Δωρεάν Εισαγωγικό Μάθημα Ιστορίας-Κριτικής Κινηματογράφου την Κυριακή 18.10.2020 στις 17.15 με θέμα «ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ-ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙΗΝ»

Ανοιχτό-Δωρεάν Εισαγωγικό Μάθημα για το Σεμινάριο Ιστορίας-Κριτικής Κινηματογράφου την Κυριακή στις 17.15 στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια) για όλους τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα με θέμα «ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ-ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙΗΝ».

Με άξονα έναν ή περισσότερους σημαντικούς δημιουργούς σε κάθε μάθημα θα γίνεται αναφορά εκτός από το έργο τους σε κινήματα, ρεύματα και δημιουργούς που σχετίζονται. Θα είναι φέτος ένα Σεμινάριο για Δημιουργούς του Σινεμά αλλά μέσω αυτών μια Γνωριμία με όλα τα σημαντικά κινήματα, ρεύματα και σχολές του Κινηματογράφου, επίσης με θεματολογίες όπως Από το Βιβλίο στην Κινηματογραφική Ταινία, Πολιτικός Κινηματογράφος, Κινηματογράφος και Φεμινισμός, Κινηματογράφος και Ψυχανάλυση κ.α.  Λόγω του 11ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ONLINE ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ θα δώσουμε έναν ορισμό για τον Πειραματικό ή Πρωτοποριακό Κινηματογράφο, τον Αβανγκάρντ Κινηματογράφο και θα γνωρίσουμε συνοπτικά τους βασικούς σταθμούς του και μερικούς από τους ξένους και έλληνες σκηνοθέτες που καταπιάστηκαν με αυτόν.  Συνιστάται η δήλωση συμμετοχής λόγω της τήρησης των υγειονομικών μέτρων. Η ώρα του Σεμιναρίου εφόσον πραγματοποιηθεί αλλά και η μέρα ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Αρκεί να δηλώσετε συμμετοχή λόγω των μέτρων και μπορείτε να παρακολουθήσετε και όσοι έχετε λίγες πιθανότητες να συμμετέχετε. Μην ξεχνάτε να επισυνάπτετε το κίνητό σας τηλέφωνο μαζί με το ονοματεπώνυμό σας. Θα χαρούμε να σας επικοινωνήσουμε τη δουλειά μας!!! Όσοι αποφασίσετε να συμμετέχετε στο τέλος του μαθήματος να τακτοποιήσετε την εγγραφή σας με την καταβολή της πρώτης δόσης (διάρκεια ανοιχτού μαθήματος 2,5 ώρες, Σεμιναρίου 3 ώρες).

12 Μαθήματα που περιλαμβάνουν όλα τα κινηματογραφικά ρεύματα, τους πιο σημαντικούς δημιουργούς, σύντομη ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ, του animation, του πειραματικού -πρωτοποριακού κινηματογράφου και της Κωμωδίας, ενδιαφέρουσες θεματολογίες όπως Βιβλία που έγιναν Ταινίες, Φεμινιστικός Κινηματογράφος, Πολιτικός Κινηματογράφος, Κινηματογράφος του Τρίτου Κόσμου με έμφαση στον Ασιατικό, Κινέζικο, Ινδικό και Ιρανικό Κινηματογράφο, στον Λατινοαμερικάνικο και Αφρικανικό Κινηματογράφο κ.α. και Διδασκαλία Μεθόδου Κριτικής Προσέγγισης παλιότερων κλασικών και σύγχρονων ταινιών. Θα γραφούν κριτικές από τους συμμετέχοντες για σημερινές και παλιότερες ταινίες. Φέτος θα αλλάξουν κάποια πράγματα. Όλα αυτά που προαναφέρθηκαν δεν θα αποτελέσουν ξεχωριστά μαθήματα αλλά περιεχόμενο της Ύλης που θα διδαχτεί μέσα από την Γνωριμία Σημαντικών Σκηνοθετών Κλασικών και Σύγχρονων τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν στο Ανοιχτό Μάθημα της Κυριακής έτσι ώστε το Σεμινάριο να αφορά και όσους έχουν παρακολουθήσει τον Βασικό κύκλο στο παρελθόν.

Μέσα από το Έργο των Επιλεγμένων Σημαντικών Παλιότερων και Σύγχρονων Δημιουργών του Σινεμά θα δοθούν συνοπτικά όλα τα παραπάνω Ρεύματα, Κινήματα, Θεματολογίες κλπ. Πρόκειται στην Ουσία για ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ που θα καλύψει και τους συμμετέχοντες για πρώτη φορά και τους παλιότερους!!! Τα μαθήματα γίνονται με την προβολή και τον σχολιασμό αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες.

Στο Κομμάτι Κριτική μιας Ταινίας θα αναζητήσουμε μια Μέθοδο Κριτικής Προσέγγισης μιας Ταινίας βασισμένη στον Μπόρντγουελ και άλλους θεωρητικούς και εστιασμένη σε εκτός από κλασικές ταινίες όπως το Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ και με Κομμένη την Ανάσα, το Οργισμένο Είδωλο, σε σύγχρονες όπως ο Ιρλανδός, Τζόκερ, Κάποτε στο Χόλιγουντ, αλλά και Pulp Fiction, Μαλχόλαντ Ντράιβ, Ντόγκβιλ, ο Νεκρός, ο Γυμνός κλπ.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση στην δανειστική Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη του Σχολείου του Σινεμά.

Στους συμμετέχοντες χορηγείται Βεβαίωση του Σχολείου του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου, διευθυντής διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Camera Stylo Online, ερασιτέχνης ηθοποιός)

[Πληροφορίες- Δηλώσεις Ενδιαφέροντος και Εγγραφές στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564 και στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com]. Κόστος 40 € το μήνα (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ), ανάλογα την έκπτωση που παρέχεται σε φοιτητές, γκρουπ μαθητών, συγγενείς ή ζευγάρια, εκπαιδευτικούς, άνεργους, ΑμεΑ, παλιότερους μαθητές, όσοι προπληρώσουν ή εγγραφούν σε παραπάνω από ένα σεμινάρια).

[ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ONLINE]

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2020-2021: Δημιουργία Ταινίας Μικρού Μήκους ||  Ανοιχτό-Δωρεάν Μάθημα για Αναποφάσιστους Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 στις 15.00

13 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.