Ο Κερκ Ντάγκλας συγκρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Χίτλερ σε μια σπαρακτική εξομολόγηση- Επιστολή του με υπέροχη Αναφορά στην Λορίν Μπακόλ

Ήταν στην επέτειο των 100 του χρόνων, όταν ο ζωντανός θρύλος του αμερικανικού σινεμά στάθηκε με θάρρος και συγκίνηση απέναντι στον παραλογισμό που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ.

Αφιέρωμα στον Κέρκ Ντάγκλας με ελεύθερη είσοδο στο Σχολείο του Σινεμά το Σάββατο 8.2.2020 : Σταυροί στο Μέτωπο, Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ, Lust for Life

2 douglas

Ήμουν πάντα βαθιά περήφανος που είμαι Αμερικάνος. Στο χρόνο που μου έχει απομείνει, προσεύχομαι αυτό να μην αλλάξει ποτέ.

Δεν είναι ο πρώτος που εναντιώνεται απέναντι στις τακτικές μίσους του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε η πρώτη φορά που μιλάει πολιτικά και σωστά. Είναι όμως o πιο σπαρακτικός, ο πιο μεγαλειώδης, αυτός που έζησε έναν ολόκληρο αιώνα και πολέμησε για όλα όσα τώρα η Αμερική μοιάζει να επιθυμεί να επιστρέψουν…

Διαβάστε με προσοχή την επιστολή του Κερκ Ντάγκλας, με την υπέροχη αναφορά του στην Λόρεν Μπακόλ και τη συσσωρευμένη σοφία ενός σπουδαίου ανθρώπου, καλλιτέχνη, που εμπνέει.

Βρίσκομαι στο 100ο έτος της ηλικίας μου. Όταν γεννήθηκα το 1916 στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης ήταν Πρόεδρος μας ο Γούντροου Γουίλσον.

Οι γονείς μου, που δεν μπορούσαν να μιλήσουν ή να γράψουν Αγγλικά, ήταν μετανάστες από τη Ρωσία. Ηταν μέρος ενός κύματος περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Εβραίων που ξέφυγαν από τα φονικά πογκρόμ της τσαρικής Ρωσίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά τους σε μια μαγική χώρα, όπου πίστεψαν ότι οι δρόμοι είναι κυριολεκτικά στρωμένοι με χρυσό.

Αυτό που δεν είχαν συνειδητοποιήσει κατά τον ερχομό τους ήταν αυτά τα όμορφα λόγια που είναι χαραγμένα στο Άγαλμα της Ελευθερίας στο Λιμάνι της Νέας Υόρκης: «Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας, τους μαζωμένους όχλους σας, γεμάτους λαχτάρα να αναπνεύσουν ελεύθεροι» δεν απευθύνονταν ισότιμα σε όλους τους νέους Αμερικάνους. Οι Ρώσοι, οι Πολωνοί, οι Ιταλοί, οι Ιρλανδοί και ειδικά οι Καθολικοί και οι Εβραίοι ένιωσαν το στίγμα του να τους συμπεριφέρονται σαν εξωγήινους, σαν ξένους που δεν θα γίνονταν ποτέ «αληθινοί Αμερικάνοι».

Λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο κάτω από τον ήλιο. Από τότε που γεννήθηκα, ο πλανήτης μας ταξίδεψε γύρω του εκατό φορές. Σε κάθε τροχιά του, κοίταζα τη χώρα και τον κόσμο να εξελίσσεται με τρόπους που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι γονείς μου – και που συνεχίζουν να με εκπλήσσουν κάθε χρόνος που περνάει.

Στη ζωή μου, οι Αμερικανίδες γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα της ψήφου και μία είναι επιτέλους υποψήφια για Πρόεδρος ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος. Ένας Ιρλανδός Αμερικάνος Καθολικός έγινε Πρόεδρος. Ακόμη πιο απίστευτο, ένας Αφροαμερικανός είναι ο Πρόεδρος μας σήμερα.

Όσο περισσότερο έζησα, τόσο λιγότερο με εξέπληττε το αναπόφευκτο της αλλαγής και πως χάρηκα πως οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές που είδα ήταν καλές.

Έζησα επίσης τον τρόμο της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης και δύο Παγκοσμίους Πολέμους – με τον δεύτερο από αυτούς να τον ξεκινάει ένας άνθρωπος που υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει τη χώρα στο πρότερό της μεγαλείο.

Ήμουν 16 ετών όταν αυτός ο άνθρωπος ανέβηκε στην εξουσία το 1933. Για μια δεκαετία πριν από την άνοδό του όλοι γελούσαν μαζί του – δεν τον έπαιρνε κανείς στα σοβαρά. Τον αντιμετώπιζαν όλοι σαν ένα μπουφόνο που δεν μπορούσε να κοροϊδέψει έναν σπουδαγμένο, πολιτισμένο πληθυσμό με την εθνικιστική και γέματη μίσος ρητορική του.

