Μάκης Μωραΐτης,  Κείμενα για τον Κινηματογράφο, εκδόσεις ΘΑΥΜΑΤΡΟΠΙΟ, 1981 || Βιβλία για τον Κινηματογράφο

Αναφέρονται: Μακαβάγιεφ Ντουσάν / Cocteau Jean / Dulac Germaine / Vertof Dziga / Warhol Andy/ Chris Marker

Το «Κρυφό Σχολειό του Σινεμά» ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ιδρύεται σήμερα 11 Οκτωβρίου του 2021

Κρις Μαρκέρ (Chris Marker 1921-2012) του Μάκη Μωραΐτη

keimena gia ton kinimatografo makis moraitis

Ποιος είναι ο Μάκης (Γεράσιμος) Μωραΐτης

Σύντομο βιογραφικό

Makis-Moraitis-foto.jpg

Γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1952. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης 1972-1976. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1977 ξεκίνησε να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους και παράλληλα ξεκίνησαν οι συνεργασίες του με την κρατική τηλεόραση. Έχει διδάξει κινηματογράφο σε ιδιωτικές σχολές για περίπου τριάντα χρόνια και έχει γράψει δέκα βιβλία πάνω σε θέματα του κινηματογράφου. Από το 2004 έως πρόσφατα έχει εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει πολλά βιβλία πάνω σε θέματα τέχνης, φωτογραφίας και κινηματογράφου. Ασχολήθηκε και με το θέατρο και το 1998 ανέβασε στο θέατρο Πάτρας το έργο του Στραβίνσκι Η ιστορία του στρατιώτη και το 2009 στο θέατρο Καισαριανής το δικό του θεατρικό Η ψαρόσουπα.

Φιλμογραφία

  • Η τριλογία της Αμερικής, 22΄, 1976
  • Η νοσταλγία του Οιδίποδα, 18΄, 1977
  • Πρόσωπα, 20΄, 1977
  • Χωρική μελέτη, 18΄, 1978
  • Πόρνο φιλμ, 12΄, 1979
  • Βίκτωρας ο Τζιάλας, 23΄, 1984
  • Πουνεντογάρμπης, 75΄, 1980
  • Ιερομονάχου Δαμιανού παραμυθία, 95΄, 1994, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.
  • Η ζωή φοράει στενά παπούτσια, 80΄, 2009, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.
  • Ληξούρι, αντίο, 2017 (υποψήφια για βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και υποψήφια για 2 βραβεία στο φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας»

Τηλεοπτικές δουλειές

  • Ντοκιμαντέρ και επιμορφωτικά

Σκηνοθεσίες στις σειρές:

  • “Η ΕΡΤ στη βόρεια Ελλάδα”
  • “Η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα”
  • “Ανοιχτό Πανεπιστήμιο”
  • “Τέχνη και πολιτισμός”
  • “Σελίδες με θέα”
  • “Εικόνες από μελάνι”
  • “Το αιγαίο και ο πολιτισμός του”
  • “Πρόσωπα θεάτρου”
  • “Θεωρία εφτάστερη: τα νησιά του Ιονίου”
  • Ο συγγραφέας αναζητάει πρόσωπα, 10 επεισόδια των 45΄έκαστο. ΕΡΤ, 1985, δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ.
  • Στο ακρογιάλι του άλλου χρόνου, 10 επεισόδια των 30΄, ΕΡΤ, 1992, δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ.
  • Σταυρόν γαρ υπομείνας, 7 επεισόδια των 30΄, 1998, ΕΡΤ

Τηλεταινίες και σήριαλ

Μικρογραφίες, 4 επεισόδια των 30΄1986, ΕΡΤ. Αναζητώντας τον Ανδρέα Κάλβο, τηλεταινία, 78΄1987, ΕΡΤ. Ιστορία έρωτα και πάθους, 45΄, 1992, τηλεταινία, Antenna. Χειμερινή έξοδος, 11 επεισόδια των 50΄, 1994, ΕΡΤ.

