Η συνέντευξη τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Ζακ (βίντεο)- Σε δίκη 6 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ: Επιστολή διαμαρτυρίας από τις δικηγόρους της οικογένειας

 15:53 | 21.01.2020

με τον φακό του left.gr

Η οργάνωση δημοσιοποίησε τις πρώτες υπογραφές στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για τον Ζακ Κωστόπουλο – Έκκληση για συλλογή υπογραφών με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατό του.

Φωτογραφία-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποίησε έναν πρώτο όγκο υπογραφών που έχουν συλλεχθεί σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της. Συγκεκριμένα 101.146 υπογραφές από όλο τον κόσμο. Οι υπογραφές προέρχονται από τις εκστρατείες που διεξάγουν τα τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας σε Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Λουξεμβούργο, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Σουηδία, αλλά και από ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που υπέγραφαν μέσα από την κεντρική ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας. Και φυσικά, από την Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει, από τον Νοέμβριο του 2018, παγκόσμια εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό του μέχρι θανάτου, η δικαστική διαδικασία καταγράφει μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και σοβαρές ανεπάρκειες, γεγονός για το οποίο η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονται με εκείνες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Για τους λόγους αυτούς, η Διεθνής Αμνηστία καλεί, στο πλαίσιο της εκστρατείας της, σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ελληνική εκστρατεία, παγκόσμια εκστρατεία), με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατό του. Πολλά τμήματα της οργάνωσης σε όλον τον κόσμο διεξάγουν την εκστρατεία, καλώντας τους πολίτες των χωρών τους να κινητοποιηθούν, και διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για τη γνωστοποίηση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε συνάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ώστε να του κοινοποιήσουμε τις υπογραφές από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της έκκλησης που αναφέρεται στον ίδιο, και να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για τη σοβαρή καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση στο αίτημα συνάντησης. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί καθόλου κοινή πρακτική από την πλευρά των εκάστοτε Υπουργών, σε αντίστοιχα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά υπό την παρούσα κυβέρνηση, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με άλλους Υπουργούς της για διαφορετικά ζητήματα. Οφείλουμε δε να τονίσουμε, ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι αυτό που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τις παραπάνω πλευρές παρουσίασε από την πλευρά του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών του τμήματος. Όπως τόνισε, η Διεθνής Αμνηστία επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες ώστε να συμβάλλει στην αντήχηση της φωνής των οικείων ανθρώπων του Ζακ και του κινήματος αλληλεγγύης, που δίνει εδώ και τόσο καιρό έναν μεγάλο αγώνα για την ουσιαστική απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ. Επιδιώκει ακόμα να συμβάλλει στην πλατιά ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, για αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η κ. Γαϊτάνου εξέφρασε το αίτημα, από την πλευρά της Διεθνούς Αμνηστίας, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης.

Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας:

Ο Νίκος Κωστόπουλος, αδερφός του Ζακ, τόνισε από την πλευρά της οικογένειας: «Το αίσθημα ατιμωρησίας που δημιουργείται τόσους μήνες από τις δικαστικές αρχές εντείνεται με το βούλευμα που εκδόθηκε την Παρασκευή και δημιουργεί ερωτήματα για την διακριτή μεταχείριση των δραστών. Είναι ασύλληπτο πως 16 μήνες τώρα απαιτούμε δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που έγινε με τέτοιο τρόπο, μέρα μεσημέρι και καταγράφηκε από κάμερες και μας θυμίζει πως για κάποιους δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία. Εμείς απαιτούμε την άμεση απόδοση των ορθών κατηγοριών και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.» Στη συνέντευξη τύπου παρίσταντο επίσης οι γονείς του Ζακ.

Η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρρούσου, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων της έκδοσης του παραπεμπτικού βουλεύματος, αναδεικνύοντας ότι αυτό σηματοδοτεί στο επίπεδο της προδικασίας την τελική έκφανση ενός δικαστικού χειρισμού που δεν ικανοποιεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος, ενώ ανέδειξε ότι τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών. Η κυρία Παπαρρούσου κάλεσε την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου.