Οι «ειδικοί» τον απέρριψαν σαν ένα ανέκδοτο. Είχαν κάνει λάθος.

Λίγες εβδομάδες πριν, ακούσαμε να λέγονται πράγματα στην Αριζόνα, όπου η γυναίκα μου η Αν, που γεννήθηκε στη Γερμανία, τα ανέφερε ανατριχιάζοντας. Θα μπορούσαν επίσης να είχαν ειπωθεί το 1933: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με το γεγονός ότι δεν θα αφομοιωθούν με επιτυχία όλοι όσοι αναζητούν άσυλο στη χώρα μας. Είναι δικαίωμά μας σαν κυρίαρχο κράτος να επιλέγουμε μετανάστες που νομίζουμε ότι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πετύχουν εδώ… συμπεριλαμβανομένων και ελέγχων που θα περιλαμβάνουν πιστοποιητικά ιδεολογίας ώστε να σιγουρέψουμε ότι αυτοί που επιτρέπουμε να μπουν στη χώρα μας, μοιράζονται τις ίδιες αξίες…».

Αυτές δεν είναι οι Αμερικανικές αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι τώρα, πίστευα ότι τελικά είχα δει τα πάντα κάτω από τον ήλιο. Αλλά αυτό ήταν το είδος της καπηλείας του φόβου που δεν έχω ποτέ δει να αποπειράται κανένας μεγάλος προεδρικός υποψήφιος στη ζωή μου.

Έζησα μια μακριά, καλή ζωή. Δεν θα είμαι εδώ για να δω τις συνέπειες αν αυτό το κακό αποκτήσει ρίζες στη χώρα μας. Αλλά τα παιδιά σας και τα δικά μου θα είναι. Και τα παιδιά τους. Και τα παιδιά των παιδιών τους

Όλοι μας αναζητούμε να παραμείνουμε ελεύθεροι. Είναι αυτό το οποίο υπερασπιζόμαστε ως χώρα. Ήμουν πάντα βαθιά περήφανος που είμαι Αμερικάνος. Στο χρόνο που μου έχει απομείνει, προσεύχομαι αυτό να μην αλλάξει ποτέ. Στη δημοκρατία μας, η απόφαση να μείνουμε ελεύθεροι είναι δική μας.

Τα 100ά μου γενέθλια πέφτουν ακριβώς ένα μήνα και μια μέρα μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Θα ήθελα να γιορτάσω σβήνοντας τα κεράκια στην τούρτα μου, σφυρίζοντας το «Happy Days are Here Again».

Και όπως έλεγε η αγαπημένη μου φίλη, Λόρεν Μπακόλ: «Ξέρεις πως να σφυρίζεις, ε; Απλά ενώνεις τα χείλη σου και φυσάς». 

29 SEP 2016 / Μανώλης Κρανάκης 

https://flix.gr/

2 douglas+

Αφιέρωμα στον Κέρκ Ντάγκλας με ελεύθερη είσοδο στο Σχολείο του Σινεμά το Σάββατο 8.2.2020 : Σταυροί στο Μέτωπο, Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ, Lust for Life

Το Σαββατοκύριακο στο Σχολείο του Σινεμά θα πραγματοποιηθούν Μαθήματα όλα ανοιχτά (δωρεάν):
1.Σάββατο 8.2.2020 16.00-18.00 Μάθημα δωρεάν και Παρουσίαση ΣΕΜΙΝΑΡΙΟY ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
 
2. Κυριακή 9.2.2020 στις 12.00 Μάθημα πρώτο ανοιχτό για όσους δεν έχουν αποφασίσει του ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
 
3. Κυριακή 9.2.2020 στις 19.00 Μάθημα πρώτο ανοιχτό για όσους δεν έχουν αποφασίσει του ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

Σεμινάρια Κινηματογράφου 2020 του Σχολείου του Σινεμά

(ΣΑΒΒΑΤΟ 8.2.2020 1. Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, 16.00 ||| Ανοιχτό-Δωρεάν Μάθημα-Παρουσίαση || Θα γίνει ενημέρωση για το τι θα περιλαμβάνει ο Νέος Κύκλος Μαθημάτων και θα πραγματοποιηθεί εισαγωγικό μάθημα με θέμα τι είναι το ντοκιμαντέρ, ποια η διαφορά του από τις ταινίες μυθοπλασίας , μέσα από την προβολή αποσπασμάτων χαρακτηριστικών ταινιών θα προσεγγίσουμε τους βασικούς σταθμούς της ιστορίας του  ντοκιμαντέρ και θα παρακολουθήσουμε μια Σύνοψη της μεθόδου δουλειάς πως από την Ιδέα και την Έρευνα καταλήγουμε στην Ταινία Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ διάρκειας 15 λεπτών  2. Προβολή των Ταινιών 18.00, 20.00 & 22.00 Σταυροί στο Μέτωπο (1957) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Lust for Life (1956) του Βινσέντε Μινέλι, Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ (1969) του Ηλία Καζάν,  με ελεύθερη είσοδο και Συζήτηση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9.2.2020 ||| 1. Σκηνοθεσία-Δημιουργία Ταινίας Μικρού Μήκους, 12.00 2. Ιστορία & Κριτική Κινηματογράφου, 19.00)

