Έρχεται η «Εποχή των πανδημιών» λένε επιστήμονες του ΟΗΕ

 Περισσότεροι από 800.000 άγνωστοι ακόμη ιοί μπορεί να μολύνουν τον άνθρωπο και αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, οι πανδημίες θα διαδέχονται η μία την άλλη, υποστηρίζουν οι ειδικοί αρμόδιας επιτροπής .

epoxi pandimion

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Ένα επιστημονικό πόρισμα που μέχρι πριν από έναν χρόνο θα περνούσε απαρατήρητο, τώρα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία. Η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Πολιτικών Επιστήμης σε Υπηρεσίες Βιοποικιλότητας και Οικοσυστήματος (IPBES) είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ στην οποία μετέχουν 22 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Στην τελευταία τους έκθεση οι επιστήμονες του IPBES αναφέρουν ότι υπάρχουν περί τους 1,7 εκατ. ιούς στα θηλαστικά ζώα και τα πτηνά, οι οποίοι δεν έχουν ανακαλυφθεί, και οι μισοί εξ αυτών αποτελούν δυνητική απειλή για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της επιτροπής, περίπου 830.000 από αυτούς τους ιούς θα μπορούσαν να περάσουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν νέες πανδημίες. Υποστηρίζουν ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα κάποιες οργανωμένες δράσεις, οι πανδημίες θα κάνουν ολοένα πιο συχνά την εμφάνισή τους, θα εξαπλώνονται ταχύτερα και θα εξοντώνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, προκαλώντας μεγαλύτερη οικονομική ζημιά. «Πρέπει να υπάρξει ένας πραγματικός μετασχηματισμός στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε μολυσματικές ασθένειες. Θα πρέπει να αναλάβουμε προληπτικές δράσεις αν θέλουμε να αποφύγουμε την έλευση μιας “Εποχής πανδημιών”» αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους. Ο φόβος αυτός είναι διάχυτος πλέον στην επιστημονική κοινότητα και αναλαμβάνονται διαφόρων ειδών πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες προέρχεται από επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Davis. Δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, ένα online εργαλείο ελέγχου και παρακολούθησης ιών που έχουν ανακαλυφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ζώα. Το SpillOver, όπως ονομάζεται αυτό το εργαλείο, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες, δείχνει τον βαθμό επικινδυνότητας ενός ιού για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το εργαλείο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα και σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: Protagon.gr

ONLINE || 1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 4. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΝΤΑΖ (Εκμάθηση Adobe Premiere). 

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944143564.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.