Ο Τραμπ ανέστειλε τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας || Διεθνείς αντιδράσεις για τη διακοπή χρηματοδότησης στον ΠΟΥ: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Ο Τραμπ ανέστειλε τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Την ώρα που οι νεκροί ημερησίως στην Αμερική ξεπερνούν πλέον τους 2.000

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού που του προσάπτει.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΫ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΫ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.

Η ανακοίνωση του μεγιστάνα καταγράφηκε καθώς υπερασπίζεται με ολοένα πιο επιθετικό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικρίνεται διότι αρχικά υποβάθμισε την απειλή, ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους.

Την 24η Φεβρουαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος στηλιτεύει το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από πλευράς ΠΟΥ, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες’».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε εξάλλου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για να προωθηθεί «ριζοσπαστική αλλαγή» στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.

«Στο παρελθόν, ο ΠΟΥ έκανε τη δουλειά του. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε, και (…) θα ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει ριζοσπαστικά», είπε.

Διεθνείς αντιδράσεις για τη διακοπή χρηματοδότησης στον ΠΟΥ: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Η ενόχληση για τη διακριτική στάση προς την Κίνα και η απογοήτευση της επιστημονικής κοινότητας
15/04/2020

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Ο Τραμπ έκοψε τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ «για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», όπως είπε. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Οργανισμού.

Όπως γράφει ο Guardian, ο επικεφαλής της ιατρικής επιθεώρησης Lancet Richard Horton έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Κάθε επιστήμονας, κάθε εργαζόμενος στην Υγεία, κάθε πολίτης θα πρέπει να αντισταθεί και να να επαναστατήσει απέναντι σε αυτή την αποτρόπαια προδοσία της παγκόσμιας αλληλεγγύης».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε πως δεν είναι η ώρα να γίνει διακοπή χρηματοδότησης ή να αναζητηθούν λάθη.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε. «Όταν θα έχουμε γυρίσει σελίδα σε αυτή την επιδημία, θα υπάρξει χρόνος να εξετάσουμε και να κατανοήσουμε το πώς μια τέτοια ασθένεια προέκυψε και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στον κόσμο και πώς οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν στην κρίση» τόνισε.

Ο Δρ Amesh Adalja από το Johns Hopkins University Center for Health Security σημείωσε πως ο ΠΟΥ έκανε λάθη και πιθανώς χρειάζεται αναμόρφωση, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει μετά την κρίση. «Δεν κάνεις τέτοια πράγματα εν μέσω πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Δρ Nahid Bhadelia, λοιμωξιολόγος καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Boston University χαρακτήρισε τη διακοπή της χρηματοδότησης «απόλυτη καταστροφή». «Ο ΠΟΥ είναι ένας παγκόσμιος συνεργάτης, η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι χώρες μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία, τα μάτια μας στην παγκόσμια εικόνα αυτής της πανδημίας».

Ο διευθυντής του κέντρου του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα Lawrence Gostin προέβλεψε πως οι ΗΠΑ τελικά θα βγουν χαμένες γιατί άλλες χώρες θα καλύψουν το κενό με αυξημένη χρηματοδότηση. «Στην παγκόσμια υγεία και εν μέσω πανδημίας η Αμερική θα χάσει τη φωνή της» προέβλεψε.

Ο ΠΟΥ μπήκε στο στόχαστρο, όπως εξηγεί ο Guardian, για κάποιες πτυχές της διαχείρισης της πανδημίας, ενώ κατηγορείται για διαφορετική στάση απέναντι στην Κίνα, με δεδομένη την απόκρυψη πληροφοριών στην αρχή του ξεσπάσματος και την τιμωρία όσων μιλούσαν και προειδοποιούσαν για τον ιό. Η κριτική επικεντρώνεται σε ένα tweet του ΠΟΥ από τις 14 Ιανουαρίου, όταν ανέφερε πως οι αρχικές έρευνες από τις κινεζικές αρχές δεν έχουν διαπιστώσει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο αξιωματούχοι του ΠΟΥ είχαν πει σε εταίρους τους σε μπρίφινγκ προηγούμενων ημερών, και ενημέρωσαν και τον τύπο στις 14 του μήνα, πως είναι ΄πολύ πιθανή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο με δεδομέ η την εμπειρία από άλλες επιδημίες κορονοϊών, απευθύνοντας έκκληση και για τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Ο Οργανισμός δέχεται κριτική και για τον συνεχιζόμενο «αποκλεισμό» της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επικράτεια. Η απόφαση του Τραμπ για διακοπή της χρηματοδότησης έγινε δεκτή με χαρά από κάποιους, όπως τον ακτιβιστή Joshua Wong από το Χονγκ Κονγκι, που χαρακτήρισε τον ΠΟΥ βραχίονια της κινεζικής διπλωματίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ήρθε εν μέσω σφοδρής κριτικής για την αποτυχία προετοιμασίας των ΗΠΑ για την πανδημία, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 600.00 και οι νεκροί να είναι πάνω από 24.000. Σήμερα ανακοινώθηκε πως οι επιταγές στήριξης των 1.200 δολαρίων που θα λάμβαναν έως 70 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ είναι πιθανό να καθυστερήσουν πολλές ημέρες επειδή ο Τραμπ ήθελε το όνομά του τυπωμένο πάνω τους…  https://www.newsbeast.gr/

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.