Aνακατάληψη του θεάτρου «Εμπρός» || Μεγάλη γιορτή σήμερα Κυριακή 23 5 2021 και Ανοιχτή Γενική Συνέλευση

23.05.2021 

Μια πολύχρωμη γιορτή έχει στηθεί από χθες στου Ψυρρή για το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός», το οποίο με σύνθημα «τα κτίρια ανήκουν σε όσους στεγάζουν μέσα τα όνειρά τους» καλεί αλληλέγγυους και αλληλέγγυες να συνεχίσουν τη στήριξή του.

Από το πρωί μουσική έχει πλημμυρίσει τους δρόμους της περιοχής έξω από τον εμβληματικό χώρο, όπου κάνει ανοιχτή πρόβα η ορχήστρα των «Support Art Workers» με 150 καλλιτέχνες.

Σε πανηγυρικό κλίμα το βράδυ του Σαββάτου πολίτες έσπασαν υπό τους ήχους τραγουδιών και συνθημάτων τα τσιμέντα στην πόρτα και στα παράθυρα, που η αστυνομία είχε σφραγίσει την Τετάρτη, και το ιστορικό κτίριο ανακαταλήφθηκε και αποδόθηκε ξανά στον κόσμο του.

Είχε προηγηθεί μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων, που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αυταρχική εκκένωση και στις στοχευμένες κινήσεις της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ.

Καλλιτεχνικές δράσεις μουσικής, θέατρου και performance έγιναν από ομάδες του «Εμπρός» και πολλές άλλες, όπως οι «Αγία Φανφάρα», «Umbra Project», «Gravity», «Bodarch», «OneMansNoise», «Balkan Session», «Dançaué, «Οιστρογόνες», «Κνέτλο Ζέλο», «Άκρων» και «ΔΕΣ».

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει πρόβα της παράστασης το «10» του Μ.Καραγάτση που θα κάνει πρεμιέρα στις 1 Νοεμβρίου 2021 στο θέατρο και θα ακολουθήσουν δράσεις για παιδιά και τους γονείς τους.

Το απόγευμα στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή γενική συνέλευση για την οργάνωση του προγράμματος και την αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο αποτέλεσε εδώ και χρόνια έναν σημαντικό πνεύμονα ελευθερίας και πολιτισμού στην Αθήνα.

 Η συνέλευση υπεράσπισης του αυτοδειχιαριζόμενου θεάτρου στο κάλεσμά της τονίζει πως η εκκένωση έγινε χωρίς την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, «που είναι υπεύθυνο γι’ αυτά τα κτίρια ή με την τρανταχτή απουσία του και τη σιωπηλή συνενοχή του. Τι πρόβλημα, εξάλλου, να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που τσιμεντώνεται ένα σύγχρονο μνημείο, τη στιγμή που έδωσε άδεια να τσιμεντωθεί το σπουδαιότερο από τα αρχαία».

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας! Το Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

https://www.efsyn.gr/

23 Μάιος. 2021 Ανακαταλήφθηκε το βράδυ του Σαββάτου το θέατρο Εμπρός, το οποίο είχε εκκενωθεί και τσιμεντωθεί από την αστυνομία την Τετάρτη. Από το πρωί της Κυριακής μουσική έχει πλημμυρίσει τους δρόμους της περιοχής έξω από θέατρο όπου κάνει ανοιχτή πρόβα η ορχήστρα των «Support Art Workers» με 150 καλλιτέχνες. Ακολουθεί πρόβα της παράστασης το «10» του Μ.Καραγάτση που θα κάνει πρεμιέρα στις 1 Νοεμβρίου 2021 στο θέατρο και θα ακολουθήσουν δράσεις για παιδιά και τους γονείς τους.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κόσμου έξω από το θέατρο για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του χώρου, Καλλιτεχνικές δράσεις μουσικής, θέατρου και performance έγιναν από ομάδες του «Εμπρός» και πολλές άλλες, όπως οι «Αγία Φανφάρα», «Umbra Project», «Gravity», «Bodarch», «OneMansNoise», «Balkan Session», «Dançaué, «Οιστρογόνες», «Κνέτλο Ζέλο», «Άκρων» και «ΔΕΣ». Στη συνέχεια ο κόσμος έσπασε τα τσιμέντα στην είσοδο και απελευθέρωσε το θέατρο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αναρτήθηκε κάλεσμα στον λογαριασμό του «Εμπρός» στο Facebook που απευθυνόμενο στις «φίλες και τους φίλους του θεάτρου» τους ενθαρρύνει «να συνεχίσουν την υπεράσπιση του».

Αθήνα | Μαχητικός και γεμάτος ψυχή κόσμος σπάει τις τσιμεντωμένες πόρτες του θεάτρου Εμπρός, υπό την συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων. Αλληλεγγύη στους ελεύθερους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους! #antireport pic.twitter.com/GQdWTtL9Sh — alertagr (@alertagr) May 22, 2021

«Την Κυριακή 23/5 από τις 11 το πρωί έως τις 4 η ορχήστρα του Support Art Workers με 150 καλλιτέχνες παίζουν κλασική μουσική στο Εμπρός. Στις 7 το απόγευμα καλούμε όλους και όλες σε ανοιχτή γενική συνέλευση για την αποκατάσταση του κτιρίου και την οργάνωση του προγράμματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Όλο το κάλεσμα

Στις 19/5/2021, μετά από εισαγγελική παραγγελία, έγινε επέμβαση εκκένωσης και σφράγισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, με την παρουσία της αστυνομίας και εκπροσώπων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), της εταιρείας στην οποία ανήκει το ιστορικό κτίριο του Εμπρός. Το κτίριο του θεάτρου Εμπρός αποτέλεσε το πρώτο τυπογραφείου της Ελλάδας, ενώ λειτούργησε σαν θέατρο ήδη από το 1988 και είναι χαρακτηρισμένο ως σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο από το 1989.

Παρ’ όλ’ αυτά η εκκένωση τελέστηκε χωρίς την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι υπεύθυνο γι’ αυτά τα κτίρια ή με την τρανταχτή απουσία του και τη σιωπηλή συνενοχή του.

Τι πρόβλημα, εξάλλου, να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που τσιμεντώνεται ένα σύγχρονο μνημείο, τη στιγμή που έδωσε άδεια να τσιμεντωθεί το σπουδαιότερο από τα αρχαία.

Τι πρόβλημα να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που σφραγίζεται ένα θέατρο τη στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου της πανδημίας απαξιώνει και προσβάλλει με το χειρότερο τρόπο την Τέχνη και τους ανθρώπους της, οδηγώντας τους στην απόγνωση και τον αφανισμό.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις.

Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.

ONLINE || 1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 4. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΝΤΑΖ (Εκμάθηση Adobe Premiere). 

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944143564.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.