1.Κατάργηση Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στο Λύκειο – Έντονες αντιδράσεις || 2. Όταν ο εξοβελισμός της Τέχνης από το Λύκειο καταγγέλλεται ως …fake news για να ξεπλυθούν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, Νίκος Μάστορας

Καταργούνται Καλλιτεχνικά και Μουσική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Έντονες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα
Το ΒΗΜΑ Team
17.06.2020, 09:41

Κατάργηση Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στο Λύκειο – Έντονες αντιδράσεις | tovima.gr

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα -και όχι μόνο- η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στις τάξεις του Λυκείου

Μετά την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, την υποτίμηση των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και τη μείωση ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας το υπουργείο τα «βάζει» με τα Καλλιτεχνικά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυε μέχρι τώρα, διδάσκονταν στο Λύκειο τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα: Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης, ενώ στο Γυμνάσιο διδασκόταν το μάθημα των Καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις. Στη νέα πρόταση του υπουργείου Παιδείας, αφαιρείται το μάθημα επιλογής της Α Λυκείου της Καλλιτεχνικής παιδείας, και το μάθημα κατεύθυνσης του Ελεύθερου η Γραμμικού σχεδίου στην Γ Λυκείου. Συνολικά δε, η καλλιτεχνική παιδεία, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περιορίζεται.

Εκτός από την καλλιέργεια και τη γνώση που θα στερείται ο μαθητής, στερείται και την διδασκαλία μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και η επίδοση σε αυτά είναι βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή του σε πολλά Ιδρύματα της χώρας.

Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να τοποθετηθεί ιδιαίτερα αιχμηρά η ΟΛΜΕ η οποία υποστηρίζει ότι αυτές οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε διαθεσιμότητα τους καθηγητές αυτών των κλάδων.

https://www.tovima.gr/

17.06.2020 – 12:58
Όταν ο εξοβελισμός της Τέχνης από το Λύκειο καταγγέλλεται ως …fake news για να ξεπλυθούν αντιεκπαιδευτικές πολιτικές
Νίκος Μάστορας

«Η έξωση της Τέχνης από όλο το Λύκειο δεν θα περάσει!!!! Είναι απαράδεκτο. Η τέχνη στο Λύκειο ήταν για τα προσχήματα μέχρι τώρα τόσο λίγες ώρες, σχεδόν ανύπαρκτη. Αλλά αυτό που έγινε τώρα να μην υπάρχει καθόλου σε αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης και μάλιστα όταν εξετάζεται πανελλαδικά είναι και παράνομο» – Σάλος στο διαδίκτυο: Για fake news κατηγορούν τα ….ellinikahoaxes εκπαιδευτικοί και εικαστικοί
Update: Μετά την απάντηση του alfavita και το σάλο στο διαδίκτυο, όπου εκπαιδευτικοί και εικαστικοί κατηγόρησαν τα ellinikahoaxes για …fake news με αφορμή τη δημοσίευση με τίτλο «Fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», το περιεχόμενο της ανάρτησης «άλλαξε», χωρίς όμως να προχωρήσουν σε διόρθωση του τίτλου που παραμένει «παραπλανητικός».

Του Νίκου Μάστορα

Η καλλιτεχνική Παιδεία, δηλαδή η Τέχνη των σχολείων -όπως και η Κοινωνιολογία- εξορίζεται από το Λύκειο με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης.

ΚΑΘΕ καλλιτεχνικό μάθημα εξοβελίζεται από το Λύκειο, ακόμα και το γραμμικό σχέδιο παρότι είναι προαπαιτούμενο για εισαγωγή σε αρχιτεκτονικές, κλπ σχολές.

Όχι όμως και από το Γυμνάσιο, όπως εκ παραδρομής το alfavita.gr έγραψε χθες δημοσιεύοντας άρθρο 5ετίας μιας εκπαιδευτικού, χωρίς να αντιληφθεί ότι ήταν παλιό, επειδή ήταν τόσο επίκαιρο και είχε ήδη δημοσιευθεί κι άλλο, χθεσινό, ανάλογο.