Σκηνοθεσίες στις σειρές:

  • “Η ΕΡΤ στη βόρεια Ελλάδα”
  • “Η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα”
  • “Ανοιχτό Πανεπιστήμιο”
  • “Τέχνη και πολιτισμός”
  • “Σελίδες με θέα”
  • “Εικόνες από μελάνι”
  • “Το αιγαίο και ο πολιτισμός του”
  • “Πρόσωπα θεάτρου”
  • “Θεωρία εφτάστερη: τα νησιά του Ιονίου”
  • Ο συγγραφέας αναζητάει πρόσωπα, 10 επεισόδια των 45΄έκαστο. ΕΡΤ, 1985, δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ.
  • Στο ακρογιάλι του άλλου χρόνου, 10 επεισόδια των 30΄, ΕΡΤ, 1992, δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ.
  • Σταυρόν γαρ υπομείνας, 7 επεισόδια των 30΄, 1998, ΕΡΤ

Τηλεταινίες και σήριαλ

  • Μικρογραφίες, 4 επεισόδια των 30΄1986, ΕΡΤ.
  • Αναζητώντας τον Ανδρέα Κάλβο, τηλεταινία, 78΄1987, ΕΡΤ.
  • Ιστορία έρωτα και πάθους, 45΄, 1992, τηλεταινία, Antenna.
  • Χειμερινή έξοδος, 11 επεισόδια των 50΄, 1994, ΕΡΤ.

Η βιβλιογραφία

Ο μακρύς κατάλογος, από τη βάση της Βιβλιονέτ που ακολουθεί, περιέχει τα βιβλία στα οποία ο Μάκης Μωραΐτης είναι συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

  • (2016) Η θλίψη των γλάρων, Παρασκήνιο
  • (2015) Μικρές ιστορίες από το Ληξούρι, Παρασκήνιο
  • (2009) Ο Χρήστος Ευθυμίου από τα βάθη του ουρανού, Οδός Πανός
  • (2008) Βασίλης Λογοθετίδης, Οδός Πανός
  • (2004) Ο Μουνέλης, Ροδανθός
  • (2003) Φωτογραφική πράξη, Καθρέφτης
  • (2002) Θεραπευτές ψυχών, Καθρέφτης
  • (2001) Ακόμη σου χρωστάμε, Νίκο, Καθρέφτης
  • (1998) Οι φωτογραφίες του Άντι Γουόρχολ, Καθρέφτης
  • (1998) Η αναγεννησιακή οθόνη, Καθρέφτης
  • (1988) Η ημέρα που το ποτάμι κατέβασε κυδώνια, Αιγόκερως
  • (1987) Ο ποιητής Αντρέι Ταρκόφσκι, Καθρέφτης
  • (1982) Για ένα διαλεκτικό αντι-ρεαλισμό στον κινηματογράφο, Γνώση
  • Η μέρα που το ποτάμι κατέβασε κυδώνια, Αιγόκερως

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

  • (2006) Κινηματογράφος 2005, Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)
  • (2002) Οπτικοακουστική κουλτούρα: Όψεις του νέου ελληνικού κινηματογράφου, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
  • (2001) Κριτική κινηματογράφου, Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

Μεταφράσεις

  • (2016) Ryōkan, Taigu, 1758-1831, Ο ενδεής του όρους Κουγκάμι, Οδός Πανός
  • (2015) Stieglitz, Alfred, Σημειώσεις για τη φωτογραφία, Παρασκήνιο
  • (2008) Arnheim, Rudolf, Το φιλμ ως τέχνη, Καθρέφτης
  • (2007) Συλλογικό έργο, Με το βλέμμα του σκηνοθέτη, Καθρέφτης [επιμέλεια, μετάφραση]
  • (2006) Συλλογικό έργο, Η δομή, οι κανόνες και οι κώδικες του κινηματογράφου, Καθρέφτης
  • (2006) Münsterberg, Hugo, Η ψυχολογία στον κινηματογράφο, Καθρέφτης [μετάφραση, επιμέλεια]
  • (2006) Vorkapić, Slavko, Μαθήματα περί της οπτικής φύσης του κινηματογράφου, Καθρέφτης
  • (2005) Sitney, P. Adams, Ρομπέρ Μπρεσόν, Καρλ Ντράγιερ, Αιγόκερως
  • (2003) Eisner, Lotte H., Η δαιμονική οθόνη, Αιγόκερως
  • (2003) Balázs, Béla, Η θεωρία του φιλμ, Αιγόκερως
  • (2003) Kurosawa, Akira, Κάτι σαν αυτοβιογραφία, Αιγόκερως
  • (2003) Kurosawa, Akira, Ο καταδικασμένος, Αιγόκερως
  • (2003) Cocteau, Jean, 1889-1963, Ο κινηματογράφος της ποίησης, Αιγόκερως
  • (2003) Συλλογικό έργο, Το μοντάζ, Αιγόκερως
  • (2000) Arbus, Diane, Η φωτογραφία και ο κινηματογράφος, Καθρέφτης
  • (2000) Neumeyer, Alfred, Το αισθητικό νόημα της μοντέρνας ζωγραφικής, Καθρέφτης
  • (1998) Ortega y Gasset, José, Η αντι-δημοτικότητα της νέας τέχνης, Καθρέφτης
  • (1998) Συλλογικό έργο, Σεργκέι Αϊζενστάιν, Καθρέφτης [μετάφραση, επιμέλεια]
  • (1992) Balázs, Béla, Το σενάριο. Ο ήχος. Το μοντάζ, Αιγόκερως
  • (1990) Kurosawa, Akira, Ο καταδικασμένος, Αιγόκερως
  • (1990) Συλλογικό έργο, Το μυθιστόρημα στον κινηματογράφο, Αλεξάνδρεια [μετάφραση, επιμέλεια]
  • (1986) Sitney, Adams P., Ρομπέρ Μπρεσόν, Αιγόκερως
  • (1985) Burch, Noël, 1932-, Ακίρα Κουροσάβα, Αιγόκερως
  • (1985) Von Sternberg, Josef, Ο γαλάζιος άγγελος, Αιγόκερως
  • (1985) Von Sternberg, Josef, Ο γαλάζιος άγγελος, Αιγόκερως
  • (1980) Maple, Eric, Η αρχαία τέχνη της απόκρυφης θεραπείας, Νεφέλη
  • Borges, Jorge Luis, 1899-1986, Ο Μπόρχες για τον κινηματογράφο, Καθρέφτης
  • Συλλογικό έργο, Ο φουτουρισμός, ο Μαγιακόφσκι και ο κινηματογράφος, Αιγόκερως
  • Drayer, Carl, Το μοναδικό μου μεγάλο πάθος, Καθρέφτης [επιμέλεια, μετάφραση]

