Χιλιάδες τ’ ανέβασαν, μία έβγαλαν στον… τάκο || Δημήτρης Κανελλόπουλος || Δέσποινα Κουτσούμπα, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων

14.08.2021

Εξώδικο στο Liberal.gr απέστειλε η Δέσποινα Κουτσούμπα για το δημοσίευμά του «Υβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαιολόγων» που περιλάμβανε προτροπές «να περάσω πειθαρχικό και να απολυθώ», όπως λέει η ίδια.

despoina koutsoumpa

Σας λέω την είδηση επιγραμματικά: η Δέσποινα Κουτσούμπα απέστειλε εξώδικο στο Liberal.gr, προκειμένου να κατεβάσει ένα κείμενό του που τη στοχοποιεί, ειδάλλως θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του. Αλλά το όλο story έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

‘Ολα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ανέβασε ένα post στην προσωπική σελίδα της στο facebook. Δεν θα είχε σημασία να πούμε τι ανέβασε, μια και αυτό έγινε στο προσωπικό προφίλ της, άρα είναι ιδιωτικό, αλλά θα το κάνουμε, για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Δείχνει, λοιπόν, χιουμοριστικά, ένα θραύσμα που βρέθηκε τάχα μου σε ανασκαφές από τη Βαρυμπόμπη, αλλά εντοπίστηκε και στους Ωρεούς της Εύβοιας και πάνω του είχε χαραγμένο το διάσημο πια σύνθημα των ημερών (συγγνώμη, αλλά θα το πω, για να καταλάβετε): «Mitsotaki Gamiesai». Ίδια ή ανάλογα memes έχουν ανεβάσει δεκάδες άλλοι χρήστες των social media, όσο για τη φράση έγινε και hashtag.

Η Δέσποινα ανέβασε και κάτι ακόμα, σχετικό, στο Twitter που είναι δημόσιο: «Διάβασα κάτι απειλές από τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, κι ενώ μέχρι τώρα δεν είχα γράψει πουθενά #Μητσοτακη_γαμιεσαι, είμαι έτοιμη να το κάνω ταπετσαρία, εργόχειρο και τατουάζ…». Αυτό έγραφε και, στη φωτογραφία που το συνόδευε, παρουσίαζε ένα εργόχειρο με κεντημένο το πασίγνωστο σύνθημα του 1965 της αποστασίας, «Μητσοτάκη κάθαρμα».

Πήρε τα παραπάνω το Liberal και δημοσίευσε ένα σχόλιο με τίτλο: «Υβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαιολόγων». Και έγραφε: «Τον δρόμο όσων τις τελευταίες ώρες επιδίδονται σε ύβρεις και ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού ακολούθησε και η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων. Η ίδια, η οποία είναι και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σήκωσε ανάρτηση στην οποία έχει επισυνάψει εικόνα με τη φράση “Μητσοτάκη κάθαρμα”. Η ανάρτησή της στο Τwitter πυροδότησε πολλά αρνητικά σχόλια, αλλά και ερωτήματα κατά πόσο η ίδια θα κληθεί από το πειθαρχικό ως δημόσιος υπάλληλος».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Δέσποινα Κουτσούμπα, το liberal.gr ξεπέρασε το όριο, μια και είχαμε παραβίαση της ιδιωτικότητας. «Ξεπέρασε, όμως, κι άλλο ένα όριο», όπως γράφει, «με προτροπές να περάσω πειθαρχικό και να απολυθώ για… αναρτήσεις στο facebook, τις οποίες παραποίησε αρκούντως για να στηρίξει κάτι τέτοιο». Εξ ου και το εξώδικο προς το liberal.gr, προκειμένου να κατέβει η δημοσίευση, αλλιώς θα κινηθεί δικαστικά εναντίον τους.

Ιδού κι ένα απόσπασμα από το εξώδικο: «Ο κατά δήλωσή του δημοσιογράφος, κατ’ επάγγελμα σήμερα σύμβουλος Επικοινωνίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας εταιρείας ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) Α.Ε. κ. Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, έκανε μια ανάρτηση με το εξής περιεχόμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: “Κάτι μου λέει, ότι σύντομα, όσοι -’’επίσημοι’’ και τρολ – αβαντάριζαν το άθλιο υβριστικό χάσταγκ την ώρα που καιγόταν η χώρα, θα βρεθούν απολογούμενοι(;) για την έμμεση υποστήριξη κακουργηματικών ενεργειών. Χειρότερο κι από αυτό που ήθελαν να ισοφαρίσουν. Karma is a bitch?”. Η παραπάνω ανάρτηση υπονοεί με σαφήνεια ότι ένα χάσταγκ στο twitter ισοδυναμεί με “κακουργηματική ενέργεια”, για την οποία θα βρεθούν “απολογούμενοι” όσοι έκαναν χρήση, επώνυμοι ή ανώνυμοι χρήστες».

