Κορωνοϊός : Ο Μπιλ Γκέιτς είχε προβλέψει την πανδημία

Ο ιδρυτής της Microsoft είχε αναφερθεί στις επιπτώσεις ενδεχόμενης πανδημίας σε ομιλία του το 2015.

17 Μαρτίου 2020

Μια πρόβλεψη για το ενδεχόμενο πανδημίας και τις επιπτώσεις που θα είχε έκανε στη διάρκεια ομιλίας του το 2015 ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Μιλώντας στο συνέδριο Ted (Technology, Entertainment and Design), τον Μάρτιο του 2015, είχε σημειώσει ότι τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα κινδύνευε περισσότερο από την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας ενός φονικού ιού, παρά από την απώλειά τους λόγω εκτεταμένων πολεμικών συγκρούσεων και βίας.

Δικαιολογώντας τότε την άποψή του, ο Μπιλ Γκέιτς είχε σημειώσει ότι η ανθρωπότητα έχει επενδύσει υπερβολικά πολλά σε τεχνολογία σχετική με τα πυρηνικά όπλα ως αποτρεπτική δύναμη και υπερβολικά λίγα σε μέσα αντιμετώπισης πανδημιών.

Παρόλο που ο ιός Ebola «φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο σήμερα», την επόμενη φορά «ίσως να μην είμαστε τόσο τυχεροί», είχε προειδοποιήσει τότε ο συνιδρυτής της Microsoft, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες, τον Μάρτιο του 2020, αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο.

Στην ομιλία του, ο Μπιλ Γκέιτς είχε τονίσει ότι η τεχνολογία μάς παρέχει εξαιρετικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν την εξάπλωση ενός ιού.

Είχε προσθέσει, δε, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν, έναντι των ιών, μέτρα προετοιμασίας τα οποία να προσιδιάζουν σε πολεμική προετοιμασία.

«Το NATO πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις προκειμένου να ελέγξει ότι οι άνθρωποι είναι καλά εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι. Πλέον χρειαζόμαστε ασκήσεις αντιμετώπισης μικροοργανισμών και μικροβίων», είχε τονίσει.

Είχε κάνει επίσης λόγο για ένα «ιατρικό σώμα εφέδρων» ανάλογο των στρατιωτικών σωμάτων εφέδρων, στα οποία μπορούν να εντάσσονται πολίτες.

Η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσης ενός ιού, σημείωσε ο Γκέιτς.

«Ο πολλαπλασιασμός των κινητών τηλεφώνων σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναφέρουν πού ξεσπούν οι ασθένειες και ότι η χαρτογράφηση μέσω δορυφόρου μπορεί να συγκεντρωθεί γρήγορα όσον αφορά τις προβληματικές περιοχές. Την ίδια στιγμή, η πρόοδος της βιολογίας έχει μειώσει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίων για νέους ιούς», είχε πει απευθυνόμενος στους συνέδρους του TED.

in.gr

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.