Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη; Και όμως φταίει η ζάχαρη

Χριστούγεννα η ωραιότερη εποχή του χρόνου ή μήπως όχι; Πρόσφατη μελέτη δείχνει, ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων, που έχει συμπτώματα κατάθλιψης αυτές τις ημέρες και η αιτία; Ποιος θα το πίστευε, ότι θα ήταν η ζάχαρη!

Αν κάτι χαρακτηρίζει τα Χριστούγεννα πέρα από τα στολίδια και τις γιρλάντες αυτό είναι σίγουρα το άφθονο φαγητό και τα πολλά γλυκά, τα οποία μάλιστα φαίνεται ότι είναι υπεύθυνα για τη κακή διάθεση ορισμένων τα Χριστούγεννα. Όσον αφορά τα συμπτώματα της «χριστουγεννιάτικης κατάθλιψης» διάφορες έρευνες έδειξαν για παράδειγμα, ότι ο ένας στους πέντε το (19,7%) των ατόμων άνω των 16 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν σημάδια κατάθλιψης ή άγχους το 2014, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Mental Health Foundation. Στις ΗΠΑ, περίπου το 17,3 (7,1%) των Αμερικανών το 2017 είχε σημάδια κατάθλιψης, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.

Η έρευνα

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας εξέτασε παρόμοια αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που επικεντρώθηκαν στις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης. Οι ερευνητές αποφάνθηκαν, ότι η φλεγμονή που προκαλείται από την υπερβολική ζάχαρη είναι ο νούμερο ένας παράγοντας που συμβάλλει στις καταθλιπτικές σκέψεις. Ειδικότερα, τα προστιθέμενα σάκχαρα που βρέθηκαν σε σχεδόν όλα τα γλυκά των γιορτών μπορούν να προκαλέσουν ανάμεσα στα άλλα μεταβολές στον οργανισμό μας,ω που συνδέονται με την κατάθλιψη και τα αρνητικά συναισθήματα.
Αυτά τα γλυκά, λοιπόν, σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου τον χειμώνα και τις παραλλαγές στον ύπνο, μπορεί να δημιουργήσουν τον τέλειο συνδυασμό για την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών. Φυσικά σημαντικό ρόλο σε αυτά τα σημάδια παίζει και η μειωμένη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σημαντικό είναι πως η επίδραση της ζάχαρης μπορεί να είναι σε αυτήν την περίπτωση παρόμοια με άλλες ουσίες που θεωρούνται πολύ πιο επιβλαβείς, όπως το αλκοόλ. Και έτσι, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της κατανάλωσης ζάχαρης στη διάθεση, αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από το χάος που μπορούν να προκαλέσουν στο σώμα.

Συνοπτικά, όπως περιγράφουν οι επιστήμονες το σώμα μας φιλοξενεί πάνω από 10 τρισεκατομμύρια μικρόβια και πολλοί από αυτά ξέρουν πώς να χτυπάνε στον εγκέφαλο και να τον επηρεάζουν αρνητικά,παράγοντας χημικές ουσίες που τον ωθούν σε μια κατάσταση άγχους και κατάθλιψης. Τέλος, οι ειδικοί πάντως, συστήνουν μια διατροφή μη επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων, σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να μη χάσεις τη διάθεσή σου λεπτό.

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr


[Τον Γενάρη του 2020 ξεκινάνε τα Νέα Σεμινάρια του Σχολείου του Σινεμά Σκηνοθεσίας και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους, Κριτικής Κινηματογράφου, Σεναρίου και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, δηλώστε το ενδιαφέρον σας.
Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στα τηλέφωνα 2130 159 816 και 6944143564. Σεμινάρια παρέχονται και ιδιαιτέρως. Επίσης εξ αποστάσεως.
Στους συμμετέχοντες παρέχονται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”, ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ υπάρχει πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.]

 

seminaria kinimatografou 2019-2020

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2019-2020

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.