Η απειλητική αυτή ανάρτηση του Παπαπαναγιώτου υπέπεσε στην αντίληψη της Δέσποινας στις 7 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να γράψει το tweet που αναφέρω παραπάνω. Εξηγεί η Δ. Κουτσούμπα: «Είναι ρητό από την ανάρτησή μου ότι πρόκειται για μια απάντηση στην απειλή που διατυπώθηκε από τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για εισαγγελικές διώξεις σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απειλή ευθεία κατά της ελευθερίας έκφρασης στα κοινωνικά δίκτυα. Στον κ. Παπαπαναγιώτου απαντώ ότι, αν υπάρξουν τέτοιες απειλές ή τέτοιες διώξεις, θα συσπειρωθούμε όλοι ενάντια σε όποιον τολμήσει να προτείνει τέτοιο χτύπημα στην ελευθερία έκφρασης και στη Δημοκρατία, ακόμη και όσοι-ες ώς τότε δεν είχαμε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο hastag και άρα δεν ήμασταν μέσα στο βεληνεκές των απειλών του».

Στο εξώδικό της η Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρει πως το Liberal παραποίησε τα post της: «Η ανάρτηση δεν είχε καμία σχέση με ύβρεις ή ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, αφού ρητά αφορούσε τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και όσους απειλούσαν με αντίστοιχο τρόπο πολίτες και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και βέβαια, το εν λόγω hastag διακινούνταν για μέρες ως πρώτο τρεντ στο twitter όχι για κάποιες “ώρες” όπως εσείς γράφετε προσπαθώντας να με στοχοποιήσετε ως “υποκινήτρια” του hastag αυτού, ενώ ήταν ρητό στην ανάρτησή μου (και πολύ εύκολα μπορούσε να το ελέγξει κάποιος) ότι δεν το είχα ώς τότε, ούτε μετά, χρησιμοποιήσει. Παραποιήσατε σκοπίμως τα λεγόμενά μου για να με παρουσιάσετε ως “υβρίστρια” και να παρακινήσετε τους αναγνώστες σας σε πλείστες όσες ανοίκειες εκφράσεις μίσους στο πρόσωπό μου, καθώς και σε προτροπή στην Υπηρεσία μου για πειθαρχικό έλεγχο για εξύβριση».

Επίσης, στο εξώδικό της γράφει «ότι η “περιύβριση αρχής” (διάταξη του 1951) έχει καταργηθεί στον νομικό μας πολιτισμό ως αναχρονιστική και απότοκο του αυταρχικού κράτους διάταξη» και «ότι η πιο κοντινή μας χώρα στην οποία ασκούνται τέτοιες διώξεις για αναρτήσεις ή like σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι και πάλι η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ για τέτοια συμπεριφορά».

Η αλήθεια είναι πως, μετά το δημοσίευμα, πολλοί επιτέθηκαν στα social media εναντίον της Δέσποινας. Και όχι μόνον. Ανακοίνωση ζητώντας την κεφαλή της επί πίνακι εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ, πρόεδρος της οποίας είναι ο σήμερα υπόδικος, κατηγορούμενος για 7 κακουργήματα, για όσα συνέβησαν επί των ημέρων του στο περιβόητο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, Ι. Τσακοπιάκος -ο οποίος δεν έχει περάσει ακόμα πειθαρχικό στο ΥΠΠΟ. Αφορμή έψαχναν. Εννοείται πως το Liberal δεν έχει ασχοληθεί σχεδόν ποτέ με την πολυποίκιλη δράση της Δέσποινας Κουτσούμπα. Δικαίωμά του σίγουρα, άλλωστε βλέπουμε τι γράφει εκεί για την κ. Μενδώνη η πολιτιστική του συντάκτρια Αγγελική Κώττη που πρέπει, όπως καταλαβαίνουμε, να θαυμάζει απεριόριστα την υπουργό για το έργο της. Αν θυμάστε από το Liberal βγήκε και το περίφημο «Μωυσής» για τον ανέμελο πρωθυπουργό μας.

https://www.efsyn.gr/

Δ. Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ): Yβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαιολόγων || liberal.gr

Δ. Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ): Yβριστική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαιολόγων
Eurokinissi

Τον δρόμο όσων τις τελευταίες ώρες επιδίδονται σε ύβρεις και ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού ακολούθησε και η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων. Η ίδια, η οποία είναι και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σήκωσε ανάρτηση στην οποία έχει επισυνάψει εικόνα με τη φράση «Μητσοτάκη κάθαρμα».

Η ανάρτησή της στο Τwitter πυροδότησε πολλά αρνητικά σχόλια, αλλά και ερωτήματα κατά πόσο η ίδια θα κληθεί από το πειθαρχικό ως δημόσιος υπάλληλος.

Σε προφίλ χρηστών του Facebook κυκλοφορεί μια ακόμα κοινοποίησή της, από λογαριασμό τρίτου χρήστη, ακόμη πιο υβριστική από την πρώτη.

