Παραποιημένες Ειδήσεις (Fake News) Γιώργος Πλειός || εκδόσεις Gutenberg ||Κυκλοφορεί

Παραποιημένες Ειδήσεις (Fake News)

Ο μετασχηματισμός της προπαγάνδας στην κοινωνία της ενημέρωσης

διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

parapoiimenes eidiseis

Περιγραφή

Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τον δημοσιογραφικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο, διεθνώς: τις παραποιημένες ειδήσεις (fake news), τις οποίες όμως διαχωρίζει από τις ψευδείς. Αν και τέτοιες ειδήσεις συναντάμε από τις απαρχές του Τύπου, στις μέρες μας αποτελούν πλέον ένα σύνθετο επικοινωνιακό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο. Παρατηρείται στις «κοινωνίες της ενημέρωσης», στις οποίες κυριαρχούν τα (νέα) Μέσα και οι ειδήσεις, όταν πλέον δεν παρουσιάζονται τα γεγονότα υπό το πρίσμα κάποιων απόψεων, όπως ταιριάζει στη δημοσιογραφία, αλλά προβάλλονται απόψεις με τη μορφή γεγονότων, όπως ταιριάζει στην προπαγάνδα. Στις κοινωνίες αυτές η πολιτική προπαγάνδα, η διαφήμιση, ο προσηλυτισμός κ.ά. μορφές προπαγανδιστικού Λόγου ενδύονται το ένδυμα ίσως της πλέον δημοφιλούς μορφής πληροφορίας, προκειμένου να επικρατήσουν.

Ο εν λόγω μετασχηματισμός της δομής των ειδήσεων συντελείται όταν λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον, όπως η ανάδυση ενός νέου τρόπου επικοινωνίας, η μετάβαση από τις ταξικο-κεντρικές στις πολιτισμικές ιδεολογίες, η επικράτηση υβριδικών αφηγηματικών σχημάτων στις ειδήσεις, η επίταση της πολιτικής πόλωσης διεθνώς και στο εσωτερικό και η νεοφιλελεύθερης κοπής δικτατορία των κλικ (εμπορευματοποίηση και ανταγωνισμός) στον τομέα της ενημέρωσης.

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Εισαγωγή
Προοίμιο
Παραποιημένες ειδήσεις (fake news): μια μορφή ψευδεπίιγραφων/απομιμητικών ειδήσεων
Οι παραποιημένες ειδήσεις ως κοινωνική διαδικασία
Η δομή της είδησης ως πηγή των παραποιημένων ειδήσεων
Ο ρόλος του μέσου και του τρόπου επικοινωνίας στην ανάδυση των παραποιημένων ειδήσεων ως κοινωνικού φαινομένου
Ιδεολογία, αφηγηματική δομή και παραποιημένες ειδήσεις
Πολιτική, οικονομία και παραποιημένες ειδήσεις
Τυπολογία των παραποιημένων ειδήσεων
Η αντιμετώπιση των παραποιημένων ειδήσεων
Βιβλιογραφία

[Λιγότερα…]

Αναλυτικά Περιεχόμενα
[Κατεβάστε τα αναλυτικά περιεχόμενα του βιβλίου…]  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  

[Το Περιοδικό μας θα δώσει έμφαση μετά από τον Κινηματογράφο και το Θέατρο, στο Βιβλίο με το οποίο θα καταπιαστούμε πιο συστηματικά από ότι στο παρελθόν. Έτσι θα παρουσιάζουμε κάθε εβδομάδα τα νέα βιβλία από τις εκδόσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε αλλά και παλιότερα επιλεγμένα βιβλία σταδιακά. Κάποια βιβλία που έχουμε αναλάβει να τα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα θα τα παρακολουθούμε για καιρό, θα αναδημοσιεύουμε κριτικές παρουσιάσεις τους, συνεντεύξεις του συγγραφέα, αλλά και κριτικές παρουσιάσεις συνεργατών μας  Γ.Κ.]

ONLINE || 1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 4. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΝΤΑΖ (Εκμάθηση Adobe Premiere). 

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944143564.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.