Ο μεσίτης πίσω από τη φασιστική επίθεση κατά δημοσιογράφου στο σημείο δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου

Ο δράστης επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος

Ο μεσίτης (αριστερά, δίπλα στον κοσμηματοπώλη) κλοτσάει με μανία τον Ζακ. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, ο θάνατος του ακτιβιστή προκλήθηκε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου από τα πολλαπλά τραύματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δράστης επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος

Όπως και μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, έτσι και τώρα ο μεσίτης Θ.Χ. με αναρτήσεις στα social media προσπαθεί να παρουσιάσει το θύμα σαν θύτη…

O μεσίτης Θ.Χ., που κατηγορείται για πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης στον Ζακ Κωστόπουλο, αναγνωρίστηκε από τη δημοσιογράφο Αφροδίτη Φράγκου ως ο δράστης της επίθεσης σε βάρος της το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος, ακριβώς στο σημείο όπου πριν από δεκαπέντε μήνες ο ακτιβιστής έπεσε νεκρός από τα χτυπήματα του ίδιου και του κοσμηματοπώλη.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» ταυτοποίησε στο πρόσωπό του εκείνον που της έριξε γροθιά στο σαγόνι, κατέθεσε μήνυση εναντίον του και η υπόθεση ερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, δηλαδή την υπηρεσία στην οποία έχει ανατεθεί η υπόθεση του Ζακ, προκειμένου να συσχετιστούν οι δικογραφίες.

Η επίθεση έγινε την περασμένη Δευτέρα και η δημοσιογράφος περιγράφει στην «Εφ.Συν.» τι συνέβη: «Στις 18.15 περνούσα από την οδό Γλάδστωνος, όπου είδα τη ζωγραφιά-στένσιλ που δημιουργήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου από ακτιβιστές και ακτιβίστριες στη μνήμη του Ζακ/Ζάκι να είναι καλυμμένη με τρία μεγάλα αυτοκόλλητα με τον δικέφαλο αετό που έγραφαν ‘‘Δικαιοσύνη για όλους’’, προφανώς χλευάζοντας το αίτημα του κινήματος για απονομή δικαιοσύνης στον θάνατο του Ζακ. Χωρίς δεύτερη σκέψη, άρχισα να αφαιρώ τα αυτοκόλλητα και τη στιγμή που ξεκολλούσα το τρίτο, κάποιος με τράβηξε φωνάζοντάς μου ότι αυτό που κάνω είναι φασιστικό…».

Η Αφροδίτη Φράγκου αντέδρασε και μέσα σε δευτερόλεπτα δέχτηκε γροθιά στο σαγόνι από τον δράστη, ο οποίος με θράσος τής έλεγε «φώναξε την Αστυνομία, τι θα μου κάνει;» και με εκφοβιστικό ύφος τη ρωτούσε «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»

Μόνο όταν η δημοσιογράφος τού δήλωσε την ιδιότητά της, εκείνος κατέφυγε σε στοά παρακείμενου κτιρίου.

Τον αναγνώρισε

Χθες η Αφροδίτη Φράγκου κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, όπου της επιδείχθησαν φωτογραφίες του προσώπου που είχε κατονομάσει και αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τον μεσίτη, ενώ οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αμέσως μετά την επίθεση και οι οποίες ταυτοποιούν τον δράστη με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Ζακ.

Αλλά και ο ίδιος ο δράστης πριν και μετά την επίθεση στη δημοσιογράφο φρόντισε με αναρτήσεις του στο twitter να αναλάβει ουσιαστικά την ευθύνη για τον βανδαλισμό της μορφής του Ζακ.

Οι αναρτήσεις έγιναν από τον χρήστη Snake (@zmOMI_), που είναι ο λογαριασμός με τον οποίο ο μεσίτης εμφανίστηκε «μεταμφιεσμένος» στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του Ζακ, όταν απενεργοποίησε τον λογαριασμό που διατηρούσε με το όνομα του μεσιτικού γραφείου του.

Σε αυτόν τον λογαριασμό πριν από την επίθεση στη δημοσιογράφο ανάρτησε φωτογραφία από την καλυμμένη με αυτοκόλλητα ζωγραφιά του Ζακ και μετά την επίθεση δημοσίευσε το ίδιο αυτοκόλλητο σημειώνοντας «το σύνθημά μου είναι ένα: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Δυόμισι ώρες αργότερα και ενώ η είδηση της επίθεσης στην Αφροδίτη Φράγκου γνωστοποιήθηκε από την ΚΕΕΡΦΑ και η ίδια βρισκόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ για την παροχή πρώτων βοηθειών, ο μεσίτης επανήλθε δημοσιεύοντας φωτογραφία της δημοσιογράφου και σχολιάζοντας: «Αυτό το φασιστακι που φαντασιώνεται πως το δέρνουν για να το παιξει ‘‘αναρχομπουμπουλινα’’ είναι εναντίον τής ‘‘ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ’’ και υπέρ τής ΑΔΙΚΙΑΣ για τους ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ που έχει στο φτωχό μυαλό της».

Αναρτήσεις στο twitter

Παλιά μου τέχνη κόσκινο… Την ίδια συμπεριφορά επιδείκνυνε ο δράστης στο twitter και μετά το λιντσάρισμα του Ζακ, όταν με απανωτές αναρτήσεις επιχειρούσε να παρουσιάσει το θύμα ως θύτη, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ο τύπος αυτοκτόνησε με το σπασμένο γυαλί την ώρα που τον συνέλαβε η αστυνομία όταν σηκώθηκε και έτρεξε εναντίον τους…».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα και την εισαγγελική πρόταση, ο θάνατος του Ζακ δεν θα επερχόταν αν το θύμα δεν είχε δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα, κυρίως στο κεφάλι, τα οποία συνδέονται με το ισχυρό τραυματικό σοκ και τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου.

Εκείνες τις μέρες λοιπόν, που η κοινωνία παρακολουθούσε συγκλονισμένη τις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία ενός νέου σε δημόσια θέα, ο μεσίτης σχολίαζε ανενόχλητος και χλεύαζε το θύμα. Και βέβαια δεν εμφανίστηκε αυτοβούλως στις Αρχές, αλλά συνελήφθη όταν αναγνωρίστηκε από το οπτικό υλικό και τις μαρτυρικές καταθέσεις. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Δεκαπέντε μήνες μετά και ενώ η δικαστική διαδικασία καθυστερεί σημαντικά, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα βούλευμα και ως εκ τούτου δεν έχει οριστεί ημερομηνία της δίκης, συνεχίζει τις φασιστικές προκλήσεις επιβεβαιώνοντας τους φόβους της οικογένειας του θύματος και της Πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, που ζητούσαν άμεσα απονομή δικαιοσύνης ώστε να μην εμπεδώνονται μηνύματα ατιμωρησίας βίαιων και εγκληματικών συμπεριφορών.

Απάθεια και ανοχή

Η επίθεση στη δημοσιογράφο και το λιντσάρισμα στον Ζακ δεν έχουν κοινό γνώρισμα μόνο τον ίδιο δράστη, που είναι στέλεχος του ακροδεξιού χώρου και εκ των συντονιστών της εθνικιστικής οργάνωσης «Πατριωτικό Μέτωπο», αλλά και το ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν αντέδρασε κανένας από τους παρευρισκόμενους, με τη σιωπή να ισοδυναμεί με ανοχή και αποδοχή της φασιστικής βίας.

«Δεκαπέντε μήνες μετά την άγρια δολοφονία του Ζακ, οι άνθρωποι που ευθύνονται για τον θάνατό του, επιστρέφουν και πάλι στο σημείο του εγκλήματος, ελεύθεροι να τραμπουκίσουν και να στοχοποιήσουν. Οσοι αξιολόγησαν ότι η πολλαπλή και επαναλαμβανόμενη θανάτωση ενός ανθρώπου δεν είναι επαρκής λόγος για την προφυλάκισή τους και όσοι παραμένουν σιωπηλοί επιδοκιμάζοντας τη βία είναι συνυπεύθυνοι στο επόμενο κακό που οι αμετανόητοι θα προκαλέσουν» αναφέρει η Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Δεκαπέντε μήνες μετά και χωρίς καμία εξέλιξη στο δικαστικό σκέλος, εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την ατιμωρησία και το μίσος. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δικαίωση και την αλήθεια. Η αγάπη θα νικήσει το μίσος. Οι ζωές μας έχουν αξία».

https://www.efsyn.gr/


[Τον Γενάρη του 2020 ξεκινάνε τα Νέα Σεμινάρια του Σχολείου του Σινεμά Σκηνοθεσίας και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους, Κριτικής Κινηματογράφου, Ιστορίας Κινηματογράφου, Σεναρίου, Κινηματογραφικής Υποκριτικής και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, δηλώστε το ενδιαφέρον σας.
Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στα τηλέφωνα 2130 159 816 και 6944143564. Σεμινάρια παρέχονται και ιδιαιτέρως. Επίσης εξ αποστάσεως.
Στους συμμετέχοντες παρέχονται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”, ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ υπάρχει πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.]

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2019-2020

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2019-2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2019-2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.