Οργισμένη αντίδραση εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού κατά της Δ. Κουτσούμπα -«Χυδαιολογεί με τρόπο αγοραίο κατά του πρωθυπουργού»

Η πρόεδρος του ΣΕΑ και μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα

09/08/2021 Με ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στηλιτεύουν την ανάρτηση της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και στελέχους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινας Κουτσούμπα, με την οποία βωμολοχεί σε βάρος του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού γίνεται λόγος για χυδαίο κατήφορο της προέδρου του ΣΕΑ.

«Αισθανόμαστε λύπη, συμπαράσταση, και ενσυναίσθηση απέναντι στους Αρχαιολόγους του Υπουργείου, που διασύρονται εν όλω από προσωπικές και αδιανόητες αναρτήσεις της Προέδρου τους στα social media», γράφουν οι εργαζόμενοι.

Η ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα περιελάβανε ένα κεραμίδι, καμένο από τις φωτιές, και πάνω του ήταν χαραγμένη μια χυδαία υβριστική φράση που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», λένε στο υπουργείο Πολιτισμού, η κα. Κουτσούμπα «χυδαιολογεί με τρόπο αγοραίο, υβριστικό και απαξιωτικό κατά του Πρωθυπουργού της χώρας».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΠΟΕ-ΥΠ.ΠΟ. Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα παρακολουθήσουμε άλλο τον χυδαίο κατήφορο της Προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δέσποινας Κουτσούμπα.

Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, με τα μέτωπα φωτιάς στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε δεκάδες σημεία της χώρας, βλέπουμε με έκπληξη και απορία διάφορες αναρτήσεις της Προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινας Κουτσούμπα και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως δημοσιεύτηκε σε πανελλήνια sites και γράφτηκε και στον τύπο, όπου χυδαιολογεί με τρόπο αγοραίο, υβριστικό και απαξιωτικό κατά του Πρωθυπουργού της χώρας.

Θέλουμε να δηλώσουμε απερίφραστα, κοφτά και δυνατά τα εξής:

Δεν πρόκειται με τον τρόπο αυτό να ακυρώσει την πεποίθηση των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, που ενεργοποιήθηκαν με αυταπάρνηση όλες αυτές τις ημέρες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τόσο των απειλών του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, των κτημάτων του Τατοΐου και σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς. Εμείς οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού, που εκπροσωπούμε την απόλυτη πλειοψηφία, βρισκόμαστε ακόμη στη μάχη, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες επιπτώσεις της ολέθριας απειλής που συνέβη στη χώρα. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε διαρκή υπηρεσία. Αισθανόμαστε λύπη, συμπαράσταση, και ενσυναίσθηση απέναντι στους Αρχαιολόγους του Υπουργείου, που διασύρονται εν όλω από προσωπικές και αδιανόητες αναρτήσεις της Προέδρου τους στα social media. Είμαστε σίγουροι ότι δεν εκπροσωπούνται από αυτές. Μας φαίνεται αδιανόητο να συμβαίνει. Είναι ένα σπάνιο και ακραίο φαινόμενο ιδιωτικής καπήλευσης ενός συλλογικού, επιστημονικού οργάνου. Θα αντιδράσουμε μαχητικά απέναντι στη συνειδητή διαστρέβλωση των πραγμάτων και δεν θα επιτρέψουμε να συρθούμε στην πεζοδρομιακή απαξίωση των θεσμών της χώρας και του θεσμού του Πρωθυπουργού. Εμείς οι ίδιοι ως Ομοσπονδία Εργαζομένων ξέρουμε ότι έχουμε δικαιώματα, αλλά δεν μας διαφεύγει ότι έχουμε και υποχρεώσεις. Το υβρεολόγιο απέναντι στον Πρωθυπουργό της χώρας για κάθε δημοκράτη πολίτη, κάθε δημοκράτη εργαζόμενο, κάθε εργαζόμενο στο Υπουργείο Πολιτισμού υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Είναι φθηνό, χυδαίο και προκλητικό. Κανείς, πολλώ δε μάλλον όσοι κατέχουν θεσμική θέση εκπροσώπου επιστημονικού φορέα, δεν μπορεί να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε όλοι υπόλογοι στο νόμο, στους θεσμούς και στην προοπτική της χώρας. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας εκατοντάδες συνάνθρωποί μας και το φυσικό μας περιβάλλον έχουν πάθει τεράστια καταστροφή.

Διαβεβαιώνουμε τους Έλληνες πολίτες ότι με μεγαλύτερη ένταση οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού θα αγωνίζονται καθημερινά για να επουλωθούν οι πληγές.

Και σε αυτό το Υπουργείο δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.

Πηγή: iefimerida.grΟργισμένη αντίδραση εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού κατά της Δ. Κουτσούμπα -«Χυδαιολογεί με τρόπο αγοραίο κατά του πρωθυπουργού»

ONLINE || 1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 4. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΝΤΑΖ (Εκμάθηση Adobe Premiere). 

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944143564.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: