Νίκος Φίλης: Άνευ προηγουμένου η «εντολή» της Κεραμέως για βιντεοσκόπηση των μαθημάτων και μετάδοση στο διαδίκτυο || H εμπιστοσύνη και εμπιστευτικότητα ανάμεσα σε μαθητή και δάσκαλο ιερή – δεν μπορεί να γίνεται κτήμα τρίτων

03.05.2020

Νίκος Φίλης: Άνευ προηγουμένου η «εντολή» της Κεραμέως για βιντεοσκόπηση των μαθημάτων και μετάδοση στο διαδίκτυο

«Μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλ. μάθημα που «σπάει» το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» επισημαίνει σε δήλωση του ο Νίκος Φίλης.

Για τη βιντεοσκόπηση και μετάδοση των μαθημάτων από τη φυσική τάξη, καθώς και για τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η «εντολή» της υπουργού Παιδείας για βιντεοσκόπηση από τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος από τη φυσική τάξη και μετάδοσής του μέσω διαδικτύου στους μαθητές που δεν θα προσέλθουν στα σχολεία, είναι άνευ προηγούμενου.

Αποδεικνύει όσα υποστηρίζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα: την απίστευτη προχειρότητα με την οποία προσέγγισε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το ζήτημα της συνέχισης του εκπαιδευτικού έργου στις ιδιαίτερες συνθήκες κρίσης που βιώνουμε.

Πολλά προβλήματα αναδείχθηκαν, ωστόσο αυτό είναι από τα πιο σοβαρά. Μάθημα με ανοιχτές κάμερες, δηλ. μάθημα που «σπάει» το δεσμό εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας του καθηγητή με τον ανήλικο μαθητή, δεν έχει διανοηθεί να κάνει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Την άποψή μας έρχεται να ενισχύσει με ανακοίνωσή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, που καλεί σήμερα τα μέλη της να μην υλοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο, δηλώνοντας παράλληλα ότι προσφεύγει αμέσως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ως τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζω απολύτως την ανακοίνωση του ΔΣ. Εξάλλου, ήδη από τις αρχές Απριλίου είχα ζητήσει στη Βουλή τη γνωμοδότηση της Αρχής για τον τρόπο που διεξάγεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, με βάση δηλαδή μια ιδιωτική πλατφόρμα, χωρίς εγγυήσεις. Δεν έλαβα ποτέ καμία επίσημη απάντηση από την υπουργό.

Πρωτίστως, καλώ το υπουργείο Παιδείας για μια φορά ακόμα, να ανακαλέσει την πρόχειρη, πολιτική απόφαση για βεβιασμένη επαναλειτουργία των σχολείων, που γεννά ακόμα σοβαρότερα ζητήματα, όπως είναι η απειλή στην υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους, για ασήμαντο στην πράξη παιδαγωγικό κέρδος.

https://left.gr/

 04.05.2020

Νίκος Φίλης: H εμπιστοσύνη και εμπιστευτικότητα ανάμεσα σε μαθητή και δάσκαλο ιερή – δεν μπορεί να γίνεται κτήμα τρίτων

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μίλησε το πρωί στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου (Real FM) για το βιαστικό κι αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων και για το άνοιγμα των εκκλησιών.

Δεν χρειαζόταν να ανοίξουν τα σχολεία πλην της Γ’ Λυκείου, πολλώ μάλλον που για το επιχειρούμενο άνοιγμα των γυμνασίων και των άλλων δύο τάξεων του λυκείου δεν υπάρχει η ομοφωνία των ειδικών, κάτι που χαρακτήριζε προηγούμενες ρυθμίσεις (όπως το lockdown). Αυτό τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην απόπειρα βιντεοσκόπησης και μετάδοσης των μαθημάτων μέσω ιντερνέτ, με τους μαθητές παρόντες, όπως άλλωστε και η ΟΛΜΕ. «Δεν είναι δυνατό πράγματα που ακούγονται και συμβαίνουν μες την τάξη, να γίνουν κτήμα της «γειτονιάς» ολόκληρης, για να μη πω κακόβουλων θεατών και ακροατών. Είναι απίστευτη η προχειρότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποπειράται να σπάσει την σχέση εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας που υπάρχει ανάμεσα στο μαθητή και το δάσκαλο, όταν κλείσει η πόρτα της τάξης και ξεκινήσει το μάθημα» τόνισε.

