Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι Μιλάει για τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα»

«Η παραβολή του Που Γι με γοήτευε, όπως με γοήτευαν πά­ντα οι κοινωνικές και ανθρώπινες μεταλλαγές. Η στιγμή της αλλαγής είναι κάτι ακραίο και ανεπανάληπτο. Έχω, ίσως, μια κάποια συγγένεια με τον Visconti, και με γοητεύουν κι εμένα οι τελευταίοι αριστοκράτες. Νομίζω όχι ο Visconti μιλούσε γι’ αυτούς τους αριστοκράτες, γι’ αυτούς τους Σικελούς πρίγκιπες, γνωρίζοντας τα μυστικά από μέ­σα. Ο Visconti ήταν αριστοκράτης, ενώ εγώ είμαι αστός· βλέπω τα πράγματα περισσότερο απ΄ έξω.

Πιστεύω ότι η διαδικασία αποθεραπείας του Που Γι από τη νεύρωσή του ξεπερνάει τα όρια της εποχής του, της Κίνας κ.λπ… Αυτό που μ’ ενδιαφέρει, είναι η οικουμενική πλευρά αυτού του προσώπου. Αν δεν συμπαθούσα τον Που Γι, δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή την ταινία. Όπως συμπαθούσα και τον ήρωα του Κονφορμίστα, που, όμως, είναι τρομερός. Έχω υιοθετήσει κατά κάποιο τρόπο μια φράση του Cocteau, που μου άρεσε πολύ: «Προτιμώ τη Μυθολογία από την Ιστορία, γιατί η Ιστορία ξεκινά από την αλήθεια και πηγαίνει προς το ψέμα, ενώ η Μυθολογία ξεκινά από το ψέμα και πλησιάζει την αλήθεια». Ενώ, λοιπόν, όλα τα πρόσωπα της ταινίας είναι αληθινά -δεν υπάρχουν επινοημένοι ήρωες-, αυτό που μ’ ενδιέφερε, ήταν ο μύθος του Που Γι. Κάποιοι ιστορικοί θα θυμώσουν. Το υλικό μου είναι ιστορικό, αλλά προσπάθησα να το μετασχηματίσω σε μυθοπλασία, κάνοντας ένα ιστορικό μυθιστόρημα ή ένα ιστορικό μελόδραμα: είμαι παραμυθάς και όχι ιστορικός.»

Μπερνάρντο Μπερτολούτσι Από Συνέντευξη στα Cahiers du Cinema μετάφραση Μπάμπη Κολώνια.

Σεμινάρια Κινηματογράφου 2020-2021 | Κινηματογραφικό Εργαστήρι Αθήνας.

Αρχές Οκτωβρίου 2020 θα ξεκινήσουν τα Σεμινάρια Κινηματογράφου 2020-2021 | Κινηματογραφικό Εργαστήρι Αθήνας

(Σκηνοθεσία-Δημιουργία Ταινίας Μικρού Μήκους, Ιστορία Κινηματογράφου, Ιστορία και Δημιουργία Ντοκιμαντέρ, Μοντάζ, Σενάριο, Κινηματογραφική Υποκριτική -Υποκριτική Μπροστά και Πίσω από την Κάμερα, Εικονοληψία – Διεύθυνση Φωτογραφίας).

Ανοιχτά Μαθήματα Σάββατο και Κυριακή 3 και 4 Οκτωβρίου 2020  στις 16.00 διάρκειας 3 ωρών !!!

Πληροφορίες-Δηλώσεις Ενδιαφέροντος-Εγγραφές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.