Τα Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους ξεκινάει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στις 12.00 στο πρώτο κανονικό, ανοιχτό (δωρεάν) μάθημα για όσους ακόμα δεν έχουν αποφασίσει, στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).

Την Κυριακή 9.2.2020 στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό (για όσους δεν έχουν ακόμα αποφασίσει) κανονικό μάθημα διάρκειας 3 ώρες που σηματοδοτεί την Έναρξη του Σεμιναρίου Ιστορίας & Κριτικής Κινηματογράφου. Θα συμπεριληφθεί αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που συμμετείχε ο Κέρκ Ντάγκλας. 

Ο Νέος κύκλος θα περιλαμβάνει στον άξονα Ιστορία Κινηματογράφου όλα τα κινηματογραφικά ρεύματα περιεκτικά, τους σημαντικότερους δημιουργούς του σινεμά, ενδιαφέρουσες θεματολογίες, Βιβλία που έγιναν Ταινίες, Πολιτικός Κινηματογράφος, Φεμινισμός και Κινηματογράφος κ.α. Στα 11 μαθήματα περιλαμβάνονται για το Ελληνικό Σινεμά, για το Animation και για τον Πειραματικό Πρωτοποριακό Κινηματογράφο. Δηλαδή Όλη η Ιστορία του Σινεμά, ένας Χάρτης και Οδηγός της.

Στον άξονα Κριτική Κινηματογράφου θα διδαχτεί μια μέθοδος κριτικής προσέγγισης των ταινιών και θα αναλυθούν και μελετηθούν, θα γραφούν κριτικές από τους συμμετέχοντες για σημερινές και παλιότερες ταινίες. Θα καταπιαστούμε ενδεικτικά με τον Τζόκερ, ο Ιρλανδός και το Κάποτε στο Χόλιγουντ αλλά και με ταινίες όπως τα Άγρια Αγόρια ή εκείνες του Γκουσμάν.

η ύλη των 11 Μαθημάτων περιλαμβάνει: 

À bout de souffle

Όλα τα κινηματογραφικά ρεύματα, τα κινήματα και τις πιο σημαντικές σχολές (σε 2 μαθήματα), τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του σινεμά (1 μάθημα), μια σύνοψη της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου (1 μάθημα), του animation (1 μάθημα), του ντοκιμαντέρ (1 μάθημα) και του πρωτοποριακού ή πειραματικού κινηματογράφου (1 μάθημα), επιλεγμένες σημαντικές θεματολογίες όπως Βιβλία που έγιναν Ταινίες, Πολιτικός Κινηματογράφος, Φεμινισμός και Κινηματογράφος (1 Μάθημα), το Κομμάτι Κριτική μιας ταινίας όπου θα αναζητήσουμε μια Μέθοδο Κριτικής Προσέγγισης μιας Ταινίας βασισμένη στον Μπόρντγουελ και άλλους θεωρητικούς (1 Μάθημα) και 2 Μαθήματα αφιερωμένα σε Σύγχρονους Σκηνοθέτες Καουρισμάκι- Νταρντέν- Κέν Λόουτς και Ταραντίνο- Τρίερ- Αλμοδόβαρ- Σκορτσέζε- Κόπολα-Γούντι Άλεν και άλλοι συγχρονότεροι – Σύγχρονος Παγκόσμιος Χολιγουντιανοποιημένος Αφηγηματικός Κινηματογράφος και οι Εναλλακτικές του.

Στο Κομμάτι Κριτική μιας Ταινίας θα αναζητήσουμε μια Μέθοδο Κριτικής Προσέγγισης μιας Ταινίας βασισμένη στον Μπόρντγουελ και άλλους θεωρητικούς και εστιασμένη σε εκτός από κλασικές ταινίες όπως το Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ και με Κομμένη την Ανάσα, το Οργισμένο Είδωλο, σε σύγχρονες όπως ο Ιρλανδός, Τζόκερ, Κάποτε στο Χόλιγουντ, αλλά και Pulp Fiction, Μαλχόλανταν Ντράιβ, Ντόγκβιλ, ο Νεκρός, ο Γυμνός κλπ.

Σεμινάριο Ιστορίας Κινηματογράφου 2020

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου-Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους 2020 (και με κινητό, tablet, mirrorless ή GOPRO κάμερες)

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2020

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.