Λοιποί τίτλοι

  • (2006) Jacobs, Lewis, Τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, Καθρέφτης [επιμέλεια]
  • (2004) Phillips, Patrick, Πώς να διαβάζουμε σωστά τις κινηματογραφικές ταινίες, Ροδανθός [επιμέλεια]
  • (2001) Από το ρομαντισμό στο σουρεαλισμό κι ως την επανάσταση, Καθρέφτης [επιμέλεια]
  • (1986) Epstein, Jean, Η νόηση μιας μηχανής, Αιγόκερως [επιμέλεια]
  • (2009) Ο κινηματογράφος και η μνήμη του αιώνα , Συλλογικό έργο
  • (2008) Το φιλμ ως τέχνη , Arnheim, Rudolf
  • (2007) Με το βλέμμα του σκηνοθέτη , Συλλογικό έργο
  • (2006) Η δομή, οι κανόνες και οι κώδικες του κινηματογράφου , Συλλογικό έργο
  • (2006) Η ψυχολογία στον κινηματογράφο , Münsterberg, Hugo
  • (2006) Μαθήματα περί της οπτικής φύσης του κινηματογράφου , Vorkapić, Slavko
  • (2006) Τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου , Jacobs, Lewis
  • (2001) Από το ρομαντισμό στο σουρεαλισμό κι ως την επανάσταση
  • (2001) Η ωραία των Αθηνών , Ζωγράφου, Βιβή
  • (2001) Πρωτοπορία και το κιτς στην τέχνη του 20ού αιώνα , Greenberg, Clement
  • (2000) Η φωτογραφία και ο κινηματογράφος , Arbus, Diane
  • (2000) Το αισθητικό νόημα της μοντέρνας ζωγραφικής , Neumeyer, Alfred
  • (1998) Για το στυλ. Ενάντια στην ερμηνεία. Περί κινηματογραφοφιλίας , Sontag, Susan, 1933-2004
  • (1998) Η αντι-δημοτικότητα της νέας τέχνης , Ortega y Gasset, José
  • (1998) Σεργκέι Αϊζενστάιν , Συλλογικό έργο
  • Αντρέι Ρουμπλιόφ , Tarkovskij, Andreij, 1932-1986
  • Ο Μπόρχες για τον κινηματογράφο , Borges, Jorge Luis, 1899-1986
  • Σουρεαλιστικά κείμενα και κινηματογράφος , Buñuel, Luis, 1900-1983
  • Το μοναδικό μου μεγάλο πάθος , Drayer, Carl

Επιπλέον (που δεν συμπεριλαμβάνονται στη βάση της Βιβλιονέτ):

  • Έντουαρντ Γουέστον Περί της τέχνης της Φωτογραφίας, καθώς και
  • το πολύ σπουδαίο (εξαντλημένο) από τις εκδόσεις Καθρέπτης Η μεγάλη τέχνη του Paul Strand

ONLINE || 1. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 3. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 4. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΝΤΑΖ (Εκμάθηση Adobe Premiere). 

Πληροφορίες- δηλώσεις ενδιαφέροντος- Εγγραφές στο e-mail schoolofcinemagr@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944143564.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.