Για το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών, είπε πως λαμβάνοντας υπόψη και την τοποθέτηση του καθηγητή Η. Μόσιαλου, που είπε ότι μέχρι να υπάρξει δυνατότητα για μαζικό εκκλησιασμό δεν θα πρέπει να λαμβάνει χώρα η θεία κοινωνία -ή έστω θα πρέπει να πραγματοποιείται με άλλο τρόπο, ο Ν. Φίλης είπε τα εξής:

«Η εκκλησία μιλάει με βάση την πίστη και τα δόγματά της και αυτό το σέβομαι. Αλλά εδώ υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας. Δεν αναφέρομαι στον πιστό που προσέρχεται μόνος του στο ναό για να κάνει την προσευχή του και να ανάψει ένα κερί. Καλώς το κάνει. Αναφέρομαι στη μαζική προσέλευση του εκκλησιάσματος, με την προοπτική και της μετάληψης, από τη στιγμή που λειτουργία χωρίς μετάληψη, δεν υπάρχει. Όταν το λέει αυτό η εκκλησία, έχει δίκιο».

Ο Ν. Φίλης είπε ότι η εκκλησία έχει τη σοφία να βρίσκει κατ’ οικονομία λύσεις· το έχει αποδείξει σε άλλες περιπτώσεις, ως υπεραιωνόβιος θεσμός που είναι. «Έτσι κι εδώ, υπάρχουν «κατ’ οικονομίαν» λύσεις και έχουν εφαρμοστεί αλλού και άλλοτε. Κατ’ οικονομίαν εξάλλου γίνονται πολλά πράγματα σήμερα, σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, καθώς η κρίση της πανδημίας ήταν απρόβλεπτη και προκάλεσε πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά μας, στον τρόπο που εργαζόμαστε, που επικοινωνούμε, στον τρόπο που λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως έτσι θα έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα η εκκλησία.

«Λύση δεν υποδεικνύω, θα τη βρει εκείνη. Να θυμίσω απλώς, ότι η εκκλησία λαμβάνει υπόψη της και στηρίζεται στη ζωή: «θανάτω θάνατον πατήσας», ψάλλουμε στην Ανάσταση. Η ζωή λοιπόν είναι η βάση της εκκλησίας. Και η δημόσια υγεία είναι η βάση της ζωής. Δεν πρέπει κάτι τέτοιο να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης. Στην πορεία του διμήνου η εκκλησία προσαρμόστηκε -και η εξέλιξη αυτή ήταν θετική. Μακάρι να είχε ακολουθήσει αυτή τη στάση εξ αρχής. Θα ήταν το σοφότερο και θα είχαν αποφευχθεί αρνητικές αντιπαραθέσεις και ο κίνδυνος για τη ζωή των πιστών και των οικογενειών τους» κατέληξε. 

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του Νίκου Φίλη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real FM

https://left.gr/ 

[σωστά λέγεται από τον κ. Φίλη το θέμα των Προσωπικών Δεδομένων και τα υπόλοιπα θέματα που θέτει για το ζήτημα σχέσης Δασκάλων και Μαθητών αναφορικά με τη βιντεοσκόπηση των μαθημάτων. Νομίζω όμως ότι και για το μέλλον τα πράγματα έτσι πρέπει να είναι.  Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αρθεί χωρίς τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη δασκάλων και μαθητών η «απαγόρευση» βιντεοσκόπησης ενός μαθήματος. Πέρα από αυτό η βιντεοσκόπηση καταλύει τη «ζωντάνια» ενός μαθήματος, θα έλεγα με ένα τρόπο «λογοκρίνει» δάσκαλο και μαθητές από ένα σημείο και πέρα .  Όχι σε καμιά Περίπτωση. Το θέμα της Εκκλησίας σηκώνει μεγαλύτερη συζήτηση  Γ.Κ.]

ΞΕΚΙΝΟΥΝ OLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΓΕΙΑ. Μέσα στη Μέρα η Ανακοίνωση !!!

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.