο για τη φυλάκισή του και υποκριτή για το γεγονός ότι ζήτησε να τη συναντήσει, πρωτοβουλία που την αηδίαζε ακόμα και στη σκέψη. «Θεωρώ ότι θέλει να εξακολουθεί να ζει απερίσπαστος τη ζωή του χωρίς τύψεις. Αυτό φαίνεται από το βράδυ της δολοφονίας και τα όσα είπε στη γυναίκα του, ότι κάτι συνέβη στη δουλειά και θα αργήσω».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, διερωτήθηκε σχεδόν με δάκρυα στα μάτια: «Ξέρετε πολλούς αντιεξουσιαστές να περιμένουν τη μαμά τους, να περιμένουν να τους πάρει η μητέρα τους από το κέντρο της Αθήνας;», ζητώντας να σταματήσουν επιτέλους οι διαστρεβλώσεις γύρω από την προσωπικότητα και την υστεροφημία του παιδιού της, όπως και να τιμάται η μνήμη του ειρηνικά.

Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

https://www.efsyn.gr/

seminaria kinimatografou 2019-2020

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2019-2020

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: