Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2020-2021: Δημιουργία Ταινίας Μικρού Μήκους || Ανοιχτό-Δωρεάν Εισαγωγικό Μάθημα (για αναποφάσιστους) την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 στις 15.00

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν οι Βασικές Αρχές της Κινηματογραφικής Σκηνοθεσίας, του Σεναρίου, της Κινηματογραφικής Υποκριτικής Μπροστά και Πίσω από την Κάμερα, της Διεύθυνσης Φωτογραφίας-Εικονοληψίας, της Ηχοληψίας, της Διεύθυνσης Παραγωγής και του Μοντάζ, ενώ αναφορά θα γίνει στο ρόλο του σκηνοθέτη στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, στο ρόλο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ και των Φεστιβάλ και στο πως δουλεύουν οι εταιρίες παραγωγής στην Ελλάδα !! Ο Τρόπος διεξαγωγής του Σεμιναρίου θα αλλάξει. Θα πραγματοποιείται  με ενότητες που θα αποτελούν κομμάτι της Συνολικής Διεργασίας που καλό θα ήταν να παρακολουθήσει κάποιος ολόκληρη για να οδηγηθεί στα γυρίσματα της Ταινίας Μικρού Μήκους αλλά ταυτόχρονα και αυτοτελείς π.χ. Σενάριο, Κινηματογραφική Υποκριτική, Εικονοληψία, Μοντάζ, Συνεργείο και Ειδικότητες, Ρεπεράζ -Ντεκουπάζ κλπ. Θα υπάρχει χρέωση και ανά μάθημα.  Περισσότερες λεπτομέρειες την Κυριακή στο ανοιχτό μάθημα ή τηλεφωνικά. 

Δωρεάν Εισαγωγικό Μάθημα Ιστορίας-Κριτικής Κινηματογράφου την Κυριακή 18.10.2020 στις 17.15 με θέμα «ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ-ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙΗΝ»

Στο Εισαγωγικό Δωρεάν (για όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμα) Μάθημα της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2020 στις 15.00  και στο οποίο συνιστάται να δηλώσετε συμμετοχή λόγω των υγειονομικών μέτρων, θα γίνουν οι εγγραφές στο τέλος όσων αποφασίσουν να συμμετέχουν με την προκαταβολή της πρώτης μηνιαίας δόσης.  Διάρκεια: 2 ώρες

Το σεμινάριο θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες: το θεωρητικό και τον πρακτικό.

Στο θεωρητικό άξονα θα μελετηθούν όλα τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα Εκφραστικά Μέσα του κινηματογράφου μέσω της προβολής, του σχολιασμού και της ανάλυσης αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών.

Θα αναδειχθεί ο Κομβικός Ρόλος του Ντεκουπάζ, με την επιλογή του κάδρου, της οπτικής γωνίας, τα μεγέθη του πλάνου, τις θέσεις και τις κινήσεις της κάμερας. Θα γνωριστούν οι συμμετέχοντες με το Σκηνοθετικό Ύφος Σημαντικών Δημιουργών του Σινεμά με τον Τρόπο Δουλειάς τους και τη Φιλοσοφία και Αισθητική τους.

Στον πρακτικό άξονα, μέσα από μια σειρά ασκήσεων, οι μαθητές θα κινηματογραφήσουν σκηνές σε δικό τους σενάριο, επίσης θα γίνουν συστηματικά, ασκήσεις πάνω στο Ντεκουπάζ σκηνών.

Για το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου δεν χρειάζεται να έχουν οι συμμετέχοντες κάμερα, γιατί την παρέχει το Σχολείο του Σινεμά.

Θα πραγματοποιηθούν Ασκήσεις Σκηνοθεσίας σκηνών και σύντομων ταινιών μικρού μήκους για κινητό, για τάμπλετ και παρεμφερή ψηφιακά μέσα.

Επίσης Ασκήσεις Σεναρίου, Κινηματογραφικής Υποκριτικής, Εικονοληψίας, Μοντάζ.

Θα υλοποιηθεί Ταινία Μικρού Μήκους μυθοπλασίας έως 6 λεπτά ακολουθώντας όλα τα Στάδια Δημιουργίας Μιας Ταινίας ΙΔΕΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ-ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ-ΡΕΠΕΡΑΖ-ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ-ΓΥΡΙΣΜΑ-ΜΟΝΤΑΖ.

Ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το σεμινάριο:

 • Οργάνωση Παραγωγής-Διεύθυνση Παραγωγής
 • Βασικές Αρχές Σεναρίου
 • Κινηματογραφική σκηνοθεσία – ο ρόλος του σκηνοθέτη
 • Οι Ειδικότητες του Συνεργείου- Σκηνοθετική Ομάδα και οι υπόλοιπες δημιουργικές ομάδες
 • Ο Ηθοποιός στον κινηματογράφο
 • Σεκάνς – Σκηνές – Πλάνα – Γωνίες λήψης – Κίνηση της κάμερας – Εφέ – Ήχοι
 • Ρεπεράζ-Ντεκουπάζ: Τελική γραπτή μορφή του Σεναρίου Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας
 • Αισθητική κινηματογράφησης (χώρος-χρόνος-πλάνα-μοντάζ-ήχος):

Ακαδημαϊκή αισθητική
Μοντέρνα αισθητική

 • Η Φωτογραφία και ο Σκηνικός Χώρος στον κινηματογράφο
 • Το Μοντάζ στον Κινηματογράφο
 • Η Μουσική στον Κινηματογράφο

Το Σεμινάριο Προσφέρεται και εξ αποστάσεως.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου). Οι Ασκήσεις και τα Γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν με την Σύμπραξη 2 τεχνικών Εικόνας και Ήχου (Οπερατέρ και Ηχολήπτη) ενώ Το Μοντάζ με τη Σύμπραξη Μοντέρ.

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία: 18 Οκτωβρίου 2020 , 15.00 Ανοιχτό-Δωρεάν Μάθημα  για όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμα (θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα)

Τοποθεσία:
Σχολείο του Σινεμά, Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια

Eισιτήρια:
45€ το μήνα με έκπτωση σε ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, παλιότερους μαθητές, ζευγάρια-γκρουπ, εκπαιδευτικούς. Πρόσβαση σε δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη || Ειδική Έκπτωση για όσους προπληρώσουν ολόκληρο το ποσό κάθε σεμιναρίου και όσους εγγραφούν σε 2 ή περισσότερα σεμινάρια.

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Ε-mail schoolofcinemagr@gmail.com | Τηλ.: 2130 159 816 και 6944143564.

 

Δωρεάν Εισαγωγικό Μάθημα Ιστορίας-Κριτικής Κινηματογράφου την Κυριακή 18.10.2020 στις 17.15 με θέμα «ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ-ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙΗΝ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.