Και ελεύθερες απολύσεις και κόψιμο δώρου Χριστουγέννων – άδειας || H εργασιακή ζούγκλα Βρούτση

31 Μαΐου 2020
Ανδρέας Πετρόπουλος

Ούτε το «Δώρο Χριστουγέννων, ούτε το Επίδομα Αδείας γλιτώνουν από τον μηχανισμό της «Συν-Εργασίας» που μειώνει οριζόντια τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έως και 50%, ενώ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για απολύσεις εργαζομένων.

Με την τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, και με την οποία τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο »μισή δουλειά – μισός μισθός, μειώνεται και το ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος ως Δώρο Χριστουγέννων (14ος μισθός) και το Επίδομα Αδείας (13ος μισθός), στην περίπτωση που απολυθεί πριν από τις 15 Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας ανάβει το «πράσινο φώς» εν μέσω οικονομικής κρίσης και δραματικής συμπίεσης των αποδοχών των εργαζομένων, για μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας, όχι μόνο αφήνονας ελεύθερες τις απολύσεις, αλλά και πριμοδοτώντας τις καταγγελίες συμβάσεων, καθώς για τις επιχειρήσεις θα έχουν πλέον μειωμένο κόστος!

Μισό Δώρο και Επίδομα

Αναλυτικά, το Δώρο Χριστουγέννων – όπως και το Επίδομα Αδείας – ψαλιδίζεται για όσους εντάσσονται στον μηχανισμό (Συν-Εργασία) και υπολογίζονται με το 60% των μειωμένων αποδοχών. Αυτό, όπως αποτυπώνεται στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας θα αφορά κυρίως αυτούς που θα λάβουν αναλογία δώρου και επιδόματος για το 2020 και οι οποίοι θα σταματήσουν να εργάζονται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενος με αποδοχές 1.000 ευρώ, αν εργαζόταν κανονικά και απολυόταν στις 15 Οκτωβρίου θα έπαιρνε το ερχόμενο Δεκέμβριο 732 ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων.

Εφόσον ο μισθός του μειώνεται μέσω του μηχανισμού στα 840 ευρώ, για το ίδιο διάστημα θα λάβει τον προσεχή Δεκέμβριο ως Δώρο Χριστουγέννων 369 ευρώ, δηλαδή το 60% των μειωμένων αποδοχών του.

Επίσης με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας α) είναι πλέον ελεύθερες οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που δεν θα μπούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», β) εξαιρούνται από το πρόγραμμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, γ) ελαστικοποιείται πλήρως το ωράριο εργασίας και δ) επιχορηγούνται σκανδαλωδώς οι αεροπορικές εταιρίες και οι επιχειρήσεις αερομεταφορών καθώς θα τύχουν επιδότησης όλου του εργατικού κόστους μέσω της επιδότησης των αναστολών συμβάσεων εργασίας μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Πηγή: Αυγή

H εργασιακή ζούγκλα Βρούτση
31 Μαΐου 2020

Μαρίνα Αλεξανδρή

To περσινό προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές» παραπέμπει σε ευθεία ειρωνεία μπροστά στη νέα – μετά κορονοϊού – τάξη πραγμάτων στην αγορά εργασίας. Και η ειρωνεία γίνεται διπλή από το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επανέφερε χθες και… επαναβεβαίωσε το ίδιο σύνθημα, ως «κεντρική προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης» μετά την κατάθεση της τροπολογίας Βρούτση για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία» – το πρόγραμμα που, ουσιαστικά, καταλύει κάθε δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, θεσμοθετεί την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, και μειώνει οριζόντια τους μισθούς κατά 20%.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-εργασία», η ελληνική εκδοχή του κοινοτικού SURE, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την πλήρη υιοθέτηση της ατζέντας ΣΕΒ, και μάλιστα στην πιο ακραία και νεοφιλελεύθερη εκδοχή των απαιτήσεων των βιομηχάνων.

Η τροπολογία Βρούτση ξηλώνει κάθε έννοια εργασιακής ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα, και αποκαλύπτει πως οι δήθεν «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές» της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα έρθουν μέσα από τη γενικευμένη εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων για όσους εργαζόμενους δεν μπουν στο καθεστώς της μειωμένης απασχόλησης και του μειωμένου μισθού, αλλά και τη μείωση – για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική περίοδο – των Δώρων Χριστουγέννων και του επιδόματος άδειας.

Την τελευταία αυτή αποκάλυψη έκανε ο εργατολόγος Δημήτρης Τεμπονέρας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση τολμά να «βάλει χέρι» για πρώτη φορά, τα τελευταία 70 χρόνια, στο δώρο Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας.
Όπως επισημαίνει, «σύμφωνα με την τροπολογία στο πλαίσιο του μηχανισμού που προβλέπει τη μερική επιδότηση του κράτους, σε όσους θα λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, για 4 μήνες, εφεξής θα καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που θα ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων!».

Η ελληνική εκδοχή του SURE διαψεύδει επίσης και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δήθεν επιβολή ρήτρας μη απολύσεων σε όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ευνοϊκών δανείων με κρατική εγγύηση για την ανάκαμψη της δραστηριότητά τους μετά την πανδημία. Όπως αποκαλύφθηκε στην Βουλή, η η κυβέρνηση αφαίρεσε τη ρήτρα απασχόλησης για τις επιχειρήσεις στις οποίες παρέχεται κρατική εγγύηση στο ύψος 80% του δανείου που λαμβάνουν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα – κοινώς, παρ’ ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λειτουργούν με κεφάλαια εγγυημένα από το κράτος και τους φορολογούμενους δεν έχουν καμία υποχρέωση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν προ κρίσης.

Εν τέλει, οι μόνοι εργαζόμενοι που θα τύχουν περιορισμένης χρονικά προστασίας – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου – θα είναι όσοι δεχθούν να μπουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης με μείωση μισθού 20%. Καμία προστασία δεν θα έχουν οι εργαζόμενοι που προ κρίσης βρίσκονταν σε μερική απασχόληση, καθώς δεν απαγορεύεται η απόλυσή τους, ούτε η περαιτέρω μείωση του χρόνου εργασίας και του μισθού τους.

Συνοπτικά, όπως είπε και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, «ο μηχανισμός ΣΥΝ-Εργασία» δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση δείχνει στους εργαζόμενους τρεις δρόμους: Ή θα απολυθούν, ή θα μπουν σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας, ή θα μειωθούν οι μισθοί τους κατά 20%.».

https://tvxs.gr/news/

Οn l i n e (διαδικτυακά) και Δια Ζώσης Σεμινάρια Κινηματογράφου 2020 !!

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: