Χωρίς το «ναι» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η απόφαση Κεραμέως για κάμερες στα σχολεία

Ψευδές αποδεικνύεται το επιχείρημα της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως ότι για τις κάμερες στα σχολεία «υπάρχει σχετική θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», καθώς, όπως μεταφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας μετά από συνάντηση που είχε με την ΑΠΔΠΧ, τονίστηκε ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν την εκπονηση μίας «μιας σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης εκτίμησης αντικτύπου», μελέτης όμως που «δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, στην καλύτερη των περιπτώσεων»
The Press Project
Τρίτη 12 Μαΐου 2020

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το περασμένο Σάββατο, η υπουργός Παιδείας, προσπαθώντας να απαντήσει στις μαζικές αντιδράσεις καθηγητών, γονέων και παιδαγωγικών φορέων για τις «κάμερες στα σχολεία», υποστήριξε ότι «ότι υπάρχει σχετική θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» και τονίζοντας ότι «είναι μια μέθοδος για εξαιρετικά έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή η επιδημική κρίση».

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη συνάντηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με την ΑΠΔΠΧ, θετική γνωμοδότηση δεν υπάρχει, αλλά από την Αρχή μεταφέρθηκε στην κυβέρνηση ότι για ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να υπάρξει «έκδοση μιας σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης εκτίμησης αντικτύπου, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η επίμαχη διαδικασία, κατά την άποψη της Αρχής, ενέχει υψηλή επικινδυνότητα».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ, «εκτιμήθηκε ότι μια τέτοιας έκτασης μελέτη δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αντίστοιχες, δε, προσπάθειες στην Ισπανία και την Ιταλία που ξεκίνησαν νωρίτερα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί λόγω των πολλαπλών τεχνικών και νομικών προβλημάτων που προέκυψαν».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι απαντήσεις που έδωσαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής ήταν οι παρακάτω:

Υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας στη διάσταση του να δοθούν κατευθύνσεις από την Αρχή ως προς την τεχνική διατύπωση της διάταξης, σε σχέση με την πρόβλεψη υπεύθυνου επεξεργασίας ,τη χρήση των δεδομένων και την αναγκαιότητα της πρόβλεψης εκτίμησης αντικτύπου πριν την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής Απόφασης.
Αναφορικά με την αναμετάδοση των μαθημάτων τονίστηκε, εκ μέρους της Αρχής, ότι αυτό αποτελεί μια όλως εξαιρετική διαδικασία, που μπορεί να δικαιολογηθεί στα πλαίσια της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας μόνο σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων, όπως αυτή που ζήσαμε και πάντοτε υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ατόμων που εμπλέκονται.
Η εφαρμογή της διάταξης δεν μπορεί να γίνει πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία προϋποθέτει την έκδοση μιας σοβαρής και επιστημονικά τεκμηριωμένης εκτίμησης αντικτύπου, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η επίμαχη διαδικασία, κατά την άποψη της Αρχής, ενέχει υψηλή επικινδυνότητα. Στο πλαίσιο της συζήτησης, εκτιμήθηκε ότι μια τέτοιας έκτασης μελέτη δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αντίστοιχες, δε, προσπάθειες στην Ισπανία και την Ιταλία που ξεκίνησαν νωρίτερα δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί λόγω των πολλαπλών τεχνικών και νομικών προβλημάτων που προέκυψαν.
Λόγω της σοβαρότητας και της επικινδυνότητας, για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των ανήλικων μαθητών είναι αυτονόητο ότι απαιτείται διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών πριν την ολοκλήρωση της εκτίμησης αντικτύπου για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν τηρηθούν, η Αρχή διατύπωσε τη θέση της ότι, ασκώντας στο ακέραιο τον θεσμικό της ρόλο, θα επιληφθεί του δύσκολου αυτού ζητήματος είτε εφόσον ερωτηθεί από το Υπουργείο είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν προσφυγής των ενδιαφερομένων.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ η Αρχή μετά τη συνάντηση του Προέδρου της με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, την ΟΛΜΕ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων:

Τα ψέματα του Πέτσα

Αξίζει να σημειωθεί πως η γνωμοδότηση της Αρχής έρχεται μετά από ψευδείς αναφορές τόσο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, οι οποίοι υποστήριζαν πως οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την τοποθέτηση καμερών εντός των σχολικών αιθουσών έχουν λάβει την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» είχε δηλώσει συγκεκριμένα ο Στ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση της Εφημερίδας των Συντακτών πως «έχει γίνει και γραπτώς». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τη ίδια ημέρα πως «έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαδικασία η οποία έχει προκριθεί. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών».

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως αίσθηση έχει προκαλέσει και η απόφαση της Ν. Κεραμέως να τοποθετήσει υπεύθυνη προστασίας δεδομένων του υπουργείου Παιδείας, συνεργάτιδά της, δικηγόρο και μετακλητή υπάλληλο μόλις πριν λίγες ημέρες, παρότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας υπήρχαν αντίστοιχα ζητήματα, καθώς χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οn l i n e (διαδικτυακά) και Δια Ζώσης Σεμινάρια Κινηματογράφου 2020 !!

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.