Ο Τέλης Ράπτης, από την Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie, αναφέρθηκε στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας και την πολύμορφη μάχη που δίνει για την ανάδειξη της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ, ενώ υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία θα συνεχίσει τον αγώνα αυτόν μέχρι τέλους.
Τέλος, ο Στέφανος Λεβίδης, από το Forensic Architecture, αναφέρθηκε στην έρευνα που διενέργησε το Forensic Architecture για την υπόθεση, αναλύοντας το υπάρχον, εξαιρετικά φτωχό, οπτικοακουστικό υλικό, συλλέγοντας επιπλέον υλικό που δεν είχε ήδη κατατεθεί στον ανακριτή, εντοπίζοντας έναν μάρτυρα. Η έρευνα αυτή κατέληξε στη σύνταξη μιας έκθεσης, η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο ανακριτή. Σύμφωνα με τον κ. Λεβίδη, τα στοιχεία τα οποία παραδόθηκαν στον ανακριτή, δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο.

Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε ο Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος στη Lifo.

Την συνέντευξη παρακολούθησαν οι γονείς του Ζακ, αλλά και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, Ανοιχτή Πόλη, Νάσος Ηλιόπουλος

.

Σε δίκη 6 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ: Επιστολή διαμαρτυρίας από τις δικηγόρους της οικογένειας

Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου – Έξι πρόσωπα συνολικά θα οδηγηθούν σε δίκη – Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσαν οι τρεις δικηγόροι της οικογένειας – Σήμερα η προγραμματισμένη συνέντευξη της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την πρόταση του εισαγγελέα υιοθετεί το παραπεμπτικό βούλευμα για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και οι 6 κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Η πρόταση του εισαγγελέα που υιοθετήθηκε και από το δικαστικό συμβούλιο, διατηρεί το πιο ελαφρύ ποινικό πλαίσιο έναντι των κατηγορουμένων. Διαβάστε την ανακοίνωση των τριών δικηγόρων προς την εισαγγελική αρχή. Αργότερα σήμερα η συνέντυξη τύπου.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου και η πολιτική αγωγή είχαν ζητήσει τη μετατροπή του αδικήματος σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, όμως το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα, όπως αυτή εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι έξι πρόσωπα: οι δύο φυσικοί αυτουργοί, ο καταστηματάρχης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης, και τέσσερις αστυνομικοί.

Αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης σε Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλόυ: Να μη γίνει ο θάνατος του Ζακ ένα ακόμη πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας
Ανακοίνωση εξέδωσαν οι τρεις δικηγόροι της οικογένειας Κωστόπουλου Αννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη, Κλειώ Παπαπαντολέων, χθές Δευτέρα, τονίζοντας πως «η τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών».

Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις δικηγόροι διαμαρτύρονται για την κατεύθυνση που έχει δωθεί στην υπόθεση, καλώντας ην αρμόδια εισαγγελική αρχή «να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δικηγόρων:

«Η έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Ζαχαρία Κωστόπουλου σηματοδοτεί στο επίπεδο της προδικασίας την τελική έκφανση ενός δικαστικού χειρισμού που δεν ικανοποιεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος. Η τελική απόδοση της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας για όλους τους κατηγορούμενους εισάγει ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων και οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών. Το κοινό περί δικαίου
αίσθημα, αλλά και η κλασική νομική αξιολόγηση των κρίσιμων περιστατικών έρχονται σε σαφή αντίθεση με τις κρίσεις και τις παραδοχές του βουλεύματος αλλά και την πάγια
νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Η ελπίδα για δίκαιη και ορθή δικαστική κρίση περιορίζεται από το στενό πλαίσιο διάγνωσης που τίθεται από τα αποδοθέντα αδικήματα.

Καλούμε την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται χάριν της ορθής απονομής του δικαίου. Για να μη γίνει ο θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου ένα ακόμη πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας.

Οι πληρεξούσιες δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου:
Αννυ Παπαρρούσου
Χρύσα Πετσιμέρη
Κλειώ Παπαπαντολέων»


[Την Κυριακή 26.1.2020 και την Κυριακή 2.2.2020 στις 12.30 Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια θα γίνουν παρουσιάσεις – ανοιχτά μαθήματα των Σεμιναρίων κινηματογράφου 
του Σχολείου του Σινεμά για το 2020 που θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.  Για τα Νέα Σεμινάρια  Σκηνοθεσίας και Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους,  Ιστορίας Κινηματογράφου και Κριτικής Κινηματογράφου, Σεναρίου, Κινηματογραφικής Υποκριτικής και Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ και Μοντάζ , δηλώστε το ενδιαφέρον σας.

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στα τηλέφωνα 2130 159 816 και 6944143564. Σεμινάρια παρέχονται και ιδιαιτέρως. Επίσης εξ αποστάσεως.
Στους συμμετέχοντες παρέχονται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”, ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ υπάρχει πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.]

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2020

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2020

«Κάντο όπως ο Μπέργκμαν»: Σεμινάριο Κινηματογραφικής Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας 2020

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.