Το γεγονός αυτό όμως, ο εξοβελισμός της Τέχνης από το Λύκειο -και όχι από το Γυμνάσιο- είναι τόσο αυταπόδεικτο, που αναφορές όπως «η εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων», που δημοσίευσε σήμερα η ιστοσελίδα ellinikahoaxes μόνο θυμηδία προκαλούν και δεν καταφέρνουν να ξεπλύνουν τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας:

Δε θα έδινα σημασία, αλλά επειδή με αφορά (εμμέσως) θέλω να απαντήσω το εξής: Προσωπικό λάθος δικό μου ήταν η χθεσινή ανάρτηση άρθρου του 2013 καθηγήτριας καλλιτεχνικών, για το θέμα της κατάργησης των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο.

Το λάθος συνέβη επειδή το άρθρο του 2013, δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων δεν είχε ημερομηνία και μας υποδείχθηκε, από αγανακτισμένους καθηγητές της ένωσης, ως πρόσφατο. Η ημερομηνία του προστέθηκε ΣΗΜΕΡΑ μετά από το σάλο που δημιουργήθηκε. Αλλά για δείτε τι λέει, εκτός από το λάθος περί Γυμνασίου, το άρθρο:

«..στερείται και τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, αν και τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και η επίδοση σ’ αυτά είναι βασική προϋπόθεση για πολλές Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα της χώρας. Και επειδή αυτά παραμένουν ίδια με κάθε εκπαιδευτικό σύστημα και μάλιστα έχουν πάντα υποχρεωτική τη βάση του 10, καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους οι σπουδές θα αφορούν μόνο τις πλούσιες οικογένειες. Οι φτωχοί πλέον, δε δικαιούνται να έχουν ταλέντο. Γιατί ο Έλληνας μαθητής να μη μάθει τι ρυθμού είναι ο Παρθενώνας, ενώ ο Γερμανός και ο Γάλλος ξέρουν; Διότι εκπαιδεύεται για να γίνει ο υπηρέτης τους. Είναι η μόνη λογική εξήγηση. Γιατί ο καλλιεργημένος άνθρωπος είναι επικίνδυνος»

Βλέπετε κάτι που ίσχυε το 2013 αλλά δεν ισχύει σήμερα; Ως εδώ η αυτοκριτική:

Η ουσία δεν είναι ότι δεν καταργούνται τα καλλιτεχνικά στο Γυμνάσιο και το ξέπλυμα της κυβέρνησης με αφορμή αυτό το λάθος, αλλά ότι καταργούνται πλήρως στο Λύκειο. Για δείτε κι αυτό το άρθρο, που είναι πράγματι χθεσινό. Δείτε επίσης τι λέει η κ. Ζωή Χατζή, καθηγήτρια και συνδικαλίστρια, στο facebook «

«Η έξωση της Τέχνης από όλο το Λύκειο δεν θα περάσει!!!! Είναι απαράδεκτο. Η τέχνη στο Λύκειο ήταν για τα προσχήματα μέχρι τώρα τόσο λίγες ώρες, σχεδόν ανύπαρκτη. Αλλά αυτό που έγινε τώρα να μην υπάρχει καθόλου σε αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης και μάλιστα όταν εξετάζεται πανελλαδικά είναι και παράνομο. Τότε να κλείσουν και τις Σχολές Καλών Τεχνών. Αφού τα ξεπούλησαν όλα!!! ΕΛΕΟΣ ! Να είμαστε σε ετοιμότητα, θα σας ενημερώσουμε για τις κινήσεις μας έγκαιρα»

Εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου όπου τα καλλιτεχνικά παραμένουν:

και εδώ του Λυκείου όπου καταργούνται:

Κατόπιν αυτών η σημερινή δημοσίευση των ellinikahoaxes κατηγορεί άλλους (μεταξύ των οποίων και εμάς) για παραπληροφόρηση, ενώ αναφέρει:

«Όσον αφορά τις “αντιδράσεις” της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν έχει προκύψει κάποια πρόσφατη ανακοίνωση οποιουδήποτε, συνδικαλιστικού ή μη, φορέα ή ένωσης, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα, όπως αναφέραμε, παρέπεμψαν ευθέως στο άρθρο μέλους της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων από το 2013.

