Κάμερα, Φως και Εικόνα- Γιάννης Σκοπετέας || Κινηματογραφικά Βιβλία || Πρακτική κινηματογράφου

Κινηματογράφος, τηλεόραση, νέα μέσα

Εκδοτικός Όμιλος Ίων, 2017
272 σελ.

kamera fos kai eikona skopeteas+

Η τεχνολογία της ψηφιακής οπτικοακουστικής καταγραφής κινούμενης εικόνας και η κοινωνική της διάσταση έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ από το 2010, όσο δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα 30 χρόνια. Κυκλοφορώντας συνεχώς με μια βιντεοκάμερα στο χέρι, αυτή που είναι ενσωματωμένη στο κινητό μας, μπορούμε να ανεβάσουμε, ανά πάσα στιγμή τις ταινίες μας στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να
τις δουν δεκάδες ή χιλιάδες «φίλοι» μας.

Το βιβλίο αυτό είναι μια σχολιασμένη παράθεση των βασικών θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων εικονοληψίας, φωτισμού και σκηνοθεσίας που προκύπτουν κατά την οπτικοακουστική καταγραφή με χρήση βιντεοκάμερας κάθε είδους. Ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία, την τεχνική και την τέχνη της βιντεοκάμερας κατά την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.

Διαφέρει από τις οδηγίες χρήσης της κάμερας, αλλά και από την πληροφόρηση που προσφέρεται από τα ειδικά περιοδικά, καθώς προκρίνει μια συνολική προσέγγιση των ζητημάτων της βιντεοσκόπησης, αποφεύγοντας την ανακύκλωση μιας επιμερισμένης γνώσης. Επιπλέον, δίνει εξίσου έμφαση, τόσο
στις επαγγελματικές, όσο και στις μικρές «ερασιτεχνικές» κάμερες, αυτόνομες ή ενσωματωμένες σε κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές, καθώς και στην αξιοποίηση των συνήθως αυτόματων λειτουργιών τους.

 

Παρουσίαση

Το βιβλίο αυτό αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου «Η βιντεοκάμερα και η οπτικοακουστική καταγραφή» που είχε κυκλοφορήσει το 2010. Περιλαμβάνει όσα κεφάλαια παραμένουν επίκαιρα ακόμη από τότε, και μερικά νέα κεφάλαια για το φως, το φωτισμό και την τεχνολογία των καμερών.
Από το 2010 η τεχνολογία της ψηφιακής οπτικοακουστικής καταγραφής κινούμενης εικόνας και η κοινωνική της διάσταση έχουν εξελιχθεί τόσο όσο δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα 30 χρόνια. Σήμερα, πλέον όλοι μπορούμε να αγοράσουμε μια καλή φωτογραφική κάμερα με δυνατότητες βιντεοσκόπησης και να κάνουμε μια ταινία σχεδόν επαγγελματικών τεχνικών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα, κυκλοφορώντας συνεχώς με μια βιντεοκάμερα στο χέρι, αυτή που είναι ενσωματωμένη στο κινητό μας, μπορούμε να ανεβάσουμε, ανά πάσα στιγμή τις ταινίες μας στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να τις δουν δεκάδες ή χιλιάδες «φίλοι» μας. Όλα αυτά έχουν αλλάξει πλήρως τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων και τον τρόπο αντίληψης και λειτουργίας των κοινωνιών. Την ίδια εποχή, παραμένει σταθερή η τεράστια ισχύς της κινηματογραφικής βιομηχανίας, των παραδοσιακών τηλεοπτικών σταθμών, των διαύλων όπως το YouTube και το Facebook και της ανάγκης για μάρκετινγκ προϊόντων μέσα από ψηφιακές κινούμενες εικόνες και όχι στατικές φωτογραφίες.
Η βιντεοσκόπηση είναι σήμερα ένα πολιτισμικό φαινόμενο που επηρεάζει, περισσότερο από ποτέ, τη μαζική αλλά και τη διαπροσωπική επικοινωνία. Η κατανόηση και αξιοποίηση της βιντεοκάμερας, καθώς και της γλώσσας της κινούμενης εικόνας, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, τόσο σε επαγγελματικό όσο, κυρίως, σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το βιβλίο αυτό είναι μια σχολιασμένη παράθεση των βασικών θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων εικονοληψίας, φωτισμού και σκηνοθεσίας που προκύπτουν κατά την οπτικοακουστική καταγραφή με χρήση βιντεοκάμερας κάθε είδους. Ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία, την τεχνική και την τέχνη της βιντεοκάμερας κατά την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Διαφέρει από τις οδηγίες χρήσης της κάμερας, αλλά και από την πληροφόρηση που προσφέρεται από τα ειδικά περιοδικά, καθώς προκρίνει μια συνολική προσέγγιση των ζητημάτων της βιντεοσκόπησης, αποφεύγοντας την ανακύκλωση μιας επιμερισμένης γνώσης.
Επιπλέον, δίνει εξίσου έμφαση, τόσο στις επαγγελματικές, όσο και στις μικρές «ερασιτεχνικές» κάμερες, αυτόνομες ή ενσωματωμένες σε κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές, καθώς και στην αξιοποίηση των, συνήθως, αυτόματων λειτουργιών τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΚΑΜΕΡΑ
Εισαγωγή
Βασική τεχνολογία
Στο εργαστήριο
Ο φακός και τα είδη του
Το οπτικό σύστημα
Σκόπευτρο
Ο αισθητήρας
Πίσω από τον αισθητήρα
Η εγγραφή
Κατηγορίες καμερών / κάμκοντερ
Ο ήχος
Συνδέσεις
Μπαταρίες και αξεσουάρ
Υποστηρικτικοί μηχανισμοί
Φίλτρα
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ
Εισαγωγή – Η ταινία
Βασική ορολογία
Η αφήγηση μιας ιστορίας
Το μιζ-αν-σεν
Από πλάνο σε πλάνο
Ο ήχος
Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Εισαγωγή
Φωτιστικά χρώματα
Έλεγχος του φωτός
Οι λειτουργίες του φωτισμού
Στην πράξη
Η ΕΙΚΟΝΑ
Εισαγωγή – Οι 12+1 επιλογές
Η εκφώτιση
Η εκφώτιση / η απόδοση των χρωμάτων
Το καδράρισμα / η επιλογή φακού και η προοπτική
Το καδράρισμα / η αναλογία των πλευρών
Το καδράρισμα /το μέγεθος του πλάνου
Το καδράρισμα / η εστίαση και το βάθος του πεδίου
Το καδράρισμα / οι γωνίες λήψης
Το καδράρισμα / το ύψος της κάμερας
Το καδράρισμα / η κίνηση της κάμερας
Το καδράρισμα / η χωροθέτηση στο κάδρο
Τα ενσωματωμένα εφέ της κάμερας
Η διάρκεια της λήψης
Η ηχοληψία με κάμερα
Εν κατακλείδι
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες

ONLINE || 1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 4. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΝΤΑΖ (Εκμάθηση Adobe Premiere). 

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944143564.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.