Πορείες μαθητών και καταλήψεις

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικώντας ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία όλης της χώρας. Τάξεις των 15, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και εργαζόμενων καθαριότητας είναι μερικά από τα κεντρικά αιτήματα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Την ίδια ώρα οι καταλήψεις στα σχολεία πληθαίνουν, οι μαθητές διαμαρτύρονται για την απουσία σχεδίου αλλά και την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας εν μέσω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. 

«Δε δεχόμαστε πως ότι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει», λένε η συντονική επιτροπή των μαθητών. «Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ… Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!». 

Στο πλευρό των μαθητών οι γονείς. «Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας», αναφέρει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ). 

«Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές όλοι στον αγώνα για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία», τονίζει η ΟΛΜΕ, στο κάλεσμα της για το συλλαλητήριο. «Την ώρα που φουντώνει η πανδημία και αυξάνεται με ταχύτητα ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πάρει την πολιτική απόφαση να μη δώσει ούτε 1€ προκειμένου να διασφαλίσει στοιχειωδώς τους όρους για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που εμφανίζεται κρούσμα covid -19 τα μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακόμα και τα τεστ από την τσέπη μας. Μέσα σε αίθουσες κλουβιά, με 25αρια τμήματα, ακόμα και 2ώρες συνεχόμενες στην τάξη με τη μάσκα, εκπαιδευτικοί και μαθητές παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς καμία στήριξη». 

Στα σχολεία όλης της χώρας επικρατεί αναβρασμός με την λίστα αυτών που προχωρούν σε κατάληψη καθημερινά να μεγαλώνει. Ενώ τα ΜΜΕ μιλούν αποκλειστικά για «αρνητές της μάσκας», τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών αφορούν σε ολιγομελή τμήματα, μέτρα προστασίας και κάλυψη των κενών καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. Οι μαθητές κατηγορούν τα μίντια για διαστρέβλωση των θέσεων τους και τονίζουν ότι δίνουν απάντηση με τους αγώνες τους. 

Η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία δικαιώνει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε 94 σχολεία έχουν κλείσει τμήμα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊου ενώ 10 σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τελείως τη λειτουργία τους, μέχρι αυτή τη στιγμή. Μεταξύ αυτών και τα σχολεία της Πέλλας στα οποία ακόμη δεν έχει χτυπήσει καν το πρώτο κουδούνι. Και αυτή η λίστα των σχολείων μεγαλώνει. 

Παράλληλα συνεχείς είναι οι καταγγελίες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στα σχολεία, όπου η ιχνηλάτηση πάει «περίπατο». Τελευταίο «κρούσμα» στα Ιωάννινα, όπου σύμφωνα με τοπική ΕΛΜΕ, ενώ υπήρξαν κρούσματα σε σχολείο της περιοχής, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες απολύμανσης και ιχνηλάτησης. Αναφορικά με κρούσματα σε σχολείο της Νέας Ιωνίας, ο ΕΟΔΥ ζήτησε από εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους καθαριότητας να διεκπεραιώσουν με δικά τους έξοδα το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση και τα τεστ στις επαφές του κρούσματος. 

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και τέτοιου είδους καταγγελίες πληθαίνουν συνεχώς. «Όλοι οι γονείς έχουν και προβληματισμό και αγωνία, είναι για να το πω χαρακτηριστικά “στα κάγκελα”, καθώς σκάνε καθημερινά κρούσματα και δε βλέπουμε κανένα σχεδιασμό από πουθενά. Εκτός αυτού κλείνουνε σχολεία και δεν βλέπουμε να υπάρχει προγραμματισμός σχετικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια» επισημαίνει μιλώντας στο tvxs η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και εκπρόσωπος Τύπου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Στέλλα Βαλαβάνη.

«Έχουμε συνεχή ενημέρωση, ακόμη κι από την περιφέρεια, ότι διαρκώς σκάνε κρούσματα. Το ζήτημα είναι πως δε λαμβάνονται μέτρα ενώπιον αυτής της κατάστασης, ότι δεν διεξάγονται επαναλαμβανόμενα τεστ. Δηλαδή εμφανίζονται κρούσματα σε μια τάξη, το θέμα της ιχνηλάτησης έχει γίνει “λάστιχο” και επιπλέον δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για διεξαγωγή τεστ στους καθηγητές αλλά και στους μαθητές, που μπορεί πχ να έχουν αδελφάκι σε άλλο τμήμα με το οποίο μπορεί να έχουν προαυλιστεί μαζί κλπ. Όλα αυτά αποτελούν κρατική ευθύνη, την οποία αρνείται να πάρει η κυβέρνηση» συνεχίζει. «Η κατάσταση είναι εκρηκτική» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ποινικοποιούν τον αγώνα των παιδιών» 

Παράλληλα με την διαστρέβλωση των θέσεων τους οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι και με προσπάθειες ποινικοποίησης του αγώνα τους. Στο Κερατσίνι, μαθητές προσήχθησαν από την αστυνομία λίγα μέτρα από το σχολείο τους την ώρα που συζητούσαν την οργάνωση των κινητοποιήσεων τους. Κι αυτό καθώς στο σχολείο τους είχε βρεθεί κρούσμα και δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως υγειονομικό μέτρο. 

Η αιτιολογία που δόθηκε στους γονείς για την προσαγωγή των παιδιών τους ήταν πως τους πήγαν στο τμήμα «για πιθανό βανδαλισμό σχολείου», «γιατί απαγορεύεται η κυκλοφορία ανηλίκων στις 6.00 το πρωί(!)», πως «η διαταγή ήρθε από τα κεντρικά της Αστυνομίας», ενώ ακούστηκε και το επιχείρημα πως «η συνάντηση των μαθητών αποτελούσε συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, η οποία απαγορεύεται σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση». Αυτό την ώρα που οι ίδιοι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες των 22-25 και παραπάνω μαθητών ανά τάξη.

Στην Κρήτη διευθυντής σχολείο επιτέθηκε απειλώντας μαθητές του για να σπάσουν την κατάληψη ενώ πήρε έναν σιδερένιο κόφτη για να σπάσει τις αλυσίδες στην πύλη. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαριάς Ρηγάκης κατήγγειλε ότι δυο διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου που ήταν υπό κατάληψη δέχτηκαν οχλήσεις από ένστολη υπηρεσία που τους ζήτησε στοιχεία για τις καταλήψεις και ονόματα μαθητών. 

«Χιλιάδες μαθητές σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται δικαιολογημένα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις γιατί ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που καλούνται να κάνουν μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας στα σχολεία, το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα 2ωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η κυβέρνηση», τονίζει από την πλευρά της η  Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) και προσθέτει: «οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια».  https://tvxs.gr/

Εργαστήρι Κινηματογράφου Αθήνας και Πάτρας || Σεμινάρια Κινηματογράφου 2020-2021

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: