Κριτική στη Γερμανία: Υπερεκτιμήθηκε ο κίνδυνος της πανδημίας; || Θοδωρής Καραγιαννίδης

02 Ιουνίου 2020

Αρκετές συζητήσεις προκαλεί στη Γερμανία και ευρύτερα, η διαρροή μιας -αμφιλεγόμενης- έκθεσης επιστημονικής ομάδας του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που κρίνει υπερβολικά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προκάλεσε αχρείαστο σοκ στην οικονομία αλλά και στην ίδια την υγεία των πολιτών.

Η έκθεση για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, την οποία η γερμανική κυβέρνηση υποβαθμίζει ως μεμονωμένη άποψη, αμφισβητεί το υψηλό επίπεδο συναγερμού το οποίο αποφασίστηκε. Όπως σημειώνει, η επικινδυνότητα του Covid-19 υπερεκτιμήθηκε σε σχέση με τους υπόλοιπους ιούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και ότι ο αριθμός των θανάτων κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα για ομάδες του πληθυσμού που είχαν κλονισμένη υγεία και επιβάρυνση λόγω γήρατος. Παράλληλα, συγκρίνει τους θανάτους εξαιτίας του Covid-19 παγκοσμίως με την πολλαπλάσια θνητότητα της κοινής γρίπης την περίοδο 2017-18.

Η υποβάθμιση των υπολοίπων υπηρεσιών υγείας θα επιφέρει μεγαλύτερο υγειονομικό κόστος.

Απεναντίας, σημειώνει ότι η αναστολή της λειτουργίας του υπόλοιπου συστήματος υγείας σε τακτικά χειρουργεία, προληπτικές και διαγωνιστικές εξετάσεις, που έγινε αναγκαστικά την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυαμό με τις οικονομικές συνέπειες, θα επιφέρει μεγαλύτερο ανθρώπινο κόστος μακροπρόθεσμα από ό,τι ο ίδιος ο κοραναϊός. «Περισσότερο πεθαίνουν εξαιτίας των εφαρμοζόμενων μέτρων απ’ όσους σκοτώνονται από τον ίδιο τον ιό» αναφέρει η έκθεση της ομάδας KM4 που συστήθηκε από διάφορους επιστημονικές συνεργάτες του υπουργείου Εσωτερικών.

«Τα θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα δεν πρέπει ποτέ να φέρουν περισσότερη βλάβη από την ίδια την ασθένεια. Στόχος τους πρέπει να είναι η προστασία των ομάδων κινδύνου, χωρίς να φοβούνται τη διαθεσιμότητα ιατρικής περίθαλψης και την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, όπως συμβαίνει δυστυχώς», αναφέρεται.

Der Spiegel: Το Βερολίνο φοβάται ότι οι λαϊκιστές θα εκμεταλλευτούν τις διαμαρτυρίες

Το γνωστό γερμανικό Der Spiegel σε άρθρο του, αναφέρεται στο διχασμό που προκαλεί στη Γερμανία η «μειοψηφία» όσων αντιδρούν στους περιορισμούς και που εκτείνονται από δεξιούς ριζοσπάστες μέχρι και κεντρώους και «τρομάζουν» το Βερολίνο. Στο πνεύμα αυτό, θεωρεί ότι η έκθεση δίνει αρκετά επιχειρήματα στους αρνητές ενώ σημειώνει ότι ο επικεφαλής της ομάδας Stephen Kohn, που διέρρευσε την έκθεση, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και κατασχέθηκε ο προσωπικός του υπολογιστής. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης, σε βουλευτές-μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών που ζήτησαν να μάθουν ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην έκθεση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών έκανε εμμέσως λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας», αναφέρει το Der Spiegel.

https://tvxs.gr/

Οn l i n e (διαδικτυακά) και Δια Ζώσης Σεμινάρια Κινηματογράφου 2020 !!

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.