«Δημοσκόπηση για Λιγνάδη: Αποδοκιμάζεται η πολιτική της κυβέρνησης»

Ενδιαφέρον αλλά και έντονη ανησυχία για ορισμένα επιμέρους ζητήματα παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Prorata, η οποία έχει θέμα τις καταγγελίες κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο, το ελληνικό #ΜeΤoo και την πολιτική διάσταση της υπόθεσης Λιγνάδη. Στην έρευνα συμμετείχαν, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγιο, 900 άτομα στο σύνολο της επικράτειας, το διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου 2021, ενώ τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν χθες στο κανάλι Kontra News. 

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται η έντονη αποδοκιμασία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τους πολίτες να δηλώνουν πως έχει πληγεί η αξιοπιστία της. Πολύ αρνητική είναι και η άποψη για την υπουργό Πολιτισμού, παρά την πρωθυπουργική κάλυψη, με τη συντριπτική πλειονότητα να ζητά την παραίτησή της. Ενδεικτικό του κλίματος είναι μάλιστα πως δυσφορία εκφράζουν και περίπου τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της κυβερνώσας παράταξης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα της PRORATA, το 71% των πολιτών αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη, ενώ μόλις το 26% δηλώνει ευχαριστημένο από τον τρόπο που αντέδρασε η κυβέρνηση. «Καθόλου» ή «όχι ιδιαίτερα» ικανοποιημένο δηλώνει και το 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Το 66% επίσης πιστεύει ότι από την υπόθεση  αυτή έχει πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, έναντι 32% που πιστεύει το αντίθετο. Με την άποψη ότι έχει πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης συμφωνεί και το 31% των ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης. Για τον τρόπο που άσκησε κριτική η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υπόθεσης, το 63% των πολιτών δηλώνει «όχι ιδιαίτερα» (25%) ή «καθόλου» (38%) ικανοποιημένο, ενώ αντίθετα το 33% δηλώνει απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης διαφωνεί και με τη στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς το 68% πιστεύει ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί,  έναντι μόλις 24% που εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει. Υπέρ της παραίτησης της υπουργού τάσσονται και οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι της ΝΔ, συγκεκριμένα το 42%. Διάχυτος είναι και ο φόβος συγκάλυψης, καθώς το 52% ανησυχεί ότι ενδεχομένως τα θύματα ή κάποια απ` αυτά, δε θα δικαιωθούν ποτέ. Ενώ μόνο 5% πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος διασυρμού όσων κατηγορούνται. Υπάρχει πάντως κι ένα 40% που εκφράζει ανησυχία και για τα δύο ενδεχόμενα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια επιμέρους στοιχεία της έρευνας. Στο ερώτημα «Τις τελευταίες μέρες αρκετά άτομα καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;» οι συμμετέχοντες πλειοψηφικά (52%) απαντούν ότι βασικός τους φόβος είναι ότι ενδεχομένως κάποια θύματα να μη δικαιωθούν ποτέ. Σχεδόν μηδενική -μόλις 5%- είναι η άποψη ότι διασύρονται ενδεχομένως άδικα κάποια άτομα, φερόμενα ως θύτες.

Ωστόσο, οι ερευνητές εντοπίζουν ένα πολύ ανησυχητικό σημείο. Και αυτό προκύπτει από την απάντηση που λέει ότι τους ανησυχούν και τα δυο παραπάνω ενδεχόμενα, απάντηση η οποία συγκεντρώνει μάλιστα το 40% των αποκρίσεων. «Είναι μια στάση ίσων αποστάσεων κατά την οποία η ανησυχία για τον τυχόν άδικο διασυρμό κάποιων ατόμων, φερόμενων ως θυτών, λαμβάνει την ίδια βαρύτητα με την ανησυχία ότι τα θύματα δεν θα δικαιωθούν. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος να κατασκευάσει και να διασπείρει ένα άτομο μια ιστορία παρενόχλησης θεωρείται εξίσου πιθανό και άρα ανησυχητικό με το ενδεχόμενο να μη δικαιωθούν κάποια θύματα. Αυτά τα άτομα συμμερίζονται λοιπόν με τρόπο, κάπως λανθάνοντα, μια τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία ενδεχομένως να υπάρχει μια γενικότερη “υπερβολή” γύρω από το ζήτημα» εξηγεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο επικεφαλής των πολιτικών ερευνών της prorata Αγγελος Σεριάτος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει μάλιστα η σύνδεση της στάσης των ίσων αποστάσεων με τον ιδεολογικό προσανατολισμό αυτών που τη στηρίζουν. Οι εξίσου ανησυχούντες, αυτοί δηλαδή που ουσιαστικά δείχνουν ανοχή στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, δηλώνουν εγγύτητα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ή τοποθετούνται δεξιότερα αυτής.

Ενα δεύτερο εύρημα της έρευνας είναι αυτό που δίνει τη διάσταση του φύλου. Οι γυναίκες (65%) είναι εκείνες που ιεραρχούν υψηλότερα το ενδεχόμενο να μη δικαιωθούν τα θύματα, σε αντίθεση με τους άντρες που σε ποσοστό 44% κρατούν ίσες αποστάσεις. «Είχε προηγηθεί έρευνά μας, όπου είχαμε εντοπίσει ότι το 58% των αντρών συμμερίζεται την άποψη που λέει ότι “με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘ποινικοποίηση’ του φλερτ”. Συνδυαστικά τα ευρήματα των δυο ερευνών αποδεικνύουν τη θολή πρόσληψη από πλευράς αντρών ως προς το τι είναι φλερτ και πού ξεκινάει η παρενόχληση. Δείχνει τη δυσκολία τους να αντιληφθούν ότι το όχι σημαίνει όχι» σημειώνει ο Αγγ. Σεριάτος.

 

https://tvxs.gr/

1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 4. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΝΤΑΖ (Εκμάθηση Adobe Premiere). 

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944143564.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.