Συνοψίζοντας, η ανακύκλωση ενός άρθρου γνώμης για την εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων».

Δηλαδή τα ellinikahoaxes μας λένε, ΨΕΥΔΩΣ, ότι έχουμε «μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», ενώ η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πλήρης κατάργησή τους στο Λύκειο και όχι στο Γυμνάσιο.

Δηλαδή καταγγέλλουν άλλους για ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιώντας ψευδή είδηση.

Είναι άλλωστε ενδεικτικά τα σχόλια εκπαιδευτικών και εικαστικών κάτω από την ανάρτηση των ellinikahoaxes:

00.png

 

001.png
03.png

 

01.png

Παραθέτουμε επίσης το σχόλιο αναγνώστη για τη «διόρθωση» της ανάρτησης:

111.png

Δείτε κι αλλες αντιδράσεις

https://www.alfavita.gr/ 

Το άρθρο των ελληνικών hoaxes όπως είναι σήμερα τροποποιημένο

Τι ισχύει για την “κατάργηση των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση” (Διόρθωση άρθρου)

17 Ιουνίου 2020

Διόρθωση άρθρου (17-06-2020, ώρα 9:20 μ.μ.):
Στην αρχική μορφή του άρθρου (δείτε παρακάτω), σημειώσαμε εσφαλμένα ότι στην πρόσφατη νομοθεσία δεν επέρχονται αλλαγές στη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με την τέχνη συνολικά. Πράγματι, ωστόσο, σε επίπεδο Λυκείου, με τον Ν.4692/2020 και την ΥΑ υπ’ αριθμ. 74181/Δ2 “Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου” (ΦΕΚ Β΄ 2338/15-06-2020), καταργείται η διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής “Καλλιτεχνική Παιδεία” (Α΄ τάξη), “Γραμμικό Σχέδιο” και “Ελεύθερο Σχέδιο” (Γ΄ Λυκείου). Στο πλαίσιο διαβούλευσης πριν την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, είχε αντιδράσει για τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (http://archive.vn/3nvAr)

Δηλαδή, ενώ στο επίπεδο του Γυμνασίου ουδέποτε συντελέστηκε κατάργηση μαθήματος Καλλιτεχνικών/Μουσικής, στο επίπεδο του Λυκείου όντως επήλθαν καταργήσεις μαθημάτων σχετικών με την τέχνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε συλλήβδην κατάργηση των σχετικών μαθημάτων στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση την Α΄ Γυμνασίου.

Αρχικό άρθρο

Fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αναπαρήχθησαν στα μέσα Ιουνίου 2020 πληροφορίες περί επικείμενης ή συντελεσθείσας πλήρους κατάργησης των μαθημάτων Καλλιτεχνικά και Μουσική από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου. Ωστόσο, πρόκειται για ανακύκλωση πληροφοριών και δημοσιευμάτων από την περίοδο ανεπίσημης εξαγγελίας αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διαβούλευσης νομοσχεδίου από το 2013, ενώ στον σχετικό νόμο που τελικά ψηφίστηκε τότε δεν συμπεριλήφθησαν διατάξεις που καταργούν τα μαθήματα σχετικά με την Τέχνη.


Παραδείγματα δημοσιευμάτων: alfavita.grnews247.grin.grtovima.grdocumentonews.grtvxs.grethnos.grkoutipandoras.grsportime.gr.


Πώς κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες

Στις 16 Ιουνίου κυκλοφόρησε άρθρο γνώμης στην ιστοδελίδα alfavita.gr, με το κάτωθι περιεχόμενο:


Ωστόσο, αυτούσιο το κείμενο συναντάμε σε δημοσίευμα της ίδιας ιστοσελίδας με ημερομηνία 09/08/2013. [πηγή]


Το κείμενο, με τη σειρά του, παραπέμπει σε άρθρο μέλους της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, που χρονολογείται επίσης από το 2013 και τιτλοφορούνταν “Κατάργηση Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στην Εκπαίδευση, της Ελένη Γούναρη”. [πηγή]


Περαιτέρω, δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν το 2020, όπως του news247.grπαραπέμπουν ευθέως στο ανωτέρω άρθρο από την ιστοσελίδα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, ενώ και άλλες ιστοσελίδες αναφέρθηκαν στο θέμα ως επίκαιρο, και σχετιζόμενο με την τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ακολουθούν ενδεικτικά αποσπάσματα.




Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή σε κάποια δημοσιεύματα ότι η σχετική αλλαγή έχει πάρει ΦΕΚ, δηλαδή ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, υπό τον τύπο κανονιστικής πράξης (νόμου, υπουργικής απόφασης κλπ).

Τι ισχύει;

Οι πληροφορίες αντλούνται από την περίοδο προετοιμασίας και διαβούλευσης νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας το 2013, με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», που συζητήθηκε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Τη δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου μπορείτε να τα βρείτε εδώ κι εδώ, αντιστοίχως. Είχε αναφερθεί στις αρχές Αυγούστου ότι το Υπουργείο, στο πλαίσιο προγραμματισμού της ερχόμενης σχολικής χρονιάς και προαναγγέλοντας αλλαγές, απέστειλε στις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανεπίσημο προκαταρτικό σχέδιο ωρολογίου προγράμματος, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονταν, πέραν της Α΄ Γυμνασίου, ξεχωριστά μαθήματα Καλλιτεχνικών (Εικαστικών) ή Μουσικής.

Το προαναφερθέν άρθρο γνώμης, όπως και άλλα [παράδειγμα], εντάσσονταν στο πλαίσιο – σφοδρής – κριτικής που δέχτηκε η ανεπισήμως εκδηλωθείσα πρόθεση του Υπουργείου και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, στις 21 Αυγούστου, όταν και ανακοινώθηκαν τα Ωρολόγια Προγράμματα, συμπεριλαμβάνονταν σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου η διδασκαλία Καλλιτεχνικών και Μουσικής. [πηγή 1] [πηγή 2]

Τελικώς, ο νόμος (Ν. 4186/2013, ΦΕΚ Α΄ 193/17-09-13) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ρύθμιζε μόνον τις λυκειακές τάξεις και προέβλεψε, σε αντίθεση με το υποβληθέν ν/σ, τη διδασκαλία του μαθήματος των Καλλιτεχνικών στην Α΄ Λυκείου ως μαθήματος επιλογής, και τη δυνατότητα σύστασης “τμημάτων ενίσχυσης” για την εξάσκηση στα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.


Επιπροσθέτως, καμία πρόσφατη (κατά την περίοδο των υπό εξέταση δημοσιευμάτων) Υπουργική Απόφαση ή νόμος δεν αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα με τον τρόπο που παρουσιάστηκε. Για παράδειγμα, στις 12 Ιουνίου δημοσιεύτηκε ο Ν.4692/2020 (ΦΕΚ Α΄ 111) με ζητήματα αρμοδιότητας του Υπ. Παιδείας, χωρίς να περιέχει διατάξεις σχετικά με κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών στο Γυμνάσιο. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου μάθημα Καλλιτεχνικών-Μουσικής. Ωστόσο, στην Α΄ Λυκείου το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει, πλέον, μόνον μαθήματα γενικής παιδείας (άρθρο 7), και στην Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 74181/Δ2 για το σχολικό έτος 2020-21 το μάθημα ‘Εφαρμογές Πληροφορικής’ λαμβάνει θέση δίωρου μαθήματος γενικής παιδείας, αντί της δίωρης διδασκαλίας μαθήματος επιλογής (συμπεριλαβανόταν το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας και οι Εφαρμογές πληροφορικής στις επιλογές, έως την τελευταία τροποποίηση).

Όσον αφορά τις “αντιδράσεις” της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν έχει προκύψει κάποια πρόσφατη ανακοίνωση οποιουδήποτε, συνδικαλιστικού ή μη, φορέα ή ένωσης, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα, όπως αναφέραμε, παρέπεμψαν ευθέως στο άρθρο μέλους της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων από το 2013.


Συνοψίζοντας, η ανακύκλωση ενός άρθρου γνώμης για την εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων.

Οn l i n e (διαδικτυακά) και Δια Ζώσης Σεμινάρια Κινηματογράφου 2020 !!

Συμπληρώστε τη δήλωση ενδιαφέροντος:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.