Σεμινάριο Ιστορίας & Κριτικής Κινηματογράφου Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 στις 16.15 || Ξεκινάνε τα μαθήματα

Ξεκινάει το Σεμινάριο για την Ιστορία-Κριτική Κινηματογράφου την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 στις 16.15 στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).  Παρακαλούμε να προχωρήσουν όσοι ενδιαφέρονται άμεσα στην εγγραφή τους . [3 δόσεις , καταβολή πρώτου μήνα]. 

 

Το Μάθημα θα είναι κανονικό οι Σκηνοθέτες με τους οποίους θα ασχοληθούμε είναι ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ, ΜΠΑΣΤΕΡ ΚΗΤΟΝ, ΡΙΝΤΛΕΪ ΣΚΟΤ, ΛΟΥΪΣ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ, ΖΕΡΜΕΝ ΝΤΥΛΑΚ, ΜΑΓΙΑ ΝΤΕΡΕΝ και σχετικά θέματα Επιστημονική Φαντασία και Κινηματογράφος, Μπουρλέσκ Κωμωδία-Βουβός Κινηματογράφος, Σουρεαλισμός και Κινηματογράφος, Η Γυναίκα στον Κινηματογράφο-Φεμινισμός και Κινηματογράφος, Πειραματικός-Πρωτοποριακός Κινηματογράφος. 

 [ Εγγραφή για όλο τον Κύκλο με έκπτωση .  Αυτοτελή Μαθήματα με κόστος 10€ ]

12 Μαθήματα που περιλαμβάνουν όλα τα Κινηματογραφικά Ρεύματα, τους πιο Σημαντικούς Δημιουργούς, σύντομη ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου, του Ντοκιμαντέρ, του Animation, του Πειραματικού -Πρωτοποριακού κινηματογράφου και της Κωμωδίας, ενδιαφέρουσες θεματολογίες όπως Βιβλία που έγιναν Ταινίες, Φεμινιστικός Κινηματογράφος, Πολιτικός Κινηματογράφος, Κινηματογράφος του Τρίτου Κόσμου με έμφαση στον Ασιατικό, Κινέζικο, Ινδικό και Ιρανικό Κινηματογράφο, στον Λατινοαμερικάνικο και Αφρικανικό Κινηματογράφο, Κινηματογράφος του Φανταστικού, Γυναίκες Σκηνοθέτιδες κ.α. και Διδασκαλία Μεθόδου Κριτικής Προσέγγισης παλιότερων κλασικών και σύγχρονων ταινιών. Θα γραφούν κριτικές από τους συμμετέχοντες για σημερινές και παλιότερες ταινίες.

Φέτος θα αλλάξει η Δομή και το Περιεχόμενο του Σεμιναρίου που θα διδαχτεί μέσα από την Γνωριμία Σημαντικών Κλασικών και Σύγχρονων Δημιουργών  έτσι ώστε το Σεμινάριο να αφορά και όσους έχουν παρακολουθήσει τον Βασικό κύκλο στο παρελθόν. Σκηνοθέτες όπως ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, ο Τζίγκα Βερτόφ, ο Ρόμπερτ Φλάερτι,  ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπάστερ Κήτον, ο Όρσον Γουέλς, ο Φριτς Λανγκ, ο Φρίντριχ Μουρνάου,  η Ζερμέν Ντιλάκ, ο Λουί Μπουνιουέλ, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Μαρσέλ Καρνέ, ο Ζαν Ρενουάρ, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι, ο Βιτόριο Ντε Σίκα, ο Ζακ Τατί, ο Ακίρα Κουροσάβα, ο Κένζι Μιζογκούσι, ο Γιασουχίρο Όζου, ο Καρλ Ντράγιερ, ο Ρόμπερ Μπρεσόν, ο Ζαν Ρους, ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, ο Κριστόφ Κισλόφσκι,  η Μάγια Ντέρεν, ο Τζον Κασσαβέτης, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο Αλαίν Ρεναί, η Ανιές Βαρντά, ο Κεν Λόουτς, οι Αδελφοί Νταρντέν, ο Άκι Καουρισμάκι, ο Λαρς Φον Τρίερ, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Μάρτιν Σκορτσέζε, ο Γούντι Άλεν, ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Ντέηβιντ Κρόνεμπεργκ, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο Ζανγκ Γιμού, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι, ο Αντρέι Ταρκόφσκι, ο Νικήτα Μιχάλκοφ, ο Μπέλα Ταρ, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Στήβεν Σπήλμπεργκ, ο Ντέηβιντ Λιντς, ο Τζιμ Τζάρμους, ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Χαγιάο Μιγιαζάκι  κ.α. Σε κάθε Μάθημα που θα έχει Αυτοτέλεια αλλά θα είναι παράλληλα κομμάτι του Συνολικού Κύκλου θα γίνεται Παρουσίαση έως 6 σκηνοθετών και μέσα από το δικό τους έργο θα προσεγγίζονται παράλληλα τα ρεύματα και οι άλλοι δημιουργοί που σχετίζονται όπως και οι θεματολογίες.

Π.χ. Μιλώντας για τον Φριτς Λάνγκ και το έργο του θα προσεγγίσουμε ταυτόχρονα τον Εξπρεσιονισμό και το Φιλμ Νουάρ με τα οποία συνδέεται επίσης, τον Μουρνάου, τον Παμπστ και άλλους δημιουργούς του Εξπρεσιονισμού, του Κάμερσπιλ, της Νέας Αντικειμενικότητας, του Φιλμ Νουάρ με συνοπτικό εστιασμένο τρόπο. Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο θα προσεγγίσουμε ταυτόχρονα όλο τον ελληνικό κινηματογράφο παλιό και νέο και τους πιο σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς (Κούνδουρος, Βούλγαρης, Παναγιωτόπουλος, Νικολαΐδης, Κανελλόπουλος, Λάνθιμος  κλπ). Μιλώντας για το Μιγιαζάκι παρουσίαση και του Animation, μιλώντας για τον Ζαν Ρους συνοπτική Παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ και των πολύ σημαντικών δημιουργών του, αν ο σκηνοθέτης έχει κάνει ταινίες από Λογοτεχνία παράλληλα θα παρουσιάσουμε τις πιο σημαντικές μεταφορές Βιβλίων στον Κινηματογράφο, μιλώντας για την Ντιλάκ και τη Βαρντά θα παρουσιάσουμε παράλληλα τον Φεμινιστικό Κινηματογράφο  και των Γυναικών Σκηνοθετών, όπως επίσης τον Πειραματικό-Πρωτοποριακό Κινηματογράφο, το Κίνημα του Ιμπρεσιονισμού και του Σουρεαλισμού (Ζερμέν Ντιλάκ), τη Νουβέλ Βαγκ (Ανιές Βαρντά) κλπ. 

Μέσα από το Έργο των Επιλεγμένων Σημαντικών Παλιότερων και Σύγχρονων Δημιουργών του Σινεμά θα δοθούν συνοπτικά όλα τα παραπάνω Ρεύματα, Κινήματα, Θεματολογίες κλπ. Πρόκειται στην Ουσία για ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ που θα καλύψει και τους συμμετέχοντες για πρώτη φορά και τους παλιότερους!!! Τα μαθήματα γίνονται με την προβολή και τον σχολιασμό αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες.

Στο Κομμάτι Κριτική μιας Ταινίας θα αναζητήσουμε μια Μέθοδο Κριτικής Προσέγγισης μιας Ταινίας βασισμένη στον Μπόρντγουελ και άλλους θεωρητικούς και εστιασμένη σε εκτός από κλασικές ταινίες όπως το Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ και με Κομμένη την Ανάσα, το Οργισμένο Είδωλο, σε σύγχρονες όπως ο Ιρλανδός, Τζόκερ, Κάποτε στο Χόλιγουντ, αλλά και Pulp Fiction, Μαλχόλαντ Ντράιβ, Ντόγκβιλ, ο Νεκρός, ο Γυμνός κλπ.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση στην δανειστική Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη του Σχολείου του Σινεμά.

Στους συμμετέχοντες χορηγείται Βεβαίωση του Σχολείου του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου, διευθυντής διαδικτυακού πολιτιστικού περιοδικού Camera Stylo Online, ερασιτέχνης ηθοποιός)

[Πληροφορίες- Δηλώσεις Ενδιαφέροντος και Εγγραφές στα τηλέφωνα 2130 159 816, 6944143564 και στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com]. Κόστος 45 € το μήνα (δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ), ανάλογα την έκπτωση που παρέχεται σε φοιτητές, γκρουπ μαθητών, συγγενείς ή ζευγάρια, εκπαιδευτικούς, άνεργους, ΑμεΑ, παλιότερους μαθητές, όσοι προπληρώσουν ή εγγραφούν σε παραπάνω από ένα σεμινάρια).

[ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ONLINE]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.